Work and Travel

Work and Travel

Work and Travel; üniversite öğrencilerinin Amerika’da çalışıp seyahat etmelerine olanak sağlayan bir kültürel değişim programdır.  Amerika Dışişleri Bakanlığı tarafından 1961’den beri yürütülen programa Türkiye 90’lı yıllardan itibaren dahil olmuştur. Her yıl dünyanın çeşitli ülkelerinden yaklaşık 100.000 öğrenci bu program ile Amerika’ya seyahat etmektedir. Bu programın en önemli özelliği belirli bir süre Amerika’da çalışan öğrencilerin Amerika’nın farklı eyaletlerini gezmek için para biriktirebilmeleridir.

‘Değişim Ziyaretçisi’ (Exchange Visitor) vize kategorisi ile Amerika’ya seyahat eden üniversite öğrencileri birçok farklı kültürden arkadaşlar edinmekte ve farklı yaşam tarzlarını deneyimlemektedir. Aynı zamanda öğrenciler bu program sayesinde kendi kültür ve geleneklerini de diğer yabancı öğrencilere tanıtmaktadır.

Türkiye’de Work and Travel programı satan her acente Amerika’da anlaşmalı oldukları sponsorlar aracılığı ile iş yerleşimi yapmaktadır. Amerika Dışişleri Bakanlığı bu programın organize edilmesi ve sürecin yönetilmesi adına merkezi Amerika’da olan sponsor kurumlara yetki vermektedir. Sponsorlar değişim ziyaretçisi uygunluk belgesi olan DS-2019 formunu basmaya yetkili tek kurumlardır. Sponsorların görevleri; programa dahil olacak uygun katılımcıların seçilmesi, denetlenmesi ve bu kültürel değişim programın sorunsuz bir şekilde tamamlanmasını sağlamaktır. Aynı zamanda katılımcıların sağlık ve güvenliğinin sağlanması ile de yükümlüdür.

Sponsorların yanı sıra Amerika’daki işverenlerin de sorumlulukları bulunmaktadır. Öncelikle işverenler sponsorların karar kıldığı iş teklifinde belirtilen haftalık çalışma saatlerini katılımcılara vermekle yükümlüdür. Katılımcı eğer fazla mesai yaptıysa eyalet yasalarına göre fazla mesai ücretini vermelidir. İşverenler aynı zamanda herhangi bir acil durumda veya katılımcıların sağlığını ve güvenliğini etkileyen durumlarda sponsorlara haber vermekle de yükümlüdür.

Work and Travel Programının Avantajları

Amerika Work and Travel programı üniversite öğrencilerinin İngilizce pratiği yapmaları için benzeri olmayan bir programdır. Öğrencilerin İngilizcelerini geliştirmeleri ve farklı kültürleri tanımalarının yanı sıra kişisel olarak da gelişmelerine olanak sağlamaktadır. Farklı bir ülkede ailelerinden bağımsız bir şekilde kendi ayakları üzerinde duran öğrencilerin özgüvenleri artmaktadır. Zorluklarla mücadele etmeyi öğrenen öğrencilerin hayata bakış açıları da değişmektedir. Profesyonel iş hayatına başlamadan Amerika’da bir iş deneyimi elde etmek özgeçmişlerinde de fark yaratmaktadır.

Work and Travel ücretleri düşünüldüğü zaman en ekonomik öğrenci değişim programıdır. Amerika Work and Travel programları diğer yurtdışı eğitim programları ile kıyaslandığında oldukça uygun fiyatlıdır. Çalışma izinleri süresince öğrenciler kazandıkları parayla yaşam masraflarını karşılayabilir, bolca alışveriş yapabilir ve seyahatleri için para biriktirebilmektedir. Öğrenciler çalışma sürelerinde kazanıp biriktirdikleri parayla kalan vakitlerinde Amerika’nın farklı eyaletlerini gezip görme şansı yakalamaktadır.

Bir değişim programı olan Work and Travel’ın üniversite öğrencilerine sayısız katkıları bulunmaktadır. Hem iş yerlerinde hem de arkadaş gruplarında İngilizce konuşan öğrenciler öğrenim hayatları boyunca öğrendikleri İngilizceyi pratiğe dökme şansı yakalamaktadır. Türkiye’de İngilizce öğrenmek hem çok zamana hem de çok paraya mal olmaktadır. Ancak Amerika’da böyle bir çalışma deneyimi öğrencilere sınırsız İngilizce pratiği imkanı sunmaktadır.

En önemli avantajlardan bir diğeri ise başta Amerikan kültürü ve iş etiği başta olmak üzere öğrenciler pek çok kültüre dair tecrübeler edinmektedir.

Work and Travel Başvuru ve İşlemler

Amerika Work and Travel programı sadece üniversite öğrencilerinin katılabildiği bir kültürel değişim programıdır. Bu programa dahil olabilmek için belirli Work and Travel başvuru şartları bulunmaktadır. Öncelikle katılım için yaş sınırı bulunmaktadır. 26 yaşını doldurmuş öğrenciler bu programa katılamamaktadır. Üniversite hazırlık, 1, 2, 3 ve 4. sınıf öğrencileri bu programa başvuru yapabilmektedir. Aynı zamanda tezli yüksek lisanslarının 1. yılında olan öğrenciler de bu programa dahil olabilmektedir. Ancak yüksek lisansta tez aşamasında olan öğrenciler veya doktora öğrencileri bu programa katılamamaktadır. Öğrencilerin örgün üniversite eğitimi almaları da diğer bir kriterdir. Bu programa açıköğretim fakültesinde eğitim alan öğrencilerin katılım hakkı bulunmamaktadır.

Başvuru yapabilmek için aranan şartlardan bir diğeriyse İngilizce dil yeterliliğidir. Programa katılmak için öğrencilerin en az Intermediate (orta) seviye İngilizce bilgisine sahip olmaları gerekmektedir. Hem işverenle hem de vize memurları ile İngilizce mülakat yapılacağı unutulmamalıdır. Diğer bir başvuru koşulu ise öğrencilerin üniversitelerindeki akademik başarılarıdır. Programa başvuru yapacak öğrencilerin genel not ortalamasının 4.00’lük not sisteminde minimum 2.00 olması beklenmektedir.

Peki, Work and Travel başvuru ve işlemler süreci nasıl ilerliyor? Öncelikle programa katılmak isteyen öğrencilere acenteleri tarafından İngilizce mülakat yapılmakta ve istenilen düzeyde olup olmadığı ölçülmektedir. İngilizce seviyesi orta ve üzeri çıkan öğrenciler ön kayıt ücretini ödeyip kayıt işlemlerini başlatabilir. Daha sonraki aşamada öğrencilerden gerekli evrakları hazırlaması istenir. Work and Travel başvuru için gerekli evraklar:

  • Pasaport fotokopisi
  • İngilizce özgeçmiş
  • İngilizce öğrenci belgesi
  • 5x5 cm boyutlarında beyaz fonda çekilmiş fotoğraftır.

Öğrencilerin gerekli evrakları acentelerine iletmelerinden sonraki aşama iş eşleştirmesidir. Öğrencinin İngilizce seviyesi, istek ve beklentileri ile uyumlu iş eşleştirmeleri yapılır.  İş eşleştirmesi yapılan öğrenciler işverenleri ile ya Skype üzerinden online olarak ya da Türkiye’de düzenlenen iş fuarlarında yüz yüze mülakat yapmaktadır. Mülakat sonrası işleri onaylanan öğrenciler, program için uygun olduklarını kanıtlayan DS-2019 formunun temin edilmesini bekler. DS-2019 formlarında katılımcının çalışacağı iş yerinin ismi, adresi, pozisyonu ve saatlik kazancı gibi bilgiler bulunmaktadır.

Work and Travel İş Türleri

Work and Travel programında öğrenciler tecrübe gerektirmeyen ve çabuk öğrenebilecekleri iş kollarında çalışmaktadır. Kısaca hizmet sektörü diyebileceğimiz iş yerleri genel olarak; yüzme havuzları ve su parkları, eğlence parkları, oteller, süpermarketler, kafe, restoran ve fast-food zincirleridir. Work and Travel iş türleri öğrencilerin çalıştıkları yere göre cankurtaranlık, garsonluk, komilik, eğlence parkı çalışanı ve oda servisi görevlisi vb.dir.

Amerika’daki yüzme havuzları ve su parkları yaz aylarında oldukça yoğundur ve havuzlar en çok tercih edilen işyerlerinden biridir. Yerli turistlerin yanı sıra yabancı turistlerin de ziyaret ettiği havuzlarda çok fazla iş imkanı bulunmaktadır. İyi İngilizce bilmelerinin yanı sıra iyi yüzme bilen öğrenciler havuz görevlisi veya cankurtaran olarak çalışmaktadır.

Popüler iş yerlerinden bir diğeri ise eğlence parklarıdır. Amerika’daki eğlence parkları hem çok çeşitli hem de oldukça büyüktür. Eğlence parkları yaz aylarında çok fazla ziyaretçi ağırlamaktadır. Öğrenciler genellikle park görevlisi, oyun alanı sorumlusu, yiyecek-içecek reyon elemanı, bilet kesme görevlisi veya fotoğrafçı olarak çalışmaktadır.

Fast food zincirleri Amerika’daki yemek kültürünün vazgeçilmezleridir. Work and Travel programı kabul şartları daha esnek olan fast food zincirlerinde öğrenciler farklı pozisyonlarda değişimli olarak çalışmaktadır. Kafe ve restoranlarda da birçok farklı pozisyonda çalışmak mümkündür. Garsonluk, kasiyer ve karşılama elemanı gibi pozisyonlara İngilizcesi daha kuvvetli olan öğrenciler seçilmektedir. Daha düşük İngilizce seviyesine sahip öğrencilerse genellikle komi, temizlik veya mutfak elemanı olarak çalışmaktadır.

Genellikle iç mekanlarda çalışma imkanı sunan otellerde ise öğrenciler genel olarak oda servisi veya temizliği görevlisi olarak çalışmaktadır. Öğrenciler aynı zamanda otellerin resepsiyonlarında da görev alabilmektedir.

Süpermarket zincirleri ve mağazalar da iç mekanda çalışma imkanı sunan diğer bir iş koludur. Burada öğrenciler genellikle kasiyer, reyon, depo veya temizlik görevlisi olarak çalışmaktadır.

Work and Travel Fiyatları

Amerika Work and Travel programına her yıl binlerce Türk öğrenci başvuru yapmaktadır. Öğrencilere Amerika’da çalışma ve seyahat etme, İngilizcelerini geliştirme, farklı kültürleri tanıma ve kendi kültürlerini tanıtma fırsatı veren bu değişim programına olan talepler her yıl artmaktadır.  Amerika’da Work and Travel maliyeti program araştırması yapan öğrenciler tarafından oldukça merak edilen bir konudur.

Work and Travel fiyatları öğrencilerin başvuru yaptıkları acentelere göre değişkenlik göstermektedir. Kimi acenteler tüm işlemler için ayrı ayrı ödeme alırken kimi acenteler ise program ücreti, vize harçları, uçak bileti ve havaalanı karşılama masraflarının dahil olduğu tek bir paket program satmaktadır. En doğru bilgi için öğrencilerin Wat başvuru acenteleri ile görüşmeleri tavsiye edilmektedir.

Work and Travel ücretleri öğrencinin kayıt olduğu acentelere ödenmektedir. Öğrencilerin yaptıkları ödemeler:

  • Amerika’daki sponsor firmanın ücreti
  • Uygun iş ve konaklanmanın ayarlanması
  • Başvuru evraklarının düzenlenmesi
  • Değişim ziyaretçisi uygunluk belgesi olan DS-2019 belgesinin Türkiye’ye getirilmesi
  • Vize randevusu alınması ve vize dosyasının hazır hale getirilmesi
  • Sağlık sigortası
  • SEVIS I-901 ödemesi gibi hizmetleri içermektedir.

Program ücretleri genel olarak iki aşamada ödenmektedir. İngilizce mülakatını geçen öğrenciler öncelikle ön kayıt ücretini ödemektedir. İşlerinin onaylanmasından sonra ise geri kalan ödemeyi tamamlamaktadır. Öğrencilerin vize başvurusundan önce tüm ödemeyi yapmış olmaları gerekmektedir.

Genel olarak bakıldığında program fiyatlarının belirlenmesinde 2 temel unsur vardır. Öncelikle her Work and Travel şirketi kendi fiyatlarını belirlemektedir. Work and Travel fiyatları aynı zamanda öğrencinin kayıt olduğu döneme göre de değişkenlik göstermektedir. Daha erken kayıt olan öğrenciler hem daha fazla iş seçeneği bulmakta hem de erken kayıt indirimlerinden yararlanabilmektedir. Ücretlerin belirlenmesinde bazen kayıt olunan kişi sayısı da etkili olabilmektedir. Öğrenciler eğer kalabalık bir grup halinde kayıt oluyorsa grup indirimleri de yapılabilmektedir. Program fiyatları öğrencinin kayıt olacağı acenteye ve kayıt olduğu döneme göre değişkenlik gösterse de Work and Travel fiyat ortalaması genel olarak 2.500 ila 2.800 dolar aralığındadır.

Amerika Work and Travel

Work and Travel Programı İçin En İyi Eyaletler

Amerika Birleşik Devletleri yüzölçümü açısından dünyanın en büyük ülkelerinden bir tanesidir. Türkiye ile olan mesafesi göz önüne alındığında Amerika’ya seyahat etmeleri çok kolay olmayabilir. Öğrencilerin iyi bir Work and Travel deneyimi yaşayabilmenin ilk adımı kendilerine en uygun eyaleti seçmeleri oldukça önemlidir.

Work and Travel programına katılmak isteyen öğrencilerin öncelikle yaşayacakları yerden beklentilerini belirlemeleri gerekmektedir. Oldukça geniş bir coğrafyaya yayılan Amerika’da, coğrafi ve kültürel özellikler her eyalette farklılık göstermektedir. Dolayısıyla öğrencilerin öncelikle kişiliklerini yansıtan bir eyalet tercih etmeleri tavsiye edilmektedir. Eyalet seçerken dikkat edilmesi gereken bir diğer konu ise eyaletlerdeki saatlik ücretlerdir. Aynı zamanda ikinci bir işte çalışmak isteyen öğrenciler için çalışacakları bölgedeki iş imkanları da önemli bir etkendir.

Peki, Work and Travel programı için en iyi eyaletler hangileridir? Bu çok öznel bir soru olup öğrencilerin kişiliklerine ve beklentilere göre cevap değişebilmektedir. Ancak en popüler eyaletleri belirlemek mümkündür. New York, Texas, New Jersey, Wisconsin, Virginia ve Colorado bu program için oldukça popüler eyaletler arasında yer almaktadır.

New York eyaleti, Amerika Work and Travel programına katılmak isteyen öğrenciler için en üst sırada yer almaktadır. Amerika’nın en kalabalık ve en hareketli eyaleti olmasının yanı sıra gezilecek sayısız yeri ile odak noktasıdır. Ancak New York eyaleti konaklama ve yaşam maliyetleri açısından diğer eyaletlere göre daha pahalıdır.

Texas eyaleti, Amerikan yaşam tarzını tam anlamıyla tecrübe etmek isteyen öğrenciler için ön plana çıkmaktadır. Kendine has yapısı ve kültürü ile dikkat çeken eyalette oldukça zengin iş imkanları bulunmaktadır. Texas eyaletinde ulaşım oldukça kolaydır ve birçok eyalete yakın olması sebebiyle travel kısmında öğrencilere büyük bir kolaylık sağlamaktadır. Houston, Austin ve Dallas en popüler şehirleri arasındadır.

New Jersey eyaleti ise New York’a olan yakınlığı ve daha makul yaşam maliyetleri ile ön plana çıkmaktadır. İş olanakları bakımından zengin olan New Jersey, plajları ve eğlence mekanları ile yaz aylarında oldukça popüler bir şehirdir.

Work and Travel Programı Hangi Üniversitelerde Var?

Work and Travel programı yaz aylarında gerçekleşen sadece üniversite öğrencilerinin katılabildiği bir kültürel değişim programıdır. Bu programa dahil olabilmek için Work and Travel şartları öğrenciler tarafından yerine getirilmelidir.

Öncelikle başvuru yapacak öğrencilerin üniversitelerin örgün öğretim görüyor olmaları gerekmektedir. Açıköğretim fakültesinde eğitim gören öğrencilerin veya üniversiteden mezun olmuş kişilerin bu programa katılım hakkı yoktur. İstenilen not ortalaması ve İngilizce seviyesine sahip olan öğrenciler Türkiye’deki Work and Travel acenteleri ile başvurularını gerçekleştirebilmektedir.

Work and Travel programı hangi üniversitelerde var? Work and Travel programına katılım için seçilmiş üniversiteler yoktur. Türkiye’nin tüm üniversitelerinde örgün eğitim gören öğrencilerin başvuru yapma hakkı vardır.  Öğrencilerin hangi üniversitede eğitim gördüğü başvurularda fark yaratmamaktadır.

Work and Travel Kaç Ay Sürüyor?

Work and Travel programı yaz aylarında gerçekleştirilmektedir.  Türkiye’den katılım sağlayacak öğrenciler için yasal olarak en erken başlangıç tarihi 15 Mayıs olup en geç bitiş tarihi ise 1 Ekim’dir. Peki, Work and Travel kaç ay sürüyor?

Toplamda 4 ay süren değişim programının ilk 3 ayı çalışma kısmıdır. Amerika J1 vizesi de öğrencilerin iş başlangıç ve bitiş tarihine göre basılmaktadır. 3 ay çalıştıktan sonraki 1 ay da öğrencilerin Amerika içerisinde seyahat etmeleri için tanınan süredir. Öğrencilerin vizelerinde belirtilen süreden maksimum bir ay sonrasında Türkiye’ye dönüş yapmaları gerekmektedir.

Program başlangıç tarihleri öğrencilerin akademik takvimlerine göre değişkenlik göstermektedir. Öğrenciler sınavlarının bitiş tarihlerine göre işlerini başlatmak ve sonlandırmak istedikleri tarihleri acentelerine belirtir.

Work and Travel katılımcıları günde ortalama olarak 8 saat çalışmaktadır. Haftalık ise 30 ila 40 saat arasında bir mesaileri olmaktadır. Öğrencilerin haftalık çalışma saatleri; iş yerlerinin yoğunluğuna, çalışan kişi sayısına ve çalışan kişinin performansına bağlı olarak artabilmektedir. Haftalık 40 saatin üzerinde çalışan öğrencilere fazla mesai ücreti verilmektedir.

Aynı zamanda iş yerlerindeki çeşitli sebeplerden dolayı çalışma saatlerinde azalmalar olabilmektedir. Bu programa katılan öğrencilerin, asıl işlerini aksatmayacak şekilde ikinci bir işte çalışma hakkı da bulunmaktadır. Örneğin asıl işi sabah olan öğrenciler, akşamları da ikinci bir iş ayarlayabilir.

Work and Travel Konaklama

Work and Travel programına katılacak öğrenciler için bir diğer önemli konu ise Amerika’da nerede konaklayacaklarıdır. Birçok öğrenci Türkiye’den ayrılmadan önce konaklamalarının ayarlanmış olmasını istemektedir. ABD Work and Travel programında tüm eyalet ve iş türlerini kapsayacak standart bir konaklama tarzı bulunmamaktadır. Programda konaklamalar işveren tarafından sağlananlar ve sağlanmayanlar olmak üzere 2 gruba ayrılmaktadır.

Amerika’daki işverenlerin büyük bir çoğunluğu katılımcıların konaklamalarını kendileri ayarlamaktadır. Bazı işverenlerin konaklama için kendilerine ait bir mülkü olabildiği gibi dönemsel olarak ev, daire, otel, yurt gibi konaklamalar da ayarlayabilirler. Konaklamaların işverenler tarafından ayarlanmasının en büyük avantajı daha ekonomik olmasıdır. Aynı zamanda konaklamaların öğrencilerin iş yerlerine yakın olmasına da özen gösterilmektedir. Bu konaklamalarda ücretler genellikle işverenler tarafından program başlamadan önce tamamen ödenir ve konaklama ücreti öğrencilerin maaşlarından düzenli olarak kesilmektedir.

İşverenlerin konaklama sağlamadığı durumlarda ise öğrenciler genellikle Türkiye’deki acenteleri tarafından sunulan ortak paylaşımlı ev, hotel/motel veya yurt tipi konaklama opsiyonlarını değerlendirmektedir. Türkiye’deki acenteler konaklama bulma konusunda öğrencilere yol göstermektedir. Aynı zamanda öğrenciler kendi konaklamalarını çeşitli platformalar üzerinden de ayarlayabilmektedir.

Work and Travel konaklama seçeneklerinde konaklamayı sağlayan kişiler genellikle bir depozito ücreti almaktadır. Bazıları depozitoyu öğrenci Amerika’ya vardıktan sonra alırken bazıları da gelmeden önce talep etmektedir. Program bitiminde öğrenci ayrılırken, konakladığı yerde herhangi bir zarar vermediyse depozito iadesini almaktadır.

Work and Travel konaklama fiyatları öğrencilerin gideceği bölgeye göre değişkenlik göstermektedir. Wisconsin, Maine, Maryland ve Tennessee gibi eyaletlerde haftalık kira ücretleri kişi başı 50 ila 100 dolar arasındadır. Ancak New York, California, Florida gibi büyük ve yaşam masraflarının daha pahalı olduğu eyaletlerde konaklama ücretleri haftalık kişi başı 150 ila 200 dolar arasında değişkenlik göstermektedir. Öğrencinin haftalık konaklama ücreti genellikle iş tekliflerinde yer almaktadır.

Amerika Work and Travel Vizesi

Work and Travel hakkında en çok araştırılan konulardan bir tanesi de vize konusudur. Wat başvuru sürecinde vize başvurusu öğrenciler için en stresli aşamadır. Birçok öğrenci yüz yüze gerçekleştirilen vize mülakatlarından çekinmektedir.

Programa katılım sağlayacak Amerika Work and Travel Vizesi alması gerekmektedir. Work and Travel vize başvuruları, İstanbul’daki ABD Başkonsolosluğu ya da Ankara’daki ABD Büyük Elçiliği’ne şahsen yapılmaktadır. Vize başvuruları genellikle Şubat ayının ikinci yarısından itibaren başlar ve Haziran ayının ortasına kadar sürer. Başvuru için öncelikle bir vize randevu günü belirlenir ve öğrenciler istenilen evraklarla randevuda şahsen bulunur. Daha sonra vize memurları ile İngilizce bir mülakat gerçekleştirilir. Vize görüşmelerinde öğrencilerin İngilizcelerinin program için uygun olup olmadığına bakılmaktadır.

Peki, öğrenciler vize mülakatlarında nasıl sorularla karşılaşır? Genellikle vize görüşmelerinde ilk sorulan sorular öğrencinin hangi okulda ve hangi bölümde okuduğudur. Bazen öğrencilere not ortalaması da sorulmaktadır. Daha sonra Amerika’da hangi eyalete veya şehre gideceği ve nasıl bir işte çalışacağı sorulmaktadır. Öğrencilerin çalışacakları işe ve Amerika’daki haklarına hakim olmaları beklenmektedir. Son sınıf öğrencilerine ise döndükten sonraki kariyer planları sorulmaktadır. Bu noktada son sınıf öğrencilerinin Türkiye’ye bağlayıcı planlar sunması önem taşımaktadır. Vize görüşmelerinde öğrencinin seyahat geçmişi de sorulmaktadır. Daha önce yurtdışına çıkıp çıkmadığı, çıktıysa hangi ülkelere ziyarette bulunduğu sorulmaktadır. 

Amerika Work and Travel vizesi mülakatları genellikle birkaç dakika içerisinde sonlanmaktadır. Görüşmenin hemen sonunda vize memurları vizenin onaylanıp onaylanmadığını öğrenciler ile paylaşmaktadır.

Amerika J1 vizesi nedir?

Amerika Birleşik Devletleri’ne seyahat etmek isteyen yabancı ülke vatandaşları kalıcı oturum için göçmen olan, kalıcı olmayan seyahatleri için ise göçmen olmayan vize kategorilerine başvuru yapmak zorundadır. Göçmen olmayan vize kategorisinde yer alan Değişim Programı (J1) vizesi, Amerika’da değişim programlarına katılımları onaylanan kişilerin sahip olması gereken vize türüdür. Work and Travel vizesi de J1 kategorisinde yer almaktadır.

Work and Travel programı dahilinde Amerika’ya seyahat edecek öğrencilerin Amerika J1 vizesine sahip olmaları gerekmektedir. Amerika J1 vizesi nedir? Amerika J1 vizesi; uluslararası öğrencilere yaz tatilleri süresince ABD’de yaşama, çalışma ve seyahat etme imkanı tanıyan bir vize türüdür. Programa katılacak öğrencilerin vize başvurusu yapabilmek için çeşitli kriterleri sağlamış olması beklenmektedir. Üniversitelerde örgün öğretim gören öğrencilerin bu vize türüne başvuru yapabilmektedir.

Amerika J1 vizesi ile öğrencilerin 15 Mayıs ile 1 Ekim tarihleri arasında maksimum 4 ay çalışmalarına izin verilmektedir. Bu sürenin sonunda ise öğrencilere Amerika Birleşik Devletleri içerisinde seyahat edebilmeleri için 30 günlük bir ek süre tanınmaktadır. Work and Travel sonrası Amerika’da kalmak isteyen öğrencilerin Amerika’da vize statüsü değişikliği yapması gerekmektedir.

Amerika J1 vizesi hakkında daha detaylı bilgi almak veya J1 vizesi başvuru yapmak için Amerika J1 vizesi sayfamızı ziyaret edebilir veya +90 212 970 05 02 telefon numaramızdan Vize Merkezi Amerika vizeleri uzmanlarımıza ulaşabilirsiniz.

Amerika J-1 Vizesi İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Work and Travel vize başvurusu yapacak öğrencilerin Amerika Konsolosluğu tarafından belirlenen gerekli vize evraklarını hazırlaması gerekmektedir. Vize evrakları doğru ve eksiksiz bir şekilde hazırlanmalı ve randevu gününde öğrencilerin yanında olmalıdır.  Peki, Amerika J-1 vizesi için gerekli evraklar nelerdir? Amerika Work and Travel vizesi başvuru evraklarını Türkiye’deki acenteler tarafından sağlanacak ve öğrenciler tarafından hazırlanacak belgeler olmak üzere iki grupta incelemek mümkündür.

Türkiye’deki acente tarafından sağlanması gereken ilk vize evrakı değişim ziyaretçisi uygunluk belgesi olan DS-2019 formudur. DS-2019 formu öğrencilerin Amerika’ya giriş yapmalarını ve Sosyal Güvenlik Numarası almalarını sağlayan belgedir. DS-2019 formunda öğrencilerin Amerika’da çalışacağı iş yerinin adı, pozisyonu, program başlangıç ve bitiş tarihi ve öğrenciye ait SEVIS numarası yer almaktadır. Tüm öğrencilerin SEVIS sistemine kayıt olmak için SEVIS I-901 ödemesini yapmaları gerekmektedir. Ödeme makbuzunun çıktısı alınıp dosyaya eklenmelidir. Diğer bir evrak ise DS-160 formunun çıktısıdır. Amerika Dışişleri Bakanlığı’nın resmi internet sitesinde yer alan online DS-160 formu doldurulmalı ve onay sayfasının çıktısı dosyaya eklenmelidir.

Pasaport ve 5x5 cm boyutlarında beyaz fonda çekilmiş fotoğraf ise öğrencilerin hazırlaması gereken evraklardır. Öğrenciler aynı zamanda üniversitelerinden kapalı zarfta İngilizce transkript almalılardır. Transkriptler mühürlü olmalıdır.

Sık Sorulan Sorular

Work and Travel programına katılmak isteyen öğrencilerin aklına birçok soru takılmaktadır. Vize Merkezi olarak en sık sorulan soruları sizler için cevapladık.

Work and Travel’a Kimler Katılabilir?

Work and Travel programı; üniversite öğrencilerinin yaz tatillerinde Amerika’da yaşama, çalışma ve gezmesi amacıyla yürütülen kültürel değişim programıdır. Bu kültürel değişim programına örgün öğretim veren üniversitelerin hazırlık, 1, 2, 3 ve 4. Sınıf öğrencileri katılabilmektedir (açıköğretim fakültesi öğrencilerinin programa katılım hakkı bulunmamaktadır). Aynı zamanda üniversitelerde tezli yüksek lisans eğitiminin 1. yılında olan öğrenciler de programa katılabilmektedir. (Tez aşamasında olan öğrenciler ve doktora öğrencileri katılamaz). Öğrencilerin İngilizcesinin minimum Intermediate (orta) seviye olması ve not ortalamasının 4.00 üzerinden en az 2.00 olması gerekmektedir. 26 yaşını doldurmuş öğrencilerin programa katılım hakkı yoktur.

Work and Travel Size Neler Kazandırır?

Work and Travel, öğrenci değişim programları arasında kazanımları ve ekonomikliği açısından benzeri olmayan bir programdır. Bu programın en önemli kazanımlarından bir tanesi ana dili İngilizce olan bir ülkede 4 ay boyunca İngilizce dil pratiği yapabilmektir. Öğrenciler yalnızca iş yerlerinde değil sosyal hayatlarında da İngilizce ile iç içedir. Bir diğer önemli kazanımı ise öğrencilerin başta Amerikan kültürü ve yaşam tarzı olmak üzere birçok farklı kültürü tecrübe edebilmesidir. Bu tecrübe sayesinde hayata bakış açıları da değişmektedir. Ailelerinden bağımsız yaşayan öğrenciler zorluklarla başa çıkmayı ve kendi ayakları üzerinde durmayı öğrenmektedir.

Work and Travel’da Ne Kadar Para Kazanılır?

Öğrencilerin Work and Travel programında kazanacağı ücretler; yaşadığı eyalete, saatlik çalışma ücretlerine ve haftalık alacağı çalışma saatine göre değişkenlik göstermektedir. Öğrenciler genel olarak haftalık 30 ila 40 saat arasında çalışmaktadır. Saatlik ücretler ise çalışacakları iş yerlerine bağlı olarak 8 ila 15 dolar arasında değişmektedir.

Work and Travel’da Nerelerde Çalışılmaz?

Work and Travel programında öğrencilerin çalışabileceği iş alanları sınırlıdır. Genellikle öğrenciler tecrübe ve özel yeteneğe ihtiyaç duyulmayan hizmet sektörü alanlarında çalışmaktadır. Öğrenciler; fabrika işleri, yaşlı veya çocuk bakımı, pedicab işleri, şoförlük, taşımacılık gibi ağır çalışma şartlarına sahip alanlarda çalışamaz.

Work and Travel Program Ücretine Neler Dahil Değildir?

Work and Travel ücretleri, öğrencilerin kayıt olduğu acentelere göre değişiklik göstermektedir. Bazı acenteler her şeyin dahil olduğu paket programlar sunarken bazı acentelerde ise her bir işlem için ayrı bir ücret talep edilmektedir. Ancak öğrencilerin yanlarında götüreceği cep harçlığı hiçbir acentede program ücretine dahil değildir.

Work and Travel 2. İş

Programa katılan öğrencilerin asıl işlerini aksatmayacak şekilde 2. bir işte çalışma hakkı bulunmaktadır. 2. İşte çalışmak tamamen öğrencilerin isteğine, zamanına ve enerjisine bağlıdır. Ancak öğrenciler 2. işte çalışmadan önce mutlaka Amerika’daki sponsorlarına haber vermeli ve onaylarını almalıdır.

Amerika Vizesi Ön Başvuru Formu

Amerika ile ilgili sizden gelen sorular

0 sorudan en popüler 0 soru görüntüleniyor. Tüm soruları göster

Amerika için Soru Sorun

Alanlarında uzman danışmanlarımız sorularınızı en kısa süre içinde cevaplayacaktır.

Hızlı Erişim

Hemen Başvur

Hemen Başvur

Alanlarında uzman danışmanlarımız ile vize başvurularınızı hızlıca tamamlayın.

Whatsapp