Oturum

 

BULGARİSTAN OTURMA İZNİ

 

Uyguladığı vize rejimleri kapsamında farklı ülke vatandaşlarının sınırları içerisine giriş taleplerinde Bulgaristan’ın pek çok farklı uygulaması bulunuyor. İki farklı süre kapsamında değerlendirilen bu vize istekleri 90 güne kadar olan seyahatlerde “kısa süreli vize” kategorisinde, ülkede 90 günde fazla kalma durumlarında ise “uzun süreli vize” olarak değerlendiriliyor.

Avrupa Birliği’ne üye olan ülkelerden biri olan Bulgaristan, uzun süreli vize, dolayısıyla oturum izni verdiği yabancı ülke vatandaşlarına bu sayede pek çok avantaj da sunmuş oluyor. Türkiye’nin komşusu olması nedeniyle Avrupa’ya açılma hedefinde olan şirketlere ve yoğun Türk nüfusunun Türkiye’de yaşayan insanlarla akrabalık bağları dolayısıyla iki ülke arasında yoğun diplomatik ilişkiler de gerçekleşiyor. Bu iletişimin sonucunda ise Türk vatandaşlarının uzun süreli vize, yani resmi tanımlamasıyla “Bulgaristan D Vize” almaya yönelik gerçekleştirdikleri taleplerde pek çok farklı durum nedeniyle başvuru yapma olanağı sunuyor.

Avrupa Kıtası’nda bulunan ve Avrupa’da Schengen Bölgesi’ne dâhil olan pek çok ülkeden daha fazla yoldan, daha basit aşamalar takip edilerek ve daha kolay bir şekilde alınabilen Bulgaristan D Vize, Bulgaristan Oturum İzni ve Bulgaristan Oturum Kartı ile Avrupa’ya yakınlaşma fırsatı bulunuyor.   


Uzun ve kısa süreli vizeler gibi Bulgaristan konsolosluk işlemleri alanında hizmet veren Vize Merkezi konusunda uzman, profesyonel kadrosuyla kendisine iletilen talepleri güvenli bir şekilde tamamlıyor.

Vize Merkezi Bulgaristan Departmanı, 90 günden uzun sürecek olan seyahatler için verilen tüm vizelerle ilgili takip edilmesi gereken süreçte ve hazırlanması istenen tüm evraklarla ilgili müşterilerine kapsamlı danışmanlık hizmeti sunuyor.

Çağrı merkezinden ulaşabileceğiniz müşteri temsilcilerimizle telefondan veya randevu alarak ofislerimizde doğrudan yüz yüze bilgi alarak Bulgaristan D Vize işlemleriniz ile ilgili ilk adımınızı atabilirsiniz.

Size ayrıca Bulgaristan’da Oturum İzni alma, Oturma Kartı işlemlerinin aşamaları, bu gibi taleplerde hangi evrakların nasıl hazırlanması gerektiğini, güncel Bulgaristan vize ücretleri hakkında bilgi ve tüm konsolosluk işlemleri soruları ile ilgili merak ettiğiniz soruların cevaplarını da öğrenebilirsiniz.

Bulgaristan Vize Merkezi, başvurunun en başından vize ve pasaportun sahibine teslimine kadar olan tüm aşamalarda müşterilerini en doğru şekilde yönlendiriyor ve yanında yer alıyor. Uzun süreli Bulgaristan D Vize başvurularını profesyonel bir yaklaşım ile sürdüren Vize Merkezi, hizmetlerini sonuç odaklı sunmayı amaçlıyor.


BULGARİSTAN D VİZE NEDİR?

 

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları Bulgaristan’da uzun süreli konaklayacakları zaman ülkenin Türkiye’de bulunan ve resmi konsolosluk hizmeti veren temsilciliklerine başvurmaları gerekir. Bulgaristan D tipi Vize, ülkede 90 günden fazla ikamet gerektirecek durumlarda başvurusu yapılması gereken özel statülü bir ülkeye giriş iznidir. Uzun süreli vizeler seyahati gerçekleştirecek olan kişinin durumuna göre talep edilebiliyor. Temelde üç ayrı gruba ayrılabilen D vizeler, ticari amaçlarla ülkeye gitmek isteyenler, ailevi ve köken nedenlerinden dolayı ve ihtiyaçlar ile çalışma durumuna göre verilebiliyor.

Bulgaristan D Vizesi almak aslında ülkede Oturma İzni almak ve Oturum Kartı talep etmek için izlenecek olan adımların ilkini oluşturuyor. Türkiye’den alınan bu uzun süreli vize ile birlikte ülkeye gidildiğinde ikamet edilecek olan yerleşim biriminin bağlı olduğu Emniyet birimindeki Yabancılar Şubesi’ne başvurarak Oturma İzni ve Oturum Kartı alınabiliyor.

Verilen bu oturum izni üç ve altı aylık ile bir yıllık süreleri kapsayacak şekilde olabiliyor. Bunun kararını da başvuru yapılan ilgili Yabancı Şube dairesi, yaptığı değerlendirme sonucu belirleniyor. Bulgaristan’da ikamet durumu devam edeceği zaman ise bu iznin uzatılması gerekiyor. Bu başvuru ise geçerli olan iznin bitiminden önce yapılması isteniyor.

Bulgaristan D vize almak ve kanunlarca belirlenen şartlar yerine getirildiğinde bu ülkenin vatandaşlığına da başvuru yapma imkânı bulunuyor. Ancak bu sürecin tamamlanması çok daha uzun sürüyor ve çok daha fazla ayrıntıya sahip.


BULGARİSTAN ŞİRKET TEMSİLCİLİĞİ ARACILIĞIYLA OTURUM ALMA

Bulgaristan için Oturum İzni almanın en hızlı ve basit sebeplerinden biri bu ülkede bir Türk şirketinin temsilciliğini açmak ve buraya temsilci sıfatıyla görevlendirilmek. Şirketin aldığı karar ile Bulgaristan’da şirket temsilcisi olan kişi bu ülkenin Oturma İzni için başvuru yapma hakkı bulunuyor ve bu izin çıktığında da Bulgaristan Oturum Kartı sahibi oluyor.  Bu kart aracılığıyla da belirli komşu ülkelere vizesiz seyahat edebiliyor.

Bu nedenle oturma izni almak için bir şirkette çalışmak da gerekmiyor. Başvuru yapabilmek için şirketin aldığı kararda isim veya isimlerin temsilci olarak belirtilmesi yeterli oluyor. Üstelik bir temsilciliğe birden fazla insan görevlendirilebiliyor. Ayrıca bu kolaylık sayesinde başvuru sahibinin birinci dereceden aile üyeleri, yani eş ve çocukları da Aile Birleşimini sebep gösterilerek Bulgaristan Oturum İzni alabilir.

 

EMEKLİLER İÇİN BULGARİSTAN OTURUM İZNİ

Çalışma hayatı tamamlanan ve emeklilik hakkı kazanan her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı Bulgaristan’da Oturma İzni almak için başvuru yapabiliyor. Ülkede uzun süreli konaklamak isteyen emeklilerin karşılaması gereken bazı özel koşullar bulunuyor. Bulgaristan D Vize başvurusu yapılacağı zaman başvuru dosyasına emekliliğini kanıtlayan belgeler, emeklilik maaşını bu ülkede çekeceğine dair taahhüt ve Bulgaristan’da yaşayacağı evin kesinleşmiş olduğunu gösteren Kira Kontratı gibi belgeler eklenmeli.

Bu başvuru koşulları ile Bulgaristan D Vizesi alan emekliler, ülkeye gittikten sonra önce Oturma İzni, ardından da Oturma Kartı alarak belirlenen süre içerisinde konaklama hakkına sahip olurlar. Elbette bu süreyi uzatmak isterlerse talep edilen şartları karşılayarak yenileme başvurusu yapmaları gerekir. 

Emekli olma sebebiyle Bulgaristan Oturma İzni alan kişiler aile üyelerini de Aile Birleşimi Vizesi aracılığıyla ülkeye getirerek onlara da Oturma İzni alabilme hakları bulunur.

 

EĞİTİM AMAÇLI GİDENLER İÇİN BULGARİSTAN OTURUM BAŞVURUSU

Ülke dışında eğitim almak isteyen kişiler bu isteklerini gerçekleştirmek için seçtikleri ülkede uzun süreli konaklayabilmek için gidecekleri ülke için uzun süreli kalma izni almaları gerekir. Türkiye’ye yakınlığı ile öğrenciler tarafından sıkça eğitim için tercih edilen Bulgaristan’a gitmek isteyen Türk öğrenciler de bu ülkeye gitmek için uzun süreli özel bir vize olan Bulgaristan D Vize başvurusu yapmaları gerekir.

Eğitim süreleri boyunca Bulgaristan’da herhangi bir üniversiteye kaydını yaptırdığında ülke sınırları içerisinde gerektiği kadar kalabilmesi için önce bu nedenle Bulgaristan D Vize, ardından da Oturum İzni ve Oturum Kartı almaları gerekir. Bu nedenden dolayı yapılan vize başvurularında kişinin öğrenci olduğunu hazırlaması gereken çeşitli belgelerle kanıtlaması gerekiyor. Ayrıca Bulgaristan’da konaklama yeri ve eğer başvuru sahibi 18 yaşın altında ise ebeveynlerinin yurtdışına çıkış izni verdiğini onaylaması gerekir.

Eğitim amaçlı verilen Oturum Kartı öğrencilere bazı ek haklar da kazandırıyor. Bu kart ile Bulgaristan’a birden fazla giriş ve çıkış hakkı kazanan izin sahibi, bazı komşu ülkelere de vize almasına gerek kalmadan seyahat etme hakkı da oluyor.

 

ŞİRKET SAHİPLERİ İÇİN BULGARİSTAN OTURUMU

Avrupa Birliği’ne (AB) üye olan ülke olması nedeniyle ve Türkiye’ye karayolu bağlantısı olması Bulgaristan’ı Türk şirketleri için de pek çok açıdan cazip kılıyor. İş hacmini büyütmek amacındaki şirketler için cazip imkânlar sunan Bulgaristan, Avrupa’ya açılmak isteyen ticari kurumların ülkede kuracakları şirketler aracılığıyla bu isteklerini gerçekleştirme olanağı veriyor.

Ülkede talep edilen kanuni gerekliliklere göre şirket kuran şirket sahiplerinin ayrıca Bulgaristan Oturum İzni alma hakları da bulunuyor. Şirket yönetiminde kolaylık sağlamak amacıyla verilen bu türdeki Bulgaristan D Vize ile ülkeye gidildikten sonra ilgili resmi kurumlara yapılacak başvurulardan sonra Bulgaristan’da belirli bir süreliğine yaşama izni veren Oturum Kartı alınabiliyor.

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının Bulgaristan’da yüzde 100 yabancı sermayeli şirket kurması gerekir. Şirket sahibi ise en az 10 Bulgaristan vatandaşı çalıştırması şartıyla Bulgaristan Oturum İzni için başvuru yapabiliyor. Elbette şirket ile ilgili gerekli kurumlara kayıtları ve faaliyet izinlerinin alınması gibi tüm resmi işlemlerin tamamlanması de gerekir.

Bulgaristan’da kurduğu şirket nedeniyle ülke için Oturma İzni alan şirket sahipleri eş ve çocuklarını da Aile Birleşimi Vizesi aracılığıyla ülkeye getirerek, birlikte yaşamaları için başvuru hakları oluyor.

 

BULGAR VATANDAŞI İLE YAPILAN EVLİLİK NEDENİYLE OTURUM İZNİ

Bulgaristan’da Oturum İzni alma hakkı veren durumlardan biri de bir Bulgaristan Cumhuriyeti vatandaşı ile yapılan evliliklerdir. Bu ülkede uzun süreli konaklama hakkı veren Bulgaristan D Vize için bu sebeple başvuru yapılacağı zaman öncelikle evliliğin gerçek olduğu çeşitli onaylı belgeler aracılığıyla ispatlanması gerekir.

İşlemlerin tamamlanabilmesi için öncelikle Türkiye’de bulunan resmi Bulgaristan Konsolosluk temsilciliğinden bu ülke için vize alınması gerekir. Talep edilen ve gerektiği şekilde hazırlanarak onaylanan belgelerle birlikte Bulgaristan’da bu ülkenin vatandaşı ile evlilik gerçekleştirildikten sonra Bulgaristan Oturma İzni başvuru süreci başlatılabiliyor.

Bu talep için başvuruların tekrar Türkiye’de yapılması gerekir. Aile Birleşimi talebiyle hazırlanacak olan yeni D Vize başvuru dosyası ile Türkiye’deki Bulgaristan Konsolosluğu’na iletilecek olan dosya olumlu sonuçlandığında Bulgaristan’da işlemler tamamlanarak Oturma Kartı alınabilir.

 

ANNE VE BABALIK DOLAYISIYLA BULGARİSTAN OTURUM BAŞVURUSU

Bazı durumlarda iki farklı ülke vatandaşı arasında yapılan evliliklerde doğan çocuk sebep gösterilerek Bulgaristan Oturum İzni alınabiliyor. Örneğin çocuk ve anne Bulgaristan vatandaşı olduğu halde baba Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıysa, Ebeveynlik durumunu sebep olarak gösteren baba Bulgaristan vatandaşlığı için başvuru yapma hakkı bulunuyor. Aynı şartlarda anne için de geçerlidir.  

Bulgaristan Anne-Baba Oturum İzni başvurusu yapabilmek için en önemli şart çocuğun Bulgaristan vatandaşı ve iki yaşından gün almış olmasıdır. Elbette çocuğun ebeveyni olunduğu da resmi olarak onaylanan belgelerle de kanıtlanması gerekir.

Başvuru dosyası eksiksiz ve en doğru şekilde hazırlandığında Türkiye’de ilgili Bulgaristan konsolosluğuna bu durum sebep gösterilerek yapılacak olan D Vize başvurusu ile önce ülkede 90 günden fazla hakkı kazanılmış olur. Bulgaristan’a gidildikten sonra ise Bulgaristan Oturma İzni ve Oturum Kartı alınarak işlem tamamlanır.


Bulgaristan için alınabilen tüm uzun süreli, ülkede 90 günden fazla konaklama imkânı sağlayan D Vize türleri ile ilgili ayrıntılı bilgi, takip edilmesi gereken aşamalar ve hazırlanması istenen belgelerle ilgili ayrıntılara Vize Merkezi’nin internet sitesinin Bulgaristan bölümünde bulunan kendi sayfalarından ulaşabilirsiniz.

 

 

 

daha fazla göster

Yükleniyor...
İletişim
İstanbul
+90 (212) 970 05 22
bulgaristan@vizemerkezi.com
Ankara
+90 (312) 970 05 22
ankara@vizemerkezi.com
İzmir
+90 (232) 970 05 22
izmir@vizemerkezi.com
Edirne
+90 (284) 236 24 24
edirne@vizemerkezi.com
Bursa
+90 (224) 322 23 65
bursa@vizemerkezi.com
Antalya
Tel: + 90 (242) 255 5510
antalya@vizemerkezi.com
Gaziantep
+90 (342) 255 50 95
gaziantep@vizemerkezi.com