Bulgaristan Evlilik Aile Birleşimi

Tüm dünya ülkeleri için farklı türlerde konsolosluk işlemleri ile ilgili danışmanlık hizmeti veren Vize Merkezi, profesyonel kadrosuyla Bulgaristan için de sunduğu vize, oturum izni ve vatandaşlık işlemlerinde uzman kadrosuyla süreçleri yönetiyor.

Talep edilen işlem için başvuru yapılmadan önce başlayan hizmetler, pasaport ve vizenin teslim edilmesine kadar konusunda uzman personelinin profesyonel yaklaşımıyla tamamlanıyor. Vize Merkezi Bulgaristan Departmanı, telefon aracılığıyla çağrı merkezi üzerinden veya randevu alarak ofislerinde yüz yüze yapılabilecek görüşmelerde merak edilen her konu hakkında en güncel bilgileri kullanarak cevaplar sunuyor.

Bulgaristan vatandaşı ile evlilik yoluyla kazanılan oturum izni hakkında daha fazla bilgi için arayınız: +90 (212) 970 05 22

Bulgaristan Vatandaşı ile Evlilik Yoluyla Oturum İzni 

Bulgar vatandaşı ile evli olan kişilerin oturum izni almak 2019 yılında izleyeceği yol, 3 adım halinde şu şekilde olmalıdır:

1- Eş üzerinden C tipi, çoklu giriş-çıkışlı Bulgaristan multi vize alınarak, bu vizeyle Bulgaristan’a gidip oturum vizesi için bahsedilen taahhütname, kira kontratı gibi evraklar hazırlanır. Kişinin oturum vizesi alabilmesi için Bulgaristan’da yapması gereken 4 adet evrak işlemi bulunmaktadır.

      1.a. Bunlardan ilki Bulgar vatandaşı eşin noter huzurunda yapacağı Türk vatandaşı eşin bakım ve masraflarını karşılayacağına ve Bulgaristan’da oturacakları adresi belirttiği taahhütnamedir.

      1.b. İkinci evrak, eşlerin her ikisinin de imzalayacağı evliliklerinin sahte olmadığını belirten noter tasdikli taahhütname.

      1.c. Üçüncü evrak, Türk vatandaşı eş adına Bulgaristan’da herhangi bir bankadan hesap açılarak bankada minimum 7 bin leva ya da karşılığı denk gelen 3.500 euro bakiye bulunduğuna dair bankadan alınacak kaşeli imzalı referans mektubu.

      1.d. Diğer bir evrak, Eşlerin oturacağını beyan ettiği ikamet adresi'dir. Bu adres eğer kiralık bir ev olacak ise ev sahibi ile Türk vatandaşı kişi arasında imzalanmış noter tasdikli kira kontratı şeklinde yapılmalıdır. Kira kontratında Bulgar vatandaşı eşinin adı geçebilir. Ayrıca ev sahibinden kira kontratı haricinde kendi evlerinde kalacaklarını beyan ettiği noter tasdikli ayrı bir beyanname daha yapılmalıdır. Bu adres Bulgar vatandaşı eşin anne ya da babası gibi birinci dereceden akrabasına ait bir ev ise ev sahibinin evinde oturacaklarını, oturacağı adresi beyan ettiği noter tasdikli taahhütname şeklinde yapılabilir. Bu evrakın arkasına evin tapusu ve ev sahibi kişinin Bulgar kimlik kartı görüntüsü eklenmelidir. Bulgaristan’da hazırlamanız gereken yukarıda anlatılan 4 evraktan eşlerin yapacağı 2 taahhütname ve banka hesap döküm evrağı Türkiye’den de hazırlanabilmektedir. Taahhütnameler için her iki eş konsolosluğun anlaşmalı olduğu tercüman vasıtasıyla evraklarını hazırlatarak konsoloslukta imza verip yaptırabilirler. Banka hesabının her ne kadar Bulgaristan’dan açılması isteniyor olsa da Bulgaristan’a gidilemediği durumlarda Türkiye’deki bir bankadan (mümkün ise her iki ülkede de bulunan bir banka tercih edilmelidir) Euro hesabı açtırılarak istenilen meblağının hesapta olduğunu gösterir bankadan kaşeli ve imzalı, güncel alınmış banka dökümü alınabilir. Bulgaristan’da ikamet edilecek adres Bulgar vatandaşı eşin anne ya da babasına ait bir adres ise (yukarıda bahsedildiği gibi) bu evrakı ev sahibi Bulgaristan’da hazırlatarak aslını Türkiye’ye gönderebilirler. Ancak ev kiralık bir ev ise kontrat yapmak üzere Türk vatandaşı kişinin imza atması gerektiği için Bulgaristan’a gitmesi zorunludur. Ev adresi beyanını kayınvalide ya da kayınpeder gibi yakın akrabalar yaptığında taahhütname olarak konsolosluktan kabul ediliyor olsa bile bazı durumlarda yine de kira kontratı olarak istenebilir.

2- Oturum vizesi için Bulgaristan’dan ve Türkiye’den evraklar tamamlandıktan sonra Türkiye’de ikamet olarak bağlı olduğunuz konsolosluktan oturum vizesi başvurusunda bulunmanız gerekmektedir. Bu vizenin işlem süreci minimum 45 gün olup, bazen 50-60 güne kadar uzayabilmektedir. Oturum vize başvuruları konsolosluklardan şahsen yapılmakla birlikte evrak hazırlama ve başvuru ile ilgili şirketimiz danışmanlık hizmeti vermektedir.

3- Oturum vizesi alındıktan sonra Bulgaristan’da Bulgar vatandaşı eşin bağlı olduğu yabancılar şubesine gidilerek oturum kartı başvurusu yapılır. Verilen oturum kartı süresi bölgelere göre değişkenlik göstermekle birlikte genellikle 1 yıllık verilir ve oturum kartı her sene süresi bitmeden yenilenir. İlk beş yıl bu şekilde 1’er yıllık oturum kartı alındıktan sonra Yabancılar Şubesi’nin istemiş olduğu şartlı koşullar sağlanırsa beşinci yılın sonunda Türk vatandaşı eşe süresiz oturum verilir. Kişi eş üzerinden aldığı oturumlarla eşiyle birlikte  Bulgaristan oturum izni ile Avrupa ülkelerine turistik olarak seyahat edebilir. Kişi bu seyahatlerini dilerse Türkiye’den dilerse Bulgaristan’dan seyahatlerini gerçekleştirebilir. Avrupa ülkelerine yapacağınız seyahatlerde her ülkenin uygulaması farklı olduğundan, ülkeye alınıp alınmamanız seyahat edeceğiniz ülkenin giriş kapısındaki memurun inisiyatifindedir.

Dünyanın her yerinde bulunan sınırların ayırdığı ülkeler insanlar tarafından birleştiriliyor. İki farklı ülkenin vatandaşı arasında yapılan evlilikler tüm dünyada yaşanan olağan bir durum ve Bulgaristan ile Türkiye vatandaşları arasında da sık sık gerçekleşiyor. Bu tarz evliliklerin sosyal gerçekliği dışında bazı resmi değişikliklerin gerçekleşmesini mecburi kılabiliyor. Örneğin Bulgaristan vatandaşı ile evlilik gerçekleştiren bir T.C. vatandaşının eşi ile birlikte onun ülkesinde yaşayabilmesi için bazı yasal zorunlulukları yerine getirerek izin alması gerekiyor.

Evlilik akdinin imzalanması dâhil kanunlarla belirlenmiş bazı aşamaların tamamlanması ve talep edilen Bulgaristan’da yaşama iznin alınması için hazırlanacak başvuru dosyası titizlikle tamamlanmalı. Bu isteğin gerçekleşebilmesi için kişinin Bulgaristan vatandaşı evlilik ile oturum izni ismi verilen süreci gerçekleştirmesi gerekir.  Birkaç aşamadan oluşan süreç, iki ülkede de tamamlanması işlemleri içeriyor.

Evlilik Yoluyla Bulgaristan Oturum İzninin İlk Aşaması

Bulgaristan vatandaşı ile evlilik yoluyla kazanılan oturum İzni için Türkiye’deki ilgili resmi Bulgaristan Konsolosluğu/Büyükelçiliğine yapılacak olan başvurularda Türkiye’den alınacak olan evrakların tamamı belgenin alınacağı kurum tarafından doğru bir şekilde hazırlanması gerekir. Aynı şekilde başvuru dosyasına eklenecek olan belgelerin noter tarafından onaylanması ve bağlı olunan Valilikten veya Kaymakamlıktan “apostille” mühürlenmesi zorunluluktur. Daha sonra bu evrakların Bulgaristan'da bir yeminli tercüman tarafından Bulgarcaya tercüme edilmesi gerekir. Bulgaristan vatandaşı ile evlilik yoluyla kazanılan oturum hakkı için ilk olarak D vize başvurusunda bulunulması gerekir. T.C. vatandaşı tarafından hazırlanacak olan standart belgeler arasında bulunan geçerli bir pasaport, biyometrik fotoğraflar Adli Sicil Kaydı, güncel Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği ve içinde istenen miktarda para bulunan T.C. vatandaşı eşin adına Bulgaristan Bankasından alınan Banka Referans Mektubunun yanı sıra evliliği kanıtlayan diğer evraklar da bulunması isteniyor.

Bunlar ise daha önce alınan Bulgar Evlilik Cüzdanı, Bulgar vatandaşı olan eşin Bulgar pasaport ve Bulgar kimlik kartı fotokopileridir. Talep edilen Bulgaristan evlilik vizesinin alınabilmesi için ayrıca iki eş tarafından evliliğin sahte olmadığını ve birlikte yaşadıklarını beyan eden taahhüttü de verilmeli. Bulgaristan vatandaşı olan eş bir de yaşanacak olan adres ile birlikte, T.C. vatandaşı olan eşin bakım ve masraflarını karşılayacağını da ayrıca taahhüt etmeli.

bulgaristan oturum izni

Bulgaristan Vatandaşı ile Evlilik ve Oturum İzni İçin Gerekli Evraklar

  • Vize Takip Belgesi
  • Bulgaristan evlilik cüzdanı
  • Apostilli Sabıka kaydı Bulgaristan Dışişleri Bakanlığı'ndan tasdik ettirilerek Bulgar Yeminli Tercüman tarafından tercüme edilecek.
  • 2 adet biometrik fotoğraf (35x45 mm ebatlarında, güncel, beyaz fon üzeri)
  • Yapılacak taahhütnameler (Bulgaristan'dan noter tasdikli) a) Türk eşin bakım ve masraflarını karşılayacağını ve oturacakları adresi beyan eden taahhütname. b) Her iki eş tarafından evliliğin sahte olmadığına ve birlikte yaşadıklarına dair taahütname. 
  • Türk eş adına herhangi bir Bulgar bankasından hesap açtırılmalı ve hesabınızda minumum 2900 Euro olmalıdır.
  • Bulgar Kimlik Kartı (Liçna kart) veya Bulgar Pasaport fotokopisi. 
  • Pasaport (En az 2 yıl geçerli).
  • Tam Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği (Aile bilgilerini içerir, kaşe ve imzalı).
  • Bulgaristan Kira Kontratı (Bulgaristan noter onaylı).

Bulgaristan Vatandaşı ile Evlilik Yoluyla Oturum İzni Hakkında Detaylı Bilgiler

Bir Bulgaristan vatandaşı ile yapılacak evliliklerde, eş ile birlikte yaşanabilmesi için öncelikle Bulgaristan Evlilik Vizesi diğer adıyla “D vize” alınması gerekir. Özel vizeler kapsamında değerlendirilen D vize, bir ülkede uzun süreli, yani 90 günden fazla bir süre ikamet edilmesini sağlıyor. Uzun dönem D tipi vizeler çeşitli sebeplerden dolayı alınabilir. Ancak başvuru sahipleri bu durumlarını girdikleri kategoriye uygun olarak sunacakları belgelerle ayrıntılı bir şekilde ibraz etmeleri gerekir. Türkiye’deki Bulgaristan resmi Konsolosluk veya Büyükelçilik temsilciliğine kişisel başvuru yapılarak alınabilen D vize türleri arasında eğitim amaçlı, çalışan olarak, şirket kurmak veya temsilciliği yapmak, emeklilik hakları dolayısıyla, akrabalık nedeniyle ve evlendiği yabancı ülkenin vatandaşıyla birlikte yaşama talepleri bulunuyor.

Bulgaristan vatandaşı ile yapılan evlilik nedeniyle bu ülkede bulunan eşi ile birlikte yaşama isteklerini gerçekleştirmek için sırasıyla gerçekleştirmeleri gereken bazı aşamalar bulunuyor. Bu istek için hazırlanması gereken başvuru dosyasını gerekli yerlere iletmeden önce evliliğin doğru bir şekilde gerçekleştirilmesi gerekir.
Bulgaristan evlilik vizesi olan, eş üzerinden “D vize” ardından Bulgaristan oturum izni alabilmek için öncelikle Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan kişinin öncelikle bir Bulgaristan vizesi alarak ülkeye gitmesi gerekiyor. Bu seyahatin amacı kararlaştırılan evliliğin Bulgar resmi makamları önünde gerçekleştirmektir. Bu durumun gerçekleşmesi içinse öncelikle Türkiye’den gidecek olan kişinin hazırlaması gereken evraklar arasında Nüfus Müdürlüğü’nden alınacak Evlilik Kayıt Örneği, yani Bekârlık Belgesi ve Nüfus Kayıt Örneği bulunuyor. Bu belgelerle birlikte Bulgaristan’da nikâh kıyılacak olan eşin yaşadığı şehirde randevu alınarak evlilik imzaları atılabilir. Elbette getirilen belgelerin Bulgaristan’da tercüme edilerek, aynı Türkiye’de olduğu gibi noter huzurunda ve ilgili resmi devlet dairesinden apostilli onaylanmaları gerekir.  

Nikâh gerçekleştikten sonra verilen evlilik cüzdanı ile birlikte sıra Türkiye’de D Vize veya Oturum Vizesi olarak bilinen Bulgaristan’da uzun süreli yaşam izni türüne başvurmaya gelir. Evlilik cüzdanının da talep edilen diğer evraklarla birlikte sunulacağı başvuru dosyası, gerçekleştirilen evlilik nedeniyle Bulgaristan Aile Birleşimi için yapılmalı. Bulgaristan D Vize verildikten sonra ise Bulgaristan’da eş ile yaşanacak olan şehrin ilgili Polis Merkezi, Yabancılar Şubesine Oturum İzni için başvuru yapılarak Bulgaristan Oturum Kartı alınır. Evlilik nedeniyle başvurusu yapılan Bulgaristan Oturum Kartı için yetkili görevliler beyan edilen bu durumun gerçek olup olmadığını da araştırır. Verilen ülke oturumlarının süresine başvuru yapılan şube karar verir. Süresi üç ve altı ay ile bir yıllık olabilir. Bu iznin ise her yıl süresi bitmeden ülkede ikamet devam edecekse yeniden yenilenmesi gerekir.

Bulgaristan ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları arasındaki evlilikler Türkiye’de de gerçekleşebilir. Bu gibi durumlarda Evlenme Kayıt Örneği, Nüfus Kayıt Örneği ve Türk vatandaşının Doğum Kayıt Örneği ile birlikte Bulgaristan vatandaşı olan eş bu evraklarla birlikte Bulgaristan'da yaşadığı resmi yerleşim yerinin adres kaydının bulunduğu belediyede evliliğin evlilik siciline işletilmesi için başvurması gerekir. Bu işlemle kendilerine bir Bulgaristan Evlilik Kayıt Örneği verilir. Bu örnekle birlikte diğer belgelerle birlikte Türkiye'deki Bulgaristan temsilciliğinde evlilikten dolayı D tipi Bulgaristan Vizesi başvurusu yapılır.
Çiftin Türkiye'de doğan çocukları da varsa her çocuğun Türkiye’den alınan Doğum Kayıt Örneği ile birlikte Bulgaristan Kimlik Numarası (EGN) ve Bulgaristan Doğum Kayıt Örneği de alabilir.

Evlilikten Dolayı Alınan Bulgaristan Oturum İzninin Avantajları

Avrupa’ya Seyahat Hakkı

Bulgaristan Oturum İzni ve Kartını Evlilikten dolayı alan Türkiye vatandaşları bazı ek avantajlardan da yararlanabilir. Zira alınan kart ile Bulgaristan vatandaşı olan eş yanında olduğu sürece Avrupa’nın Schengen Bölgesi’ne vizesiz girme hakkı kazanılmış oluyor. Ancak kanunlar pratikte Bulgaristan Oturum Kartına sahip olan kişilere vizesiz seyahat imkânı sunsa da uygulamada sorun çıkartabiliyor. Bunun sebebi ise artık Bulgar Oturum Kartlarında bulunmayan “Family Member”, yani “Aile Üyesi” ibaresi… Bu değişiklik yurtdışı çıkışlarında vize olmaması durumunda sorunlara neden olabiliyor. Böyle bir aksiliğin yaşanmaması için öncelikle oturum alan kişinin seyahat edeceği ülkeye vize başvurusunda bulunması tavsiye ediliyor.
Bu taleplerde de Oturum Kartı sahiplerinin bir avantajı bulunuyor; herhangi bir Schengen ülkesine vize başvurusunda bulunulması gerekirse de o evliliği gösteren evrakları o ülkenin diline tercüme etmek vize başvurusunda kolaylık sağlıyor.


Bulgaristan Vatandaşlığı Hakkı

Evlilikten dolayı verilen Bulgaristan oturum izinlerinin süresi belirlidir ve her yıl süreleri bitmeden yenilenmeleri gerekir. Bu oturumlar beş (5) yıl boyunca geçici olarak uzatılabilir. Bu sürenin sonunda ise evlilik hala sürüyorsa Türkiye vatandaşı olan eşin Bulgaristan Sabit Oturum İznine başvurma hakkı başlar. Bu ise aslında Bulgaristan vatandaşlığı için atılacak olan ilk adımdır. Sabit oturum alındıktan sonra üç yıl daha beklendiğinde artık bu ülkenin vatandaşlığına başvuru yapılabilir.

Bulgaristan vatandaşı ile evlilik yoluyla kazanılan oturum izni hakkında daha fazla bilgi için arayınız: +90 (212) 970 05 22.

 

daha fazla göster

Yükleniyor...
Telefon
x