Bulgaristan Şirket Sahibi Oturma İzni

Şirket sahiplerinin Bulgaristan Oturma İzni alması için gerekli belgeler:

1. Pasaport -  En az iki (2) yıl geçerli olmalı.

2. Biometrik Fotoğraf – İki (2) adet 35x45 milimetre ölçülerinde ve son üç (3) ay içerisinde çekilmiş olmalı.

3. Bulgaristan Vize İşlemi Takip Belgesi - Eksiksiz doldurulmuş. Bulgar Oturum İzni Vizesi başvurusunda bulunan kişi tarafından imzalanmış olmalı.                      

4. Türkiye Cumhuriyeti’ndeki adliyelerden alınmış Adli Sicil Kaydı Sorgulaması Sonucu. Adliyeden “apostilli” olmalı.

5. Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği -  Nüfus Müdürlüğü'nden alınmış. Kaşeli ve imzalı olmalı.

6. Bulgaristan’daki şirketin Faaliyet Belgesi. (Udostovorenie za Aktualno Sıstoyenie)

7. Bulgaristan’daki şirkette en az on (10) işçinin çalıştırdığına dair belge. (BG Finans Bakanlığı - NAP’tan alınmalı)

  • 10 işçinin isim listesi.
  • 10 işçinin sigorta ödentisi.
  • 10 işçinin raporu olmak üzere.

8. Bulgaristan’da kurulan şirketin vergi borcu olmadığına dair alınmış belge (Lipsa na Zadıljenie - BG Finans Bakanlığı - NAP’tan alınmalı)

9. Bulgaristan’daki şirketin bulunduğu adrese ait Kira Kontratı veya Tapu. Bulgaristan noterinden tasdikli olmalı.

10. 20 günden eski olmayan temsilcilik adına veya başvuru sahibinin adına açılmış Bulgaristan Banka Hesap Dökümü ve bu hesabın bakiyesini gösteren bankadan alınmış belge. Hesabınızda minumum 2900 Euro bulunmalıdır.

ÖNEMİ GÜNCELLEME

5 Aralık 2016’da Bulgaristan Cumhuriyeti Yabancılar Kanunu’nun 24’ncü Madde, 1’nci Fıkra, 2’nci Bendinde yapılan güncelleme ile bu ülkede faaliyet gösteren yabancı şirketlerin sahipleri, bu ülkenin Oturum İznini alabilmek için yeni şartları yerine getirmesi gerekecek. Buna göre, ülkede ticari faaliyet gösteren bir şirkette ortaklığı olan kişiler, kurumun ülkedeki ticari faaliyetleri devam ettiği sürece geçerli olacak Bulgaristan Oturum İzni alabilmeleri için her kişi başına 10 Bulgaristan vatandaşını tam zamanlı ve sigortalı olarak çalıştırmaları gerekiyor. Aynı şart şirketin yöneticileri için de geçerlidir. Daha önce tüm şirket ortakları, bu kurumda sadece 10 çalışan olduğu zaman Oturum İzni için başvuru yapabiliyordu. Bu durumda örneğin beş (5) ortaklı bir şirkette her kişi Bulgaristan Oturumu alabilmesi için toplam 50 kişi çalıştırması gerekiyor.



BULGARİSTAN ŞİRKET SAHİBİ OTURMA İZNİ

Bulgaristan ile ilgili tüm konsolosluk işlemleri için danışmanlık hizmeti veren Vize Merkezi, bu ülkede yatırımcı olarak şirket açan Türk işadamlarına Bulgaristan Oturum İzni almasında da yardımcı oluyor.

Yapılması gereken tek şey en yakında bulunan Vize Merkezi temsilcilerinden birini arayarak merak edilen soruları sormak. Uzun yılların tecrübesiyle hizmet veren Vize Merkezi Bulgaristan departmanı, tüm süreci ilk aşamasından Bulgaristan Oturum İzninin alınmasına kadar tüm işlemlerin sorunsuz bir şekilde tamamlanması için takip ediyor. Çözüm odaklı hizmetler sunar.  

Daha ayrıntılı bilgileri öğrenmek için Müşteri Temsilcilerimize Çağrı Merkezimiz üzerinden telefonla ulaşabilirsiniz veya randevu alarak ofislerimizde yüz yüze görüşme yaparak merak ettiğiniz soruları sorabilirsiniz. Web sitemiz üzerinde sunduğumuz bilgilerden çok daha fazlası en güncel bilgilerle desteklenerek Vize Merkezi’ndedir…


Ticari hacimlerini genişletmek isteyen ve daha da çok büyümek isteyen şirketlerin seçeneklerinden biri de kuruldukları ülke dışında başka bir ülkede şirket açmaktır. Bulgaristan, Avrupa Birliği’ne olan üyeliği ve kıtanın iç kesimlerine doğru geçiş noktası olması nedeniyle Türk yatırımcıların da ilgisini çekmektedir. Bulgaristan ülkede şirket kuranlara çeşitli avantajlar da sunuyor. Bunlardan biri de belirli şartlar karşılandığında şirket sahibine veya ortaklı olursa tüm yatırımcılara Bulgaristan Oturma İznidir.

Bu izne sahip olan yatırımcı Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları Bulgaristan’da uzun süreli yaşama hakkına sahip olurlar. Çok girişli bir izin olan Bulgaristan Şirket Sahibi Oturma İzni altı (6) aylık olarak sunulsa dahi ülkede kurulan şirket faaliyetlerine devam ettiği sürece ve talep edilen diğer şartlar karşılandığında bu izin uzatılabilmektedir. Daha uzun süreli olarak yenilenen Oturma İzni ise Bulgaristan kanunlarına göre belirlenen şartlara göre ülkenin vatandaşlığına başvurma hakkını da vermektedir.


BULGARİSTAN’DA ŞİRKET KURAN TÜRK YATIRIMCILAR İÇİN OTURMA İZNİ

Bulgaristan’da şirket kuran Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, Bulgaristan Oturma İzni alma hakkına sahip olurlar. Ülkede uzun süreli konaklama izni veren özel statülü Bulgaristan “D” vize kategorisi alınarak ulaşılabilen bu oturma izni için öncelikle karşılanması gereken bazı şartlar bulunuyor. Karşılanması gereken şartları ise Bulgaristan kanunları tarafından belirlenir. Ülkede ticari faaliyet gösterecek olan bir şirket açmak bu gerekliliklerden ilkidir. İkinci önemli şart ise belirli sayıda sigortalı Bulgaristan vatandaşı çalışana sahip olmaktır. Bu işlemler Bulgaristan’da tamamlandıktan sonra süreç başlatılabilir ve ülkenin Oturma İzni alınarak avantajlarından yararlanılabilir.

BULGARİSTAN ŞİRKET SAHİBİ İÇİN OTURUM İZNİ ALMA AŞAMALARI

Bulgaristan Şirket Sahibi Oturum Vizesi almak için bu ülkede ticari faaliyet gösteren bir şirket sahibi olmak ve istenen sayıda sigortalı Bulgaristan vatandaşını çalıştırmak gerekir. Şirketin ayrıca vergi borcu olmaması ve Bulgaristan’da ilgili resmi dairelerde kaydının olması gibi zorunlulukları da karşılıyor olması gerekir.

Tüm şartlar karşılandığında Bulgaristan Şirket Sahibi Oturum İzni için başvuru süreci Türkiye’de başlatılabilir. Her kısa veya uzun vize türü başvurusu kişinin yapacağı seyahatin nedenine göre yapılır. Bu kural uzun süreli vizeler için de geçerlidir. Bulgaristan’da şirket kuran ve Oturma Vizesi almak isteyenler de bu durumu sebep göstererek başvuru yapması gerekir. Yapılacak olan vize başvurusu uzun süreli olacak. Bu ise Bulgaristan “D” vizeye başvuru yapılması gerektiğini göstermektedir. Bu vize türü ülkede 90 günden fazla kalma olacağı durumlarda talep edilir. “D” Vize aynı zamanda Bulgaristan Oturma İzni Vizesi olarak da bilinir. Çünkü alınacak bu vize daha sonraki başvuruların yapılabilmesi için gereklidir.

Türkiye’de Bulgaristan “D” Vize başvuruları ülkenin resmi temsilciliklerinden birine yapılır. Şirket sahibi veya varsa ortakları Bulgaristan Oturum Vizesi almak için kendilerine en yakın olan Bulgaristan İstanbul Başkonsolosluğu, Bulgaristan Edirne Başkonsolosluğu, Bulgaristan Ankara Büyükelçiliği veya Bulgaristan Bursa Konsolosluğu’na hazırlayacakları başvuru dosyası ile birlikte şahsi olarak taleplerini iletmeleri gerekir. Başvurular önceden alınacak randevu günleri ve belirlenen saate yapılır. Her Bulgaristan temsilciliğinin sorumlu olduğu belirli görev alanları olduğu için farklı bir bölgeden gelen başvuruları değerlendirmeye almazlar. Türkiye’de talep edilen vize ile ilgili tek karar verme yetkisi de bu Bulgaristan Konsolosluklarına aittir. Eksik evrak veya yanlış doldurulan belge içerikleri başvurunun reddedilmesine veya değerlendirme süresinin uzamasına neden olabilir. Konsoloslukların gerekli durumlarda ek evrak isteme veya yüz yüze mülakat yapma hakları da bulunur. Yatırımcı olma nedeniyle alınan Bulgaristan Oturum Vizesi ile Bulgaristan’a gidildiğinde Bulgaristan Oturma İzni almak için başvuru yapmak gerekir. Bu işlemlerin ilerlemesi için kişinin Bulgaristan’da yaşadığı adresin bağlı olduğu Polis Merkezi, Yabancılar Şubesi’ne gerekli evraklarla başvuru yapması gerekir. Talep edilen evraklarla iletilen talep değerlendirilip onaylandıktan sonra Bulgaristan Oturum İzni verilir. Ayrıca ülkede yaşayacağı süre içerisinde Kimlik Kartı olarak kullanacağı Bulgaristan Oturum Kartına da sahip olur. Bu kişi eğer ülkede beş yıl boyunca oturum iznini sürdürürse bu sefere süresiz Bulgaristan Oturum İzni almak için başvuru yapma hakkına sahip olur.

BULGARİSTAN ŞİRKET SAHİBİ OTURUM VİZESİ İÇİN GEREKLİ BELGELER

Bulgaristan Şirket Sahibi için Oturum Vize başvurusu için hazırlanması gereken belgeler iki gruba ayrılabilir. İlk grupta standart olarak tanımlanabilecek ve kişinin bilgilerini içeren evraklar bulunuyor. Bunlar arasında Türkiye’deki adliyelerden alınabilen Adli Sicil Kaydı Sorgulaması Sonucu ve Nüfus Müdürlüklerinden temin edilmesi gereken Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği bulunuyor. Elbette başvurunun yapılabilmesi için en az iki (2) yıl geçerli bir pasaport da sunulması isteniyor. Bulgaristan Vize Başvuru Formuna yapıştırılacak olan fotoğrafların da tanımlandığı şekilde çekilmesi ve biometrik olmaları gerekir. Hazırlanması gereken ikinci grup beleğeler ise başvuru sahibinin işi ve şirketinin durumunun kanıtlanması amacıyla talep ediliyor. Bulgaristan’daki şirketin Faaliyet Belgesi, vergi borcu olmadığına dair belge ve oturum izni başvurusu için şart olan en az on (10) Bulgar vatandaşı çalıştırıldığını gösteren evrakların tamamı Bulgaristan’daki resmi ilgili kurumlardan alınır.

Oturum Vize başvurusu için Bulgaristan’dan alınması gereken diğer beleğeler arasında ülkede şirketin bulunduğu adrese ait Kira Kontratı veya Tapu ile 20 günden eski olmayan temsilcilik adına veya başvuru sahibinin adına açılmış Bulgaristan Banka Hesap Dökümü ve bu hesabın bakiyesini gösteren bankadan alınmış belge de olmalı. Banka hesabında talep edilen miktarda para bulunması gerekliliklerden biridir. Başvuru dosyasına eklenecek tüm evraklar güncel olmalıdır. Bu ise üç (3) aydan eski olmaması anlamına gelir. Belgelerin tamamı ayrıca orijinal halleri ile dosyaya koyulmalı. Bunun yanı sıra gerekli kurumlar veya yetkili kişiler tarafından imza, kaşe veya “apostilli” olarak onaylanmalılar. Belgelerde bu şartlar karşılanmadığında yapılan Bulgaristan Yatırımcı Oturum Vize talebi değerlendirmeye alınmaz.

 

daha fazla göster

Yükleniyor...
İletişim
İstanbul
+90 (212) 970 05 22
bulgaristan@vizemerkezi.com
Ankara
+90 (312) 970 05 22
ankara@vizemerkezi.com
İzmir
+90 (232) 970 05 22
izmir@vizemerkezi.com
Edirne
+90 850 460 15 22
edirne@vizemerkezi.com
Bursa
+90 (224) 322 2073
bursa@vizemerkezi.com
Antalya
+90 (242) 255 5068
antalya@vizemerkezi.com
Gaziantep
+90 (342) 255 50 95
gaziantep@vizemerkezi.com