Bulgaristan Öğrenci Oturum İzni

BULGARİSTAN ÖĞRENCİ OTURUM İZNİ

Uzun yıllardır, profesyonel bir kadro ile hizmet veren Vize Merkezi, tüm dünya ülkeleri için olduğu gibi Bulgaristan konsolosluk işlemleri konusunda da biriktirdiği tecrübe ile çok yönlü danışmanlık hizmeti sunuyor.

Vize Merkezi Bulgaristan Departmanı’nın uzman kadrosu, pek çok Bulgaristan konsolosluk işleminde en güncel bilgilerden yola çıkarak çözümler sunuyor ve müşterilerini yönlendiriyor. Kısa süreli turizm, ticari veya ziyaret gibi vizeler ile uzun süreli izin alınmasını gerektiren çalışma amaçlı, eğitim görme veya şirket ile temsilcilik açma gibi Bulgaristan vize türlerinin tamamında geniş hizmet yelpazemizle çözümler sunuyoruz.  Ayrıca daha Bulgaristan vatandaşlığı almak isteyen kişiler için de danışmanlık hizmeti veriyoruz.   

Deneyimli çalışanlarımızın hazırladığı vize başvuru dosyalarının en sorunsuz ve hızlı şekilde çözüme ulaştırılması için çalışıyoruz. Tüm Bulgaristan vize türlerinin ilk adımından pasaport ile vizenin teslim edilmesine kadar eksiksiz hizmet veriyoruz. Bulgaristan için yapılan vize başvurularında sonuç odaklı çözüm almak için uzman müşteri temsilcilerimiz Vize Merkezi’nin ofislerinde veya çağrı merkezimiz üzerinden telefonda hizmet vermek için görevde bekliyor. Bulgaristan için alınabilen tüm vize çeşitlerinin ayrıntılı ve güncel bilgilerine web sitemizin kendi sayfası üzerinden ulaşabilirsiniz.


Bulgaristan’a eğitim görmek için gidecek olan kişiler, Bulgaristan Öğrenci Vizesine başvuru yapmaları gerekir. Ülkede 90 günden fazla kalmaları gerektiği için “D” tipi vizeye başvurmaları gereken öğrenciler, ancak bu vize türünü aldıkları zaman Bulgaristan’da eğitim görebiliyor. Özel statülü bir vize türü olan “D” vize, ülkede oturum almak için atılması gereken ilk adımdır.   

Bulgaristan Öğrenci Oturum Vizesi alabilmek için bazı özel belgelerin hazırlanması gerekir. Bunların arasında ise öğrenci olduğunuzu kanıtlayan belgeler mutlaka bulunmalı. Zira yapılacak olan vize başvurusu Bulgaristan’a gitme sebebine göre talep edilmeli. Bu talep üzerine alınacak olan “D” vize ile birlikte Bulgaristan’da eğitim görme de kazanılır.

BULGARİSTAN ÖĞRENCİ VİZESİ

Bulgaristan’a gitmek için talep edilen vize çeşitleri türlerine olduğu gibi sürelerine göre de ayrılır. Ülkede 90 günden az sürecek olan ziyaretler için Kısa Süreli Bulgaristan Vize çeşitlerine başvuru yapılır. Daha fazla konaklama olacağı zaman ise Bulgaristan Uzun Süreli Vize çeşitlerinden birine başvuru yapılır. Bu vizelerden birini de Bulgaristan’da bir okula kayıt yaptıranlar alması gerekir. Bulgaristan Öğrenci Vizesi aslında uzun süreli vizelere verilen teknik isim olan Bulgaristan “D” vizenin bir çeşididir. Bu şekilde tanımlanmasının sebebi ise vize başvurularının ülkeye gidiş sebebine göre talep edilmesi gerektiği için kullanılır. Örneğin bir yabancı ülkeye çalışmak için gidecek olan biri Çalışma Vizesi alması gerekir.

“D” vizeler, sahiplerine bir ülkede 90 günden fazla kalmaya hak verir. Bu gereklilik ise Bulgaristan’da eğitim görecek olan kişiler için de gerekli. Böylece vize ile belirlenen süre kadar sadece birkaç gün değil, birkaç ay orada kalabiliyorlar. “D” vize, özel türde bir ülkeye giriş iznidir. Çünkü Oturum İzni alınmasını sağlar. Bu durum Bulgaristan Öğrenci “D” vizesi için de geçerli. Bu vizeyi aldıktan sonra Bulgaristan’a gidenler gerekli yerlere başvurularını yaptıklarında Bulgaristan Oturum İzni ve beraberinde Bulgaristan Oturum Kartı alabilirler. Bu oturum kartı, sahip olan kişiye bazı ek haklar da verir. Bunlardan biri kendi ülkesine çoklu gidiş ve geri dönüştür. Ayrıca bazı komşu ülkelere de ikili anlaşmaların izin verdiği şartlarda vize almasına gerek kalmadan giriş yapabiliyor. Bulgaristan Öğrenci Oturum İzni sadece bu ülkede bir okula kayıt yaptıran ve her iki ülkede de öğrenci olduklarını kanıtlayan kişilere verilir.

BULGARİSTAN ÖĞRENCİ OTURUM İZNİ BELGELERİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Bulgaristan öğrenci vizesi için işlemler Türkiye’de bulunan Bulgaristan’ın resmi ülke temsilciliklerinden birine yapılacak başvuru ile başlar. Bulgaristan’a eğitim amaçlı gidileceği için başvurulması gereken uzun süreli Bulgaristan “D” vizesinin talep dilekçesinde bu neden özellikle belirtilmeli. Bu vize için hazırlanması istenen belgeler arasında Adliyeden alınmış Adli Sicil Kaydı Sorgulaması Sonucu ve Nüfus Müdürlüğü'nden alınması gereken Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği gibi standart belgeler bulunuyor. Her iki belge, aynı diğerleri gibi yetkili kurumlar tarafından imza, kaşe veya apostilli olarak onaylanması gerekir.

Elbette vize başvurusu yapabilmek için pasaport sahibi de olmak gerekir. Yurtdışına çıkışta Türkiye Cumhuriyeti’ndeki bilgilerinizi kanıtlayan bir belge olan pasaportun da talep edilen şartlara uyması gerekir. Bunlar ise eski olmaması, bitimine talep edildiği kadar daha süre için geçerliliğini koruması, yıpranmamış ve hasarsız olması ile vize basabilmek için yeteri kadar boş sayfasının bulunması.

Değişen gereklilikler ile birlikte Bulgaristan’a gitmek için yapılan vize başvurularında sunulacak olan fotoğrafların da istenen koşulları karşılamaları gerekir. Bulgaristan için bu koşullardan en önemlileri Biometrik olmaları, 35x45 milimetre ölçülerinde ve son 3 ay içerisinde olmaları.

Tabii Bulgaristan’a öğrenci olarak giderken bu durumu ispatlamak da gerekir. Bunun için Bulgaristan’da öğrencinin kabul edildiği okuldan alınmış kaşeli ve imzalı okul kabul belgesi, yani Bulgarcadaki ismi ile “Udostovorenie” temin etmek gerekir. Ayrıca bu ülkede kalınacağı süre boyunca yaşanacak olan yerin neresi olduğu da belirlenmeli. Eğer bir eğitim görülecek okulun bir yurdunda kalınacaksa Yurt Kayıt Belgesi, bir evde kalınacaksa ise bu evin Kira Kontratı ve/veya Tapusu da hazırlanmalı.

Bulgaristan’a okula kayıt olan her kişi 18 yaşın üstünde olmayabilir. Bu gibi durumlarda Bulgaristan Öğrenci Oturum İzni Vizesi için ebeveynlerinin bir onay vermesi gerekir. Zira 18 yaşından gün almamış kişi yurtdışına izinsiz çıkması olanaksızdır. Öğrencinin Bulgaristan’a gidebilmesi için annesi ve babası Türkiye’de noter onaylı “Muvafakatname” hazırlamaları gerekir. Ayrıca Bulgaristan Öğrenci Vizesine başvuruda bulunacak olan bu çocuğun bakım masraflarının da karşılanacağı da beyan edilmeli. Bunun için öğrencinin ebeveynlerinden bir çocuğun Bulgaristan’da okuduğu süre boyunca tüm bakım ve masraflarının kendisinin karşılayacağını belirttiği noter onaylı Taahhütname de hazırlaması gerekir.

Başvuru dosyası için hazırlanacak olan tüm belgelerin içeriklerinin doğru olması, yapılan talebin olumlu sonuçlanmasında etki eder. Eksik evrak veya yanlış bilgi olduğunda ilgili Bulgaristan temsilciliğinin ek evrak isteme veya başvuruyu reddetme hakkı bulunuyor. Olumlu veya olumsuz karar ile ilgili tek karar verme hakkı olan da bu Bulgaristan temsilcilikleridir.

BULGARİSTAN ÖĞRENCİ OTURUM İZNİ ALMA AŞAMALARI

Türkiye’de hazırlanıp bir Bulgaristan Konsolosluğu veya Bulgaristan Büyükelçiliği’ne sunulan Bulgaristan Öğrenci Vize başvuru dosyası olumlu olarak sonuçlandığında kişi Bulgaristan’a gitme hakkı da kazanır. Ancak tamamlanması gereken işlemler bu ülkede de devam eder. Alınan “D” vize aşamaların ilk adımıdır ve Bulgaristan Oturum İzni almak için ülkeye gidildiğinde ayrıca işlem yapılması gerekir.

Bulgaristan’a giriş yapıldıktan öğrenci önce uzun süreli oturum izni başvurusunu yapması gerekir. Bunun için ülkede ikamet edilecek şehirdeki ilgili devlet kurumlarına başvurulması gerekir. Bu yerler ise Polis Merkezi’nin Yabancılar Şubesi’dir. Buraya alınan “D” vize ve konsolosluktan alınan diğer belgelerle birlikte Bulgaristan Oturma İzni başvurusu yapılır. Başvuru yapılırken sunulacak olan tüm evrakların orijinal ve güncel olması gerekir. Bu izin verildikten sonra ise Bulgaristan Oturum Kartına sahip olunur.


BULGARİSTAN EĞİTİM VİZESİ İÇİN BİLİMESİ GEREKENLER

  • Bulgaristan Öğrenci “D” Vize başvuruları Türkiye’de İstanbul Bulgaristan Başkonsolosluğu, Edirne Bulgaristan Başkonsolosluğu, Bursa Bulgaristan Konsolosluğu veya Bulgaristan Ankara Büyükelçiliği'ne yapılabilir. Başvuru öncesinde randevu alınması gerekir. Başvurular şahsi olarak yapılır.
  • Bulgaristan Öğrenci Oturum İzni Vizesi ile ilgili işlemler yaklaşık 1-2 aylık sürede, yani 45 iş gününde sonuçlanır. Tamamlanma zamanı başvuru yapılan Bulgaristan Konsolosluğu’nun değerlendirmeyi tamamlama sürecine bağlıdır. Eksik veya yanlış doldurulmuş evrakların olması gibi durumlarda sürecin uzamasına neden olabilir.
  • Alınan Bulgaristan Oturum İzninin süresi belirlidir. Bu süre ise genel olarak altı (6) aylıktır. Bazı durumlarda oturum izni bir yıllık da verilebiliyor. Bu iznin süresi bitmeden yenilenmesi gerekir. Yenilenmesi için de Bulgaristan’da öğrenci olma durumunun devam etmesi gerekir. Yani öğrencisi olunan okuldan Öğrenci Belgesi almak gerekir.
  • Bulgaristan Öğrenci Oturum Kartı sahibine ülkeye birden fazla giriş ve çıkış hakkı verir. İznin sahibi ayrıca Bulgaristan’ın bazı komşu ülkelerine de vize almasına gerek kalmadan girişine izin verir. 

Bulgaristan'da öğrenci olduğunuzdan dolayı hak ettiğiniz Bulgaristan Öğrenci Oturum İzni Vizesi başvurusu için gerekli olan evrak listesi aşağıdaki gibidir:

  1.  Vize Takip Belgesi 
  2.  Sabıka Kaydı, Apostilli, Bulgaristan için (Tüm adliyelerden alınır)
  3.  2 adet biometrik fotoğraf (35x45 mm ebatlarında, güncel, beyaz fon üzeri)
  4.  Okul Kabul Belgesi (Udostovorenie, Bulgaristan M.E.B.'dan alınan belge)
  5.  Öğrenci Belgesi (Udostovorenie, okuldan alınan belge)
  6.  Bulgaristan Yurt Kabul Belgesi (Evde kalınacak olması halinde Bulgaristan noterinden onaylı kontrat)
  7.  Muvafakatname (Kişi 18 yaşından küçük ise, anne ve baba onaylı, orijinal belge sunulmalıdır)
  8.  Taahhütname, noter onaylı (Aile bireyi masrafları karşılayacağını belirtmelidir)
  9.  Pasaport (Geçerlilik süresi en az 2 yıllık olmalıdır)
  10.  Tam Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği (Aile bilgilerini içerir, kaşe ve imzalı) 
     

Yukarıdaki evrakları tarafımıza ulaştırdığınız taktirde Vize Merkezi, öğrenci vizesiyle ilgili işlemlerinizin takibini yapmaya hazırdır. Vize Merkezi temsilcimizden güncel evrak listesini talep etmek için iletişime geçin. 


Önemli Notlar:

Bulgaristan Öğrenci Oturum İzni Vizesi başvurusunda bulunabilmeniz için Bulgaristan'da okula kayıt olduğunuzu ispatlamanız gerekir. Bulgaristan Öğrenci Oturum İzni Vizesi başvurusunda bulunabilmeniz için evrakların orijinalleri ve aslı gibi Noter'den tasdiklenmiş şekilde iki nüsha şeklinde teslim edilmeli.

Bulgaristan Öğrenciler İçin D Vize Hakkında Sıkça Sorulan Sorular 

Bulgaristan Öğrenci Oturum İzni Vizesinedir?

  • Bulgaristan Öğrenci Oturum Vizesi, Oturum Kartı alma hakkına sahip olduğunuzu gösteren bir "D" tipi vizedir.

Bulgaristan Öğrenci Oturum İzni Vizesi hangi haklara sahip olur?

  • Bulgaristan'da öğrenci olma hakkına isnaden Bulgaristan Öğrenci Oturum Vizesi ile Bulgaristan Kimlik Kartı olan Liçna Kartayı almaya hak kazanırsınız.
  • Bulgaristan'da öğrenci olma hakkına isnaden Bulgaristan Öğrenci Oturum Vizesi alan öğrenci Bulgaristan'da okuyacağı okulun bulunduğu şehrin Polis Merkezi, Yabancılar Şubesi'ne giderek, Konsolosluğun verdiği orijinal evraklar ile Bulgar Kimlik Kartı olan Liçna Kartayı almak üzere başvuruda bulunabilirsiniz.
  • Bulgar Kimlik Kartı olan Liçna Karta başvurusu yaptığınız Polis Merkezi Yabancılar Şubesi'nden (Migratsiya) 10 iş günü içerisinde alabilirsiniz.

Bulgaristan "D" vize işlemleriniz için vize prosedürleri zaman kaybetmek istemiyor ve sorunsuz bir şekilde en kısa sürede ticari Bulgar vizenizi edinmek istiyorsanız İstanbul Bulgaristan "D" vize işlemleriniz için Hermes Consulting'in Bulgaristan oturum vize işlemleri departmanını arayabilirsiniz.

daha fazla göster

Yükleniyor...
İletişim
İstanbul
+90 (212) 970 05 22
bulgaristan@vizemerkezi.com
Ankara
+90 (312) 970 05 22
ankara@vizemerkezi.com
İzmir
+90 (232) 970 05 22
izmir@vizemerkezi.com
Edirne
+90 (284) 236 24 24
edirne@vizemerkezi.com
Bursa
+90 (224) 322 23 65
bursa@vizemerkezi.com
Antalya
Tel: + 90 (242) 255 5510
antalya@vizemerkezi.com
Gaziantep
+90 (342) 255 50 95
gaziantep@vizemerkezi.com