Almanya’da İşçi Olarak Çalışmak

Almanya ve Türkiye arasındaki ekonomik işbirliği açısından önemli olan T.C. vatandaşlarının Almanya’da işçi olarak çalışma şartları yeni bir boyut kazanıyor. Özellikle 1970’li yıllarda Almanya’nın Türk işçi aldığı dönemlere benzer şekilde Almanya Türk işçilerin ülkeye gelmesine ve çalışmasına olanak sağlayan yeni uygulamalar gündemde. Daha önceden Almanya’da veya başka bir AB ülkesinde çalışmış olan meslek sahibi çalışanlar bu proje ile Almanya’ya geri dönüş yaparak mesleklerini icra edebilme fırsatı yakalayacaklar.

30 Eylül 2019 tarihine kadar deneme amaçlı pilot proje sadece Almanya’nın güney batısında yer alan Baden-Wuerttemberg eyaletiyle sınırlı. Proje, çalışma amaçlı yeni bir göçmenlik kanalı oluşturmayı amaçlıyor. Buna göre Almanca dil yeterliliği olan ve mesleki eğitimini mezun oldukları okulun diplomasıyla veya meslek içi eğitim kursu belgesi ile belgeleyenler kendilerine uygun bir işe yerleştirilebilecekler.

Şu ana kadar Avrupa Birliği dışındaki insanlar için Almanya'ya göç etmek için sadece iki olasılık vardı. İlk olasılık, Beyaz Listede yer alan bir meslekte çalışmaktı. İkinci olasılık ise Almanya'da kabul edilen bir yüksek lisans derecesine sahip işçiler için tasarlanmış olan Mavi Kart almaktı. Geri dönüş projesi kapsamında şimdi bir alternatif daha ortaya çıkmış oldu. Artık Yabancı Uyruklu Kalifiye İşçiler için Puan Tabanlı Model Projesi ile ilk kez bir meslek eğitimini tamamlamış kişiler formasyonlarının uygun olduğu işlerde çalışabilme imkanına kavuşuyor.

Bugüne kadar mesleki eğitim alan kişiler hali hazırda Almanya’ya gelerek mesleklerini icra edebiliyorlardı. Bu projenin bu alandaki diğer çalışmalardan farkları mevcut. Öncelikle proje pilot bir proje olduğu ve deneme amaçlı yapıldığı için yıllık 1000 kişilik bir iş gücü alımı ile sınırlı.  Yani her yıl en fazla 1000 yabancı uyruklu çalışan bu proje kapsamında Almanya’ya gelerek çalışabilecek ve projenin içerdiği diğer avantajlardan da yararlanabilecek.

Üniversite mezunu olup diplomasının Almanya’da denkliğini alanlar Almanya’da kendilerine uygun bir iş bulduklarında Mavi Kartla çalışma izni alıp Almanya’da çalışabiliyorlardı. Ailelerini, eşlerini çocuklarını getirebiliyorlardı. Mavi kart alanlar için Almanca bilme mecburiyeti yoktu. Almanya’da çalışan kişi ve aile bireylerinin A1 bile olsa Almanca sertifikası vermesine gerek yoktu. Diğer bir seçenekte; mesleki diploması olanlar Beyaz Listeye göre (Almanya’nın bütün eyaletlerinde geçerli) Beyaz Liste’de yer alan mesleklerde diplomanız varsa o zaman denkliğinizi alarak iş bulabiliyorsunuz.

Vize Merkezi Almanya’ya işçi olarak gitmeyi planlayan ya da Almanya’da daha önce çalışmış olup yeniden ülkeye geri dönüş yaparak mesleğini orada yapmak isteyenlere danışmanlık hizmeti sunmaktadır. Başvuru formunun nasıl doldurulacağı, hangi kurumlarla bağlantıya geçilmesi gibi konularda Almanya’daki iş ortaklarımızla birlikte hareket etmekteyiz.

Almanya'da İşçi ve Eleman Açığı Olan Meslekler

Genel olarak, resmi bir eğitimi tamamlamış vasıflı işçiler herhangi bir işte çalışabilirler. Bununla birlikte, metal işleme, elektrik mühendisliği ve alet yapımı gibi endüstriyel-teknik alandaki işlere özel olarak yüksek bir talep vardır. Ancak, aynı zamanda otel ve catering endüstrisinin yanı sıra, depolama ve lojistik sektörünün de vasıflı işçiler için yüksek talep var. Kreş öğretmenleri/eğitimcileri için de iş olanakları mevcut olup ancak en az B2 dil becerisine sahip olmaları gerekmektedir.

Baden-Württemberg'deki işverenlerin eleman aradığı meslek alanları:

Boyacılar
Ressamlar
Mutfak şefi
Bahçıvan ve bahçe uzmanı
Kasap
Fırıncı
Alçı ustası
Sıvacı
Profesyonel şoförler
Lokantacı
Duvar işçisi
Beton işçisi
Çatı tamircisi/Çatı Ustası
Marangoz
Mozaik işçisi
Berber
Kuaför

Almanya'da İşçi Olarak Çalışma Programına Katılım İçin Ön Koşullar

Proje kapsamında Almanya'ya göçün önkoşulu, adayların resmi bir mesleki eğitimi tamamlamış olmaları ve Almancayı A1 veya B1 seviyelerinde bilmeleridir. Çalışanların Alman işgücü piyasasına ve genel olarak topluma entegrasyonu için dil becerilerinin özel önemi nedeniyle, bu temel kriterdir. Bununla birlikte, Alman dil yeterliliğinin olmaması, örneğin, Almanya'da yasal bir önceki ikametgah veya Almanya'da yaşayan akrabalar gibi diğer entegrasyon kriterleri tarafından telafi edilebilir. Ancak, İngilizce veya Fransızca dil becerileri ve Avrupa Birliği'nin bir başka ülkesinde eğitim veya mesleki nedenlerle daha önceden alınmış bir oturum izni Almanca bilme kriterini hafifletebilmektedir.  

  • Tamamlanmış Bir Mesleki Eğitim

Bir diğer önemli ön koşul, Alman makamlarından denklik belgesi alınmış olan mesleki eğitim diplomasıdır. Türkiye’de edindiğiniz niteliklerin ve becerilerin, Almanya’daki eşdeğer iş profili ile eşleşip eşleşmediği resmi olarak gözden geçirilecektir. Ancak, bu bağlamda, Alman mesleki eğitim sisteminin sadece teorik bilgi için değil, aynı zamanda pratik becerileri öğrenmede de büyük önem taşıdığını fark etmek önemlidir. Prensip olarak, bazı iş deneyimleri, deneyimini süresine bağlı olarak üniversite dereceleri, mesleki eğitim ile aynı şekilde kabul edilebilir. Pratik iş deneyiminiz yoksa, mesleki eğitiminizin kısmi bir şekilde tanınmasını sağlamanız gerekmektedir.

  • Mesleki Eğitimin Tanınması

Okul, üniversite ve meslek dereceleri için Almanya’da bir tanıma prosedürü mümkündür. Prosedür, Alman olmayan bir mesleki yeterliliğin denkliğinin değerlendirilmesi için bir başvuru ile başlar. Başvuru, sorumlu tanıma kuruluşuna teslim edilmelidir. Profesyonel tanıma prosedürünün masrafları adayların kendileri tarafından karşılanmalıdır.

  • Mesleki Eğitimin Kısmi Tanınması

Öncelikle mesleki eğitiminizin kısmi bir şekilde tanınmasını sağlayabilirsiniz ve daha sonra Almanya'daki eksik kalifikasyonları yakalayabilirsin. Paralel olarak, hâlihazırda geriye dönük yeterlilik / ayarlama ölçütünüzle doğrudan bağlantılı bir işi üstlenebilirsiniz. Ancak bu durumda, Almanya'ya girmeden önce belirli bir iş teklifine ihtiyacınız olacak.

  • Puan Bazlı Değerlendirme

Puan değerlendirmesinin ana kriterleri Alman dilinin yeterlilik seviyesidir. Böylece B2 seviyesinde Almancası olan bir aday puanların tam puanını alacaktır. Bununla birlikte, Alman yeterlilik eksikliğinizi diğer entegrasyon kriterleri ile telafi edebilecek olursanız, daha düşük bir Almanca yeterliliğine rağmen projeye katılmak mümkündür. Örneğin, Almanya'da daha önce ikamet etmişseniz ya da Baden-Württemberg'de yaşayan akrabalarınız varsa, B1 Almanca yeterlilik seviyesine dair kriteri onaylamış olursunuz. Ayrıca, başka bir Avrupa ülkesinde yaşayarak, İngilizce ve Fransızca bilgilerini belgeleyebilenler, eğitim veya mesleki amaçlarla daha uzun zamanı başka bir Avrupa ülkesinde geçirmiş olanlar için de fırsat söz konusu olabilir.

Gerekli 100 puana tam olarak nasıl erişilebileceği ve bu farklı entegrasyon kriterlerinin Almanca becerilerinizle nasıl birleştirilebileceği aşağıdaki gösterilmektedir.

Almanca bilgisi:

  • Avrupa Ortak Dilleri Çerçevesi B2 (B2): 100 puan
  • CEFR'nin B1 Seviyesi: 50 puan
  • CEFR'nin A2 Seviyesi: 25 puan
  • Diğer entegrasyon kriterleri (B2 seviyesinden daha düşük bir dil seviyesi durumunda eksik puanların telafisi olarak)
  • Baden-Württemberg'de yaşayan akrabalar (ikinci ereceden veya daha yakın): 50 puan
  • Almanya'da önceki ikamet (en az 12 ay ülkede yaşamış olmak ve ülkeden en fazla 3 kez ayrılmış olmak): 50 puan
  • Avrupa Birliği'nin başka bir üye devlette eğitim veya mesleki nedenlerle ikamet (en az 6 ay ülkede yaşamış olmak ve ülkeden en fazla 2 kez ayrılmış olmak): 25 puan
  • İngilizce ve Fransızca dil bilgisi (B1 seviyesinde)

Başvuruda Dikkat Edilmesi Gerekenler:

  • İlk önce gerekli koşulları yerine getirip getirmediğinizi kontrol edin. Bu, devlet tarafından tanınan bir mesleki eğitim sertifikası ve bir dil sertifikası  belgesine ihtiyacınız olduğu anlamına gelir.
  • Almanya'da eğitim aldığınız işin var olup olmadığını, en çok hangi yeterlilik ve gereksinimler söz konusu olduğunu araştırmanız gerekir.
  • Tüm ön koşullar değerlendirildikten sonra, Baden-Württemberg'de sizin için bir işveren bulacağız. Ayrıca, uygulama profilinizi işverenlere daha iyi görünür kılacak bir araç olan bir uygulama havuzuna da dahil olabiliriz. Bir iş bulduktan sonra, Almanya'ya göçmenlik vizesi için başvurabileceksiniz.

Durumunuzla ilgili başvuru koşullarına uygunluğunuz hakkında detaylı bilgi almak için lütfen Vize Merkezi temsilcilerimizle iletişime geçiniz.

*Dil sertifikası, aşağıdaki sertifikalı dil kurumlarından biri tarafından verilmiş olmalıdır:

  • Goethe Institut
  • Dil Testleri Birliği (ALTE)
  • TestDAF-Institut;
  • Österreichisches Sprachendiplom (ÖSD),
  • DSH
  • Deutsches Sprachdiplom der KMK (DSD-1, DSD-II),
  • Telc BmbH,
  • Alman lise mezunu diploma (Abitur).

Baden-Wuerttemberg Hakkında

Projenin pilot bölgesi olarak seçilen Baden-Wuerttemberg özellikle vasıflı işçiler için yüksek talep gören, ekonomik yönden dinamik bir eyalettir. Daimler Benz, Bosch veya IBM gibi Almanya’nın ve dünyanın en büyük şirket grupları bu bölgede yer almaktadır. Bugün Almanya’nın tüm sanayi cirosunun yaklaşık dörtte birini kapsayan otomotiv endüstrisinden çok sayıda tedarikçi bölgeye gelmekte olup, makine mühendisliği ve tesis inşaatı (yaklaşık yüzde 20) ve metal ve elektrik endüstrisi her geçen gün büyümekte (yaklaşık yüzde 7). Kimyasal, farmasötik ve optik endüstriler de önemli bir rol oynamaktadır. Büyük çokuluslu şirketlerin yanında, ekonomik yapı, özellikle kendi ürün segmentlerinde dünya lideri olan çok sayıda küçük ve orta ölçekli şirket tarafından karakterize edilmektedir. Baden-Württemberg eyaleti, göçmenlerin yeni çevrelerine, bir kez geldikten sonra entegre olmalarına yardımcı olacak mükemmel bir hizmet altyapısına sahiptir.

 

Almanya Çalışma İzni Vizesi Destek Hattı

İstanbul  0212 970 05 18
Ankara  0312 970 05 18
İzmir  0232 970 05 18
Edirne  0850 460 15 18
 
Yükleniyor...
Telefon