Almanya Vatandaşlık İşlemleri

Almanya vatandaşlığına geçiş için yabancı uyruklu vatandaşları içeren birçok yasa ve sunulan birçok imkân bulunmaktadır. Almanya Vatandaşlığı başvurusunda bulunabilmek için Almanya Devleti tarafından belirlenen şartların yerine getirilmesi gerekmektedir. Almanya vatandaşlığına geçmek isteyen yabancı uyruklu vatandaşların öncelikle Almanya oturum izni sahibi olmaları gerekmektedir.

Almanya’da oturum izni almak isteyen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları için yine birçok imkân bulunmaktadır. Almanya’da uzun süreli oturum izni evlilik, çalışma, ülkeye dönüş, eğitim-öğrenim, ve tıbbi gerekçelerle talep edilebilmektedir. Bu sebeplerle ülkeye gelen vatandaşlar yaşadıkları belirli süre boyunca şartları karşıladıktan sonra Almanya vatandaşlığına başvuru hakkını kazanırlar. Almanya’da yaşayan yabancı uyruklu kişilerin çocukları eğer Almanya’da doğmuş ise Alman vatandaşlığı almaya hak kazanmaktadırlar.

Alman Vatandaşlığına geçişin ardından size de aslen Alman olan vatandaşlara verilen hakların aynıları verilir. Bunların içerisinde seçme ve seçilme hakkı, devlet dairelerinde memur olma hakkı, Avrupa Birliği ülkelerinde vizesiz serbest dolaşım hakkı gibi haklar yer almaktadır.

Alman Vatandaşlığına geçmek için belirlenen şartların yerine getirilmesinin ardından, vatandaşlık için başvuru hakkınız bulunmaktadır. Vatandaşlığı alacağınızın garantisi olmamakla beraber, başvurunuz birçok idari kurum tarafından incelenmektedir. Kararın verilmesi bazen birkaç ay kadar sürebilmektedir.

Almanya Vatandaşlığı İçin Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Alman Vatandaşlığına geçmek isteyen kişilerin hali hazırda hangi ülkenin vatandaşı oldukları önem arz etmektedir. Almanya bazı ülke vatandaşları için farklı prosedürler izlemekte ve kolaylıklar sağlamaktadır. Birçok oturum vizesi yani D vize kategorisine giren Ulusal Vize başvurularında Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının ayrıcalığı olmakla birlikte, Alman vatandaşlığına geçişteki prosedürlerde Türk Vatandaşları için farklı prosedürler yürütülmektedir. Bu farklılığın ve ayrıcalıkların asıl sebebi 1963 yılında imzalanan Ankara Antlaşmasında yer alan maddelerdir.

Alman vatandaşlığı için her ne kadar Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına sunulan ayrıcalıklar olsa da yerine getirilmesi gereken belirli prosedürler vardır. Almanya’ya ne amaçla geldiğiniz, ne kadar süredir ülkede yaşadığınız, çocuğunuzun olup olmadığı, eğitim görüp görmediğiniz, belirli bir zamanda ülkeyi terk edip etmediğiniz, hali hazırda hangi tür oturum izni ile orada yaşadığınız, Almanya’da yaşadığınız süre boyunca bir işte çalışıp çalışmadığınız gibi soruların cevaplarını içeren belgeleri ibraz etmeniz gerekecektir.

Size vatandaşlığın yolunu açan Aile Birleşimi, Çalışma İzni, AB Mavi Kart gibi oturum izni türlerini almanızda ibraz etmeniz gereken veya sağlamanız gereken şartlara ek olarak yapmanız gereken bir çok işlem ve prosedür bulunmaktadır.

Alman vatandaşlığına geçişin değişmeyen şartı olan B1 seviyesinde dil bilgisine sahip olmanız gerektiği hala geçerlidir. Bunu Alman makamlarında konuşmanızla belli edebilirsiniz edemediğiniz takdirde sizden dil sertifikası isteyeceklerdir. Oturum izni başvuru sahipleri dil sertifikasının yanında Almanya’da bir Almanca dil sınavına da tabi tutulabilirler.

Bu durum özellikle çifte vatandaş olup 18 yaşında Alman vatandaşlığını seçmek isteyen vatandaşlar için geçerlidir. Eğer Alman vatandaşlığınızı 01/01/2000 yılından sonra aldıysanız ve 18 yaşını doldurduğuysanız iki vatandaşlıktan birini seçme mecburiyetiniz bulunmaktadır. Bu süreçte yeteri kadar Almanya’da yaşamadıysanız ve 18 yaşınıza geldiğinizde de Almanya’da yaşamıyorsanız. Almanya Federal Cumhuriyeti size 23 yaşınıza kadar müddet verir eğer şartları sağlayabilirseniz Alman vatandaşlığını seçebilirsiniz.

Alman vatandaşlığına geçmeden önce o ülke sınırları içerisinde mahkûmiyet gerektirecek her hangi bir suç işlememiş olmanız gerekmekte olup sabıka kaydınız temiz olmalıdır. Buna para cezaları dâhil değildir. Eğer herhangi bir hapis cezanız olmuş ise Alman vatandaşlığını alamasınız. Aynı zamanda daha önce yaşadığınız herhangi bir ülkede yüz kızartıcı bir suçunuzun olması da başvurunuzu olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Bu durum işlediğiniz suça ve aldığınız cezanın ağırlığına göre değişkenlik göstermektedir.

Almanya Devletinin talep ettiği şartları sağlayamıyorsanız, herhangi bir sağlık probleminiz de olsa ya da eğitim seviyeniz üst düzeydeyse veya Almanca bilginiz yeterliyse Almanya bunları dikkate almayacak ve başvurunuzu reddedecektir.

Bu nedenle Almanya vatandaşlık başvurusundan önce yapılacak olan Aile Birleşimi veya Almanya Çalışma vizesi üzerinden oturum izni başvurularında, başvuru sahiplerinin eksiksiz şekilde temin etmeleri ve randevu tarihinde Almanya Konsolosluğuna ibraz etmeleri gerekmektedir.

Almanya Vatandaşlık Başvurusu Nasıl Yapılır?

Vize Merkezi Almanya vize departmanı Aile Birleşimi ve uzun süreli D vize türlerinde başvuru sahiplerine destek olmaktadır. Evrak listeleri ve evrakların ayrıntılarına dair bilgileri Vize Merkezi Almanya Departmanımızı arayarak veya mail yoluyla ulaşarak talep edebilirsiniz. Almanya D vize türlerindeki başvuruların dikkatle işlem alınması ve evrak takibinin yapılması önemlidir. Vize Merkezi Türkiye ve Almanya’daki temsilcileri aracılığı ile başvuruların prosedürlere uygun şekilde yapılmasında destek olmaktadır. 

 

Almanya Vatandaşlık işlemleri Destek Hattı

İstanbul  0212 970 05 18
Ankara  0312 970 05 18
İzmir  0232 970 05 18
Edirne  0850 460 15 18
 
Yükleniyor...
Telefon