Vatandaşlık

Macaristan Vatandaşlığını Kazanma Yolları nelerdir?

Macaristan'da yaşayan yabancı uyruklu göçmenlerin Macaristan vatandaşlığına geçişlerini düzenleyen birden fazla yasa bulunmaktadır. Macaristan’a geliş nedeni, oturma süresi veya oturma izni statüsü gibi kıstaslar, bir yabancının Macaristan vatandaşlığına geçişinde hangi yasadan yararlanabileceğinin belirlenmesi bakımından önemlidir.

Macaristan vatandaşlığına geçme, her şeyden önce her ülke vatandaşının kendi özgür iradesi ile karar vermesi gereken bir konudur. Macaristan vatandaşlığına geçilmesi halinde Macaristan’da seçme seçilme hakkından, AB ülkeleri içerisinde serbest dolaşım hakkına, Macaristan vatandaşlarına tanınan her türlü imtiyaz ve memur olma gibi ayrıcalıkların elde edilmesine giden bir dizi yolların açılımı sağlanmaktadır.

Uzun bir süredir kendi ana vatanı kabul ettiği toprakların sınırları içerisinde yaşayan, her türlü yaşamsal haklarını yaşadığı devletlerin kanunlarına göre belirleyen ve bu sınırlar içerisinde yaşama tutunan her bireyin kendi tercih ettiği veya sonradan farklı yollarla yaşamaya başladığı devlet sınırları içerisinde yaşama hakkı araması kanunlarla sabitlenmiştir. Özellikle Macaristan gibi tarihinde çok sayıda göç almış toplulukların kendi kabul ettiği ülke vatandaşlarına bu konuda çok fazla sayıda tanınmış yasal haklar bulunmaktadır. Bu amaçla Macaristan vatandaşlığına geçmek için gereken hakların aranmasında ortak paydaların bulunması önemlidir. Bu sebeplerle Macaristan’da çok uzun bir zamandır ikinci vatan toprağı kabul ettikleri göçmen bölgelerinde yaşayan milletlerin vatandaşları Macaristan vatandaşlığı hakkını daha hızlı ve kolay bir şekilde kazanabilirler.

Farklı amaçlarla Macaristan vatandaşlığına geçme yolları bulunanların ise kanunlarla belirtilen haklarını araması sonucu Macaristan vatandaşlığına geçmeleri için vatandaşlık haklarının bilinerek önemli unsurların bir araya getirilmesiyle oluşturulur. Macaristan’da belli süre yaşamış ve belli yaşam standartları oluşturulmuş bireyler için sağlanan Macaristan vatandaşlığı almak için gereken koşulların yerine getirilmesi ve bu koşulların tamamlanması Macaristan vatandaşlığının kazanılması için bu açıdan çok önem teşkil etmektedir.

Macaristan Vatandaşlığına geçmek için ne yapmalıyım?

Ebeveynlerinizden en az biri veya onların ebeveynlerinden biri Macaristan doğumlu ise Macaristan vatandaşlığı için başvuruda bulunabilirsiniz. Ancak ana babanız veya onların ana babaları Macar uyruklu olup Macaristan dışında doğmuş iseler Macaristan vatandaşlığına uygunluğunuzu Macaristan Konsolosluğuna danışarak öğrenebilirsiniz. Bu, kişiye özel bir durum olduğu için Macaristan yetkilileri Macaristan vatandaşlığına bu yolla geçişinizi atalarınızın önceki nüfus kayıtları, pasaport bilgileri, ikamet bilgilerini araştırarak bilgilendirme yaparlar. Eğer elinizde atalarınızın Macar olduğuna dair yetkili imzası taşıyan sözkonusu belgelerden var ise bunların vatandaşlık başvurusunda sunulması gerekmektedir. Bununla birlikte Macaristan Konsolosluğu sizin Macaristan vatandaşlığı için uygun profilde olduğunuza karar verip başvurunuzu kabul etse de, asıl kararı Macaristan’daki Vatandaşlık İdaresi karar verecektir. Bu noktada Macaristan Konsolosluğu başvurunuz kabul edip Macaristan’daki ilgili birimlere ilettikten sonra Macaristan vizenizi alıp diğer vatandaşlık işlemlerini oradaki yetkili birimlerde yapmanız gerekecektir. Bunun için de öncelikle oturum izni başvurusunda bulunmanız ve bunu Macaristan’a vardıktan 30 gün içinde gerçekleştirmeniz gerecektir.

Macaristan vatandaşlığı için gereken evraklar nelerdir?

  • Macar kökenli ebeveynlerinize ait Macarca kimlik belgeleri
  • Doğum belgesi
  • Kimlik
  • Tam vukuatlı nüfus kayıt örneği
  • Pasaport
  • Evlilik veya boşanma belgeleri
  • Varsa çocukların doğum belgeleri
  • Macaristan Oturum izni belgesi
  • Macaristan Çalışma izni belgesi

Not: Bütün başvuru evraklar Macarca tercümeleriyle birlikte sunulmalıdır.

Macaristan vatandaşlık başvurusu ne kadar sürede sonuçlanır?

Eğer evraklarınızda bir eksiklik yoksa genellikle 6 ay içinde sonuçlanmaktadır. Ancak Macaristan vatandaşlığına Macaristan’da oturum ve çalışma izni aldıktan sonra başvuranların en az 5 yıl Macaristan’da yaşamış olması gerekmektedir. Aile kökenlerinde Macar vatandaşlığı bulunmadan oturum ve çalışma izniyle veya aile birleşimi yoluyla Macaristan’a gidenler bu 5 yılın sonunda vatandaşlık başvurusu yapabilirler. 

 

 

 

 

daha fazla göster

Yükleniyor...
İletişim
İstanbul
Tel : 0 212 970 05 79
avrupa@vizemerkezi.com
Diğer BilgilerAcil: 0 532 476 25 16
Ankara
+90 (312) 970 05 79
ankara@vizemerkezi.com
İzmir
+90 (232) 970 05 79
izmir@vizemerkezi.com
Edirne
+90 (284) 236 24 24
edirne@vizemerkezi.com
Bursa
+90 (224) 322 20 26
bursa@vizemerkezi.com
Antalya
+90 (242) 255 5510
antalya@vizemerkezi.com
Gaziantep
+90 (342) 255 58 21
gaziantep@vizemerkezi.com