İsviçre Öğrenci Vizesi

İsviçre’de lisans, lisansüstü ya da doktora derecesinde bir eğitim almak istiyorsanız ve herhangi bir AB ülkesi ya da EFTA ülkesi (AB ülkeleri ve İzlanda, Lihtenştayn, Norveç, İsviçre) vatandaşı değilseniz mutlaka İsviçre öğrenci vizesi almanız gerekmektedir.

Kariyer planlarınızın hangi yönde olduğuna bakılmaksızın, İsviçre’de son derece kaliteli bir eğitimden geçip, çığır açan bilimsel araştırmalara eşlik edebilirsiniz. İsviçre, kayda değer sayıda üst düzey üniversiteye sahip olmasının yanında, dünyanın en zengin 20 ülkesinden biridir. Ayrıca Avrupa’daki en güvenli ülkelerden sayılmaktadır.

İsviçre Öğrenci Vizesi Nasıl Alınır?

İsviçre’de bir dil okulunda, herhangi bir kursta, yaz okulu veya bir üniversitede eğitim almak için öncelikle bir eğitim kurumu bularak kaydolmanız ve kurum tarafından kabul edilmiş olmanız gerekmektedir. Kabul edildiğinize dair bir onay aldıktan sonra (kayıt belgesi), İsviçre'de eğitim görmek için İsviçre öğrenci vizesi başvurusu yapabilirsiniz.

İsviçre’deki 3 aya kadar olan tüm kurslar ve dil okulu gibi programlar için kısa süreli Schengen C vizesi almanız yeterli olacaktır. Eğer katılacağınız eğitim programı 3 aydan uzun sürecekse bu durumda uzun süreli İsviçre D vizesi almanız gerekmektedir.

3 aylık bir İsviçre turist vizesi sahibi olarak İsviçre’ye giderseniz, orada vizenizi bir öğrenci vizesine dönüştüremezsiniz. 90 günden uzun sürecek olan kalışlar için İsviçre’ye vizesiz seyahat edebilecek vatandaşlar da dâhil olmak üzere mutlaka önceden oturum izni için başvuru yapılması zorunludur.

İsviçre öğrenci vizesine başvurabilmeniz için online formu eksiksiz ve doğru olarak doldurmalı, daha sonra İsviçre Konsolosluğu tarafından yetkilendirilmiş İsviçre vize başvuru merkezi aracılığı ile başvurunuzu tamamlamalısınız. İsviçre öğrenci vizesi için güncel ve durumunuza uygun evrak listesini öğrenmek ve en hızlı şekilde başvurunuzu yapmak için İsviçre vize uzmanlarımıza danışabilirsiniz.

Başvurunuzu kaydolduğunuz kursun başlama tarihinden en fazla 6 ay, en az 10 hafta önce gerçekleştirmeniz gerekmektedir. Başvurunuzun sonuçlanması kısa dönem vizelerde 10-15 gün, uzun dönem vizelerde ise 8-10 hafta arasında değişmektedir.

İsviçre öğrenci vizesi almak için önceden belirlenmiş dil gereksinimleri ile ilgili genel bir kural yoktur. Sizden İsviçre’de katılacağınız kursta göreceğiniz dersleri takip edebileceğinizden emin olmak için İngilizce bilginizi kanıtlamanız istenebilir. Bu durumda İsviçre Konsolosluğu sizi mülakata çağırabilir ve hatta sözlü ve yazılı bir teste dayanarak dil bilginizi daha geniş kapsamda değerlendirmek isteyebilir. Dil gereksinimleri ile ilgili süreç, başvuracağınız kursa ve eğitim seviyesine göre değişiklik gösterir.

Yüksek lisans alanında bir eğitime katılmak isterseniz kursa kabul edildiğinizi, uygun niteliklere, maddi imkânlara ve kalacak bir yere sahip olduğunuzu kanıtlayacak bir takım belgeleri sunmanız istenebilir.

İsviçre vizesi evrakları güncel koşullara göre değişiklik gösterebilmektedir. Vize Merkezi temsilcilerimizi arayarak İsviçre öğrenci vizesi güncel evrak listesini isteyiniz. İsviçre öğrenci vizesi güncel evrak listesi e-posta adresinize gönderilecektir. Doğru evraklarla eksiksiz bir vize başvurusu yapmak için lütfen temsilcilerimizi arayınız.

İsviçre’ye gittikten sonra 14 gün içinde bir kanton göçmenlik ofisine giderek kaydınızı yaptırmalı ve ikamet izninizi almalısınız. B türü izin belgenizin çıkması birkaç hafta sürebilir. Bu süre içinde bir banka hesabı açabilir fakat ülkeyi terk edemezsiniz. Daha sonra biyometrik kart biçiminde B izninizi alacaksınız. Bu izin 1 yıl için geçerlidir ve uzatılabilir.

İsviçre öğrenci vizesi ile İsviçre’ye eğitim almak için giden kişilerin herhangi bir işte çalışabilmesi için bazı şartlar vardır. İsviçre öğrenci vizesi sahibi İsviçre’de 6 ay geçirdikten sonra haftada 15 saate kadar yarı zamanlı ve yalnızca tatillerde tam zamanlı olarak çalışabilir.

Bir üniversiteden master derecesine sahipseniz ve İsviçre’de bir İsviçre üniversitesi için çalışmalar yapıyorsanız çalışmaya başlamak için 6 ay beklemenize gerek yoktur. İşvereniniz sizin için bir çalışma izni alacaktır. Sizin yalnızca tam zamanlı öğrenci statünüzü devam ettirmeniz ve akademik çalışmalarınızda ilerleme kaydettiğinizi kanıtlamanız gerekmektedir.

İsviçre öğrenci vizesi ile İsviçre’de kaydolduğunuz kursunuzu tamamladıktan sonra tam zamanlı bir iş aramaya devam etmek için 6 aylık bir vize uzatma talebinde bulunabilirsiniz. Tam zamanlı iş arama süreci boyunca haftada 15 saatle sınırlı olmak üzere çalışmaya devam edebilirsiniz. Vize uzatma talebiniz kabul edildikten sonra tam zamanlı olarak 6 ay daha çalışabilirsiniz ancak bu izin 6 ay bittikten sonra bir kez daha uzatılamaz.

6 aylık tam zamanlı çalışma iznine başvurmak için bir kanton göçmenlik bürosuna gitmeniz ve şunları kanıtlamanız gerekir:

  • Kursunuzu bitirdiğinize dair bir sertifika veya belge
  • Bu süre zarfında maddi olarak geçiminizi sağlayabileceğinizi gösteren kanıtlar
  • Yaşamak için uygun bir yeriniz olduğuna dair kanıtlar

İş bulduktan sonra fakat işe fiili olarak başlamadan önce, işvereniniz çalışacağınız kantondaki yetkililere bir bildirimde bulunmalıdır. İsviçre’deki üniversite düzeyinde eğitim kurumlarından mezun olan yabancı öğrenciler, istihdam edilirken İsviçreli veya AB vatandaşı öğrencilerden ayrı olarak değerlendirilmemektedir. İş olanakları önce İsviçreli veya AB vatandaşı öğrencilere sunulmamakta, pozisyona uygun olan herkes eşit olarak değerlendirilmektedir. Ancak yine de işvereniniz istihdam edileceğiniz işin sizin için ekonomik ve bilimsel olarak önem arz ettiğini kanıtlamak zorundadır.

İsviçre’de lisans eğitiminizi tamamladıktan sonra yine bir İsviçre üniversitesinde yüksek lisans eğitiminize devam etmek isterseniz ikamet izni için başvuruda bulunabilirsiniz. Bu aşamada İsviçre’de en fazla kalabileceğiniz süre 2 yıldır.

İsviçre Öğrenci Vizesi Sahibinin Aile Üyeleri

İsviçre öğrenci vizesi ile İsviçre’de eğitim gördüğünüz sürece aile üyeleriniz sizinle birlikte İsviçre’ye gidemez ve orada ikamet edemezler. İsviçre öğrenci vizesi sahipleri geçici ikamet izni sahibi (B izni) oldukları için aile üyelerinin İsviçre’ye gitmesine izin verilmemektedir. Yalnızca C izni sahibi yabancılar ailelerini de İsviçre’ye götürebilmektedir. Bir istisna olarak konfederasyon bursu sahipleri, doktora öğrencileri, ziyaretçi profesörler, doktorlar ve diğer akademisyenler İsviçre öğrenci vizesi ile ailelerini de İsviçre’ye götürebilirler.

Kısa süreli Schengen C vizesi başvurusu için gerekli evraklar

  • Geçerli bir pasaport (seyahatinizden sonra en az 6 ay)
  • İsviçre'deyken masraflarınızı karşılayacak yeterli mali kaynaklarınızın kanıtları
  • Kaza sigortasını da içeren sağlık sigortası belgesi
  • Kayıt yapılan derslerin onaylandığına ve ücretlerinin ödendiğine dair kanıtlar
  • 18 yaşından küçükseniz, doğum belgesi ve İsviçre'ye tek başınıza gelmeniz durumunda seyahat izni
  • Varsa gönderen kişinin kişisel bilgilerini içeren bir davetiye. (İsviçre pasaport ve kimlik kartı fotokopisi ile birlikte)
  • İngilizce Vize Talep Dilekçesi (Konsolosluğa hitaben, seyahat hakkında ayrıntılı tarih bilgileri veren, kaşe ve imzalı)
  • Kimlik Fotokopisi ve Tam Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği (Aile ve Adres bilgilerini içeren)
  • Öğrenci Belgesi (Güncel, Orijinal)
  • 2 Adet Biometrik Fotoğraf (35X45 ölçülerinde, güncel ve beyaz fon arkalı)

Uzun süreli Schengen D vizesi başvurusu için gerekli evraklar

  • Geçerli bir pasaport (seyahatinizden sonra en az 6 ay)
  • Sponsorunuz olsun ya da olmasın İsviçre'deki masraflarınızı karşılamak için yeterli maddi kaynaklara sahip olduğunuza dair kanıtlar. (Kendinizin ya da sponsorunuzun banka ekstreleri)
  • Kaza sigortasını da içeren sağlık sigortası belgesi
  • Neden eğitim için İsviçre'ye gitmek istediğinizi ve bunun kariyeriniz için nasıl faydalı olacağını özetleyen motivasyon mektubu.
  • Tanınmış bir İsviçre eğitim kurumuna kayıt olduğunuza dair belgeler
  • Ders ücretlerinin ödendiğine dair belgeler
  • Özgeçmişiniz
  • Önceki eğitim belgelerinizin ve diplomalarınızın fotokopileri
  • Kursun sonunda İsviçre'yi terk edeceğinizi onaylayan imzalı bir mektup
  • 18 yaşından küçükseniz, doğum belgesi ve İsviçre'ye tek başınıza gelmeniz durumunda seyahat izni
  • Varsa gönderen kişinin kişisel bilgilerini içeren bir davetiye. (İsviçre pasaport ve kimlik kartı fotokopisi ile birlikte)
  • İngilizce Vize Talep Dilekçesi (Konsolosluğa hitaben, seyahat hakkında ayrıntılı tarih bilgileri veren, kaşe ve imzalı)
  • Kimlik Fotokopisi ve Tam Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği (Aile ve Adres bilgilerini içeren)
  • Öğrenci Belgesi (Güncel, Orijinal)
  • 2 Adet Biometrik Fotoğraf (35X45 ölçülerinde, güncel ve beyaz fon arkalı)

 

Öğrenciler İçin Sponsor Olacak Kişilerin İbraz Etmesi Gereken Evraklar 

Masrafları karşılayan kişinin hazırlaması gereken maddi durum ve gelir evrakları;

  1. Banka Hesap Özeti (Son 3 aylık, İsviçre de kalınacak her gün için 100 İsviçre Frangı karşılığı bakiyesi olan, kaşe, imza ve banka imza sirküleri ile birlikte)
  2. Emekli ise; Emeklilik evrakları
  3. SSK lı Çalışan ise; Gelir belgeleri
  4. Şirket Sahibi ise; şirket evrakları
  5. Devlet Memuru ise; çalıştığı kurumdan gelir belgeleri
     

İsviçre Vizesi Hakkında Önemli Notlar

►İsviçre vize başvurunuzun sonucu hakkında verilecek kararlar, İsviçre Konsolosluğunun inisiyatifi altındadır.

►İsviçre konsolosluğu gerek duyması halinde vize başvuru sahibinden ek evrak talep etme hakkına sahiptir. Bu ve benzeri durumlarda tarafınıza gerekli bilgilendirmeler yapılacaktır.

►Schengen üye ülkeler topluluğu 24 Eylül 2014 tarihi itibariyle Schengen vize başvurularının kabulünde Biometrik bilgi kaydı sistemine geçmiştir. Bu tarihten itibaren gerçekleştirilecek Schengen vize başvurularında başvuru sahibinin biometik bilgilerini ibraz etmesi mecburi kılınmıştır. Biometrik bilgilerin ibrazı sırasında temsilcilerimiz başvuru merkezinde hazır bulunacak ve bilgilerinizin ibrazı esnasında sizlere asistanlık edecektir.

►İsviçre Vize İşlemleri Başvurularında Parmak İzi Uygulaması Başlamıştır. Tarafımızdan Schengen Parmak İzi Merkezinden adınıza randevu alınmaktadır. Randevu gününüzde Size eşlik ederek; başvuru merkezinde parmak izi vermeniz sağlanmaktadır. Parmak izi bir kereye mahsus alınmaktadır. Parmak izi bilgileriniz 5 yıl süreyle geçerli olmaktadır.

►İsviçre Schengen vizesi ve diğer tüm dünya ülkelerinin vize işlemlerine dair ayrıntılı bilgi ve belgeler için vizemerkezi.com.tr web adresimizi ziyaret edebilir, başvuru formu, dilekçe örnekleri, ek evraklar ve vize prosedürleri hakkında kapsamlı bilgilere buradan ulaşabilirsiniz. 

►İsviçre vize başvuru işlemlerinin sonuçlanmasının ardından pasaportunuz isteğiniz doğrultusunda size kargo veya kurye aracılığı ile ulaştırılacaktır.

daha fazla göster

Yükleniyor...
İletişim
İstanbul
Tel : +90 (212) 970 05 59
online@vizemerkezi.com
Ankara
+90 (312) 970 05 59
info@cieltur.com
İzmir
+90 (232) 970 05 59
izmir@vizemerkezi.com
Edirne
+90 850 460 15 59
edirne@vizemerkezi.com
Bursa
+90 (224) 322 2147
bursa@vizemerkezi.com
Antalya
+90 (242) 255 5196
antalya@vizemerkezi.com
Gaziantep
+90 (342) 255 58 21
gaziantep@vizemerkezi.com