Oturum

Yabancı uyruklu kişilerin Polonya’da 3 ay veya daha uzun süreyle kalabilmeleri için Polonya oturma iznine sahip olmaları gereklidir. Polonya oturum izni için başvuru sahibinin şahsen başvuruda bulunması gerekir. Bununla birlikte çocukların da şahsen başvuru sırasında hazır bulunmaları gereklidir. 18 yaşın altındaki reşit olmayanların başvuru işlemlerini ebeveynlerinden biri veya vasi yapabilir.

Vizeye ilişkin Topluluk Yasasını oluşturan Avrupa Parlamentosu ve Avrupa Topluluğu Konseyi’nin yabancılar yasası uyarınca, Schengen vizesi almak üzere başvurunun planlanan seyahat tarihinden en az 15 gün önce yapılması gerekir.

Pasaportun Geçerliliğine İlişkin Kriterler

Polonya oturum izni başvurusu için kullanılacak olan pasaportun ilk sayfasının fotokopisi. Pasaportun seyahat sonrası için en az 3 ay geçerli olması gerekmektedir. Vizenin basılabilmesi için ayrılmış en az 2 boş sayfanın olması gereklidir. Başvuru sahininin başka pasaportu varsa başvuruya eklenmesi gerekir.

Fotoğraf ile İlgili Aranan Kriterler

Fotoğrafın 3,5 x 4,5 cm ebatlarında, günccel, son 6 ay içerisinde çekilmiş, arka fonu beyaz olması gereklidir. Başvuru sahibinin gözlüksüz, gözlerinin açık ve karşıya bakması, saçlarının yüzü kapatmaması, yüzünün ifadesinin doğal olması gerekmektedir. 

Vize Başvuru Formu

Formun Latin harfleri ile doldurulmuş ve imzalanmış olması gerekir. Reşit olmayan çocukların imzalı form ile başvurusunu her iki velisi veya vasi yapabilir. Polonya vize başvuru formunda belirtilen  bilgiler başvuru yapılan vize türünün dışında olmamalıdır. Polonya Schengen vizesi başvuru işlemlerinde Polonya vize başvuru formunun doğru ve tam bir şekilde doldurulması gereklidir. Polonya vize başvuru formu Polonya Konsolosluğu tarafından hazırlanmış olup Polonya’ya seyahat edecek kişilerin vize tiplerine göre doldurması zorunlu olan bir belgedir. 

Vize Harcı

Polonya oturum izni başvurusu için Polonya Konsolosluğu tarafından belirlenen vize harcının ödenmesi gerekmektedir.

Sağlık Sigortası

30.000 euro teminatlı sağlık sigortası. Öğrenim, Erasmus, bilimsel çalışma, kurs ve gönüllü hizmeti vizesi başvurularında sigorta poliçesinin kalış süresini kapsaması gerekir. Çalışma vizesi başvurusunda sağlık poliçenin kalış süresinin en az ilk ayını kapsaması gerekir.

Reşit olmayanlar

Reşit olmayanlar kendi başına veya ebeveynlerden biri ile seyahat etmesi durumunda diğer ebeveynin veya vasinin muvafakati aranmaktadır. Muvafakatın alınamaması halinde neden alınamadığını açıklayan yazı, reşit olmayanın tek başına seyahat etmesi halinde ebeveynlerden veya vasiden yurtdışına çıkabileceğine ilişkin noter onaylı muvafakat beyan edilmesi zorunludur. Vize başvurusunu veli veya vasi imzalamalıdır.  Başvuru belgeleri arasında ebeveynlere veya vasiye ait pasaportun kişisel bilgileri içeren fotoğraflı sayfasının fotokopisi de yer almalıdır, ayrıca ebeveyn veya vasinin Schengen veya ulusal vizeye sahip olması halinde bunların fotokopisi. Reşit olmayanların, sponsorluk yazısı ile birlikte ebeveynin mali kaynaklara sahip olduğunu teyit eder belge ibraz etmeleri gerekir. Polonya’ya gidiş ve burada planlanan kalış amacını teyit eden belgeler. Kalış için gerekli mali kaynaklara sahip olunduğunu teyit eden bilgiler.

Önemli Not:

Polonya Konsolosluğu, gerek görmesi halinde ek evrak talep edebilirken yine bu belgelerin tercümesini de isteyebilir.
 
Polonya Konsolosluğu, Polonya aile birleşimi vize işlemlerinde yukarıda bulunan belgelerin orijinal ve fotokopi olarak ibraz edilmesini talep eder.
 
Polonya Konsolosluğu, gerek görmesi halinde daha önceki eşlerin boşanma kararı ve ilanının evraklar arasında bulunmasını istediği gibi yine eski eşlerin olması halinde ölüm kayıtlarını da evraklar arasında görmek isteyebilir.

 

Yükleniyor...
Telefon