Polonya Erasmus Vizesi

Polonya Erasmus Vizesi

Polonya, Türkiye’deki öğrenciler tarafından Erasmus öğrenci değişim programı kapsamında eğitim, staj için en çok tercih edilen ülkeler arasında gelmektedir. Bu duruma istinaden her yıl artan talepler nedeniyle vize başvuru sayıları sürekli artmaktadır. Pasaportların teslim edilmesinde geçikmeler yaşanabilmektedir. Erasmus vizesi başvuru sahiplerine, sonuçlanma süresini kısaltmak amacıyla aşağıdaki konulara dikkat çekerek hatırlatmalarda bulunmak isteriz.

Vize başvuru işlemleri planlanan seyahat tarihinden 90 gün (3 ay) öncesinde yapılabilir.

Polonya’daki okuldan alınan kabul mektubunun aslının beklenilmesine gerek yoktur, okunaklı, taranmış ve e-posta aracılığıyla gönderilmiş belgesinin çıktısı yeterli olmaktadır.

90 günden uzun süre ile Polonya’da kalmayı planlayan Erasmus öğrencilerinin D tipi ulusal vize başvuru formunu doldurulmaları gereklidir. Polonya’ya gidecek olan öğrencilerin vize için en erken dönemde başvuru yapmaları yukarıda bahsedilen nedenlerden dolayı önem arz etmektedir.

Erasmus için en yoğun başvuru dönemleri; Temmuz ve Ağustos aylarında yoğun talepten dolayı sonucun alınması, başvuru dosyasının vize bölümüne ulaştıktan sonra 15 işgünü kadar sürebilmektedir. Özellikle yoğun dönemlerde başvuru yapılması durumunda işlem sürelerinin normal döneme göre daha uzun süreceği göz önünde bulundurulmalıdır. 

Polonya’da kalış amacı Avrupa Birliği Programlarından Leonardo Da Vinci, Socrates, Erasmus gibi herhangi biri kapsamında öğrenim görmek amacı taşıyorsa başvuru sırasında verilmesi gerekli olan temel evraklar şu şekildedir.

  1. Başvuru sahibinin öğrenci belgesi.
  2. Üniversiten alınan, Polonya Konsolosluğu'na hitaben yazılmış ve öğrenci değişimi programı öğrencisi olduğuna istinaden yazı.
  3. Polonya'da öğrenim görmeye hak kazanıldığını, üniversiteden öğrenci değişimi programı öğrencisi olduğuna dair yazı ya da davet mektubu.
  4. Polonya'da geçerli olacak 30.000 Euro teminatli seyahat sağlık sigortası.

Polonya Erasmus Vizesi için Gerekli Evraklar

  1. Vize Başvuru Formu. Dikkatli bir şekilde doldurulmuş ve imzalanmış ulusal vize formu.
  2. Pasaport. Daha önce alınmış pasaportlar ve emniyetten alınacak pasaport protokolü. Pasaportta bilgilerin olduğu sayfanın ve son 3 yılda verilen Polonya ve diğer Schengen ülkelerine ait vize fotokopileri.
  3. Kimlik Fotokopisi. Başvuru sahibinin nüfus cüzdanı fotokopisi.
  4. Fotoğraf. Kriterlere uygun 2 adet biyometrik fotoğraf.
  5. Sağlık Sigortası. İkamet edilecek süre içinde her günü kapsayan sağlık sigortası.
  6. Davetiye. Polonya’daki üniversiteden davet mektubu.
  7. Hibe. Türkiye’deki üniversiteden alınan kaşeli, kaşeli orijinal hibe teyit mektubu. Hibesiz olarak gönderilen başvuru sahibi adın adına Türkiye’deki okul tarafından hazırlanmış katılım teyit yazısına ek olarak finansal durumunu gösteren belgeler.
  8. Mali Kaynaklar. Polonya’da ikamet süresi kadar masraflarını karşılamaya yetecek son 3 aya ait bankadan alınmış ıslak imzalı, kaşeli güncel hesap dökümü.
  9. Sponsor varsa; Masrafların aile veya sponsor olan kişi tarafından karşılanması durumunda. Masrafları karşılayan kişi adına hazırlanmış noter tasdikli taahhütname mektubu ve Polonya’da kalış masraflarını karşılamaya yeterli, son üç aya ait bankadan alınmış ıslak imzalı, kaşeli güncel hesap dökümü.
  10. Öğrenci Belgesi. Başvuran kişiye ait güncel, imzalı, kaşeli orijinal öğrenci belgesi.
  11. Oturum Kartı. Türk vatandaşı olmayanlar için Türkiye’den planlanan çıkış tarihine kadar geçerli ikamet tezkeresi.

Erasmus Nedir?

Erasmus programı, Erasmus öğrenci değişim programı ya da Erasmus projesi, yükseköğretim kurumlarının iş birliğini, akademisyen ve öğrencilerin kısa bir süre için bu iş birliği kapsamında değişik ülke ve üniversitelerde deneyim kazanmasını hedefleyen bir Avrupa Birliği eğitim projesidir. Erasmus programı, Avrupa Birliği tarafından eğitim ve gençlik alanında 2007-2013 yıllarında uygulanan olan Hayat Boyu Öğrenme ve Gençlik Programları'nın yerine uygulanacak olan yeni bir programın adıdır. 2017-2020 tarihlerinde uygulanacak olan Erasmus programı ile kişilere yaş ve eğitim geçmişlerine bakılmaksızın yeni yetenekler kazanılması, kişisel gelişimlerinin güçlendirilmesi ve çalışma imkanlarının artırılmasını hedeflemektedir. Erasmus promgramı öğretim, eğitim, gençlik ve spor alanlarını kapsamaktadır.

Erasmus Programından Kimler Faydalanabilir?

Erasmus programının hedef kitlesi şu şekildedir: Yükseköğretim alanında; üniversite öğrencileri, akademisyenler ve yükseköğretim çalışanları. Mesleki eğitim alanında; profesyoneller, meslek okulları, çıraklar, eğitimciler, mesleki eğitim alanında çalışanlar. Okul eğitimi alanında; ilk ve ortaöğretim öğrencileri, öğretmenler, okul liderleri ve okul çalışanları. Yetişkin eğitim alanında; öğrenciler, yetişkin eğitimi veren kurumların üyeleri ve çalışanları, eğitimciler. Gençlik alanında 13-30 yaş arasındaki gençler, gençlik kuruluşlarının üyeleri ve çalışanları. Her yaş ve kesimden kişiler ile kurum ve kuruluşlar bu programdan yararlanabilirler.

Erasmus Programında Hangi Ülkeler Yer Alıyor?

Erasmus Programı ile beraber işbirliği yapılacak ülkelerin sayısı gittikçe genişliyor. Buna göre aşağıda belirtilen ülkelerle iş birliği yapılması mümkündür.

Avrupa Birliği’ne üye olan 28 AB ülkesi: Avusturya, Almanya, Bulgaristan, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Fransa, Finlandiya, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Hırvatistan, Hollanda, İrlanda, İspanya, İngiltere, İsveç, İtalya, Litvanya, Letonya, Lüksemburg, Malta, Macaristan, Portekiz, Polonya, Romanya, Slovenya, Slovakya ve Yunanistan.

Avrupa Birliği (AB) üyesi olmayan program ükeleri;  Norveç, İzlanda, İsviçre Lihtenştayn, Makedonya ve Türkiye’dir.

Diğer üçüncü ülkeler; Arnavutluk, Azerbaycan, Belarus, Bosna Hersek, Cezayir, Karadağ Cumhuriyeti, Ermenistan Kosova, Gürcistan, Moldova, Mısır, İsrail, Ürdün, Lübnan, Libya, Fas, Filistin, Rusya Federasyonu, Sırbistan, Suriye, Ukrayna ve Tunus.

Polonya Erasmus Programı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Yükseköğretim kurumları, üniversiteler, öğrencileri Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programı kriterlerine göre belirlemektedir. Öğrencinin toplam not ortalaması değerlendirme için en önemli kriterlerin başında gelmektedir. Başvuru işlemleri öğrencinin Erasmus kapsamında bulunan yüksek öğrenim kurumuna yapılmaktadır. Fakat üniversitesinin Erasmus üniversite beyannamesine sahip olması gereklidir. Öğrencinin öğrenimini sürdürdüğü üniversitesinin ve gideceği üniversitenin Erasmus içerisinde yer alması zorunludur. Her üniversite Erasmus başvuru, seçim ve sınav tarihlerini kendi düzenlemektedir. Türkiye’de bulunan yüksek öğrenim kurumu Avrupa Birliği ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı’nın kriterleirne göre öğrenci seçimini gerçekleştirir ve başvuruları kabul eder.

Polonya vize ücretleri

Polonya Erasmus Uzatma İşlemleri Nasıl Yapılır?

Erasmus süresini uztmak isteyen öğrenciler Türkiye’de eğitim aldıkları eğitim kurumuna bildirimde bulunmalıdır. Okulun onayından sonra ilgili uzatma işlemine istinaden yeterli düzeyde hibe mevcutsa uzatma işlemi yapılabilir, Erasmus biriminin yetkisinde Erasmus hibesiz olarak da uzatılabilmekteder. Ancak Erasmus dönemini uzatmak isteyen öğrenciler eğitim aldıkları okulu değiştiremezler.

Erasmus Hibesi

Erasmus Programı'ndan yararlanacak öğrencilere yurt dışında eğitim aldıkları süre içerisinde kaldıkları süre boyunca mali destek verilmektedir. Erasmus hibesi olarak adlandırılan bu mali destek kredi statüsünde olmayıp öğrencilerden geri ödemesi talep edilmemektedir. Öğrenci Erasmus hibesi ile yurt dışında ikamet etme ve tüm masraflarını karşılayacak düzeyede değildir. 1 yıl süren akademik sürede 3-12 arasında, Erasmus programı içinde Erasmus hibesi alınır. Erasmus kontenjanından faydalanamayan öğrenciler ise tüm masraflarını kendileri karşılamaları şartıyla hibesiz Erasmus programına başvuru yapabilmektedirler. Erasmus programı kapsamınsa öğrenciye konaklama yeri bulmak okulun sorumluluğunda bulunmamaktadır. Bu konuda öğrenci Avrupa Birliği (AB) ofislelerinden danışmanlık, bilgi alabilir.

Polonya Erasmus Vizesinin Süresi Ne Kadar?

Öğrenciler Polonya Erasmus programı kapsamında 3-12 ay arası öğrenci değişim programından yararlanabilirler. Ancak bu süre Plonya’daki resmi kuruluşlara başvuru yapılarak uzatılabilmektedir. Önlisans, lisans, yüksek lisans ve doktora seviyesindeki öğrenciler Polonya Erasmus programından yararlanabilirler.

Polonya Erasmus Programı için Ne Zaman Başvuru Yapılmalı?

Polonya Erasmus öğrencisi olmaya hak kazanıldıktan sonra Türkiye’deki Polonya Konsolosluğu'na başvuru yapmak gerekmektedir. Polonya Erasmus vizesinin sonuçlanma süresi 7-10 işgünü içerisindedir. 

Polonya Erasmus Programı için Sponsor Şart Mı?

Erasmus Programı'nda hibe alan öğrencilerin sponsorlu gitmesine ve spronsor evrakları beyan etmesine gerek bulunmamaktadır. Eğer Erasmus Programı dışında bir eğitim programıyla Polonya’ya gidiliyorsa, sponsor evraklarının sunulması gereklidir. Sponsorun öğrencinin 1.dereceden yakını olması ve Polonya’da kaldığı süre içerisinde konaklama ve eğitim masraflarını karşılayabilecek düzeyde olması gerekmektedir. Erasmus kapsamında öğrenci hibe aldıysa hibenin alındığına istinaden yazının üniversite tarafından Polonya Konsolosluğu'na bildirilmesi gereklidir.

Polonya Staj Vizesi için Neler Gereklidir?

Polonya’da staj yapmak iş hayatıyla ilgili bilgi edinmeye ya da meslek deneyimi kazandırmaya yardımcı olmaktadır. Polonya’da staj yapılacak süre 90 günü geçmeyecek ise Schengen vizesi için başvuru yapılması gereklidir. Schengen vize başvurusu için istenilen evraklar asılları ve birer adet fotokopileriyle beraber beyan edilmelidir. Polonya’da staj yapılacak üsüre 90 günden uzun ise ulusal vize (D vize) başvurusu yapılması gerekmektedir.

Polonya ile ilgili sizden gelen sorular

0 sorudan en popüler 0 soru görüntüleniyor. Tüm soruları göster

Polonya için Soru Sorun

Alanlarında uzman danışmanlarımız sorularınızı en kısa süre içinde cevaplayacaktır.

Hızlı Erişim

Hemen Başvur

Hemen Başvur

Alanlarında uzman danışmanlarımız ile vize başvurularınızı hızlıca tamamlayın.

Whatsapp