Rusya Oturum İzni

Türkiye Cumhuriyeti ve Rusya Federasyonu arasında gelişen diplomatik  ilişkilerde her ülkenin vatandaşları oturum için vize başvuru işlemi yapabilmektedirler. Türkiye ve Rusya arasında büyümekte ve gelişmekte olan iş ilişkileri, Rusya’daki iş potansiyelinin artması, ticaret hacminin giderek büyümesi T.C. vatandaşlarının Rusya’da oturum ve çalışma izni almaları konusuna talep artmaktadır.

Rusya ve Türkiye arasındaki yapılan anlaşmalar sayesinde her iki ülkenin vatandaşlarına Rusya oturum izni konusunda Türk vatandaşlarına birtakım avantajlar sağlanmaktadır.

Rusya Oturum İzni Nasıl Alınır?

T.C. vatandaşlarının Rusya’da oturum izni almaları belirli bir vize uygulaması aşamasından geçilerek gerçekleştirilmektedir. Rusya Federasyonu oturum izni ve çalışma izni de vermektedir.

Rusya Federasyonu’na oturum izni için başvuru yapılabilmesi için önce başvuru sahibinin sabıka kaydı alması gereklidir.  Bir sicil kaydının olmadığını gösteren sabıka kaydı e-devlet aracılığı ile alınabilmektedir. Daha sonra bir adli suçunun olmadığını gösteren sabıka kaydı, içinde bulunulan bölgenin savcılığına ibraz edilmesi gereklidir. Savcılığa iletilen sabıka kaydının apostil yapılması zorunludur. Sabıka kaydı uluslararası resmi bir belge olması dolayısıyla apostil şartının yerine getirilmesi gereklidir.

Rusya oturum izni için istenilen belgelerin Rusya’da bulunan noterden onaylanması gerekmektedir. Türkiye’den alınmış olan sabıka kaydıyla Rusya’da bulunan göçmenlik ofisine başvuru yapılması gerekmektedir. Rusya’da ikamet edilecek yerin göçmenlik ofisine başvuruda bulunması gerekecektir. Rusya oturum izni için başvurular şahsen kabul edilmektedir.

Rusya’da oturum izni almak üç kategoriden oluşmaktadır:

  • Rusya’ya geçici süreyle gelenler
  • Rusya’da geçici oturma iznine sahip olanlar
  • Rusya kalıcı oturum iznine sahip olanlar.
  • Alınan geçici oturum izni üç yıllığına verilmektedir ve üç yıl içinde bir yenilenmesi gerekmektedir.

Rusya Oturum İzni için Gerekli Belgeler

  • Başvuru formu
  • Rusya’da noterde tasdik ettirilmiş sabıka kaydını tercümesi.
  • Rusyada’da noterden tasdikli pasaportun tercümesi.
  • Fotoğraf 3,5x4,5 cm ebatlarında fonu beyaz, dört tane fotoğraf.

Belirtilen evrakların Rusya Göçmenlik Ofisi’ne iletilmesi gerekmektedir. Türkiye’de bulunan Rusya Konsolosluklarına başvuru işlemi yapılmamaktadır. Evrakların tercümesi Türkiye’de yaptırılacak olursa bu işlem Rusya yetkili makamları tarafından geçersiz sayılacaktır. Tercüme Rusya Federasyonu’na bağlı olan noterler aracılığıyla onaylanmaktadır. 

Rusya Federasyonu tarafından uygulamada olan kriterlerin haricinde geçici oturma izni belirtilen durumdalar da verilebilir:

  • Rusya’da ve eski Sovyetler Birliği’nde doğmuş olan kişiler.
  • Çalışama imkanı bulunmayan engelli çocuğu olan kişiler.
  • Rusya vatandaşı ile evli olan, ikameti belgesi Rusya’da olan kişiler.
  • Rusya’ya bir ticari yatırım yapmak niyetiyle gidenler.

Rusya Geçici Oturum İzni

Rusya’da uzun bir zaman için oturmayı planlayan T.C. vatandaşları yaşayacakları ya da şu an yaşamakta bulundukları yerdeki göçmenlik ofisine şu belgeleri iletmeleri gerekmektedir.

  • Kimlik fotokopisi
  • Rusya’da geçici olarak oturum izni başvuru evrakı
  • Rusya Federal göç bürosu tarafından onaylanmış göçmen kartı.
  • Geçici oturum izni talebi için ödenen ücret
  • Gelir beyannamesi (2 nüsha) İşyerinden, vergi dairesinden, yardım parası ya da emekli maaşı, nafaka parasının alınması konusunda sosyal yardım kurumunun belgesi, banka hesap numarası, dilekçe sahibini geçindiren kişinin geliri. Gelir beyannamesinde toplam yıllık gelir ve aylık gelirin belirtilmesi gerekmektedir.

  • Bulaşıcı hastalık olmadığını gösteren belge.
  • Rusya’ya giriş yapılan tarihten sonra bir yıl içerisinde oturum izni başvurusu yapan kişinin vergi vereceği kuruma kaydını yaptırdığına ilişkin evrak.

 

 

 

Yükleniyor...
Telefon