Romanya Bilimsel Araştırma Vizesi

Romanya Bilimsel Araştırma Vizesi
Romanya vizesi almanın farklı yolları vardır. Bu vizenin türleri çeşitlilik gösterdiği için ilk olarak yapılması gereken Romanya’da kaç gün kalacağını belirlemektir. Bu belirleme sürecinde de bakılması gereken Romanyaya gitme amacının ne olduğudur. Böylelikle vize başvuru sürecinde hangi vize türüne başvurulacağı belirlenebilir. Romanya'ya yalnızca ticaret ya da seyahat amacı ile gidilmemektedir. Bilimsel araştırma amacı ile giden birçok öğrenci, akademisyen, araştırmacı ve eğitmenler de vardır. Bu kişilerin Romanyada araştırmalarını yapabilmeleri için kullandıkları vize türünün adı Romanya bilimsel araştırma vizesidir. 
 
Romanya bilimsel araştırma vize türü Romanya vizesi türleri arasında D/CS tipi vize olarak bilinmektedir. Buradan da anlaşıldığı üzere D tipi vizenin de kendi içinde farklı alanları bulunmaktadır. Bilimsel araştırma yapmayı planlayan kişilerin D/CS vizesine (Romanya bilimsel araştırma vizesi) başvuru yapmaları gerekmektedir. 
Bu yazımızda ise sizler ile Romanya bilimsel araştırma vizesi alma sürecinin nasıl ilerlediğini paylaşacağız. Başvuru sürecinde yapmanız gerekenleri daha iyi öğrenebilmeniz adına Romanya bilimsel araştırma vizesinin nasıl alınabileceğini sizlere şu başlıklar altında ayrıntılı olarak açıkladık; Romanya bilimsel araştırma vizesi nedir, Romanya bilimsel araştırma vizesi başvurusu, Romanya bilimsel faaliyet vize ücreti. Sayfamızın ilerleyen kısımlarında bu konu başlıkları altında detaylandırdığımız diğer önemli konulara da erişim sağlayabilirsiniz.

Romanya Bilimsel Araştırma Vizesi Nedir?

Yazımızın başında da belirttiğimiz gibi Romanya bilimsel araştırma vizesi akademisyenlerin, araştırmacıların, eğitmenlerin ve öğrencilerin tercih etmiş oldukları D tipi uzun süreli oturum vizesidir. Elbette bu sebeple Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının vizesiz Romanya’ya gidebilme hakkı olmadığı için pasaport türüne ve başvuru amacına göre vize başvuru yapması gerekmektedir. 
Aksi durum da Romanyaya gidebilmek mümkün değildir. Bordo pasaportu (Umuma mahsus pasaport) olan başvuru sahiplerinin vize alması şarttır. Siyah pasaportu (Diplomatik pasaport), Yeşil pasaportu (Hususi pasaport) ve Gri pasaportu (Hizmet pasaportu) olan başvuru sahipleri 90 gün boyunca Romanya'da vizesiz kalabilmektedirler.
Fakat Romanya vizesi Schengen vizesi olarak geçerli sayılmaz. Romanya vizeniz ile Schengen ülkelerine gidemezsiniz. Yani Romanya vizesi Schengen vizesi olarak gösterilememektedir. Fakat çok girişli Schengen vizeniz var ise Romanya'ya giriş yapabilirsiniz. 
Diğer önemli bir konu Romanya bilimsel araştırma vizesi işlem sürecinin nasıl ilerlediğidir. İleri de ayrıntılı bir şekilde ele alacağız fakat kısaca; ilk olarak Romanya göçmen bürosundan ön kabul alınmalıdır. Sonrasında vize başvurunuzu Romanya Konsolosluğundan yapmanız gerekmektedir. 
Vize randevusu konsolosluk sitesinden online olarak yapılmaktadır. Sizden istenecek olan belgeleri e-vize portalına dikkatli bir şekilde yüklediğinize emin olun. Aksi durumda başvuru sürecinde problem yaşayabilirsiniz. Onay almanız durumunda ikamet etmiş olduğunuz yere göre gerekli olan belgeler ile birlikte Romanya Konsolosluğuna gidiniz. Romanya’nın Türkiye'de 3 farklı yerde konsolosluğu bulunmaktadır:
  • Ankara Romanya Büyükelçiliği
  • İstanbul Romanya Başkonsolosluğu
  • İzmir Romanya Konsolosluğu

Romanya vize türleri

A tipi vize
B tipi vize
C tipi vize
D tipi vize
Bu vize türleri arasında Romanya bilimsel araştırma vizesi için gerekli olan D tipi vize türüdür. D tipi vize ekonomik, mesleki, ticari, aile, dini ve bilimsel araştırmalar için alınması gerekir. Bu sebeple Romanya bilimsel araştırma vizesi - D tipi vize uzun süreli oturum vizesi olarak bilinmektedir. 
Uzun süreli oturum vizesi almak isteyen başvuru sahipleri Romanya Konsolosluğuna başvuru yapmadan önce Romanya İçişleri Bakanlığı - Romanya göçmen bürosundan ön kabul almaları gerekmektedir. Bu bölümde sizler ile Romanya bilimsel araştırma vizesi nedir sorunuza dair yanıtlar verdik. Bir sonraki bölümde sürecin ilerleyişi ile ilgili detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

Romanya Bilimsel Araştırma Vizesi Başvurusu

‘Romanya Bilimsel Araştırma Vizesi Nedir’ sorusunu cevaplarken de belirttiğimiz gibi Romanya bilimsel araştırma vizesi için gerekli olan ilk adım Romanya göçmen bürosundan ön kabul almaktır. Sonrasında Romanya Konsolosluğundan online randevu sisteminden başvuru yapmak ve size verilen vize tarihinde de gerekli olan belgeler ile ikamet ettiğiniz en yakın olan konsolosluğa gidip başvuru sürecinizi tamamlamaktır. 
Başvuru tarihinde size belirtilen saatten en az 15 dakika önce konsoloslukta olmaya dikkat ediniz. Böylelikle Romanya bilimsel araştırma vizesi başvurunuzu tamamlayabilirsiniz. Bu süreçte belgelerinizi eksiksiz ve doğru bir şekilde toplamaya ve doldurmaya özen gösteriniz. Fakat bilgilerinizi eksiksiz ve doğru tamamlarsanız dahi bu durum Romanya’nın vize vereceğinin bir garantisi olarak görülmemektedir. 
Romanya bilimsel araştırma vizesinden red almamak için gereki olan aşamaları tek tek doğru bir şekilde tamamlamanız oldukça önemlidir. Romanya bilimsel araştırma vizesi başvurusu için gerekli aşamalar özetle ele alırsak şu şekilde ilerle;Romanya’da kaç gün kalınacağı belirlenmesi gerekir.
  • Romanya’ya gitme amacının belirlenmesi gerekir.
  • Amaca yönelik vize türü (D tipi) vize belirlenmelidir.
  • D tipi vize türü için Romanya göçmen bürosundan ön kabul alınmalıdır. 
  • Romanya Konsolosluğunun sitesinden online başvuru yapılmalıdır.
  • Romanya Konsolosluğunun vize başvurusu için verdiği tarih ve saatte konsoloslukta olunmalıdır.
  • Konsolosluğa teslim edilecek olan belgelerin eksiksiz, doğru, tutarlı ve güncel bilgiler ile doldurulması gerekmektedir.
  • Red ihtimalini düşürmek adına gidiş-dönüş uçak bileti, seyahat masraflarını karşılayabileceğini kanıtlayan banka hesap dökümü gibi belgeler red olasılığını düşürmektedir. Fakat Romanya bilimsel araştırma vizesi başvurusundan red almanız durumunda vize ücretiniz size iade edilmemektedir.

Romanya Bilimsel Araştırma Vizesi İçin Gerekli Belgeler

Diğer vize kategorileri ile ortak olan belgelerin dışında ek evrak talebinde bulunulacaktır. Detaylı listenizi Vize Merkezi uzmanlarından temin edebilirsiniz.

Pasaport

Pasaportunuzun başvurulan Romanya bilimsel araştırma vizesinin bitiş tarihinden 6 ay daha uzun olması gerekir. Pasaportun geçerlilik tarihine dikkat etmek oldukça önemlidir. Bununla birlikte pasaport son 10 yıl içinde alınmış olması ve 2 adet sayfanın boş olması gerekmektedir. Pasaportunuzun fiziksel bir hasarı da olmamasına özen gösteriniz.

Romanya bilimsel araştırma vizesi başvuru formu

Başvuru formunda kişisel bilgileriniz, ikamet bilgileriniz, kimlik bilgileriniz, mali bilgileriniz, çalışma bilgileriniz, ziyaret sebebiniz, eğer varsa Romanya’daki yakınınıza dair bilgi, önceden yapmış olduğunuz ve yapmayı planladığınız seyahatlerin bilgileri yazılması gerekmektedir. Bu formunda eksiksiz bir şekilde doldurulması gerekmektedir. Bu belgeler detaylı bir araştırmadan geçirilir. 18 yaştan küçük ise başvuru sahibinin anne ve babasından imza istenmektedir.

Fotoğraf özellikler

2 adet biyometrik fotoğraf gerekmektedir. Ebatları 35*45 olmalıdır. Fotoğrafın 6 aydan eski olmaması gerekir. Beyaz arka fonda olması gerekir ve başvuru formuna yapıştırılmalıdır.

Pasaport fotokopisi

En az iki sayfası boş ve minimum altı ay geçerliliği olan.

Yurtdışı seyahat sağlık sigortası

Teminat bedeli 30 Bin euro olan seyahat sağlık sigortası evrakların arasında olmalıdır.

Ulaşım bilgileri

Uçak ile ulaşım sağlayacak başvuru sahiplerinin gidiş-dönüş rezervasyonlar bilgilerini içeren belge gereklidir.

Konaklama bilgileri

Romanya’da kalacağınız otelin konaklama bilgileri belirtilmelidir. 

Davetiye

Karşı taraftan size gönderilen davet mektubu ve dahil olunacak olan program ile ilgili Türkiye’de ki yetkili kurumdan teyit yazısı gereklidir.

Kabul belgesi

Ulusal bilimsel araştırma otoritesi tarafından kabul alındığına dair belge sunulmalıdır.

Dilekçe

Maddi kazancı gösteren belgeler

Sabıka kaydı

E- devlet sisteminden barkodlu belge almanız gerekmektedir.

Banka hesap dökümü

Son 3 aylık hesap hareketlerini gösteren banka hesap dökümü gereklidir. Hesabınızda seyahatinizi karşılayacak miktarda para olması şartlardan bir diğeridir.

Ek gelir belgeleri

Ruhsat, tapu vb. belgeler varsa ek işinize dair evraklar da dosya ile sunulabilir.

Romanya Bilimsel Faaliyet Vize Ücreti

Romanya bilimsel araştırma vizesi D tipi vize türüne dahil olduğu için sizler ile D tipi vize ücretlerini paylaştık. 2024 yılı güncel Romanya bilimsel faaliyet vize ücreti şu şekildedir;
  • 6 aylık eğitim (D tipi) vizesinin işlem süresi 15 gündür. Ücreti : 180 eurodur.
  • 6 aylık aile birleşimi (D tipi) vizesinin işlem süresi 15 gündür. Ücret : 180 eurodur.

Romanya ile ilgili sizden gelen sorular

0 sorudan en popüler 0 soru görüntüleniyor. Tüm soruları göster

Romanya için Soru Sorun

Alanlarında uzman danışmanlarımız sorularınızı en kısa süre içinde cevaplayacaktır.

Hızlı Erişim

Hemen Başvur

Hemen Başvur

Alanlarında uzman danışmanlarımız ile vize başvurularınızı hızlıca tamamlayın.

Whatsapp