Türkiye çalışma izni

Bilgi Sayfasına Dön
  • D. Elikbar 13 Mar 2021, 13:49
    Merhabalar; ben Özbekistan uyruklu Dilnoza. Kendi ülkemde matematik öğretmenliği eğitimi aldım ve 4 yıl görev yaptım. Sonrasında ise çalışmak amacı ile Özbekistan’a gelen mühendis olan eşimle tanıştım. O dönemde Özbekistan’da birlikte yaşadıktan sonra evlilik amacı ile Türkiye’ye geldik. 2016 yılında ise evlilik gerçekleştirip 2017 yılında çocuk sahibi olduk. Çocuğumuzu kendimiz büyütmek istediğimiz için kızımız 2 yaşına gelene evde gelişimini kendim yapmak istedim. Türkiye’ye geldiğimiz zaman diliminde ise eşim büyük bir inşaat firmasında yönetici olarak çalışmaya başladı. Evlilik sonrasında eşim üzerinden aile ikamet izni aldım. 2 yıldır bu izin ile devam etmekteyim. Şimdi uzatma başvurusu yaptım ve tekrar 2 yıllık süre ile bana aile ikamet izni verdiler. Şu anda kızımızı eğitimi için bir kreşe kayıt ettirdik. Ben de artık burada mesleğimi icra etmek istiyorum. Bu nedenle Türkiye çalışma izni başvuru süreçlerine başlamaya karar verdim. Bir yandan iş başvuruları yaparken bir yandan da çalışma izin başvurusu işlemlerini araştırmaya başladım. Bu süreçte de sizin sitenize rastladım. Benim için içerik olarak oldukça yönlendirici ve bilgilendirici oldu. Öncelikle bu bilgilendirmeler için çok teşekkür ederim. Sonrasında durumum biraz daha spesifik olduğu için sizin yönlendirmelerinize ihtiyaç duymaktayım. Benim amacım burada vatandaşlık sahibi olarak Türkiye’de yaşamaya devam etmek. Sonuçta kızım da Türk vatandaşı olduğu için onun burada yaşamasını istiyorum. Bu nedenle çalışma izni başvurum aile ikamet iznimi etkiler mi? Bunu öğrenmek istiyorum. Bir de öğretmen olarak burada çalışmak için izlemem gereken prosedür nedir? Bu konular hakkında beni aydınlatabilirseniz bu çalışma izin başvurusu süreçlerinde sizden destek almak istiyorum. İyi çalışmalar dilerim.
    Bu yorumu faydalı buldunuz mu ? Yanıt Ver
  • Vize Merkezi 13 Mar 2021, 13:49

    Yabancı Öğretmen Çalışma İzni

    Merhabalar sayın Dilnoza. ilk olarak sitelerimiz hakkındaki yorumlarınız için çok teşekkür ederiz. Türkiye çalışma izni söz konusu olduğunda en önemli adım burada geçerli bir ikamet iznine sahip olmanızdır ki siz de aile ikamet iznine sahipsiniz. Bunun sonrasında ise sizin okuduğunuz bölüm özelinde Türkiye çalışma izni başvurusu yapılması gerekmektedir. Bu kategoride başvuru yapılırken sizin öncelikle denklik başvurusu yapmanız gerekmektedir. Denklik başvurusunu Türkiye öğretmenler için çalışma izni başvuruları kontrat imzaladığınız okul ile aranızda yapılmaktadır. Denklik olarak bahsedilen şey sizin Türkiye’de mesleğinizi icra edebilmeniz adına aldığınız eğitimin burada geçerliliğini sunmak amacıyla yapılan başvurudur. Bu başvuru için size işe alma isteyen eğitim kurumu bağlı bulunduğu Milli Eğitim Bakanlığı üzerinden çalışma izin başvurusu için ön başvuru adımını ilerletmeleri gerekmektedir. Bu süreçte sizden okuduğunuz okulların diplomalarını; gerek lise gerekse üniversite eğitimlerinizin transcriptlerini sunmanız gerekmektedir. Bu belgeler ile birlikte sizin adınıza öğretmenlik için ön onay alınmaktadır. Başvuruda ise süreç olarak bu onayın akabinde çalışma izni başvurusu yapılmaktadır.

    Türkiye çalışma izni başvurusu için sizden istenen evrakların yanı sıra asıl süreç eğitim kurumunun yapacağı başvuru sürecidir. Bu ön onay aşıldıktan sonra ise artık çalışma izin başvurusu etabına geçilmiş olacak ve süreç devam edecektir. Yabancı uyruklu bir kişinin Türkiye’de Yabancı öğretmen çalışma izni alması gerekmektedir. Bunun için de hali hazırda devam eden bir ikamet izni sahibi olmanız gerekmektedir. Yurt içi çalışma izni başvurusu yani Türkiye’de iken yapılacak çalışma izni başvurularında bu ilk kuraldır. Sizin de devam etmekte olan aile ikamet izniniz olduğu için bu kısmı geçmiş oluyorsunuz. Bu konuda ise ayrıca eğer çalışma izniniz var iken aile ikamet izni almanız mümkün olmasa da şu an devam etmekte olan aile ikamet izniniz olduğu için bu iptal olmadan devam edebilecektir. Bu bağlamda sizin de sorduğunuz aile ikamet izni ile vatandaşlık konusunda ilerleyebiliyor olursunuz. Aile ikamet izni ile birlikte 3 yıl ara vermeden devam ederseniz bu sürenin sonunda Türk vatandaşlığı başvuru hakkı kazanmış olursunuz. Bunun yanı sıra eğer aile değil de çalışma izni ile Türkiye’de kalır iseniz o halde 5 yılın sonunda bu başvuru hakkını elde etmiş olursunuz.

    Yabancı Öğretmen Çalışma İzni Ön Onayı

    Türkiye çalışma izni başvurusunun buradan sonraki etabında öğretmenlik yapabilmeniz adına ön onay geldi ise başvuru yapacak olan şirket ya da eğitim kurumu online sistem üzerinden başvuru işlemlerine devam etmesi gerekmektedir. Bu dijital sistem üzerinden tüm evraklar taratılıp yüklenerek devam edilmektedir. Bu işlemlerin akabinde başvurunun değerlendirilme süreci beklenecektir. Değerlendirme aşamasında sizin adınıza yapılmış çalışma izin başvurusu incelenirken durumunuzu netleştirmek adına yeni bir belge ya da güncel evrak talebinde de bulunulabilmektedirler. Eğer böyle bir talep olur ise o halde bu bilgilendirme size iletişim tercihleriniz üzerinden yapılacaktır. Bu bilgilendirme yapılır iken de belirli bir süre zarfı atanacak bu zaman diliminde de tamamlamış olmanız istenecektir. Aksi taktirde bu durum ileri sürülerek yaptığınız çalışma izin başvurusu olumsuz sonuçlanacaktır.

    Bu süreçten sonra ise artık onay adımları beklenecek ve eğer onay alınır ise bunun sonra sigorta girişiniz yapılabilecektir. Sigorta girişinin akabinde de artık yasal olarak Türkiye çalışma izni sahibi olmuş olursunuz. Bu bahsi geçen çalışma izni belirli süre zarfında verilmekte olup bitmesine 60 gün kalan bir zamandan itibaren yenileme ve uzatma başvurusu işlemleri yapılabilmektedir. Bunu doğru şekilde takip etmek hem sizin hem de işverenin kontrolünde olup sizin de takipçisi olmanız büyük önem arz etmektedir. Normal zamanda çalışma izni size ikamet hakkı da sunuyor olsa da sizin durumunuzda aynı zamanda devam eden bir aile ikamet izniniz de bulunmaktadır.

    Yabancı Uyruklular İçin Ödenen Ücret

    Bu başvuru kategorisinde bir diğer hassas nokta ise maaş skalasına uygun olarak bir ücret belirlenmiş olmasıdır. Yabancıların ülkemizde çalışabilmesi adına her meslek kategorisi için bir maaş düzey sunulmakta olup iş sözleşmesinde belirlenen ücretin bu aralıkta kalmış olması gerekmektedir. Ayrıca belirtilen bu ücretin hem kontratta hem de formda aynı tutar olarak girilmesi gerekmektedir. Çalışma izni için kartta belirtilmiş süreç zarfında size bu Türkiye çalışma izni söz konusu olsa da burada asıl temel işverenin sizin için yaptığı sigorta girişi esastır. Bu sigorta çıkışı yapıldığı anda resmi olan izniniz artı sonlanacak olup ülkede kalabilmek adına 10 gün içerisinde ikamet izni başvurusu yapmanız gerekmektedir. Eğer süreli çalışma izniniz iki tarafında memnuniyetiyle devam ediyor ve işverenle çalışmak konusunda yeniden kontrat imzalar iseniz o halde çalışma izni uzatma başvurusu yapılacaktır.

    Biz Türkiye kısa dönem ikamet izni, Türkiye aile ikamet izni, Türkiye çalışma izni ve Türk vatandaşlığı başvuru süreçlerinin tamamında destek vermekte olup uzmanlarımızla sizin yerinize tüm süreci yürütebilmekteyiz. Bu süreçlerde bizlerden profesyonel destek almak isterseniz İstanbulda 0212 706 79 67, Ankarada 0312 963 10 49, Antalya 0242 255 07 24, Bursada 0224 322 06 46, İzmirde 0232 335 15 78 nolu hatlarımızdan bizlerle iletişime geçebilirsiniz.

    Bu yorumu faydalı buldunuz mu ? Yanıt Ver
Bilgi Sayfasına Dön
Yorum Ekle

Soruya Yanıt Ver

Hızlı Erişim

Hemen Başvur

Hemen Başvur

Alanlarında uzman danışmanlarımız ile vize başvurularınızı hızlıca tamamlayın.

Whatsapp