Evlilik ve Çalışma ile Türk Vatandaşlığı

Bilgi Sayfasına Dön
  • Salim 26 Oca 2021, 08:12
    Merhaba ben Salim benim Türkiye vatandaşlık konusunda sorularım var. Ben 5 yıldan beri Türkiye'de yaşıyorum. ilk oturum iznimi turist ikameti olarak aldım sonrakileri ise çalışmaya başladım ve çalışma iznimle yani 4 yıl kesintisiz mavi kart aldım. brüt maaşım 5.900 türk lirası net maaşım ise 4.170 türk lirası ve eşimden de aile ikameti vardı. Buna göre Türk vatandaşlığı kazanma imkanımız var mı? Benim çalışma üzerinden mi yoksa evlilik üzerinden mi başvuru yapmam gerekiyor? Bizim evliliğimiz 2 yıllık henüz çocuk da yok bir de eşimin çalışma durumundan bahsetmek gerekirse kendisi de evlilikten bir süre önce yasal olarak çalışmaya başladı yine onun da 3 yıllık çalışma süresi vardır diyelim. Onun öncesinde Türkiye'de üniversite okuyordu. 5 yıl öğrenciliği ve yaklaşık 3 yıl çalışma izni var yani. Evlilik ve çalışma üzerinden Türk vatandaşı olma şartları nelerdir? Yardımlarınızı rica ederim iyi günler.
    Bu yorumu faydalı buldunuz mu ? Yanıt Ver
  • Vize Merkezi 26 Oca 2021, 08:12

    Merhaba Salim bey, Vize Merkezi'ne hoş geldiniz. Evlilik ve Çalışma ile Türk Vatandaşlığı konusundaki sorularınızda size yardımcı olmaya çalışacağız. Aile ikameti izni ve çalışma izni üzerinden Türk vatandaşlığı hususunda, gün sayısı noktasında bazı şartlar aranmaktadır. Türk vatandaşlığının genel olarak kazanılması şartlarına baktığımızda Türkiye'de en az 5 senedir kesintisiz olarak ikamet etmek ve Türkiye'ye yerleşme niyetini göstermiş olmak en önemli şartlardandır. Tabi ki bu ikamet süresi ve yerleşme niyeti konuları tek cümleyle geçilemeyecek kadar karışık olduğundan, ayrıca suistimal edilmemesi adına birçok ek kural ile çevresi belirlenmiştir.

    Sizin durumunuzda, öncelikle bir Türk vatandaşı ile evli olmadığınızdan dolayı evlilik üzerinden Türk vatandaşlığı başvurusu yapma hakkı kazanamıyorsunuz. Türkiye'de evlenen ve yaşayan iki yabancı uyruklu kişi olarak sizin genel hükümler ya da istisnai hükümlere göre başvuru yapma şansınız bulunmaktadır. Çalışma izninizle, 5 sene boyu kesintisiz çalıştıktan sonra çalışma izni üzerinden Türk vatandaşlığı başvuru hakkı kazanırsınız. Bu durum, Türk vatandaşlığının sonradan kazanılması olarak da geçmektedir. 5 yıl çalışma izniyle Türk vatandaşlığı konusunda maaşınızın detayları önemli değildir, asgari ücretli de olabilirsiniz, yasal sigortalı olmanız yeterlidir. Tabi ki incemele noktasında işinizin niteliği, geliriniz, Türkiye'de ne şekilde yaşadığınız gibi konular komisyon görevlilerince irdelenecektir. Bu, başvurunun bir sonraki noktasıdır. 4 yıllık çalışma izninizden önceki turistik amaçlı ikametiniz de gün hesabına katılmayacaktır. Turistik, tedavi, sığınmacı, refakatçi gibi ikamet türleri, Türk vatandaşlığı başvurusu yapabilmek için geçerli sayılan ikamet türlerinden değildir. Eğer Türkiye’de üniversite okumuş ve ardından çalışmaya başlamış olsaydınız, öğrenci ikametinizi sonradan geçerli sayılan bir tür olan çalışma ikametine çevirmiş olduğunuz için bu öğrencilik yıllarınızdan da belirli oranda ikamet günü, gün hesabınıza katılacaktır. Türkiye'de geçirdiğiniz günlerin başvruya uygunluğuyla ilgili nihai karar, emniyet müdürlüğünün yapacağı gün sayımıyla belli olacaktır.

    Uzun süre ikamet ile Türk Vatandaşlığı

    Eşinizin durumuna geldiğimizde, kendisi de sizin gibi, 3 yıl evlilikle Türk vatandaşlığı kazanmaya uygun değildir. Aynı şekilde, genel hükümlere göre başvuru yapacaktır. Her ikiniz de Türkiye'de yasal olarak çalışıyor olduğunuz için ve burada evlendiğiniz için, ülkemize yerleşme niyetinizi göstermiş durumdasınız. Eşiniz ek olarak ülkemizde üniversite okuduğu için yine bu noktada yerleşme niyetini daha da fazla göstermiş oluyor. Gün hesaplamasına geldiğimizde 5 yıl öğrencilik e 3 yıl çalışma ile görünürde 8 yıllık ikamet süresine ulaşmış durumda ve vatandaşlık başvurusu yapmaya uygun, ancak yukarıda da bahsettiğim gibi, bu durumla ilgili bir çok ek kural bulunmaktadır. Örneğin öğrencilik yılları ile çalışma dönemi arasına 1 yıldan fazla süreliğine geçersiz bir ikamet türü girdiyse bu durum önceki yıllarının sayılmasında problem yaratır. Yine öğrencilik yıllarının sayımı, genel anlamda devlet kurumundan alınacak belgeyle netleşir ve bu konuda net bir yorum yapabilmemiz mümkün değildir. Yine de kanuna göre konuşmak gerekirse, öğrenci ikametini çalışma iznine çevirdiğinden ötürü, arada bir boşluk yoksa, öğrenci ikameti dönemi belirli bir oranda sayılabilmektedir.

    Vize Merkezi olarak evlilik ve çalışma ile Türk vatandaşlığı, yurt dışından Türk vatandaşlığı başvurusu, çalışma izni Türk vatandaşlığı, ev alarak Türk vatandaşlığı, sermaye ile yatırımla, mülk ya da taşınmaz satın alımıyla, Türkiye'de istihdam oluşturmakla ve mevduatlarla, fon & borçlanma araçları aracılığıyla Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlık başvuru hakkının kazanımı süreci ve başvurunun tamamlanmasıyla takibi konusunda, tüm sürece dair uzmanlarımızla danışmanlık ila takip hizmeti vermekteyiz. Daha detaylı bilgi alma ve Türk Vatandaşlığının Genel Olarak Kazanılma işlemleri için bizlere 0212 706 61 59 numaralı telefonumuzdan ya da dilerseniz diğer tüm iletişim bilgilerimizden ulaşabilirsiniz. İyi günler dileriz.

    Evlilik ve Çalışma ile Türk Vatandaşlığı

    Bu yorumu faydalı buldunuz mu ? Yanıt Ver
Bilgi Sayfasına Dön
Yorum Ekle

Soruya Yanıt Ver

Hızlı Erişim

Hemen Başvur

Hemen Başvur

Alanlarında uzman danışmanlarımız ile vize başvurularınızı hızlıca tamamlayın.

Whatsapp