Çalışma izniyle Türk Vatandaşlığı

Bilgi Sayfasına Dön
  • Alihan 20 Oca 2021, 11:26
    Merhaba İyi günler vize merkezi ismim Alihan, benim Çalışma izniyle Türk Vatandaşlığı ile ilgili bazı sorularım var. Anladığım kadarıyla Türk vatandaşlığının genel olarak kazanılması olarak da geçmekte bu yöntem. Ben 2005 yılında üniversite okumak amacıyla Kazakistan’dan Türkiye’ye geldim. Burada ilk başta kısa süreli bir kısa dönem turistik ikametim oldu. Biraz da erken taşınmıştım Türkiye’ye. Sonra Yabancı öğrenci sınavı YÖS ve kayıt vb. gibi işlemlerim gerçekleşti ve üniversiteye yerleştim. 6 sene boyunca öğrenci ikameti ile Türkiye’de yaşadım ve 2012 yılında da mezun oldum. Sonra İstanbul’a taşındım ve tekrar kısa dönem turistik ikamet aldım çünkü henüz iş bulamamıştım, çalışma izni yoktu. O dönem kısa süreli ikametler istediğin kadar uzatılabiliyordu ben de tek sefer uzattım ikametimi ve 2 sene boyunca kısa dönem ikametle İstanbul’da yaşadım. 2014 yılına geldiğimizde yılın ortalarında okuduğum bölümle ilgili çalışmak üzere bir şirketle anlaşabildim ve çalışma izni işlemlerim gerçekleşti. Bu tarihten itibaren de sürekli olarak çalışmaktayım. Hiç ara vermedim, işimi de hiç değiştirmedim, çalışma izni iptali gibi bir durum da hiç iptal olmadı. Sadece yurt dışına çıkışım var 7-8 sefer. Sanırım vatandaşlık başvurusu için gün sayımı Emniyet Müdürlüğü tarafından yapılıyor. Ama zaten öyle 5 yılda 6 ay ya da 1 seneyi geçecek şekilde çıkışlar değil, küçük izinlerle çıktım hep. Toplasan 5 yılda 3 aydır. Zaten daha fazlasına da şirketimin izin vermesi mümkün değildi. Şimdi artık Türk vatandaşlığı başvurusu yapmak istiyorum. Sanırım 5 yıl ikamet ile çalışma izni üzerinden Türk vatandaşlığı başvurusu yapmaya hak kazanmış durumdayımdır. Bu süreçle ilgili olarak beni bilgilendirmenizi rica ediyorum. Başvurum mümkün olursa sizinle çalışmak isterim, cevabınız için şimdiden teşekkürler.
    Bu yorumu faydalı buldunuz mu ? Yanıt Ver
  • Vize Merkezi 20 Oca 2021, 11:26

    Merhaba Alihan bey, Vize Merkezi’ne hoş geldiniz. Türk vatandaşlığının genel olarak kazanılması konu başlığı altında çalışma izniyle Türk vatandaşlığı kazanılması başvurusu hakkında sormuş olduğunuz sorulara ayrıntılı bir şekilde yanıtlamaya çalışacağız. İlk olarak, anlattığınız kadarıyla Türk vatandaşlığı başvurusu yapabilmeniz konusunda önünüzde bir engel bulunmamakta. Eğer öğrenci ikameti sonrası kısa dönem turistik ikametle kalmadan, doğrudan çalışma iznine geçiş yapmış olsaydınız, Türk vatandaşlığı başvuru hakkınız daha önceden oluşmuş olacaktı. Fakat, öğrenciliğiniz sonrası yaklaşıl 2 sene boyunca kısa dönem oturma izni ile oturmanız, öğrencilik yıllarınızdaki ikametin sayılmamasını sağlamakta. Tabi artık çalışma izniniz ile kesintisiz olarak 5 yılı tamamlamış olduğunuz için bu ikametlerin bir önemi yok. Yurt dışında uzun süreler de geçirmediğinize göre, 5 yıl ikamet ile Türk vatandaşlığı başvurusu yapmak için hak kazanmış durumdasınız. Genel Hükümlere Göre Türkiye Vatandaşlığı Kazanılması konusunda kısaca bilgi iletmek gerekirse; 5901 sayılı Türk Vatandaşlık Kanunu 11. madde gereğince Türk vatandaşlığı kazanmak isteyen yabancı uyruklu kişilerde aşağıdaki şartlar aranır. Lütfen dikkat, aşağıdaki şartlar kanunların ve kanunların uygulanmasına dair yönetmeliklerin birebir alıntısı değil, yalnızca konunun anlaşılmasını kolaylaştırmak açısından tarafımızca düzenlenen ifadelerdir, lütfen her türlü yasal işleminiz için http://www.mevzuat.gov.tr adresinden kanun, kararname, tüzük, karar, genelge, tebliğ ve yönetmeliklerin yayımlanmış halini inceleyiniz.

    Başvuru Şartları...

    •Kendi ülkesinin ulusal kanununa, ve eğer vatansız ise 4721 numaralı Türk Medenî Kanununa göre reşit durumda (18 yaşın üzerinde) olma ve ayırt etme gücüne malik olmak gereklidir.
    •Yapılan Türk vatandaşlığı başvurusunun tarihinden geriye doğru sayıldığında, ülkemizde kesintisiz olarak en az beş (5) sene boyunca ikamet etmiş olmak gereklidir.
    •Başvuru sahibi yabancı uyruklu kişinin ülkemize yerleşme kararı verdiğini eylemleriyle göstermesi gerekmektedir. Örneğin Türkiye’de bir iş kurmak. Taşınmaz mal edinmek (ev satın almak). Ülkemizde yatırım yapmak. Çalışma iznine tabi, yasal bir şekilde bir iş yerinde çalışmak. Mevcuttaki ticaret ve iş merkezini ülkemize nakletmek. Bu ve bunun benzeri davranışlar ile Türkiye’de yaşamak istediğini teyit etmiş olmak, yapılan Türk vatandaşlığı başvurusu için ikamet süresiyle birlikte en önemli şartlardandır. Bunların yanında bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ile evlenmek. Vatandaşlık başvurusuna ailece müracaat etmek. Daha önce Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı kazanmış olan anne, baba, kardeş ya da çocuğa sahip olmak durumu ya da eğitimini Türkiye’de tamamlamış olmak da Türkiye’ye yerleşme niyeti göstermek açısından geçerli sayılan davranışlardandır.
    •Genel sağlık durumu bakımından tehlikeli bir durum teşkil edebilecek bir hastalığa sahip olmamak gereklidir.
    •Toplumun içerisinde ve birlikte yaşamanın gerektirdiği sorumluluk duyguları ile davranarak, iyi bir ahlaka sahip olduğunu göstermek de aranan şartlardan biridir. Kişinin, eylemleri ile çevresindekilere güven vermesi, toplumun hoş karşılamadığı, toplumun değerlerine aykırı bir şekilde davranmaması, kötü alışkanlığı bulunmaması beklenir.
    •Başvuru sahibi yabancı uyruklu kişinin, toplumsal hayata uyum sağlayabilecek düzeyde Türkçe dili konuşabilmesi de aranan şartlardan biridir.
    •Düzenli bir gelire ya da mesleğe sahip olmak da beklenmektedir. Kişi, Türkiye’de kendisi ve eğer mevcut ise bakmakla yükümlü olduğu kişilerin (örneğin eş ve çocukları) geçimini sağlayacak düzeyde gelire sahip olmalıdır.
    •Başvuru sahibinin, Türkiye’nin ulusal güvenliği ve kamunun düzeni bakımlarından engel teşkil edebilecek bir durumu bulunması da araştırma konusu şartlardan biridir.

    Başvuru Belgeleri...

    Başvuruda istenen belgelere geldiğimizde ise bu belgeleri şu şekilde sıralayabiliriz:
    • Başvuru Formu. VAT-3 kodu altındaki bu başvuru formu eksiksiz bir şekilde doldurulmuş ve başvuru sahibi yabancı uyruklu kişi tarafından imzalanmış olmalıdır. Vize Merkezi ile gerçekleştireceğiniz başvurularda, formunuz uzmanlarımız tarafından eksiksiz ve doğru bir şekilde doldurulacaktır.
    • 2 Adet 50 x 60 mm boyutlarında, beyaz fon üzeri, herhangi bir deseni bulunmayan ve ICAO tarafından belirlenmiş olan standartlara sahip, makinada okunabilen biyometrik foto.
    • Başvuru sahibi yabancı kişinin hangi devlet vatandaşı olduğunu gösteren bir kimlik, pasaport ya da benzeri belge sunulmalıdır. Eğer şahıs vatansız ise, herhangi bir kimlik belgesinin temininin mümkün olması halinde bu duruma dair kanıtlayıcı bir belge sunulmalıdır.
    • Kişinin medeni hal evrağı da sunulur. Eğer kişi evli ise evlilik belgesi, eğer boşanmış ise boşandığını kanıtlayan belge, kişi dul ise vefat eden eşine ait ölüm belgesi eklenmelidir.
    • Nüfus kayıt belgesi de başvuruda istenen evraklardan biridir. Başvuru sahibi yabancı kişinin tüm kimlik bilgisini gösteren bir doğum evrağı ya da nüfus kaydı örnek belgesi türünde bir belge sunulur. Eğer başvuru sahibi evli ise eşi ve çocuklarıyla arasındaki aile bağını kanıtlaması da beklenir. Durumla ilgili bir nüfus kaydı örneği ya da buna benzer bir belge sunulmalıdır.
    • Sağlık raporu da gerekli evraklardan biridir. Başvuru sahibi yabancı kişinin genel sağlık açısından tehlikeli bir durum teşkil edebilecek bir hastalığı bulunmadığına dair, usulü ila esasları T.C. Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığınca belirlenmiş genel sağlık raporu başvuruya eklenir.
    • Kişinin Türkiye’de ikamet ettiği günleri gösteren evrak da sunulmalıdır. Başvuru tarihinden geriye doğru hesaplandığında yabancı kişinin Türkiye’de kesintisiz olarak 5 sene boyunca ikamet ettiğine dair, yaşadığı ilin emniyet müdürlüğünden alınacak olan evrak, kişinin yurda giriş çıkış tarihlerini göstermektedir.
    • Düzenli gelir ve meslek belgeleri. Türkiye’de kendisi ve eğer mevcutsa bakmakla yükümlü olunan kişilerin geçimlerini sağlayabildiğine dair mesleki belgelerini veyahut düzenli gelirini ispatlayan vergi levhası ya da bir çalışma izni, taahhütname ya da benzeri bir belge.
    • Başvuru yapılan tarihten ileri doğru sayıldığında vatandaşlık işleminin sonuçlandırılmasına yetecek kadar geçerliliği olan oturum izni. Dikkat: Bu oturum izni bütün başvuru değerlendirme sürecini kapsamak zorunda değil, vatandaşlık başvurularının sonuçlanması duruma göre 2 yıla kadar uzayabilmektedir. Başvuru esnasında kişinin oturum izninizin en az 6 ay geçerliliğe sahip olması yeterli bulunmaktadır.
    • Eğer başvuru sahibi yabancı kişinin sunduğu kimlik belgesinde doğum tarihi ayı ve günü bulunmuyor ise, buna dair bir ek işlem yapılmalıdır. Doğum tarihi tamamlanması adına kişinin ülkesinin yetkili makamlarından alınacak bir belge gerekir. Bu belgenin temin edilememesi durumundaysa 5490 sayılı T.C. Nüfus Hizmetler Kanunu madde 39 uyarınca gerekli işlem yapılmasının kabul edildiğine dair kişinin imzalı beyanı alınır. İlgili maddeyi açıklamak gerekirse bkz: Tarihlerde düzeltme ve tamamlama yetkisi / Madde 39
    A) Genel Müdürlük, nüfus kaydına göre vatandaşların rumi ya da hicri tarihle yazılmış nüfus olaylarının tüm tarihlerini miladî tarihe çevirerek ilgili aile kütüklerine geçirmeye,
    doğmuş olduğu tarihin ay ve günü belli olmayan kişilerin de eksiklerini tamamlamaya yetkilidir.
    B) Sunulan kimlik belgesindeki doğum tarihinde doğduğu yıl yazan, ancak doğduğu ay ve gün yazmayan kişilerin yaş hesaplanmasında, kişinin doğduğu yılın 7. Ayının (Temmuz ayı) birinci günü yazılır ve günü belli olmayan kişiler için ise o ayın ilk günü başlangıç olarak kabul edilir.
    • Herhangi bir suç sebebiyle kişi hakkında kesinleşmiş bir tutuklama emri veya dava ya da mahkeme kararı bulunuyorsa bu kararın onaylı bir örneği de başvuruya eklenir.
    • Son olarak, gerekli hizmet bedeli, başvuru esnasında Nüfus Müdürlüğünün yönlendireceği Maliye veznesine yatırılmalı ve buna dair makbuz da başvuruya eklenmelidir.

    Esas ve Usuller...

    Diğer önemli konulara geldiğimizde ise, Türk vatandaşlığının Genel olarak Kazanılması ile ilgili başvuru makamı ve usuller aşağıdaki gibidir:
    • Yapılacak tüm başvurular, kişinin ikamet yerinin bulunduğu valiliğe şahsen ya da bu hakkın kullanılmasına dair vereceği bir özel vekâletname ile yapılmakta. Kargo ya da posta yöntemiyle yapılan müracaatlar kesinlikle kabul edilmemektedir. Vize Merkezi uzmanları, tüm bu başvuru sürecini sizin adınıza en doğru şekilde yönetecektir.
    • 18 yaşından küçük durumda (reşit olmayan) ya da ayırt etme gücünden yoksun durumdaki kişilerin Türk vatandaşlığı başvuruları velileri ya da vasileri tarafınca yapılmak zorundadır.
    • Tüm vatandaşlık müracaatı ve işlemleri kişinin yabancı kimlik numarası esas alınmak suretiyle yapılır.
    • Yapılacak olan vatandaşlık başvurusunda, başvuru tarihi olarak yabancı kişinin başvuru formu dilekçesinin, müracaat makamları tarafınca evrak kaydına alındığı tarih baz alınmaktadır.
    • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığını kazanmak isteyen yabancı uyruklu bir kişi, yasalarda aranan ikamet süresi içinde toplamda 6 (altı) ayı geçmemek üzere Türkiye dışında bulunabilmektedir.
    • Türkiye’nin dışında geçirilmiş ve toplamda altı (6) ayı geçmeyen zaman, öngörülen oturum süresi içinde değerlendirilmekte ve başvuruyla ilgili olumsuz bir durum yaratmamakta.
    • Eğer yabancı uyruklu kişi, ikamet süresi içinde toplamda altı (6) aydan fazla zamanı Türkiye Cumhuriyeti dışında geçirmiş ise. Ya da geçerli bir oturum izni olmaksızın ya da hiç oturum izni almadan altı (6) aydan daha fazla bir süre boyunca Türkiye’de bulunmuş ise, bu durum oturum süresini keser ve kişinin bu tarihin öncesindeki ikamet süresi dikkate alınmaz.
    • Yasal oturma izni olmayan ya da yasal oturma izni olmakla birlikte Türkiye’ye yerleşmekle ilgili niyet göstermeyen kişilerin başvurusu kabul edilmemektedir. Vatandaşlık başvurusunda kabul edilmeyen ikamet türleri; iltica ya da sığınmacı, kısa dönem turistik, öğrenci, öğrenim görmekte olan çocuğa refakat eden ve tedavi gibi amaçlar ile alınan ikamet tezkereleridir. Bununla birlikte diplomatik veya konsüller ayrıcalığıyla yabancı uyruklu misyon personeli kimlik kartı ile Türkiye’de ikamet edilmesi de, Türk vatandaşlığının kazanılması yolunda geçerli sayılan bir ikamet olarak kabul edilmemekte.
    • Yukarıda sayılmış olan, Türkiye vatandaşlığı kazanılması başvurusunda kabul edilmeyen oturum nedenleri ile Türkiye’de bulunan kişinin daha sonra geçerli sayılan bir neden ile ikamete bağlanması durumunda ise önceki döneminin ikamet süreleri de yapılacak olan gün hesabına katılır. Lütfen dikkat: Bu karar, kısa dönem turistik amaçlı oturum izni ile Türkiye’de bulunan kişiler hakkında uygulanmamakta. Kanuna göre iltica ya da sığınmacı, öğrenci, öğrenim görmekte olan çocuğa refakat eden ve tedavi ikamet türlerinde ise uygulanmaktadır. Bu durumla ilgili nihai karar ilgili bakanlık tarafından verilecektir.
    • Başvuru sahibinin kendi ülkesinin makamları tarafından (yabancı makam tarafından) verilmiş olan yasal belgelerin tüm tasdik işlemleri Türkiye Cumhuriyeti Nüfus Hizmetleri Uygulama Yönetmeliği madde 59’a göre yapılmaktadır.
    • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı kazanmak isteyen yabancı kişilerin başvuru sırasında ibraz ettiği, Türkiye’den başka bir devlet makamından (yabancı makamlardan) alınan diploma ya da pasaport vb. gibi belgelerin Türkçe dilinde tercümeli olması ve noter tasdiki yapılması yeterli olmaktadır.
    • Gerekli görüldüğü durumlarda ise ikamet izinlerinin aslına uygunluğunun tasdiki, nüfus il müdürlüklerince de yapılabilmekte.

    Vize Merkezi olarak çalışma izniyle Türk vatandaşlığı, ev alarak Türk vatandaşlığı, sermaye ile yatırım, mülk ya da taşınmaz satın alımı, Türkiye'de istihdam oluşturmakla ve mevduatla, fon & borçlanma araçları aracılığıyla Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı başvuru hakkının kazanımı süreci ve başvurunun tamamlanmasıyla takibi konusunda, tüm sürece ilişkin uzmanlarımızla danışmanlık ila takip hizmeti vermekteyiz. Daha detaylı bilgi almak ve Türk Vatandaşlığının Genel Olarak Kazanılması işlemleri için bizlere 0212 706 61 59 numaralı telefonumuzdan ya da dilerseniz tüm diğer iletişim bilgilerimizden ulaşabilirsiniz. İyi günler dileriz.

    çalışma izniyle vatandaşlık

    Bu yorumu faydalı buldunuz mu ? Yanıt Ver
Bilgi Sayfasına Dön
Yorum Ekle

Soruya Yanıt Ver

Hızlı Erişim

Hemen Başvur

Hemen Başvur

Alanlarında uzman danışmanlarımız ile vize başvurularınızı hızlıca tamamlayın.

Whatsapp