Aile İkametiyle Vatandaşlık

Bilgi Sayfasına Dön
  • Okan 28 Oca 2021, 09:02
    Merhaba, benim sorum aile ikametiyle vatandaşlık ile ilgili. Eşimle 7 Temmuz 2017 tarihinden beri evliyiz. Geçen sene temmuzda üç yılı doldurduk yani. Ben de covid-19 pandemi yüzünden son 5 aydır işsiz durumdayım fakat işsizlik ödeneği almaktayım. Önümüzdeki Nisan ayında eşimin oturma izni uzatılması için randevu alacağız. Daha önce yaptığımız için biliyorum, eşimin oturma izninin uzatılması için benim son 3 aylık bordrom isteniyor fakat şimdi bordrom yok. Aslında herhangi bir ekonomik sıkıntımız bulunmamakta fakat başvuruda istenen evrakları sağlama konusunda sorun yaşıyorum diyelim. Bu durum nasıl çözülür? Eşimin oturma izninde sorun yaratır mı? Oturma izni türünü değiştirmemiz gerekir mi? Ve en önemli sorum da oturma iznini tekrar uzatmak yerine eşim Türk vatandaşlığına başvurabilir mi? Eğer uygun oluyorsa kendisi için Türk kimliği çıkarırız ve her sene uğraştığımız bu işlemler de sona ermiş olur. Yardımlarınızı rica ediyorum, teşekkürler.
    Bu yorumu faydalı buldunuz mu ? Yanıt Ver
  • Vize Merkezi 28 Oca 2021, 09:02

    Merhaba Okan bey, Vize Merkezi'ne hoş geldiniz. Aile ikametiyle vatandaşlık konusunda sormuş olduğunuz sorulara en iyi şekilde yanıt vermeye çalışacağız. 2020 yılının başından beri tüm dünyayı etkisi altına alan Coronavirus Covid-19 salgını sebebiyle birçok kişinin çalışma hayatı olumsuz şekilde etkilendi. Ülkemizde de işsiz kalan kişilerle birlikte ödeneğe bağlı kalan milyonlarca vatandaş bulunuyor. Bu durum, Türkiye aile ikameti izni uzatmak isteyen yabancı uyruklu kişilerin destekleyici eşleri için de problem yaratıyor.

    Normal şartlarda, aile ikameti uzatma başvurusu yapacak yabancı kişinin Türk vatandaşı eşi, geçimlerini sağlamaya devam edeceği kaynaklara sahip olduğunu durumuna bağlı evraklarla kanıtlar. Bunlar kişinin çalışma durumuna (şirket sahibi, çalışan, emekli) ya da mevcutsa kira gelirlerine veya varlıklarına bağlı evraklar olabilir. Eğer aksi bir durum mevcut ise, yani hiçbir şekilde gelir kanıtlanamıyorsa eş için aile ikameti yerine kısa dönem turistik ikamet izni başvurusu yapılması daha uygun. Kanuna göre destekleyici kişinin aylık minimum asgari ücret tutarında bir gelire sahip olması gerekmektedir. Hane halkı kalabalıştakça bu tutar da artar, her bir birey için asgari ücretin üçte biri tutarında bir miktara sahip olunduğu, gelir durumu kanıtlayıcı evraklar ile gösterilir. Yukarıdaki konuya döndüğümüzde, tabi ki bu aile ikametini kısa dönem ikamete dönüştürme durumu ileride yapılacak olan Türk vatandaşlık başvurusunu etkilemektedir. Eğer ikamet türünüzü turistik kısa dönem ikamete çevirirseniz ve 1 yıldan fazla bir süre boyunca bu ikamet türüyle ülkemizde kalırsanız Türk vatandaşlığına başvuru hakkınız kaybolmakta. Daha doğrusu tekrar aile ikameti iznine döndüğünüzde vatandaşlık için gerekli gün sayımınız sıfırdan başlayacak ve kanunda aranan süre olan 3 yılı tamamlamanız gerekecek.

    Evlilik ile Türk Vatandaşlığı

    Eşinizle 07 Temmuz 2017 tarihinden bu yana evli olduğunuzu belirtmişsiniz. Bütün bu süreyi aile ikameti izniyle geçirdiyseniz Türk vatandaşlığına başvuru yapma hakkınınız bulunmaktadır. Ancak burada dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta var. Türk vatandaşlığı başvurunuz devam ederken (ortalama 6 ay ila 1 buçuk yıl arası sürebilir, bazı dosyalarda 2 yılı da aşabilir) ikamet tipinizin olağanüstü bir durum olmadan değişmesi, başvurunuzun reddedilmesine sebep olabilir. Yani esas niyetiniz yabancı uyruklu eşinize Türk vatandaşlığı kazandırmak ise, şimdiye kadar sürdürüyor olduğunuz aile ikametini bozmamanız en iyisi diyebiliriz.

    Bunun için şimdiki başvurunuz esnasında özel bir dilekçe yazılabilir. Coronavirus Covid-19 salgınının çalışma hayatınıza etkisini, ayrıca aslında işsiz kalmadığınızı, Türkiye'deki birçok kişi gibi ödenek aldığınızı ve koşullar düzeldiğinde iş hayatınıza devam edeceğiniz belirtilirse memur aile ikameti izninizin devamı konusunda olumlu bir karar verebilir. Söz konusu dilekçenin yazımı konusunda oturum, vatandaşlık ve çalışma uzmanı avukatlarımız sizlere en iyi şekilde yardımcı olacaklar. Ekonomik bir sıkıntı içerisinde de olmadığınızı belirttiğiniz için, bankada gösterebileceğiniz tutarlarla desteklendiğinde olumlu bir sonuç almanız mümkün.

    Vize Merkezi olarak gayrimenkul ile Türk vatandaşlığı, aile ikametiyle vatandaşlık, istisnai olarak türk vatandaşlık başvurusu,  sermaye yatırımı ile ve uzun süreli çalışma izniyle Türk vatandaşlığı, ev satın alımıyla Türk vatandaşlığı. Devletin fon ve borçlanma araçları aracılığıyla yapılacak başvurular, çalışma ve evlilik yoluyla Türk vatandaşlığı, yurt dışından Türk vatandaşlık başvurusu. Vekaletle Türk vatandaşlığı başvurusu, gayrimenkul ya da mülk satın alımıyla vatandaşlık. Türkiye'de şirket açarak elli kişilik istihdam oluşturmakla ve bankaya mevduat yatırımı yöntemiyle. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı başvuru hakkı kazanımı ve başvurunun başlatılma, takibi, tamamlanma gibi tüm noktalarında, tüm süreç boyunca uzmanlarımızla danışmanlık ve takip hizmeti veriyoruz. Daha detaylı şekilde bilgi almak için ve Aile İkametiyle Vatandaşlık işlemleri için bizlere 0212 706 61 59 numaralı telefonumuzdan ya da dilediğiniz takdirde tüm diğer iletişim bilgilerimizden ulaşabilirsiniz. İyi günler dileriz.

    aile ikametiyle vatandaşlık

    Bu yorumu faydalı buldunuz mu ? Yanıt Ver
Bilgi Sayfasına Dön
Yorum Ekle

Soruya Yanıt Ver

Hızlı Erişim

Hemen Başvur

Hemen Başvur

Alanlarında uzman danışmanlarımız ile vize başvurularınızı hızlıca tamamlayın.

Whatsapp