Vatandaşlık

Fransa'da yaşayan yabancı uyruklu göçmenlerin Fransa vatandaşlığına geçişlerini düzenleyen birden fazla yasa bulunmaktadır. Fransa’ya geliş nedeni, oturma süresi veya oturma izni statüsü gibi kıstaslar, bir yabancının Fransa vatandaşlığına geçişinde hangi yasadan yararlanabileceğinin belirlenmesi bakımından önemlidir.

Fransa vatandaşlığına geçme, her şeyden önce her ülke vatandaşının kendi özgür iradesi ile karar vermesi gereken bir konudur. Fransa vatandaşlığına geçilmesi halinde Fransa’da seçme seçilme hakkından, Fransa vatandaşlarına tanınan her türlü imtiyaz ve memur olma gibi ayrıcalıkların elde edilmesine giden bir dizi yolların açılımı sağlanmaktadır.

Uzun bir süredir kendi ana vatanı kabul ettiği toprakların sınırları içerisinde yaşayan, her türlü yaşamsal haklarını yaşadığı devletlerin kanunlarına göre belirleyen ve bu sınırlar içerisinde yaşama tutunan her bireyin kendi tercih ettiği veya sonradan farklı yollarla yaşamaya başladığı devlet sınırları içerisinde yaşama hakkı araması kanunlarla sabitlenmiştir. Fransa vatandaşlığına geçmek için gereken hakların aranmasında ortak paydaların bulunması önemlidir.

Farklı amaçlarla Fransa vatandaşlığına geçme yolları bulunanların ise kanunlarla belirtilen haklarını araması sonucu Fransa vatandaşlığına geçmeleri için vatandaşlık haklarının bilinerek önemli unsurların bir araya getirilmesiyle oluşturulur. Fransa’da belli süre yaşamış ve belli yaşam standartları oluşturulmuş bireyler için sağlanan Fransa vatandaşlığı almak için gereken koşulların yerine getirilmesi ve bu koşulların tamamlanması Fransa vatandaşlığının kazanılması için bu açıdan çok önem teşkil etmektedir.

Fransa vatandaşlığı nasıl alınır?

Fransa’da oturum izniyle 5 yıl ikamet ederek, bu süre zarfında sürekli Fransa’da yaşadığını belgelerle ispat eden yabancılar Fransa vatandaşlığı için başvuruda bulunabilirler. Evlilik yoluyla Fransa vatandaşlığına geçme talebi doğrultusunda bu 5 yıllık süre Fransız yetkililerin inisiyatifi doğrultusunda azalabilir. Fransa’da 5 yıllık uzun süreli oturum izni ve çalışma iznine sahip olan yabancılar Fransa vatandaşlığı başvurusunda bulunabilirler. Ayrıca en az 2 yıllık bir yüksek öğrenim kurumunda yüksek lisans ve doktora programında olanlar 2 yıllık öğrenim sonunda Fransa vatandaşlığı için başvuruda bulunabilirler.

Fransa vatandaşlık şartları nelerdir?


Ebeveynlerinden en az biri Fransa vatandaşı olanlar, Fransız vatandaşı ile en az 4 yıldır evli olanlar, resmi dili Fransızca olan bir ülkede yaşayarak 5 yıl Fransızca eğitim veren bir okuldan mezun olanlar, Fransa ordusunda özel bir görevde bulunan yabancılar Fransa vatandaşlığı için başvuruda bulunabilirler. Bu statülerdeki kişiler şartlarının gerektirdiği evraklar birbirinden farklılık göstermekle birlikte Fransa vatandaşlığı talebi değerlendirmeye alınır. Bunlara ek olarak uzun süreli oturum iznine sahip olmak ve iyi derecede Fransızca bilmek, 18 yaşından büyük olmak ve sabıkasız olmak gibi şartlar Fransa vatandaşlık şartlarını etkileyen unsurlardır. Fransa ayrıca çifte vatandaşlığı kabul etmektedir.

Fransa vatandaşlık başvurusu nasıl yapılır? Fransa vatandaşlığı için gereken evraklar nelerdir?

Eğer 5 yıl süreli oturum izniniz varsa ve sabıka siciliniz temiz ise aşağıdaki evraklarla Fransa’da yaşadığınız yerdeki valiliğe veya valiliğin yetkilendirdiği kurumlara vatandaşlık başvurusunda bulunabiliyorsunuz.

  • Başvuru formu – 2 adet
  • Fransa vatandaşlık başvurusunda bulunan kişi ve eşinin kimlik fotokopileri
  • İkametgah adresi ve oturum belgesi
  • Doğum belgesi
  • Evlilik belgesi
  • Eşlerin Fransa’daki idari birim veya konsoloslukta imzaladığı yeminli ifade
  • Çocukların doğum belgeleri, mortgage sözleşmesi, ortak vergi bildirimi, tapu belgeleri veya ortak banka hesabı gibi evlilik durumunu ispat eden belgeler,
  • Evlilik süresince eşin Fransa vatandaşı olduğunu ispatlayan belgeler
  • Fransız okulundan mezun olduğunu gösteren mezuniyet belgesi veya Fransızca dil sertifikası
  • Adli sicil kaydı
  • Çalışma durumunu gösteren belgeler

Bu belgeler, gerektiği durumlarda noter onaylı Fransızca tercümeleriyle sunulmakta olup başvurunuz kabul edildiğinde Fransa ulusal kimlik kartı ve bir Fransız pasaportu sizin adınıza düzenlenir.

 

Fransa vatandaşı ile evlilik yoluyla vatandaşlık talebinde gereken evraklar nelerdir?

  • Fransa oturum belgesi (5 yıllık sürenin dolmuş olması gerekir)
  • Fransa’ya entegre olduğunuzu ispat eden belgeler örneğin Fransızca dil sertifikası, Fransa’da bir okuldan alınmış mezuniyet belgesi gibi.
  • Fransız vatandaşı ile 4 yıl evli kalmak ve evliliğin devam etmesi
  • Çok iyi düzeyde Fransızca bilgisi
  • Evliliğin formalite olmadığını gösteren diğer unsurlar
  • Fransız makamları evrakların ve evliliğin gerçekliğini sorgulamak üzere sizi mülakata çağırabilirler.

 

 

 

 

Yükleniyor...
VATANDAŞLIK
İletişim
İstanbul
Tel : +90 (212) 970 05 41
avrupa@vizemerkezi.com
Ankara
+90 (312) 970 05 41
ankara@vizemerkezi.com
İzmir
+90 (232) 970 05 41
izmir@vizemerkezi.com
Edirne
+90 (284) 236 24 24
edirne@vizemerkezi.com
Bursa
+90 (224) 322 20 26
bursa@vizemerkezi.com
Antalya
+90 (242) 255 5510
antalya@vizemerkezi.com
Gaziantep
+90 (342) 255 58 21
gaziantep@vizemerkezi.com