Avustralya Vatandaşlığı

Avustralya Hükümeti tarafından belirtilen şartları karşıladığınız takdirde Avustralya Vatandaşlığı için başvuru yapabilirsiniz. Öncelikle Avustralya vatandaşlığı başvurusu yapmadan önce en az 4 yıl süre ile Avustralya’da ikamet etmeniz gerekmektedir. Ayrıca başvuru sahibinin İngilizce dilinde dinleme, konuşma, okuma ve yazma becerilerini gösterdiği bir dil testini tamamlaması, Avustralya toplumuna entegre olması ve katkıda bulunmak için bir girişimde bulunmuş olması gerekmektedir.

1- Süresiz Oturum İzni Sahibi Olarak Avustralya Vatandaşlığı

Avustralya’da daimi olacak ikamet ediyorsanız ve diğer uygunluk şartlarını sağlıyorsanız Avustralya vatandaşlığı için başvuru yapabilirsiniz. Bunun için oturum izniniz ve süresiyle ilgili gereksinimleri ve İngilizce dil şartlarını yerine getirmeniz ayrıca Avustralya’da devamlı ikamet etmek niyetinde olmanız ve Avustralya vatandaşlığının sorumlulukları ile ayrıcalıkları hakkında yeterli bilgiye sahip olmanız şarttır. 60 yaşın üzerindeki kişilerin vatandaşlık sınavına girmesi şart değildir.

Avustralya vatandaşlığına başvuran kişilerin başvuru tarihinden hemen önce en az 4 yıl boyunca Avustralya’da ikamet etmiş olması gerekmektedir. Avustralya’ya gelmeden önce süresiz oturum izni alan kişilerin oturum izinlerinin başlangıç tarihi Avustralya’ya giriş yaptıkları tarihtir. Avustralya’ya gittikten sonra süresiz oturum izni alanların süre hesaplarken dikkate almaları gereken başlangıç tarihi ise süresiz oturum izninin veriliş tarihi olacaktır. 16 yaşın altındaki çocuklarınızı vatandaşlık başvurunuza ekleyebilirsiniz. 16 yaşın altındaki çocukların mutlaka süresiz oturum izni sahibi olmaları gerekmektedir ancak en az 4 yıl boyunca Avustralya’da ikamet etmeleri şartı aranmamaktadır.

2- Bir Avustralya Vatandaşının Eşi Olarak Avustralya Vatandaşlığı

Evlendiğiniz kişinin bir Avustralya vatandaşı olması ya da vefat eden bir Avustralya vatandaşının eşi olduğunuz takdirde Avustralya vatandaşlığı için başvuru yapabilirsiniz. Bunun için bazı uygunluk şartlarını yerine getirmeniz gerekmektedir. Bu uygunluk şartları başvuru anınızda Avustralya’da ikamet etmek, 60 yaşın altındaysanız temel İngilizce bilgisine sahip olmak ve Avustralya vatandaşlığının sorumlulukları hakkında yeterli bilgiye sahip olmaktır.

Avustralya vatandaşlığına başvuran kişilerin başvuru tarihinden hemen önce en az 4 yıl boyunca Avustralya’da ikamet etmiş olması gerekmektedir. Avustralya’ya gelmeden önce süresiz oturum izni alan kişilerin oturum izinlerinin başlangıç tarihi Avustralya’ya giriş yaptıkları tarihtir. Avustralya’ya gittikten sonra süresiz oturum izni alanların süre hesaplarken dikkate almaları gereken başlangıç tarihi ise süresiz oturum izninin veriliş tarihi olacaktır. 16 yaşın altındaki çocuklarınızı vatandaşlık başvurunuza ekleyebilirsiniz. 16 yaşın altındaki çocukların mutlaka süresiz oturum izni sahibi olmaları gerekmektedir ancak en az 4 yıl boyunca Avustralya’da ikamet etmeleri şartı aranmamaktadır.

3- Köken Yoluyla Avustralya Vatandaşlığı

26 Ocak 1949’dan sonra Avustralya dışında doğduysanız fakat anne – babanızdan biri ya da her ikisi Avustralya vatandaşı ise Avustralya vatandaşlığı için başvuru yapabilirsiniz. 16 yaşından küçük çocukların başvuru evrakları anne – baba ya da yasal temsilcisi tarafından imzalanmak zorundadır. Başvurunuz kabul edilirse Avustralya vatandaşlığına geçebilirsiniz. Geçiş belgenizle birlikte Avustralya pasaportu için başvuru yapabilirsiniz. Başvuru işlemleri genellikle 10 iş gününden daha uzun sürmektedir.

Avustralya Vatandaşlığı İçin Gerekli Evraklar:

  • Fotoğraf, imza, geçerli ev adresi, isim, doğum tarihi ve cinsiyet belirten bir kimlik
  • İsim değişikliği yaptıysanız buna dair belgeler
  • Adli sicil belgesi (Avustralya süresiz oturum izni aldığınız tarihten itibaren 90 günden uzun süreyle kaldığınız Avustralya dışında seyahat ettiğiniz tüm ülkelerden)
  • Muafiyet, takdir ve imtiyazlar için kanıtlar
  • Varsa özel ikamet şartının kanıtları
  • Başvurunuza eklediğiniz çocuklarla ilgili kanıtlar
  • İngilizce olmayan evrakların onaylı İngilizce çevirileri
  • Köken yoluyla Avustralya vatandaşlığına başvuracak kişiler için, başvuru sahibi doğduğunda ebeveynlerinden birinin Avustralya vatandaşı olduğunu gösteren belgeler (Avustralya doğum belgesi, Avustralya vatandaşlığı belgesi veya vatandaşlığa geçiş sertifikası, Avustralya pasaportu, Avustralya vatandaşı ebeveyninin eğer varsa sahip olduğu diğer vatandaşlık belgeleri, diğer vatandaşlığa sahip olduklarını gösteren bir mektup veya sertifika)

Başvurunuz yapıldıktan sonra hakkınızda bir karar verilecek ve sonuç tarafınıza bildirilecektir. Daha sonra bir vatandaşlık sınavına girmeniz ve mülakat randevusuna katılmanız gerekmektedir. Bu randevuya tüm belgelerinizin orijinalleriyle birlikte gitmelisiniz. Vatandaşlık sınavında temel seviyede İngilizce bilgisi, Avustralya hakkında bilgiler ve vatandaşlık sorumluluklarıyla ilgili sorular sorulmaktadır. 18 yaşın altındakiler, 60 yaşın üstündekiler ve önemli derecede konuşma, işitme ya da görme kaybı olanların vatandaşlık sınavına girmeleri gerekmemektedir.

Avustralya vatandaşlığı başvurunuz onaylanırsa ve 16 yaşın üzerindeyseniz düzenlenecek vatandaşlık törenine katılmanız gerekmektedir. Yerel belediyeler tarafından düzenlenen vatandaşlık törenleri genellikle başvurunuz onaylandıktan sonra 6 ay içinde gerçekleşmektedir. Bu törende vatandaşlık belgenizi aldıktan sonra Avustralya pasaportu için başvuru yapabilirsiniz.

 

Avustralya Vizesi Hakkında Önemli Notlar

►Vize Merkezi Avustralya Departmanı danışmanlarımızın eşliğinde Avustralya vize işlemlerinizi yapabilirsiniz.

►Avustralya vize başvurusu işlemleriniz için Vize Merkezi şubelerine şahsen gelmeniz gerekmemektedir. Vize uzmanlarımız tarafından şahsınıza özel olarak oluşturulacak evrak listesini kargo ya da kurye aracılığı ile Vize Merkezi’ne ulaştırmanız yeterlidir. Vizeniz onaylandığı takdirde adresinize kadar gönderilebilmektedir.

►Avustralya vize başvurunuzla ilgili inceleme ve karar verme yetkisi tamamen Avustralya Konsolosluğu’na aittir.

►Avustralya Konsolosluğu gerekli gördüğü durumlarda sizden ek evrak ve ek bilgi talebinde bulunabilir.

►Avustralya vizesi için başvurular online olarak yapılmaktadır. Sizden istenen tüm evrakları danışmanlarımıza ulaştırdığınız takdirde başvuru işlemleriniz adınıza yapılacak ve biyometrik randevu için tarih alınarak tarafınıza bildirilecektir.

►Daha önce herhangi bir vize için biyometrik verileriniz alınmış olsa bile randevuya gitmek zorundasınız. Biyometrik randevu işlemleri yalnızca İstanbul, Ankara ve Gaziantep’te gerçekleştirilmektedir. 

►Avustralya vizesi ile birlikte tüm ülkelere dair vize işlemleri hakkında ayrıntılı bilgilere, başvuru evraklarına ve formlara web sitemizdeki ilgili bölümlerden ulaşabilirsiniz.

►Avustralya vizesi hakkında merak ettikleriniz ve vize başvurusu için Vize Merkezi danışmanlarımıza çağrı merkezimiz ve online@vizemerkezi.com e-posta adresi üzerinden ulaşabilirsiniz.

 

 

daha fazla göster

Yükleniyor...