Çok Girişli Çin Vizesi

Çok Girişli Çin Vizesi

Her açıdan en çok merak edilen ve seyahat etmek istenilen ülkelerden biri olan Çin için pek çok konu merak edilmektedir. Çok girişli Çin vizesi ve dahilinde kalan konuları makalemizde bulabilirsiniz.

Özellikle ekonomi anlamında dünyanın en önemli ülkeleri arasında olması, Çin Halk Cumhuriyeti’ne yapılacak seyahat taleplerini arttırmaktadır. Elbette bununla birlikte turistik açıdan da oldukça ilgi çekicidir. Tarihi değerleri ve gezilecek yerleri ile ticaret hacminin genişliğinden sebep ticaret ve alışveriş açısından bir cazibe merkezi haline gelmiştir. 

Tüm bunların yanında Çin, eğitim endüstrisi olarak da değerli bir yere sahiptir. Her yıl pek çok öğrencinin tercih listesinde bulunmaktadır. Görüldüğü üzere bu pek çok sebepten biri için Çin’e gitmek isteyen kişi, vize almak zorundadır. Çin’e gitmek için gerekli vizelerden ülkeye giriş sayına göre vizeler; tek girişli, çift girişli ve çok girişli vize olmak üzere üçe ayrılır. 

Çok girişli Çin vizesi, sahibine Çin’e birden fazla kez giriş çıkış yapma izni veren bir vize türüdür. Örneğin, Çin ticaret vizesi ya da Çin turistik vizesi başvurunuzu çok girişli olarak yapabilirsiniz. Çin Başkonsolosluğu’nun vize politikası gereğince, vizenizin süresi ve giriş sayısı belirlenecektir. 

Çok Girişli Çin Vizesi Almak Kolay mıdır? 

Çin seyahatlerinde, belirli şartlar dışında kalan tüm vatandaşlara vize uygulanmaktadır. “Çok girişli Çin vizesi almak kolay mıdır?” sorusuna, gerekli şartlardan söz edeceğimiz detaylı anlatıma geçmeden önce, kısaca şu yanıtı verebiliriz: Vizenizi almanın kolay ya da zor oluşu size bağlıdır. Sizden beklenen şartları harfiyen yerine getirdiğiniz takdirde, sadece çok girişli Çin vizesi değil, Çin’e gitmek için ihtiyaç duyacağınız diğer vize türlerini de kolaylıkla almanız mümkündür. Yeter ki vize başvuru formunuzu eksiksiz ve doğru bir şekilde doldurun ve evraklarınızı muntazaman teslim edin. 

Çin Vizesi İşlemlerinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Çin’e gitmek için Türkiye vatandaşlarına uygulanacak şartlardan şöyle bir bahsetmek gerekirse; Hizmet (Gri), Hususi (Yeşil) ve Diplomatik Pasaport (Siyah) sahipleri 30 güne kadar olan kısa süreli seyahatlerinde Çin vizesinden muaftır. Umumi (Bordo) Pasaport sahibi vatandaşlar ise vizesiz bir şekilde sadece Hong Kong ve Makau’ya gidebilir. Ancak vizesiz bir şekilde Hong Kong ya da Makau’ya gelerek Çin vizesini buradan alamazsınız. 
  • Buradan Çin’in diğer şehirlerine seyahat etmek isterseniz Türkiye’ye giderek gerekli prosedürleri gerçekleştirmeli ve vizenizi almalısınız. Çin vizesi başvuruları Çin Ankara Büyükelçiliği ile İstanbul ‘da bulunan Çin Başkonsolosluğu’ndan yapılmaktadır. Çin vize işlemleri; ülkede yapılacak olan uygulama, kişinin mesleki durumu, ülkede kalınacak süre ve ülkeye giriş çıkış sayısına göre değişmektedir.
  • Vize başvurunuzda yapmanız gereken ilk şey, seyahatiniz için hangi vizenin gerekli olduğunu belirlemektir. 
  • Çok girişli Çin vizesi almak isteyen vatandaşların, belirli bir zaman aralığında Çin’e birden fazla kez giriş yapmayı planlıyor olması ve bu seyahatin kanıtlanabilir olması gerekir. Seyahat amacı belirlendikten sonra, başvurulacak vize kategorisine göre Çin vize evraklarının hazırlık süreci başlar. Vize başvuru belgelerinin eksiksiz, hatasız ve çelişkisiz bir şekilde hazırlanması çok önemlidir. 
  • Çin vizesi için ilk kez başvuru yapıyorsanız, dilekçeniz şirket sahibi tarafından notere onaylatılmış olmalıdır. Vize başvurusunda bulunacak şirket, Türkiye’de büyük bir işletme olarak faaliyet gösteriyorsa belediye davetiyesi sunması gerekmez. Çin’deki firmadan alacağı davetiye yeterlidir. Bu şirkette çalışan kişiler de firma davetiyesiyle başvuru yapabilir. Çin Konsolosluğu gerek gördüğü takdirde sizi mülakata çağırabildiği gibi ek evraklar da isteyebilir. 

Çin Vizesi Davetiyesi

Evraklardan en önemlisi davetiyedir. Orijinal halinde sunulması ve Çin resmi makamlarında onaylanmış olması istenen davetiyeler; 6 aylık veya 1 yıllık çok girişli Çin vizesi başvurusu için hazırlanıyorsa, belediye onaylı davet mektubu istenir. Ancak başvuru sahibi daha önce Çin’e girmemişse, çok girişli Çin vizesi alamaz. Ayrıca tek veya çift girişli Çin vizesi başvurusu için pasaportunuzun en az 6 ay geçerli olması gerekirken, çok girişli Çin vizesi başvurusunda pasaportunuz için gerekli olan minimum geçerlilik süresi 9 aydır. 

Yıllık Çin Vizesi 

Çin Halk Cumhuriyeti, ülkeye giriş çıkışları kontrol etmek için yapılacak seyahatleri kategorize etmiştir. Hal böyle olunca Çin’e yapılacak seyahatlerin vizesi türlere, türleri de alt başlıklara ayrılmıştır. Bu türlerden biri yıllık Çin vizesidir. Her vize türü için başvuru koşulları ve gerekli evraklar değişiklik göstermektedir. Bu sebepten seyahatiniz için hangi vize türünün istendiğinden ve gerekli koşullarınızın neler olduğundan emin olmalısınız. 

Burada hemen önemli bir bilgiyi de paylaşmak gerek; Çin İstanbul Başkonsolosluğu’nun 4 Aralık 2017 tarihli duyurusuna göre, bu tarihten itibaren Çin vize başvuruları randevu sistemi ile biyometrik veri alımı, yani parmak izi alımına başlamıştır. Parmak izi verildiği tarih itibarıyla 5 yıl geçerlidir. Bununla birlikte,

  • 14 yaşından küçük ve 70 yaşından büyük kişiler
  • Diplomatik, Hususi ve Hizmet pasaportu bulunanlar 
  • Parmak izi alınamayacak derecede bedensel engeli bulunan kişiler, bu durumdan muaftır. 

Yıllık Çin Vizesi İçin Gerekli Evraklar 

  • Vizenin bitim tarihinden itibaren en az 6 ay daha geçerli ve 2 sayfası boş olan pasaport,
  • Eğer daha önce Irak, Suriye, Afganistan, Pakistan gibi hassas ülkelere giriş yaptıysanız, pasaportunuza ve genel itibarıyla evraklarınıza ek olarak; Çin Başkonsolosluğu’na hitaben bu ülkelere giriş sebebinizi ve ziyaretiniz boyunca neler yaptığınızı açıkladığınız İngilizce olarak yazılmış kaşeli imzalı şirket dilekçenizin orijinal hali ile mümkünse yazdıklarınızı kanıtlayacak hangi firmayı ziyaret etiğinizi gösterir iş kontratı, fatura, dekont veya e-posta gibi yazılı ve ticari evrakları da hazır etmelisiniz. 
  • Mümkünse renkli, değilse net okunur siyah beyaz, önlü ve arkalı çekilmek kaydıyla vize başvurusu yapan kişinin kimlik fotokopisi,
  • Vize başvurusunda bulunurken hakkınızda en net bilgileri sunduğundan, Çin vize başvuru formu da yine en önemli evraklardan biridir. Kuşkusuz sizi ve seyahat sürecinizi tanımlayan ilk belgedir ve vize onaylanma sürecinizdeki intibahın da ilk adımı sayılmaktadır. Çin vize türlerinden hangisine başvuracak olursanız olun vize başvuru formunu doldurmak elzem olduğundan, eksiksiz ve doğru bilgiler sunmalısınız. Zira uluslararası bir seyahatte olduğunuz için yanlış ya da eksik bilgi paylaşımı, uluslararası dolaşım kanunları gereği size cezai bir yaptırımla dönebilir. 
  • Beyaz arka zemin ve koyu renk kıyafetle gözlüksüz bir şekilde çekilmiş 2 adet biyometrik fotoğraf, 
  • Yıllık olmak koşuluyla, Çin şirketinden alınmış davetiyenin aslı veya net okunur şekilde olan bir taraması, 
  • Davet eden firmanın faaliyet belgesinin fotokopisi ile bu belgenin üzerinde adı geçen kanuni temsilcinin kimlik fotokopisi,
  • Faaliyet belgesi, son 6 ay içinde Ticaret, Esnaf, Sanayi vb odalardan, ıslak imzalı ve kaşeli bir şekilde alınmış olmalıdır. 
  • Onaylı vergi levhası fotokopisi, 
  • Şirket antetli kâğıt üzerine basılmış ve mutlaka bilgisayarda doldurulmuş kaşeli imzalı dilekçe aslı, 
  • “Sabıka kaydı yoktur,” ibaresi altında “Arşiv kaydı yoktur,” ibaresi de yazan, e-devlet üzerinden alınmış sabıka kaydı kopyası, 
  • Çalışan için 4A, işveren için 4B barkodlu olmak kaydıyla, yine e-devlet üzerinden alınmış SGK hizmet dökümü, 
  • E-devlet üzerinden alınmış nüfus kayıt örneği, yıllık Çin vizesi için gerekli evraklardandır. 

Çok Girişli Çin Vizesi Başvurusu

Çin’e ticari amaçla gitmek istiyorsanız, çok girişli Çin vizesi türlerinden biri olan Çin ticari vizesi, diğer deyişle Çin M vizesi almanız gerekmektedir. Ticari amaç taşıyan çok girişli Çin vizesi başvurusu konusunda başvuruların tümü, vize merkezleri ile yetkili turizm seyahat acenteleri aracılığıyla yapılmaktadır. 

Yani doğrudan Çin Konsolosluğu’na başvuramazsınız. Çin ticari vizesi almak için hazırlayacağınız evraklar, diğer vize türleriyle aynıdır. Sadece ziyaret sebebinizi kanıtlayan ek evraklarınızı hazırlamalısınız. 

Çin Ankara Büyükelçiliği, 1 Ocak 2018 tarihi itibarıyla geçerli olmak ve başvuruların büyükelçiliğin resmi internet sitesinden yapılacağı üzere, iş ve ticari amaçla yapılacak seyahatlerde online başvuru ve randevu sistemine geçildiğini duyurmuştur. 

Son dönemde ise Çin vize başvurularıyla ilgili yapılan değişiklikler, başvuruda bulunmak isteyen kişi ve kurumlar açısından karışıklıklara sebep olabilmektedir. Çok girişli Çin vizesini kapsayan Çin ticari vizesi başvurusu için belirtilen evraklarda herhangi bir değişiklik yoktur. Ancak davet mektubu ile ilgili değişikliklere göz atmakta fayda var. Bu durumu maddeler halinde açıklayalım.

Küçük ölçekli işletmeler, vize başvurusunu barkodlu belediye davetiyesi ile yapmalıdır. Bu başvurular, 7 ila 10 iş günü içinde sonuçlanır. Küçük işletmeler, belediye davetiyesini temin edemezlerse Çin’deki davet eden firmadan gelen davet mektubuyla da vize başvurusunda bulunabilirler. 

Ancak bu durumda vize başvurusunun sonuçlanma süresi belirsizdir. Çünkü vize başvuru fişi TBD (Tarihi Belli Değil) şeklinde kesilir. Bir zaman vermek gerekirse, 2 ila 6 ay kadar sürme ihtimali vardır. 

Çin vizesi için ilk kez başvuru yapıyorsanız, dilekçeniz şirket sahibi tarafından notere onaylatılmış olmalıdır. Vize başvurusunda bulunacak şirket, Türkiye’de büyük bir işletme olarak faaliyet gösteriyorsa belediye davetiyesi sunması gerekmez. Çin’deki firmadan alacağı davetiye yeterlidir. Bu şirkette çalışan kişiler de firma davetiyesiyle başvuru yapabilir. Çin Konsolosluğu gerek gördüğü takdirde sizi mülakata çağırabildiği gibi ek evraklar da isteyebilir. 

Çin Vizesi Evrak Şartları

  • Çok girişli Çin vizeleri 6 aylık ve 1 yıllık şeklinde verilmektedir. 1 yıllık çok girişli 
  • Çin ticari vizesi alabilmek için başvuruda bulunacak kişinin pasaportunda en az 2 
  • Çin vizesi bulunması elzemdir. Ayrıca daha önce de belirttiğimiz gibi geçerlilik süresinin minimum 9 ay olması gerekir. 
  • Çin vizesi başvuruları için verilen kararlar Çin Konsolosluğu inisiyatifindedir. Çin ticari vize başvurusundan sonra konsolosluğun size verdiği tek girişli vize olup, geçerlilik süresi 3 aydır. 
  • Çin’de daha uzun süre ikamet etmek istiyorsanız, girişten sonra Çin’de bulunduğunuz bölgenin emniyet müdürlüklerine başvurmanız gerekir. Başvuru yaptığınız Çin’in yerel emniyet müdürlüğü, başvurunuzu kabul veya reddedebilir. Burada tek sorumlu sizsiniz. 
  • Çin ticari vize başvurusu için güncel pasaportunuzun yanında eski pasaportunuz da sunmanız gereken evraklar arasındadır. Eski pasaportunuzun bulunmaması halinde, şirketin antetli kağıdına mutlaka İngilizce yazılmış, durumunuzu açıklayan imzalı ve kaşeli bir dilekçe sunmalısınız. 

Çok Girişli Çin Vizesi Ücreti

Burada yine çok girişli Çin vizesi ücreti konusunu da Çin ticari vizesi üzerinden anlatmakta fayda var. Pek çok vize başvurusunda olduğu gibi burada da vize ücreti güncelliğini her zaman korumamaktadır. 

Çin ticari vize ücretini belirleme yetkisinin Çin Konsolosluğu’nda bulunmasıyla birlikte, Türkiye ve Çin arasındaki sosyal ve ticari ilişkiler vize ücretini etkileyebilmektedir. Vize başvurunuzu yetkili acenteler üzerinden gerçekleştirdiğinizden, buralardan ücret bilgisini edinebilirsiniz. Bu bilgiyi öğrenmek için en doğru zaman ise kuşkusuz seyahat tarihinize yakın bir dönem olmalıdır. 

Ödeyeceğiniz bedel genellikle vize ve randevu ücreti ile konsolosluk harç ve hizmet bedelini içermektedir. Ödenecek vize ücretini, Çin’e yapılacak giriş çıkış sayısı, ülkede kalma süresi, çalışma ya da barınma koşulları gibi durumlar değiştirmektedir. Örneğin Çin turistik vizesi, tekli olabildiği gibi çok girişli de olabilmektedir.

Parmak iziniz gibi, Çin’e gerçekleştireceğiniz seyahatinizin vizesinin de biricik olduğunu ve elbette kurallara bağlı kalmak kaydıyla, planlarınız ve ihtiyaçlarınız doğrultusunda bir vize türüne itaat etmeniz gerektiğini düşünebilirsiniz. Burada başvurunuz için seçeceğiniz vize merkezi de kuşkusuz en önemli detay olacaktır; özellikle Çin ticari vizesi için. Sizinle bu noktada paylaşmak istediğimiz en önemli bilgi; başvurunuz reddedilirse vize ücretinin iadesini talep edemezsiniz. 

Çok Girişli Çin Vizesi Şartları

Çok girişli Çin vizesi şartlarını maddeler halinde açıklayalım. 

  • Çok girişli Çin vizesi ve ekspres vizesi başvurularınız, konsolosluğun onayından geçecektir. 
  • Söz konusu Çin vize başvurunuz reddedilirse, ret durumunu açıklayan maddenin size bildirildiği bir evrak verilecektir. Dilerseniz bu belge ile birlikte itiraz dilekçenizi Konsolosluk’un bildirdiği birime iletebilirsiniz. Ancak ret konusunda ilgili madde hemen çözülebilir bir konuysa eksikliği giderebilir ve başvurunuzu yenileyebilirsiniz. 
  • Çin çalışma vizesi için başvuruda bulunuyorsanız ve 1 yıllık çok girişli bir vize talep ediliyorsa, başvuru sahibinin pasaportunda daha önceden verilmiş 2 Çin vizesi bulunmalıdır. Tıpkı Çin ticari vizesinde olduğu gibi…
  • Çin’e seyahat etmek için vize onayı aldıysanız, ülkeye varmadan önce vizenizin tek girişli mi, yoksa çok girişli mi olduğunu kontrol etmenizi tavsiye ederiz. 
  • Çin’e girdikten sonra en önemli konulardan biri, belki de en önemlisi, onaylanmış vize sürenizi geçirmemeniz gerektiğidir. Eğer Çin’de vize ihlalinde bulunan bir yabancı pozisyonuna düşerseniz, para ve hapis cezasına çarptırılabilir ve Çin’e giriş yasağı alabilirsiniz. 

Çin ile ilgili sizden gelen sorular

0 sorudan en popüler 0 soru görüntüleniyor. Tüm soruları göster

Çin için Soru Sorun

Alanlarında uzman danışmanlarımız sorularınızı en kısa süre içinde cevaplayacaktır.

Hızlı Erişim

Hemen Başvur

Hemen Başvur

Alanlarında uzman danışmanlarımız ile vize başvurularınızı hızlıca tamamlayın.

Whatsapp