Çalışma Vizesi

İsveç çalışma vizesi için öncelikle T.C. vatandaşının İsveç’te faaliyette olan şirket ile işin kapsamını, süresini belirten iş sözleşmesine sahip olması gereklidir. İsveç çalışma izni başvuruları İsveç’ten değil Türkiye’den yapılmaktadır. Türk vatandaşlarının İsveç’e seyahatlerinden önce çalışma izbi kartını çıkartmış olması koşulu aranmaktadır. İsveç’teki şirkete bağlı olarak yürütülecek iş, 3 aydan az süreli ise umuma mahsus (bordo) pasaport sahibi Türk vatandaşlarının ülkeye giriş yapabilmeleri için İsveç Schengen vizesine sahip olmaları gereklidir.

Başvuru sahibiinn iş süresi 3 aydan uzun ise İsveç oturum izni kartı çıkartması gerekmektedir. 3 aydan uzun süreli İsveç çalışma izni ve oturum izni başvruları için biyometrik parmak izi verilerinin beyan edilmesi gereklidir. İsveç çalışma izni başvuru işlemlerinin sonuçlanması ortalama olarak 45 gün sürmektedir. Sraştırma görevlilerinden, au pair ve sporcularsan daha az bir İsveç çalışma vizesi harç ücreti istenmektedir.

İsveç’te oturum ve çalışma iznine sahip olan kişi 3 ay içinde eşinin ve 21 yaşını geçmemiş çocukları için oturum izni başvurusunda bulunabilmektedir. İsveç aile birleşimi uzun süreli vize kategorisine giren başvuru şekli için İsveç’te yaşayan kişi İsveç Göçmen Bürosu’na başvuruda bulunması gerekmektedir.

İsveç çalışma ve ikamet iznine sahip kişi ailesini geçindirebilecek gelire sahip olduğunu da ispat eden maaş dökümleri ile birlikte başvuru yapmalıdır. Çalışma izninin süresi 6 aydan az olan yabancı vatandaşlar aile birleşimi için başvuruda bulunamazlar. İsveç çalışma izinlerinin ücreti konsolosluğun hesabına nakit olarak yatırılmaktadır. Hard copy belgelerle İsveç Konsolosluğu’na direkt olarak yapılan başvuru işlemlerinde ücreti başvuru sahibi görevli kişiye nakit ve tam olarak ödemelidir. Avrupa Birliği vatandaşları İsveç çalışma izni işlemlerinden muaf tutulmuşlardır.

İsveç’e gelip kendi işini kurmak isteyen yada kurulu işini İsveç’te devam ettirmek isteyen yada İsveç’te herhangi bir şirkete ortak olmak sureti ile İsveç’e gelip 3 aydan fazla sure ile İsveç’te çalışmayı planlayan vatandaşlarımız için oturum başvurusunda aranan şartlar şu şekildedir:

1. Geçerli bir pasaporta sahip olmak,

2. Çalışmız olduğunuz iş alanında önemli bir tecrübeye sahip olduğunuzu ve kendi işinizi yürütme konusunda sahip olduğunuz geçmiş deneyimlerinizi gösterebilmek, 

3. İsveççe ve/veya İngilizce bildiğinizi belgelendirebilmek

4. Kendi işinizi yürütmekte olduğunuzu, bu işin nihai sorumluluğunun size ait olduğunu ve yürütülen bu işin en az yarı hissesinin sahibi olduğunuzu gösterebilmek, 

5. İşinizin(Hizmet yada ürünler) İsveç’te satılır yada üretilebilir olduğunu göstermek.

6. Kendinizin ve varsa ailenizin ilk 2 sene içerisinde İsveç’te yaşamını sürdürebilmesi için yeterli paraya sahip olduğunuzu göstermek, (Bu tutar Kendiniz için 200,000 SEK, eşiniz için 100,000 SEK ve her bir çocuk için 50,000 SEK’tir.) 

7. 2 yıllık deneme süresi sonunda İsveç’te kuracağınız işin sizi ve varsa ailenizi idam ettirmeyi ve yaşamızını sürdürmeyi yetecek olduğunu göstermek 

 
 
 
Yükleniyor...
Telefon