İspanya Vatandaşıyla Evli Olanlara

Bilindiği üzere, İspanya´nın şuan ki vatandaşlık kanununda ciddi değişiklikler öngören kanun tasarısı, nihai oylama için Temmuz ayı içerisinde Parlamentoya sunulmuş; fakat ev hanımları ve yarı zamanlı çalışanlar açısından ayrımcılık yaratacağı ve usule aykırılık çekinceleriyle Yeşiller tarafından bu oylamaya engel olunmuştur. Bunun sonucu olarak nihai oylama basında yer aldığı üzere 11 Ekim 2012 tarihinde gerçekleşecektir. Söz konusu tasarı mevcut haliyle onaylandığı takdirde yabancıların vatandaşlık kazanmasını zorlaştırmakta; vatandaşlık için pek çok yeni şartın yerine getirilmesini aramaktadır.

Tasarıya göre; İspanya vatandaşlığını alabilmek için bir kısa bir de uzun prosedür getirilmiştir. Kısa prosedüre göre vatandaşlık için; 18 yaşında olmak, 5 yıl aralıksız İspanya´da bulunuyor olmak, anayasada yer alan 3 dilden en az birini bilmek, toplumsal uyumu ispat etmek ve en az bir buçuk yıl (468 gün)çalışmış olmak gerekmektedir. Toplumsal uyumu en az bir ortaöğretim ya da yaşadığınız bölgenin bir uyum kursu veya 400 saatlik bir meslek eğitimi diplomasıyla ispat etmeniz gerekmektedir.

Tasarı, engelli ve yaşlılar için ise 5 yıllık ikamet şartını vatandaşlık için yeterli görmektedir.

Tasarıya göre bir vatandaşla evli olanlar ve bir İspanya vatandaşı çocuğun ebeveyni olanlar için prosedür daha yumuşaktır. O kişi (dillerden birini bilmesi ve 5 yıllık yasal ikametinin yanında) sadece toplumsal uyumunu ispatlamalıdır.

Uzun prosedürde ise vatandaşlığa başvurandan 10 yıllık yasal ikametinin (kesintiye uğramadan )yanında ülke dillerinden birini bilmesi ve toplumsal uyumun ispatlaması beklenmektedir. Kısa prosedürdeki en az 468 gün çalışmış olma şartı burada aranmamaktadır.

Yasa tasarısı “naturalizasyon” yoluyla vatandaşlık kazanılmasını da kapsam olarak daraltmakta; temelde bilim, spor, sosyal ve kültürel alanda katkı sağlayan, İspanya´nın uluslararası platformdaki algısına olumlu katkı yapan insanlar için vatandaşlık verilmesini amaçlamaktadır.

Özellikle ülke dilini bilmek, toplumsal uyumun ispatı ve en az 469 gün çalışmış olma şartı yabancıları/göçmen toplulukları zorlayacak yeni şartlar olarak görülmektedir.

Yükleniyor...
İletişim
İstanbul
Tel :+90 (212) 970 05 56
Cep: 0 532 476 25 16
avrupa@vizemerkezi.com
Ankara
+90 (312) 970 05 56
ankara@vizemerkezi.com
İzmir
+90 (232) 970 05 56
izmir@vizemerkezi.com
Edirne
+90 (284) 236 24 24
edirne@vizemerkezi.com
Bursa
+90 (224) 322 20 26
bursa@vizemerkezi.com
Antalya
+90 (242) 255 5510
antalya@vizemerkezi.com
Gaziantep
+90 (342) 255 58 21
gaziantep@vizemerkezi.com