Finlandiya Vatandaşıyla Evli Olanlar

Finlandiya vatandaşlığını alabilmek için bir kısa bir de uzun prosedür getirilmiştir. Kısa prosedüre göre vatandaşlık için; 18 yaşında olmak, 5 yıl aralıksız Finlandiya´da bulunuyor olmak, anayasada yer alan 3 dilden en az birini bilmek, toplumsal uyumu ispat etmek ve en az bir buçuk yıl (468 gün)çalışmış olmak gerekmektedir. Toplumsal uyumu en az bir ortaöğretim ya da yaşadığınız bölgenin bir uyum kursu veya 400 saatlik bir meslek eğitimi diplomasıyla ispat etmeniz gerekmektedir.

Finlandiya vatandaşı ile evli olanlar ve Finlandiya vatandaşı bir çocuğun ebeveyni olanlar için prosedür daha yumuşaktır. O kişi (dillerden birini bilmesi ve 5 yıllık yasal ikametinin yanında) sadece toplumsal uyumunu ispatlamalıdır.

Uzun prosedürde ise vatandaşlığa başvurandan 10 yıllık yasal ikametinin (kesintiye uğramadan) yanında ülke dillerinden birini bilmesi ve toplumsal uyumun ispatlaması beklenmektedir. Kısa prosedürdeki en az 468 gün çalışmış olma şartı burada aranmamaktadır.

Yasa tasarısı “naturalizasyon” yoluyla vatandaşlık kazanılmasını da kapsam olarak daraltmakta; temelde bilim, spor, sosyal ve kültürel alanda katkı sağlayan, Finlandiya´nın uluslararası platformdaki algısına olumlu katkı yapan insanlar için vatandaşlık verilmesini amaçlamaktadır.

Özellikle ülke dilini bilmek, toplumsal uyumun ispatı ve  yabancıları/göçmen vize başvurusunda bulunanların en az 469 gün ülkede çalışmış olma şartı vardır.

 

Yükleniyor...
İletişim
İstanbul
Tel : 0532 476 25 16
avrupa@vizemerkezi.com
Ankara
+90 (312) 970 05 40
ankara@vizemerkezi.com
İzmir
+90 (232) 970 05 40
izmir@vizemerkezi.com
Edirne
+90 (284) 236 24 24
edirne@vizemerkezi.com
Bursa
+90 (224) 322 20 26
bursa@vizemerkezi.com
Antalya
+90 (242) 255 5510
antalya@vizemerkezi.com
Gaziantep
+90 (342) 255 58 21
gaziantep@vizemerkezi.com