Finlandiya Oturum

Finlandiya Oturum İzni

Bir oturma izni sabit bir süre için ya da kalıcı olabilir. Sabit süreli ikamet izni geçici veya sürekli ikamet izni olarak verilir. İlk ikamet izni her zaman sabit bir süre için verilir. İkamet izni tipi ikamet tezkeresinde bir yazı ile belirtilir. Devamlı ikamet izni A harfi, geçici oturma izni ise B harfini taşımaktadır. Daimi ikamet izni P harfini taşımaktadır. Uzun süreli AB ikamet statüsüne sahip üçüncü ülke vatandaşları için bir AB ikamet izni P-AB harflerini taşımaktadır veya P-EY.

Yabancı uyrukluların Finlandiya'da 3 ay ya da daha uzun kalmak için oturma iznine sahip olmaları gerekmektedir. Finlandiya'da çalışacaksanız daha kısa bir konaklama için ikamet iznine de ihtiyacınız olacaktır.

Kesintisiz oturma izni (4 yıl) için sürekli ikamet izninde (izin belgesi) Finlandiya'da ikamet ettiğinizde daimi ikamet izni alabilirsiniz. Finlandiya'da kesintisiz ikamet izninde (A izin), beş yıllık kesintisiz bir süre için yaşadığınızda bir P_EU ikamet izni alabilirsiniz.

Finlandiya'da ilk ikamet izniniz için başvurduğunuzda sizin için doğru başvuru formu Finlandiya'ya gelme nedeninize bağlıdır.

Oturma izniniz için şahsen başvurmanız gerekmektedir. Örneğin, eşiniz veya çalışanınız için oturma izni başvurusunda bulunamazsınız.

Eğer bir oturma izniniz varsa ve süresi geçtikten sonra Finlandiya'daki konaklamanıza devam etmek istiyorsanız uzatılmış bir izin başvurusunda bulunun.

Bir AB Üyesi Devleti, İzlanda, Lihtenştayn, Norveç veya İsviçre vatandaşıysanız, Finlandiya için ikamet iznine ihtiyacınız yoktur ancak Finlandiya'da ikamet hakkınızı kaydetmeniz gerekmektedir.

Oturma izni için gerekçeler

Finlandiya'da aile bağları, istihdam veya çalışmalar, Finlandiya’ya, geri dönüş göçü, insani nedenlerle veya diğer istisnai nedenlerle oturma izni verilebilir. Diğer İskandinav ülkelerinin (İsveç, Norveç, Danimarka, İzlanda) vatandaşları Finlandiya'ya kısıtlama olmaksızın girebilir ve oturma izni olmadan ülkede kalabilirler. Ayrıca bir işçinin oturma izni gerektirmez.

AB vatandaşları (Lihtenştayn, İsviçre) oturma izni gerektirmez. Ancak, ülkeye geldikten sonra en geç 3 ay içinde yerel polis karakoluna kayıt yaptırmak zorundadırlar. Bazı durumlarda, aile bağları gerekçesiyle oturma izni başvurusu veya başka nedenler Finlandiya'da yerel polis ile birlikte başvuru yapılabilir.

Uygulamalar dikkatli bir şekilde doldurulmalı ve imzalanmalıdır. Başvuru yapmadan önce gerekli tüm ekler önceden alınmalıdır. Başvurular Fince, İsveççe veya İngilizce olarak gönderilebilir. Tüm ekler bu dillerden birine çevrilmelidir. Başvurular başvuru sırasında parmak izi ile basılacaktır.

Oturma izni ücreti

Oturma izni ücreti peşin olarak ödenir ve başvuruda bulunulduğu sırada ücretlendirilir. Ücretler Finlandiya Göçmenlik Servisi web sitesinde ve Elçilik veya Konsolosluğun web sitesinde listelenmiştir. Reddedilen başvurular için işlem ücretleri iade edilmez.

Oturma izni kartı

İzin başvurusu onaylanan başvuru sahipleri, biyometrik oturma izni kartı alacaktır. Kart beş yıla kadar geçerlidir ve daha sonra yenilenmelidir. Yenilenen oturma izni kartı başvurusu sadece Finlandiya'da yerel polis ile yapılabilir. Oturma izni kartı belirli bir pasaporta bağlı değildir ancak her iki belgedeki kişisel bilgiler aynı olmalıdır. Diğer bir deyişle, oturma izni kartı, pasaportun kişisel bilgilerindeki herhangi bir değişikliği yansıtacak şekilde yenilenmelidir.

Eski pasaportlarında oturma izni etiketi bulunan ve yeni bir pasaporta sahip olan adaylar oturma izni kartı başvurusunda bulunmalıdır. Kart sahibi çalıntı veya kayıp bir kartı polise bildirmelidir. Vize şartlarına tabi bir ülkenin vatandaşları olan ikamet izni kart sahiplerinin Finlandiya'ya giriş yapmaları ve yeni bir kart edinmeleri için Finlandiya misyonuna vize başvurusu yapmaları gerekmektedir. Vize başvurusu ekleri, kayıp veya çalınan oturma izni kartı hakkında bir polis raporu içermelidir. Vize başvuruları duruma göre işlenir.

Oturma izni ile hangi haklara sahip olunur?

Oturma iznine sahip olan bir kişi Finlandiya'da yaşayabilir ve seyahat edebilir ve ülkeden ayrılabilir ve ikamet izninin geçerliliği süresince yeniden giriş yapabilir. Bir işçinin oturma iznine sahip olan kişiler ayrıca Finlandiya'da çalışma hakkına sahiptir. Oturma iznine sahip olan bir kişi, söz konusu ülkeye giriş yasağına tâbi tutulmamaları koşuluyla, üç ay boyunca Schengen bölgesinde kalmayı ve seyahat edebilir.

İkamet izninin geçerliliği

Geçici olarak (B izni olarak adlandırılan) veya sürekli ikamet için (A izin) sabit süreli ikamet izni verilir. Verilen izin türü ve geçerliliği, diğer şeylerin yanı sıra, kalışın niteliğine ve amacına bağlı olacaktır. İşçinin oturma izni, işin niteliğine bağlı olarak ya geçici (B) ya da süreklidir (A). Öğrencilerin ikamet izinleri her zaman geçicidir, B izinleri.

Aile bağları nedeniyle verilen ikamet izinleri, sponsorun izninin geçerliliğini aşmayacak dönemler için verilecektir. Oturma izni tipi (A veya B) sponsorun iznine bağlıdır. İlk oturum izni, başvuru kısa bir süre için yapılmadığı sürece genellikle bir yıl süreyle verilir. Sürekli ikamet iznine sahip bir kişiye, aynı anda üç yıldan fazla olmayan bir süre uzatılabilir. Ruhsatın verildiği şartlarda herhangi bir değişiklik olmaması koşuluyla, ikamet izinleri, iki yıllık geçici sürenin ardından sürekli ikamet için verilir.

Belirli süreli ikamet iznine sahip ve izinlerin geçerliliğinin ötesinde kalmayı planlayan yabancı uyruklular, zamanın ilerisinde bir uzatma için başvurmalıdırlar. Uzatma başvuruları sadece Finlandiya'daki polise teslim edilebilir. Daimi ikamet izni için başvuranın Finlandiya'da dört yıl üst üste ikamet etmesi halinde daimi ikamet izni verilebilir. Daimi oturma izni süresiz olarak geçerlidir.

Oturma izninin iptal edilmesi

Yabancı uyruklu Finlandiya'dan sürekli olarak taşınmışsa veya iki yıl boyunca ülkeden dışarıda kalmaya devam ettiyse, sürekli olarak orada kalma niyetiyle, sabit ya da daimi ikamet izni iptal edilir.

Yerel sicil ofisine bildirim

Yeni revize edilmiş Nüfus Bilgi Yasası kapsamında, yurt dışına üç ay veya daha uzun bir süre taşınmayı planlayan kişilerin, yerel sicil dairesine geçici veya sürekli olarak hareket ettiklerini bildirmeleri gerekmektedir.

 

 

Yükleniyor...
Telefon