Aile Birleşimi

Aile Birleşimi Yoluyla İsrail Vatandaşlığı

Yabancıların İsrail’de göç ve vatandaşlık kategorilerinden biri de Aile Birleşimi'dir. Aile Birleşimi yoluyla İsrail Vatandaşlık Kanunu, İsrail vatandaşlarıyla evlenen yabancı uyruklu kişilere gerekli koşulları sağlamaları halinde yasal statüye izin vermektedir. İsrail vatandaşıyla evlenen kişi İsrail'de oturum iznini elde eder. Kişinin vatandaşlık hakkını kazanması için belirli bir süre  orada yaşaması ve İbranice bilmesi şartı vardır. 3 yıl geçtikten sonra başvuru sahibinin İsrail Devleti'nin kültürüne, dinine ve diline olan uyumu gözetilerek vatandaşlık başvurusu değerlendirilmektedir.  Vatandaşlık ve İsrail’e Giriş Yasasıyla yabancı uyruklu bir kişi İsrail vatandaşıyla evlenerek İsrail’de daimi oturum iznini kazanır ve İsrail’deki tüm sosyal haklardan faydalanır.

İade yasası kapsamında İsrail topraklarında birleşme amacıyla İsrail'e göç eden Yahudilere vatandaşlık hakkı tanınmaktadır. Geri Dönüş/İade yasasının dışında Yahudi dinine mensup olmayan yabancı uyruklu kişi İsrail vatandaşıyla evlendiği takdirde gerekli koşulları sağladıktan sonra İsrail vatandaşlığına geçebilmektedir. İsrail vatandaşıyla evlilik gerçekleştiren kişi en az 3 yıl kesintisiz olarak İsrail'de ikamet etmişse İsrail vatandaşlık başvurularını gerçekleştirebilir. İsrail Aile Birleşimi Yasası yalnızca evliliği kapsamamaktadır. İsrail vatandaşlarının eşleri gibi ebeveynleri ve çocukları da bu yasa kapsamında İsrail daimi oturum iznini elde edebilmektedirler. Aile Birleşimi Yoluyla İsrail vatandaşlığına geçmek isteyen kişi İsrail’in Yahudi Milletinin ulus devleti olduğunu ve demokratik bir ülke olarak her vatandaşının eşit haklardan yararlanacağını bildiğini ve kabul ettiğini beyan etmesi gerekir. 

Yalnızca Evlilik Yoluyla değil, A/2 öğrenci vizesi ve A/3 din insanı vizesiyle İsrail'e göç etmiş kişilerin eşlerine ve reşit olmayan çocuklarına da uzun süreli oturum izni verilmektedir.  A/2 ve A/3 vizesiyle İsrail'de uzun süreli oturum izni almış kişilerin ailelerine verilen vize tipi A/4'tür. A/4 vizesiyle İsrail'e giriş yapan aile bireyi gerekli süreyi İsrail'de geçirdiği takdirde daimi oturum izni başvurusunda bulunabilir. Daimi oturum izni başvurularında kişinin İsrail'e olan kültürel uyumu gözetilmektedir. A/4 vize başvurusunda bulunan kişi başvuru formunu doldurup, imzalamalı ve gerekli belgelerle birlikte İsrail Konsolosluğuna ibraz etmelidir. 

İsrail göç ve vatandaşlık yasasına göre İsrail’de yaşama ve yerleşme hakkı yasa ve tanım gereğince uygun kişilere verilmektedir. Göç yasası dışında İsrail’de uzun süre yasal olarak ikamet etmiş kişilerin ve bir Musevi ile evli olan kişilerin vatandaşlığa geçme hakkı Vatandaşlık Yasası uyarınca belirlenmektedir. Yasanın maddeleri İsrail vatandaşlık prosedürlerinine uygun olan birinin vatandaş haline gelebileceğini açıklar. Aile Birleşimi sebebiyle  İsrail vatandaşlığı talebinde bulunan kişiler evlendikten sonra evliliğin devam etmesi şartıyla 3 yıl boyunca, kesintisiz olarak İsrail’de ikamet etmiş olmak. İbranice dil bilgisine sahip olmak. Diğer ülke vatandaşlığından çıkmış olmak şartı aranmaktadır. Bu yazı bilgilendirme amaçlıdır, İsrail Aile Birleşimi hakkında en detaylı bilgiyi İsrail Göç ve Vatandaşlık Ofisinden alabilirsiniz.

 

daha fazla göster

VATANDAŞLIK
Yükleniyor...
İletişim
İstanbul
Tel : +90 (212) 970 05 57
Faks : +90 (212) 287 72 44
Ankara
+90 (312) 970 05 57
ankara@vizemerkezi.com
İzmir
+90 (232) 970 05 57
izmir@vizemerkezi.com
Edirne
+90 (284) 236 24 24
edirne@vizemerkezi.com
Bursa
+90 (224) 322 25 21
bursa@vizemerkezi.com
Antalya
+90 (242) 255 5510
antalya@vizemerkezi.com
Gaziantep
+90 (342) 255 58 21
gaziantep@vizemerkezi.com