Suudi Arabistan Oturum İzni

Suudi Arabistan Oturum İzni

Suudi Arabistan Oturum İzni Hakkında

Suudi Arabistan oturum izni Suudi Arabistan’ın çeşitli bölgelerinde bulunan Pasaport idareleri tarafından belirlenen koşullara göre verilmektedir.  Bu sebeple Suudi Arabistan oturum izni başvuruları ülkede bulunan pasaport büroları tarafından belirlenen şartlara göre onaylanmaktadır. Suudi Arabistan oturum izni alabilmek için erkeklerde 60 yaş altı kadınlarda ise 45 yaş altında olmak şartı aranmaktadır. Suudi Arabistan oturum izninizde dikkat etmeniz gereken bir nokta da iki yılda bir oturum iznini yeniletme zorunluluğudur. 

Suudi Arabistan’a kısa süreli vizeleri ile giden Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının 90 gün içerisinde oturum  izni almaları gerekir. Suudi Arabistan oturum izni prosedürü yasal zorunluluktur. Suudi Arabistan oturum izni olmayan kimse ülkede banka hesabı açtıramamakta, telefon, ehliyet alamamaktadır. Kendisine refakat etmesi için eş ve çocukları için Suudi Arabistan vize başvurusunda bulunamamaktadır. Suudi Arabistan oturum izni sahibiyseniz eş ve çocuklarınızı yanınıza getirebilirsiniz. Çocuğunuzun 18 yaş altında olması halinde geçici 14 günlük ziyaret vizesi alınabilmekte, söz konusu süre sonunda belirli bir ücret karşılığında 30 günlük olarak çocuğun ikamet süresi uzatılabilmektedir.  Suudi Arabistan, kefalet sisteminin pek çok mecrada kullanıldığı bir ülkedir. Suudi Arabistan oturum izni alabilmeniz için kefilinizin Suudi Arabistan vatandaşı olması gerekir.

Suudi Arabistan Pasaport İdaresi (Cevazat) kaynaklarınca, ikamet izin sürelerinin uzatılması projesinde son aşamaya gelinmiştir. Projenin onaylandıktan sonra uygulamaya geçildiğinde ülkede yaşayan yabancı uyruklu vatandaşların bundan böyle 1 yıl yerine 5 yıl süreli oturum izni alabilecekleri bildirilmiştir.

Suudi Arabistan oturum izni alacak kişi kimlik ve pasaport bilgilerini Medine’i Münevvere’ye beyan etmelidir. Beyan edilen bilgiler sonucunda Suudi Arabistan oturum izni talebiniz hakkında kararlar Suudi Arabistan Ankara Büyükelçiliği veya Suudi Arabistan İstanbul Başkonsolosluğu’na gelecektir.  Suudi Arabistan oturum izni ile ilgili belgeler kişisel duruma göre değişiklik göstermektedir,  durumunuza uygun ek evraklar talep edilebilir. Suudi Arabistan oturum izni için gerekli asgari belgeler aşağıdadır:

  • Yeni çekilmiş 2 adet arka fonu beyaz fotoğraf
  • Nüfus Cüzdanı fotokopisi
  • Sabıka Kaydı (Apostilli)
  • İkametgah Belgesi
  • Suudi Arabistan vize başvuru formu
  • İş amaçlı seyahatler için Çalışma Bakanlığından alınmış Çalışma İzni 
  • İş amaçlı seyahatler için Çalışma alanına uygun sertifika  

Suudi Arabistan Oturum İzni

Suudi Arabistan Çalışma İzni

Suudi Arabistan çalışma izninde İşveren Suudi Arabistan’a istihdam sağlamak amacıyla getirttiği işçinin ülkeye girişinden itibaren 90 içinde çalışma ve oturum iznini almalıdır. İşveren bu izinleri almazsa kendisine Suudi Arabistan kanunlarınca belirlenen ceza uygulanır.  Bu konumdaki işçinin çalışması, yabancı çalışanlar için oluşturulmuş yönetmelik gereğince yasaya aykırı sayılır. İşçilerin işveren hakkında gerekli yasal önlemlerin alınabilmesi için mevcut durumlarını Mekteb-al Amel’e (Çalışma Bürosu) bildirmelidirler.

Türkiye’den Suudi Arabistan’a giden işçi yapacağı işe göre tıbbi yönden sağlam olmalı, ülkenin ilgili sağlık kuruluşlarından düzenlenmiş raporunu beyan etmelidir.

Suudi Arabistan çalışma izninin süresi bir ya da iki yıldır. Bu sürenin uzatılması hususunda işveren ve işçinin muvafakati ile aynı sürelerle yenilenebilir. Yabancı işçinin çalışma izninin süresi biter bitmez yenilenmelidir. Çalışma ve oturum izinlerinin yenilenmezse işveren için oturum ve iş yasasının öngördüğü cezalar uygulanır.  Oturum ve çalışma izninin yenilenmemesinden bizzat kendisi de zarar göreceği için yabancı işçi işverenle iş sözleşmesi devam ettiği sürece söz konusu izinlerinin yenilenmesini işverenden istemeli işverenin bu talebi reddetmesi hakinde ise bu durumu yetkili göçmenler için çalışma izni bürosuna vakit kaybetmeden iletmelidir.

Suudi Arabistan’a çalışmak için gidecek olan işçinin giriş vizesi masraflarının yanı sıra oturum, çalışma izinleri, işyerine ulaşım masrafları ile ülkeden giriş-çıkış vize masraflarını karşılamakla yükümlüdür.

Suudi Arabistan sınırları dahilinde dolaşan tüm işçilerin çalışma ve oturum izinlerini gösteren belgeleri yanlarında bulundurmaları, çalışma büroları ve pasaport dairesi dahil olmak üzere istenildiğinde ilgili kurumlara ibraz etmelidirler.

Suudi Arabistan çalışma izni için belirlenmiş olan şartlar gereğince Çalışma Bakanlığından (Çalışma Büroları) verilir. Çalışma izni alınması için aşağıda belirtilen şartların işçi tarafından yerine getirilmesi gerekmektedir:

  • İşçinin Suudi Arabistan’a yasal yollardan girişinin gerçekleşmesi
  • Yabancı işçinin Suudili işveren ya da yatırım yasası gereğince yetki verilen yabancı işveren ile sözleşme yapmış olması (Suudi Arabistan Hükümetinin 10 Nisan 2000 tarihinde kabul ettiği yeni Yabancı Sermaye Yatırım Kararnamesi kefalet sisteminde bazı hükümleri  kapsamaktadır. Söz konusu kararnameye göre yabancı yatırımcı ve yabancı çalışanları adına ruhsat çıkarışmış olan firmanın kefaletinde çalışabilirler.)
  • Çalışanın ülkenin ihtiyaç duyduğu mesleki yeterlilik veya eğitim sertifikasına sahip olması
  • Çalışanın en az altı (6) ay geçerlilik süresine sahip Türkiye Cumhuriyeti pasaportuna sahip olması
  • Çalışanın sağlık yönünden yapılacak işe uygun olması.

Türkiye Cumhuriyeti  İş Kurumu Genel Müdürlüğü kanalı ile gelenlerin çalışma hayatı ile ilgili hak ve alacakları anılan kurum gözetiminde yapılmış bir iş sözleşmesine sahip olmalıdırlar. Ancak kendi imkanları ile iş bulup gelen vatandaşlarımızın İş Kurumu Genel Müdürlüğü aracılığıyla Arabistan’a giden işçilerden çok daha fazladır. Hangi kanalla işverenle iletişime geçmiş olursa olsun Arabistan’a çalışmak için giden her işçinin elinde hakkını belirten iş sözleşmesinin bulunması gerekmektedir.  Suudi Arabistan  yabancı işçi iş sözleşmeleri süreli ve süresiz olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Süreli sözleşmeler sürelerinin bitmesiyle sona ermektedir.  Ancak hem işveren hem de işçi karşılıklı olarak sözleşmenin devamına karar verirlerse sözleşmenin süresi uzatılır. Süresiz sözleşmede taraflardan biri yasal bir nedene dayanarak karşı tarafa sözleşme süresinin bitiminden bir ay önce ihbarda bulunarak fesih talebinde bulunabilir.

Suudi Arabistan ile ilgili sizden gelen sorular

0 sorudan en popüler 0 soru görüntüleniyor. Tüm soruları göster

Suudi Arabistan için Soru Sorun

Alanlarında uzman danışmanlarımız sorularınızı en kısa süre içinde cevaplayacaktır.

Hızlı Erişim

Hemen Başvur

Hemen Başvur

Alanlarında uzman danışmanlarımız ile vize başvurularınızı hızlıca tamamlayın.

Whatsapp