Bangladeş Vatandaşlığı

Bangladeş ülkesinde yaşayan yabancı uyruklu göçmenlerin, yatırımcıların ya da sonradan evlenme ile ikamet hakkı kazanmış kişilerin Bangladeş vatandaşlığına geçişleri için düzenlenmiş bir takım kanunlar bulunmaktadır.  Bangladeş’e geliş sebebi, kalma süresi veya oturma izni gibi durumlar bir yabancının Bangladeş vatandaşlığına geçmesinde temel etkenlerden biridir.  Bangladeş vatandaşlığı her şey bir yana her ülke vatandaşının bunu kendi özgür iradesiyle karar vermesi gereken bir meseledir. 2016 yılına kadar Bangladeş Vatandaşlığı 1972 yılında kabul edilen bir yasa ile belirlenmiş kanunlardan oluşuyordu. Ancak 2016 bu yasa yeniden düzenlenerek yürürlüğe girdi ve henüz çok az kişinin bildiği yeni durumlar ortaya çıktı. Bir kişi eğer Bangladeş vatandaşlığına geçecekse ya da çifte vatandaşlık alacaksa kendini 2016 yılında çıkan yeni kanuna göre hazırlaması son derece önemlidir. Çünkü bu henüz çok yeni bir yasadır ve kafa karıştırması ya da istenen belgeleri nereden temin edeceğini bilememe gibi yeni sorunların ortaya çıkmasına nedendir.

Bundan dolayı bu bölümü sizler için derleyip düzenledik.

Bangladeş vatandaşlığına geçecek her birey öncelikle uyruğu bulunduğu ülkedeki resmi varlığını ispat edecek doğum belgesi, kimlik bilgileri, adres bilgileri, gelir durumu, eğitim bilgileri, maddi durum olarak bilinen mülkiyet sahipliği belgelerini sunmalıdır. Bir kişi genel olarak doğrudan Bangladeş vatandaşlığına para ile sahip olmamışsa öncelikle bir süre orada yaşamalıdır. Bu süreç onun bekâr, evlilik y da bir Bangladeş vatandaşı ile evlenmesi gibi durumlarda farklılık gösterebilir. Buna ek olarak bu kişinin ahlak ve inanç yapısı da Bangladeş vatandaşlığına geçmede etkilidir. Her ne kadar kanunen belirtilmemiş olsa bile Bangladeş insanlarının bir bireye yaklaşımı bunu etkilemektedir.

Bir kişi Bangladeş vatandaşlığına geçmeyi düşünüyorsa öncelikle uyruğu bulunduğu ülkedeki Bangladeş Konsolosluğuna başvuruda bulunmalıdır. Eğer ülkesinde Bangladeş Konsolosluğu bulunmuyorsa en yakın ülkedeki bir yerden başvuru yapabilir. Türkiye’de Bangladeş ile ilgili hem büyükelçilik, hem konsolosluk hem de fahri konsolosluk bulunduğu için bu konuda bir sıkıntı yaşanmamaktadır. Ancak Türkiye komşularından başka vatanlardan gelmiş insanların kendi ülkelerinde Bangladeş ile ilgili resmi bir kurum yoksa bu kişiler Türkiye üzerinden Bangladeş vatandaşlığı için başvuruda bulunabilir.

Bütün başvuru belgeleri Noter imzalı kurumlardan geçecek bir geçerliğe sahip olmalıdır. İstenen belgeler arasında özellikle pasaportun bu şartı sağlaması çok önemlidir. Bu nedenle Bangladeş vatandaşlığına başvuru yapacak bir birey öncelikle pasaportunun geçerlilik süresine dikkat etmelidir. Pasaportu ile birlikte en az 6 adet fotoğraf bulundurması sürecin olumlu geçmesi için daha avantajlıdır.

Bangladeş vatandaşlığı için başvuruda bulunan biri daha sonra Bangladeş Büyükelçiliği ya da Konsolosluğu tarafından ek görüşme için çağrılabilir. Bu durumda başvuru sahibi bu görüşmeye gitmek ile mükelleftir. Görüşme için ek belge talebinde bulunulduğu takdirde bu belgeleri de götürmelidir.

Bu belgeleri aşağıdaki gibi sıraladık. Bunları doğru biçimde ayarlayıp doldurmanız size Bangladeş vatandaşlığı için çok büyük avantajlar ve rahatlıklar sunacaktır.

  1. Bireyin bağlı bulunduğu nüfus müdürlüğünden alınmış tam vukuatlı nüfus kayıt örneği. Islak imzalı olmalı ve yeterli bir geçerlilik durumu içermelidir. Başvuru sırasında nüfus kayıt örneğinde bulunan kişilerin evlenme, ölüm gibi yeni bir durumları çıkarsa bu belgelerdeki değişiklikleri yeniden haber vermeli ve yeni bir belge olarak tekrar sunmalıdır.
  2. Eğer kişi bu başvuruyu Bangladeş içerisinde yapıyorsa ülkesini ne zaman terk ettiği, Bangladeş’e ne zaman geldiği ve nerelerde kaldığı gibi sorulacak soruları cevaplamalı ve varsa kesinlikle beraberinde bunları ispatlayacak belgeleri de sunması son derece önemlidir.
  3. Ülkesini neden terk ettiği ve neden Bangladeş’e yerleştiği sorularına gerçek cevapları verebilmeli ve varsa yaptığı işleri belgeleyecek ispatları sunması lazımdır.
  4. Ülkesini terk ettiğinde ve Bangladeş’e yerleştiğinde yanında getirdiği belgeleri de ayrıca vermeli ve kaybettiği belgeler varsa bunları da açıkça belirtmelidir.
  5. Eğer henüz vatandaşlık almadıysa ne zamandan beri başvurduğu ya da zaten Bangladeş içindeyse ne zamandan beridir orada olduğunu gösteren belgeleri de sunmalıdır. Eski vatandaşı olduğu ya da halen geçerli olan eski vatandaşlığına dair pasaport, vize ve diğer seyahat evraklarını da beraberinde bulundurmalıdır.
  6. Bengali dili hakkındaki bilgisi ya da bu dili bildiğine dair belgeler istenmektedir. Kişinin katıldığı kurslar varsa bu kurslardan aldığı belgeler istenebilir. Ayrıca sizinle Bangladeş dilinde sohbet edecek memur da sizin bu dil konusundaki bilginiz hakkında söz sahibi olacağı için mümkün olduğunda dürüst davranmalısınız.
  7. Varsa özel yeteneklerini belirtmeli, elinden gelen işlerin bir listesini sunmalı ve kalifiyeli olduğu alanları belirtmelidir. Eğer zaten Bangladeş’te çalışma hakkına sahipse çalıştığı yerden bunu ispatlayacak belgeler sunması gerekmektedir.
  8. Gelir durumunu gösterir belgeler ile bu paranın Bangladeş’te mi kalacağı ya da Bangladeş dışından başvuru yapacaksa sonraki vatandaşlık değişimi sonucu parasını ya da maddi varlıklarını Bangladeş’e mi taşıyacağını belirtmelidir.
  9. Varsa Bangladeş’te sahip olduğu mülk ve bunların ona ait olduğunu gösterir belge ve dokümanlar
  10. Varsa Bangladeş’te kalan ve yaşayan ailesinden kimselerin kimlik ve vatandaşlık bilgileri ile bunların ispat edilmesi.
  11. Varsa hastalığı ya da özürlülüğü gibi durumları belirtmeli ya da Bangladeş içerisinde akrabası olan kişilerin böyle bir durumda olup olmadığını belirtmelidir.

Yukarıdaki maddeler Bangladeş Vatandaşlığına geçecek kişiler için verilmiştir. Ancak bir de çifte vatandaş olma şartlarını yazalım. Bunlar da yukarıdaki maddeleri kapsamakla beraber başka maddeler de içermektedir. Kafa karışıklığını ortadan kaldırmak için yukarıdaki maddeleri yeniden ekleyip bunlara bir de yeni maddeleri iliştirerek devam edelim. Ve ayrıca Bangladeş vatandaşlığı kazanma şartlarının neler olduğunu da ekleyelim.

  1. Bireyin bağlı bulunduğu nüfus müdürlüğünden alınmış tam vukuatlı nüfus kayıt örneği. Islak imzalı olmalı ve yeterli bir geçerlilik durumu içermelidir. Başvuru sırasında nüfus kayıt örneğinde bulunan kişilerin evlenme, ölüm gibi yeni bir durumları çıkarsa bu belgelerdeki değişiklikleri yeniden haber vermeli ve yeni bir belge olarak tekrar sunmalıdır.
  2. Eğer kişi bu başvuruyu Bangladeş içerisinde yapıyorsa ülkesini ne zaman terk ettiği, Bangladeş’e ne zaman geldiği ve nerelerde kaldığı gibi sorulacak soruları cevaplamalı ve varsa kesinlikle beraberinde bunları ispatlayacak belgeleri de sunması son derece önemlidir.
  3. Ülkesini neden terk ettiği ve neden Bangladeş’e yerleştiği sorularına gerçek cevapları verebilmeli ve varsa yaptığı işleri belgeleyecek ispatları sunması lazımdır.
  4. Ülkesini terk ettiğinde ve Bangladeş’e yerleştiğinde yanında getirdiği belgeleri de ayrıca vermeli ve kaybettiği belgeler varsa bunları da açıkça belirtmelidir.
  5. Eğer henüz vatandaşlık almadıysa ne zamandan beri başvurduğu ya da zaten Bangladeş içindeyse ne zamandan beridir orada olduğunu gösteren belgeleri de sunmalıdır. Eski vatandaşı olduğu ya da halen geçerli olan eski vatandaşlığına dair pasaport, vize ve diğer seyahat evraklarını da beraberinde bulundurmalıdır.
  6. Bengali dili hakkındaki bilgisi ya da bu dili bildiğine dair belgeler istenmektedir. Kişinin katıldığı kurslar varsa bu kurslardan aldığı belgeler istenebilir. Ayrıca sizinle Bangladeş dilinde sohbet edecek memur da sizin bu dil konusundaki bilginiz hakkında söz sahibi olacağı için mümkün olduğunda dürüst davranmalısınız.
  7. Varsa özel yeteneklerini belirtmeli, elinden gelen işlerin bir listesini sunmalı ve kalifiyeli olduğu alanları belirtmelidir. Eğer zaten Bangladeş’te çalışma hakkına sahipse çalıştığı yerden bunu ispatlayacak belgeler sunması gerekmektedir.
  8. Gelir durumunu gösterir belgeler ile bu paranın Bangladeş’te mi kalacağı ya da Bangladeş dışından başvuru yapacaksa sonraki vatandaşlık değişimi sonucu parasını ya da maddi varlıklarını Bangladeş’e mi taşıyacağını belirtmelidir.
  9. Varsa Bangladeş’te sahip olduğu mülk ve bunların ona ait olduğunu gösterir belge ve dokümanlar
  10. Varsa Bangladeş’te kalan ve yaşayan ailesinden kimselerin kimlik ve vatandaşlık bilgileri ile bunların ispat edilmesi.
  11. Varsa hastalığı ya da özürlülüğü gibi durumları belirtmeli ya da Bangladeş içerisinde akrabası olan kişilerin böyle bir durumda olup olmadığını belirtmelidir.
  12. Eğer başvuru sahibi bir kadınsa ve 2 yıldır Bangladeş’te Bangladeş vatandaşı olan biri ise ikinci vatandaşlığını kesin olarak alır.
  13. Başvuru sahibi son 5 yıldır Bangladeş’te yaşıyor ve normal bir hayatı varsa kesin olarak vatandaşlık hakkı alır.
  14. Vatandaşlığı kabul edilen kişilerden aşağıdaki şartlar istenmektedir:
  1. Ulusal başvuru durumu
  2. Bangladeş dili bilgisi
  3. Yetenekleri, bilgisi, tecrübeli olduğu işler ve alanlar
  4. Gelir kaynağı ve durumu
  5. Evli ise eşinin yetenekleri, gelir durumu ve gelir kaynağı
  6. Sorumlu olduğu kişilerin sağlık, özürlülük gibi durumlarını açıklayıcı bilgi
  7. Evli ise eşinin başvuru sahibiyle evli olduğunu kanıtlayan evlilik belgeleri
  8. Eşi Bangladeş Cumhuriyeti resmi görevlilerinden biri ise bu kişinin özellikle Bangladeş devlet bütünlüğüne zarar vermeyeceğine dair kanıt ya da belgeler.

Bunlar ve bunun gibi durumlar Bangladeş vatandaşlığı için bilinmesi gereken bilgiler ve belgelerdir. Ancak Bangladeş vatandaşlığı hakkında aklınıza takılan başka durumlar olursa Vize Merkezi şubelerimizi ziyaret edebilir ya da bize telefon açarak daha fazla bilgi edinebilirsiniz.

daha fazla göster

Yükleniyor...
İletişim
İstanbul
Tel : +90 (212) 970 05 13
Faks : +90 (212) 287 72 44
ortadogu@vizemerkezi.com
Ankara
+90 (312) 970 05 13
ayko@vizemerkezi.com
İzmir
+90 (232) 970 05 13
izmir@vizemerkezi.com
Edirne
+90 (284) 236 24 24
edirne@vizemerkezi.com
Bursa
+90 (224) 322 2059
bursa@vizemerkezi.com
Antalya
+90 (242) 255 5028
antalya@vizemerkezi.com
Gaziantep
+90 (342) 255 58 21
gaziantep@vizemerkezi.com