Vize Merkezi’ne hoş geldiniz. Kısa süreli Almanya vizeleri kapsamında başvuru yapmak isteyen, Türk vatandaşları için hazırladığımız vize türlerine dair detaylı bilgileri yazımızda bulabileceksiniz. Turistik vize, aile/akraba/arkadaş ziyaret vizesi, ticari/iş ve fuar ziyaret vizesi, transit vize, spor faaliyeti/kültürel etkinlik vizesi, kısa süreli öğrenim ve staj vizesi hakkında bilinmesi gereken hazırlık, uygulama ve değerlendirme, değerlendirme sonrası aşamalarını sizler için kısaca özetledik.

Almanya Vize İstiyor mu?

Almanya pasaport türlerine göre farklı vize seçenekleri sunmaktadır. Umuma mahsus pasaport sahibi Türk vatandaşlarının Schengen vizesi alması gerekir. Resmî pasaportu olan kişiler ise vizeden muaf sayılır. Ancak 6 ay içerisinde 90 günü geçmeyecek şekilde ve meslek faaliyetlerini sürdürmemek şartıyla Almanya’da bulunabilirler. 

Umuma mahsus pasaport sahibi iseniz ve vize başvurunuz olumlu sonuçlandıysa, Schengen bölgesine gidiş amacınıza göre uygun görülen vize süresi tarafınıza tanımlanır. Almış olduğunuz vize, seyahatiniz boyunca size Almanya ve diğer Schengen ülkelerinde bulunma hakkı tanır. Schengen ülkeleri arasında en çok hangi ülkede kalmayı planlıyorsanız o ülkeye başvuruda bulunmanız şarttır. Ancak seyahat sürenizi ön göremiyorsanız giriş yapacağınız ilk ülkeden vize talep etmelisiniz. 

Vize başvurusunda bulunmadan önce Almanya’ya seyahat etme nedeninize karar vermeniz gerekir. Seyahat amacınız, ilgili Konsoloslukça uygun görülen seçenekler arasındaysa başvurunuz değerlendirilmeye alınacaktır. Amacınızın uygun olması gerektiği kadar temin edilmesi istenen evraklar hakkında detaylı araştırma yapmak ve belgeleri eksiksiz hazırlamak da önemli bir adımdır. Başvuru sürecini sizin için kolaylaştırmamızı isterseniz bizimle iletişime geçmeniz yeterlidir. 

Almanya Vize Başvurusu

Kısa süreli Almanya vizesi başvurusunda, 12 yaşını doldurmuş olan her Türk vatandaşından parmak izi alınması gerekir. Şahsen başvurulması ve vize merkezine gidilmesi gereken bu süreçte her bir başvuru sahibine fiziki randevu verilmektedir. Randevu için ikamet ettiğiniz şehir ile başvurmak istediğiniz iData ofisinin bulunduğu şehrin aynı konsolosluk yetki alanında olması gerekir. 

Almanya vizesi almak için öncelikle en yakın merkezine başvuruda bulunmanız gerekir. Kimliğinizin, uyruğunuzun ve şahsi bilgilerinizin yer aldığı pasaport ve talep edilen gerekli evraklarınız sizden teslim alınır ve değerlendirme süreci başlamış olur. Bu adımda pasaport ve şahsi belgelerinizi geri almak için kargo veya elden teslim seçenekleri arasından birini tercih etmeniz gerekir. İlgili vize merkezi başvurunuzu yetkili Alman Dış Temsilciliği’ne iletecek ve vize talebiniz değerlendirilecektir.

Almanya Konsolosluğu Vize Bölümü eksiksiz olarak hazırlamış olduğunuz evraklarınızı teslim alır. Başvuru talebinizi ilgili konsolosluk ile paylaşır. Konsolosluğa belgelerin ulaşması birkaç günü bulabilmektedir. Evraklarınız ulaştıktan sonra ilgili konsolosluk veya elçilik, başvurunuz hakkında 15 gün içerisinde karar vermekle yükümlüdür. Değerlendirme sürecinin sona ermesinin ardından seçmiş olduğunuz yönteme göre pasaport ve resmî belgeleriniz tarafınıza kargo ile iletilir veya gelip almanız beklenir. 

Seyahatinizden en erken üç ay, en geç 15 gün içinde başvurmanız gerekmektedir. Paylaşmış olduğunuz vize evraklarınızın konsolosluk ile paylaşılma süresi birkaç güne yayılabildiğinden başvurunuzu son 15 güne bırakmamanız önerilir. Talebinizin Türkiye veya Almanya’ya ait bayramlara denk gelmesi durumunda işlem süreleri uzamaktadır. Başvuru sürecinin nasıl ilerleyeceğini sizler için kısaca özetledik.

Pandemi Sürecinde Almanya Vize Başvurusu Şartları Nelerdir?

Pandemi sebebiyle ülkemizden Almanya’ya gidişlerde birtakım seyahat kısıtlamaları yürürlüğe girmiştir. Türkiye’den yola çıkacak olan vatandaşlarımızın pasaport türü fark etmeksizin Covid-19 aşılarını tamamlamış olmaları beklenir. 25 Haziran 2021 tarihinden itibaren geçerli olan bu kurala uymayan Türk vatandaşları Almanya’ya seyahat edemeyecektir. Sadece aşılanmış olmak yeterli değildir, Paul Ehrlich Enstitüsü’nce kabul edilen aşılardan birini yaptırmış olmak ve son dozun üzerinden tam koruma sağlanması için 14 gün geçmiş olması gerekir. Seyahat sırasında aşılı olmak zorunluyken vize başvurusu ve yolculuk planı yapan kişilerin aşılı olması şart değildir. 

Almanya Vize Başvurusunda Hazırlanması Gereken Genel Belgeler

Seyahat amacınıza göre sunmanız gereken evrak listesi birçok etkene bağlı olarak değişmektedir. Ancak tarafınızca sunulması gereken genel belgeler: Pasaport, başvuru formu, biometrik fotoğraf, seyahat sağlık sigortası ve vize harcıdır. Araç bilgilerinizi içeren seyahat rezervasyonları da önemli evraklardandır. Bunlar dışında mesleğiniz ve Almanya’ya seyahat etme amacınıza bağlı olarak konaklama belgeleri, banka hesap dökümleri, çalışma ve izin aldığınıza dair belgeler, SGK hizmet dökümü ve SGK işe giriş bildirgesi, maaş bordroları, iş sözleşmesi, ek gelir (Tapu, ek banka hesap dökümü, araç ruhsatı, kira gelirleri) belgeleri sunmanız istenir.

Gerekli görülen durumlarda ilave belgelerin istenebileceğini ve temin etmekle yükümlü olduğunuzu bilmelisiniz. Ancak bu belgeleri sunmuş olmanız vize almanızı kesinleştirmez. Genel belgeler aşağıda belirtmiş olduğumuz kurallara göre dikkatle hazırlanmalıdır. Kısa süreli Almanya vizesi başvurusu hakkında destek almak için Almanya vize merkezimiz ile iletişime geçmenizi önermekteyiz.
Genel belgeleri hazırlanırken dikkat edilmesi gereken bilgileri sizler için hazırladık:

  • Pasaportunuz, başvurulan vizenin sona erme tarihinden itibaren en az üç ay geçerliliğe sahip olmalıdır. En az iki boş sayfası bulunması şarttır. Pasaportunuzun resimli sayfası ile üç yıl içerisinde olumlu yanıt verilen vizelerinize ait fotokopiler paylaşılmalıdır. Evlilik, boşanma gibi durumlar dolayısıyla isim ve soy isim değişiklikleri güncellenmemiş olan pasaportlar geçersiz sayılır. Geçerliliği sona ermiş olan pasaportlarınız da başvuru esnasında sunulmalıdır. 
  • Başvuru formu: Tüm alanlar eksiksiz doldurulmalı ve ilgili kişi tarafından imzalanmalıdır. Şahsen başvuru yapılmayacağı durumlarda ıslak imzalı vekalet formu ve vekaleti alan vatandaşın kimlik fotokopisi gerekmektedir.
  • Biometrik Fotoğraf: Biometrik özelliklere uygun olmalıdır. 6 aydan eski olmamalıdır ve 1 adet gerekmektedir.
  • Seyahat Sağlık Sigortası: Sadece Almanya’da değil, tüm Schengen bölgelerinde geçerli olmalıdır. 30.000 Euro teminatı ve her hastalık ve durumu karşılamalıdır. 
  • Vize Harcı: Almanya vize ücretleri başvuru ve vize türüne göre farklılaşabilmektedir. Öğrenmek için vize merkezimiz ile iletişime geçiniz.

Almanya Turistik Vizesi

Schengen ülkeleri arasında önemli bir yere sahip olan Almanya’yı turist olarak ziyaret etmek istiyorsanız başvurmanız gereken vize türü Almanya Turistik Vizesi’dir. Aşağıda yer vereceğimiz evraklara ek olarak mesleğiniz, ulaşım aracınız gibi sebeplerle farklı belgeler sunmanız gerekebilir. Kısa süreli Almanya vizeleri için sunacağınız evrakların eksiksiz olarak tarafınıza iletilecek sıralama ile gerçekleştirilmesi önemlidir. Belgelerinizi kusursuz olarak sunsanız dahi sebep gösterilmeksizin vizeniz reddedilebilir. Bu durumda vize harcınız geri ödenmez. 
Almanya turist vizesi için talep edilen genel evrak listesi
• Pasaport
• Başvuru formu,
• Biometrik fotoğraf, 
• Seyahat sağlık sigortası, 
• Vize harcı,
• Ulaşım seyahat rezervasyonlarıdır.
Almanya turistik vizesine özel olarak talep edilen, meslek ve gidiş amacınıza göre genişletilebilecek evraklar: 
• Konaklama belgeleri,
• Banka hesap dökümü, 
• Maaş bordrosu, 
• Çalışma ve izin belgeleri,
• SGK hizmet dökümü,
• SGK işe giriş bildirgesi,
• Ek gelir belgelerini tamamlamanız istenir.

Almanya Turistik Vizesi Çocuklu Seyahatte Gereken Belgeler

Seyahat edecek olan çocuklar 18 yaşın altındaysa her biri için anne ve babadan noter onaylı tasdikli muvafakatname sunulmalıdır. Muvafakatnamenin aslıyla birlikte fotokopisini de gerekmektedir ve son 6 ay içerisinde çıkarılmış olmalıdır. Anne baba arasında boşanma durumu söz konusu ise velayetin hangi ebeveynde olduğunu gösteren mahkeme karar belgesi sunulması gereken evraklar arasında yer alır. Velayet tamamıyla tek bir ebeveyne aitse mahkeme kararı ve çocuğun yasal velisinin başvuru ve gerekli formları imzalaması yeterli bulunacak, muvafakatnameye ihtiyaç olmayacaktır. 

Başvuru sırasında ebeveynler vize merkezinde birlikte hazır bulunmalıdır. Bir aksilik durumunda gelemeyecek olan ebeveynin, çocuğunun yurt dışına çıkmasını onayladığına dair muvafakatname ve iDATA vekaletnamesini eksiksiz doldurması beklenir. Ebeveynlerden her ikisinin de başvuru sırasında vize merkezinde bulunmayacak olması durumunda ise vekil olarak belirlenen kişiye verecekleri iDATA vekaletnamesini ve muvafakatnameyi imzalamaları ve eksiksiz olarak evrakları teslim etmeleri istenir. Aynı zamanda ebeveynlere ait yeni kimlik belgesi ve geçerli pasaportun fotokopileri de sunulmalıdır. 

Seyahat edecek her çocuk için kısa süreli Almanya vizeleri kapsamında da ayrı ayrı başvuru formu hazırlanmalı ve evraklar kusursuz bir şekilde tamamlanmalıdır. 0-12 yaş aralığındaki çocukların parmak izi uygulamasına dahil olmasına gerek yoktur. Çocuklar parmak izi vermeyecek olsalar da başvuru sırasında vize merkezinde bulunmalıdırlar. 12-18 yaş grubunda olan ve daha önce yapmış oldukları vize başvurusunda parmak izi vermemiş olan çocuklar ise Almanya vize ve biyometrik süreç prosedürleri sebebiyle anne-baba veya yasal temsilci ile vize merkezinde hazır bulunmalı ve parmak izi vermelidirler. 18 yaşından küçük olan çocukların ebeveyn veya yasal temsilci bulunmaksızın başvuruda bulunmaları mümkün değildir. 

Çocuk, seyahat süresince masraflarını karşılayacak kişiyle birlikte başvuruda bulunuyorsa ve bu kişi 1. derece akrabası ise bu kişinin ekonomik gücünü kanıtlayan belgelerini kopyalamasına ve çocuğun dosyasına da eklenmesi gerekmez. Ancak 1. derece yakını olan kişi, çocuğun masraflarını karşılayacağını bildiren bir dilekçe sunmalıdır.

Almanya'ya Gidecek Çocuk Öğrenci İse

Çocuk öğrenci ise eğitim gördüğü okuldan öğrenci belgesi alınması gerekir. Tatil dönemlerinde öğrenci belgesi sunulması yeterliyken, eğitim öğretim dönemi içerisinde vize başvurusunda bulunulması durumunda okuldan izin belgesi alınması ve bu belgenin aslının sunulması gerekecektir. Çocuğa ait Tam Tekmil Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği QR Koda sahip olacak şekilde sunulmalıdır. Düşünceler kısmının doldurulmuş olması önemlidir. Sponsor ile yurt dışına gidecek olan çocuğun, 1. derece yakını olan sponsorunun nüfus kayıt örneği de evraklar arasında eklenmelidir. Bu belgede çocuğun sponsor ile akrabalık derecesine sahip olduğu görülmelidir. Ayrıca çocuğun sponsoru (1. derece yakını), kendi meslek grubuna özel olarak belirlenen ekonomik gücünü gösteren belgeleri eksiksiz sunmalıdır.

Almanya Aile, Akraba, Arkadaş Ziyaret Vizesi

Almanya’da ikamet eden yakınlarınızı veya sevdiklerinizi ziyaret etmek istiyorsanız başvurmanız gereken vize türü Almanya aile, akraba, arkadaş ziyaret vizesidir. Bu vize türünde de evraklarınızı eksiksiz ve vize merkezince bildirilen sıralama ile hazırlamanız önemlidir. Gereken standart evrak listesi:

  • Pasaport
  • Başvuru formu,
  • Biometrik fotoğraf, 
  • Seyahat sağlık sigortası, 
  • Vize harcı,
  • Ulaşım aracınız hakkında detaylı bilgi veren seyahat rezervasyonlarınızı sunmanız gerekir.

Almanya aile, akraba, arkadaş ziyaret vizesine özel olarak talep edilen ve mensubu olduğunuz meslek ve gidiş amacına göre genişletilebilecek evraklar: 

  • Konaklama belgeleri,
  • Nüfus kayıt örneği aslı,
  • Banka hesap dökümü, 
  • Maaş bordrosu, 
  • Çalışma ve izin belgeleri,
  • SGK hizmet dökümü,
  • SGK işe giriş bildirgesi,
  • Ek gelir belgeleri,
  • Çocuk ile seyahat edecekseniz ek belgeler hazırlamanız gerekecektir.

Almanya Ticari, İş ve Fuar Ziyareti Vizeleri 

Türkiye’den Almanya’ya iş sebebiyle yapacağınız seyahatler için ticari, iş ve fuar ziyareti vizesine başvurmanız gerekmektedir. Ticari, iş ve fuar sebebiyle Almanya’da bulunmanız gerekiyorsa vize başvurusu için gereken tüm belgeleri eksiksiz olacak şekilde sunmanız şarttır. Kısa süreli Almanya vizesi kapsamında olan bu vize türünde talep edilen genel belgeleri paylaşıyoruz:
Almanya Ticari, İş ve Fuar Ziyareti Vizeler İçin Genel Evraklar 

  • Pasaport
  • Başvuru formu,
  • Biometrik fotoğraf, 
  • Seyahat sağlık sigortası, 
  • Vize harcı,
  • Ulaşım seyahat rezervasyonları sunulmalıdır.

Almanya ticari, iş ve fuar ziyareti vizesine özel olarak talep edilen ve mensubu olduğunuz meslek ve gidiş amacına göre genişletilebilecek evraklar: 

  • Ticari davetiye: Almanya’ya davet eden firmanın bilgilerinin de bulunduğu davetiyenin aslı veya faksı sunulmalıdır. Vize başvurusunda bulunan kişinin kimlik bilgileri, görev yaptığı şirket ve şirketteki görevi, davet eden firmanın bilgileri ve eksiksiz olacak şekilde adresi, eğer birden fazla seyahat edilecekse talep edilen vize süresi, seyahatinizi tam olarak açıklayacak şekilde geliş amacınız ve Almanya’da bulunma süreniz, Almanya’da bulunacağınız süre boyunca seyahat ve konaklama giderlerinizi karşılamakta zorlanmayacağınızı gösterir belgeler gerekmektedir.
  • Fuar katılım belgesi: Katılımcı Almanya sınırları içerisinde gerçekleşecek olan bir fuarda stant kuracaksa “Fuar Katılımcı Kartı” sunması gerekmektedir. Bu kartın ibrazı halinde Konsolosluğa ait Vize Bölümü gerekli incelemelerin ardından katılımcıdan vize ücreti alınmamasını uygun görebilmektedir. Bu kararı vermek tamamen Konsolosluğun inisiyatifindedir. Katılımcı stant kurmayacak ise ilgili fuara ait giriş evrakı, bileti veya davetiyeyi evrakları arasında bulundurmalıdır. 
  • Şirket dilekçesi: Başvuracak olan Türk vatandaşının çalıştığı şirketin adı, adresi ve tüm bilgilerini kapsayan bir dilekçe sunması gerekmektedir. Bu dilekçenin ıslak imzalı ve kaşeli olması ve aslının verilmesi gerekmektedir. Vize başvurusunda bulunan kişinin çalıştığı şirketteki görevi, çoklu seyahat gerçekleşecek ise istenilen vize süresi, hangi amaç ve süre ile Almanya’da bulunacağı, çalıştığı firmanın kişinin ülkede bulunacağı süre içerisinde tüm masraflarının karşılanacağını gösterir bir belge sunulmalıdır.
  • SGK hizmet dökümü,
  • SGK işe giriş bildirgesi,
  • Banka hesap dökümü, 
  • Maaş bordrosu, 
  • Ek gelir belgeleri,
  • Çocuk ile seyahat edecekseniz ilave belgeler sunmanız istenecektir.

Almanya Transit Vize

Ülkemizden Schengen ülkesi olmayan başka bir ülkeye seyahat ederken Almanya’da pasaport kontrolünden geçmeden ve havalimanını terk etmeden aktarma yapma durumunda alınabilecek vize türüdür. Almanya vizeleri kapsamında olan transit vize, Frankfurt-Main ve Münih Havalimanı’nda geçerlidir. Bazen Düsseldorf, Köln-Bonn, Hamburg ve Berlin-Tegel Havalimanı’nda da belli zamanlarda aktarma yapılabilmektedir. Başvuru sırasında gereken genel evrak listesi:

  • Pasaport
  • Başvuru formu,
  • Biometrik fotoğraf, 
  • Seyahat sağlık sigortası (Almanya havaalanı Schengen dışı bir ülke için geniş amaçlı kullanacak ve havaalanında herhangi bir kapı geçişi yapmayacak kişilerin seyahat sağlık sigortası bulunmayabilir.), 
  • Vize harcı
  • Ulaşımınıza dair detaylı seyahat rezervasyonlarıdır.

Almanya transit vizesi ve gidiş amacına göre genişletilebilecek evraklar: 

  • Seyahat planı,
  • Asıl gidilecek ülke giriş belgesi,
  • İkameti kanıtlayıcı belgeler, 
  • Konaklama belgeleri, 
  • Banka hesap dökümü, 
  • Maaş bordrosu ibraz etmelisiniz.

Almanya Spor Faaliyeti, Kültürel Etkinlik Vizesi 

Almanya’ya kültürel veya sporla alakalı bir etkinlik için gitmek niyetindeyseniz genel evrak listesiyle birlikte gidiş amacınızı kanıtlayacak belgeler sunmanız beklenir. Bu vize türünde de tüm evraklarınızı eksiksiz hazırlanması şarttır. 

Başvuru sırasında sunulması gereken genel evrak listesi:

• Pasaport
• Başvuru formu,
• Biometrik fotoğraf, 
• Seyahat sağlık sigortası (Almanya havaalanı Schengen dışı bir ülke için geniş amaçlı kullanacak ve havaalanında herhangi bir kapı geçişi yapmayacak kişilerin seyahat sağlık sigortası bulunmayabilir.), 
• Vize harcı
• Ulaşım seyahat rezervasyonları

Kısa süreli Almanya vizeleri arasında yer alan spor faaliyet ve kültürel etkinlik vizesi meslek ve gidiş amacına göre genişletilebilecek evraklar: 

  • Konaklama belgeleri, 
  • Kültürel davetiye,
  • Sportif faaliyet davetiyesi,
  • Gönderen kurum dilekçesi,
  • İzin belgesi,
  • Banka hesap dökümü, 
  • Maaş bordrosu, 
  • SGK hizmet dökümü, 
  • SGK işe giriş bildirgesi, 
  • İş sözleşmesi ibraz edilmelidir.

Almanya Kısa Süreli Öğrenim ve Staj Vizesi

Almanya’da kısa süreli öğrenim görmek ve staj yapmak isteyen Türk vatandaşlarının başvurabileceği vize türüdür. Kısa süreli Almanya vizeleri kapsamında yer alır, öğrenim ve staj vizesinde 90 günü aşmamanız gerekmektedir. Aşağıda belirttiğimiz belgelerin tamamının asılları ile birer adet fotokopisi de sunulmalıdır.

Genel Evrak Listesi

  • Pasaport
  • Başvuru formu,
  • Biometrik fotoğraf, 
  • Seyahat sağlık sigortası (Almanya havaalanı Schengen dışı bir ülke için geniş amaçlı kullanacak ve havaalanında herhangi bir kapı geçişi yapmayacak kişilerin seyahat sağlık sigortası bulunmayabilir.), 
  • Vize harcı
  • Ulaşım seyahat rezervasyonları

Kısa süreli öğrenim ve staj vizesine özel olarak talep edilen ve genişletilebilecek evraklar: 

  • Vekaletname
  • Muvafakatname aslı ve fotokopisi
  • Staj belgesi
  • Staj sözleşmesi
  • Öğrenci belgesi
  • İş sözleşmesi
  • Burs veya hibe belgesi ibraz edilmelidir. Özellikle staj ve öğrenim konusunda Almanya farklı belgeler sunmanızı isteyebilir.
  • Kısa Süreli Almanya Vizeleri Başvurusunda Dikkat Edilmesi Gerekenler
  • İbraz etmeniz gereken belgeleri belirtilen sıra ile hazırlamak ve sunmak önemlidir. 
  • Talep edilen evrakları şeffaf dosya gibi paketleme ekipmanları kullanarak iletmeyiniz. 
  • İki veya daha fazla kişi ile seyahat edecekseniz, konaklama ve seyahat rezervasyon belgelerinde yolculuğa katılacak tüm bireylerin isimlerinin yazdığından emin olmalısınız.
  • Çocuklar, öğrenciler ve farklı meslek grupları için istenilecek belgelerin değişebileceğini unutmayınız.
  • Uçak yerine farklı bir ulaşım aracını tercih etmeniz durumunda ilave evraklar talep edilebilir.

Vize evraklarınızı eksiksiz tamamlamış olmanıza rağmen başvurunuzun kabul edilemeyebileceğini ve vize başvuru harcınızın tarafınıza ödenmeyeceğini bilmelisiniz.