Evcil hayvan ile seyahatin püf noktaları

Evcil hayvan ile seyahatin püf noktaları

Aileden biri, çocukların can arkadaşı evcil hayvanlar seyahat vakti geldiğinde sizinle mi gelecek geride mi bırakılacak konusu önemli bir konu. Seyahat uzun vadeli ise yanınızda götürmek güçlü seçeneklerden biri olacaktır. Öyle karmaşık evrak talebi olmasa da kolayca hazırlanabilecek birkaç resmi evrakı hazır etmek elzem. Seyahat ettiğiniz ülkenin özel bir belge isteyip istemediğini önceden öğrenmekte yarar var. Bizim burada anlatmaya çabalayacağımız genel kurallar olacaktır.

Karayolu ile götürülecekse hayvan açısından daha az stresli ve güvenli bir yolculuk yapılmış olacaktır. Yok eğer uçak ile yolculuk yapılıyorsa o zaman da her firmanın istediği prosedürler farklı olduğundan seyahate başlamadan önce konuyu havayolu şirketi ile konuşmak sorunsuz bir uçuş yaşamanızı garantiler. Şehir içi kısa yolculuklarda bile sorunun envai türünü yaşayan evcil hayvan dostlarının konu yurtdışı olunca daha bir titizlenmesi anlaşılır bir durumdur. Yolculuk türleri arasında en rahat olanı demiryolu taşımacılığıdır. Yüksek hızlı trenlerin evcil hayvan taşıma kuralları evcil hayvanınızı yanınızda taşıyabilmeyi içeriyor. Hayvanın kafes içerisinde olması ve aşılarının tam olduğunu gösteren belgeye sahip olması şartıyla vagon içerisinde yolculuk yapmasına izin veriliyor. Bu büyük bir kolaylık, hayvanı yolculuk boyunca uyuşturmaya gerek kalmadan seyahat edebiliyorsunuz.

Uçak ile seyahatin zorunlu olduğu durumlarda ne yapılabilir sorusunun yanıtını arayacağız yazının bundan sonraki bölümünde. Öncesinde şu genel koşulu belirtmeden geçmeyelim, yabancı ülkelere seyahat esnasında tüylü dostunuzun evrakları tam olmalı. Pet Travel Scheme’den (PETS) haberdar mısınız? Bu sistemin geçerli olduğu ülkelerde patinin bir pasaporta gereksinimi olacaktır. Belgeler konusuna geçmeden hemen belirtelim, PETS standartlaşmış kurallar dizini içermez. Gideceğiniz ülkenin kurallarını o ülkenin konsolosluklarından öğrenmeniz sorunsuz bir yolculuk için gereklidir. Pasaportta hayvanın aşıları, kimliği ve mikroçip numarası ve veterinerin onay imzası bulunur. Bazı ülkeler, Tarım İl Müdürlüğünden resmi sağlık sertifikası istiyor. Yolculuğun 2 gün öncesinde Tarım İl Müdürlüğü, Hayvan Sağlığı Şube Müdürlüğü’nden veteriner sağlık sertifikası alınması gerek. Bu evrak için aşı karnesinin aslı ve fotokopisi, kuduz titrasyon test sonucu ve evcil hayvanınızı yanınıza almanız gerek.

Aşılar konusu üzerinde durulmaya değer, zira son dakika hazırlanacak bir belge değildir aşı karnesi. Aşılardan bir kısmının etkili olması seyahatten iki-üç hafta önce yapılmasına bağlıdır. Seyahat esnasında hayvanın stresten uzak bir yolculuk yapabilmesi için veterinerce önerilen ilaçları kullanması Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği’nce (IATA) önerilen bir uygulama değildir. İlaç konusunda ince eleyip sık dokumak gerektiği anlaşılıyor. AB ülkeleri seyahatten 15 gün önce evcil hayvana iç-dış parazit ilaçlarının yapılmış olmasını zorunlu kılıyor. Kuduz aşısı ise periyodik olarak yapılmış olmalı. Kuduz Titrasyon testinin AB’ye üye ülkelere yolculuk yapmadan 3 ay önce, uzak doğu ülkelerine gitmeden 1 ay öncesinde yapılmış olma koşulu var.

Evraklar tamam ise uçak yolculuğu için evcil hayvan taşıma koşullarına bir göz atabiliriz. Öncelikle evcil hayvanın bir bilete gereksinimi var. Fiyat konusu havayolu şirketleri arasında farklılık gösteriyor. Sekiz kilodan ağır (havayolu şirketleri farklı kilolarla uçuş yapıyor olabilir) hayvanların uçağın kargo bölümünde taşınması zorunluluğu var. Belirtilen kilodan daha aşağıda ise kabin bölümünde taşımak mümkün olabiliyor. Ancak IATA tarafından onaylı taşıma çantası ön koltuğun altına sığabilecek boyutlarda olmalı. Yolculuk boyunca patiniz çantasından çıkamıyor. Havayollarının evcil hayvanı taşıma kurallarına bir bakalım. Tüm bu bilgileri havayolu şirketinin internet sayfasından da edinebilirsiniz.

Evcil hayvanınız ile seyahat için vize başvurusunu Vize Merkezi'nden yapabilirsiniz. Konusunda tecrübeli ülke temsilcilerimiz evrak takibi ve başvuru sürecini sizin adınıza yürütebilirler. Pasaportunuzda VIS'li Schengen vizeniz var ise ofise gelmeden posta yoluyla başvurunuzu yapabilirsiniz. Sizi Başvuru Merkezi'ndeki yoğunluktan kurtarıyor olacağız!

Dış Hatlar

Çantaları dâhil olmak üzere ağırlığı 6 kiloyu geçmeyen kedi ve köpekler kabinde taşınabiliyor. 6 kilonun üzerindeki evcil hayvanlar, havalandırma sistemli kargo bölümünde taşınabiliyor. Evcil hayvanlar, hava alan, sıvı sızdırmayan ve kilitlenebilen 55x40x20 cm boyutlarındaki çantalar veya kafesler içinde taşınabilir.

İç Hatlar

Evcil hayvan olarak sadece kedi, köpek, muhabbet kuşu ve küçük kaplumbağa kabine girebiliyor. Kabin içinde taşınabilecek olan evcil hayvanlar sadece hava alan, sıvı sızdırmayan ve kilitlenebilen 55x40x20 cm boyutlarında ve en fazla 6 kg’a kadar uçuşuna uygun çantalar veya kafesler içinde taşınabilir. Evcil hayvanlar, uçuş boyunca yerde durmak zorundadır.

THY – ANADOLU JET

Yolculuk öncesinde patinizle seyahat edeceğinizi firmaya bildirmeniz gerekiyor. 8 kiloya kadar olan evcil hayvan 45x35x23 cm ölçülerdeki kafeslerde kabin içinde yolculuk yapabiliyor. Aşı karnesine uçuş esnasında erişilebilir olmalı. Evcil hayvanınız için ayrıca bilet almanız gerekiyor.

SUN EXPRESS

Evcil hayvanların taşınmasına ilişkin özel rezervasyonlar havayolu şirketine uçuş saatinden en geç 72 saat olmak üzere mümkün olduğu kadar erken bildirilmeli.

ATLAS JET

Evcil hayvanlarınızı 45x35x23 cm ölçülerindeki muhafazasında taşıyabiliyorsunuz. Evcil hayvanın muhafazası/kafesi ile tartıldığında 6 kiloyu geçmemesi gerekiyor.

PEGASUS

Uçak kabininde evcil hayvan taşınması, ancak rezervasyon yapılması ile mümkün olabiliyor. Evcil hayvanlar hava alan, sıvı sızdırmayan ve kilitlenebilen 55x40x20 cm boyutlarındaki çantalar veya kafesler içinde taşınabiliyor. Patinin toplam ağırlığının kafesi dahil 5 kg’ı geçmemesi koşulu var.

ONUR AİR

Onur Air seferlerinde evcil hayvan taşıması yapılamıyor.

Evraklar hazır, biletler temin edildiyse artık yola çıkmanın zamanıdır. Keyifli yolculuklar dileriz.

Hızlı Erişim

Hemen Başvur

Hemen Başvur

Alanlarında uzman danışmanlarımız ile vize başvurularınızı hızlıca tamamlayın.

Whatsapp