Çek Cumhuriyeti vizesi evrakları seyahatin sebebine, süresine ve mesleki, mali ya da başvuru sahibinin kişisel niteliklerine göre farklılık gösterecektir. Aynı zamanda güncel koşullar da vize evrakları hazırlanırken gözden geçirilmelidir.

Çek Cumhuriyeti’ne yapacağınız seyahatle ilgili gerekli güncel evrak listesini Vize Merkezi uzmanlarımızdan alarak danışmanlığımızda kolaylıkla vize başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz. Çek Cumhuriyeti vize işlemlerine dair diğer detaylar için ilgili sayfayı inceleyebilirsiniz.

Çek Cumhuriyeti Vizesi

Çek Cumhuriyeti yönetimi anlaşmalar gereği kısa süreli seyahatler için Schengen vizesi alma zorunluluğu getirmiştir. Çek Cumhuriyeti dış temsilcilikler tarafından onaylanacak olan Schengen vizesi 90 gün süreyle geçerlidir.

Bordo pasaport sahibi Türk vatandaşları seyahatlerinden önce Çek Cumhuriyeti tarafından yetkilendirilen vize işlem ofislerine dosyalarını vererek başvurularını gerçekleştirmek zorundadır. Çek Cumhuriyeti’ne bağlı tüm vize başvurularında yetkili kurum Çek Büyükelçiliği ve Konsolosluklardır. Vize değerlendirme sürecine müdahale edilemez.

Çek Cumhuriyeti Vizesi evrakları eksiksiz teslim edilebilmelidir. Ayrıca tüm evraklarda yer alan bilgiler teyit edilebilir nitelikte olmalıdır. Konsolosluk yetkilileri ek bir evrak talebinde bulunduğunda bu evrak teslim edilebilmelidir. Dosyanızdaki beyan ve bilgilerin teyit edilemiyor olması vize reddine sebep olabilmektedir.

Çekya vize evrakları konusunda dikkat edilmesi gereken bir diğer husus doğru vize kategorisinden başvuru yapmanızdır. Seyahat sebebiniz ile uyumlu vize kategorisinden başvurmalı ve o vize türünde talep edilen evrakları teslim etmelisiniz.

Çek Cumhuriyeti Vizesi Evrakları

Schengen vizesi prosedürüne bağlı olarak başvurusu gerçekleştirilen Çek Cumhuriyeti vizesi için evraklar kişiye özel olarak hazırlanmalıdır. Kişinin iş durumu, mali yeterliliği, Türkiye’ye dönüşü için bağlarının sıkı oluşu, seyahat sebebi ve benzeri değişkenler evrakların da farklı talep edilmesini gerektirir. Aşağıda sunacağımız evrak listeleri geneldir. Eğer Çek Cumhuriyeti vizesi için başvuru yapacaksanız öncelikle uzmanlarımızdan şahsınıza özel evrak listenizi temin etmeniz gerekmektedir.

Çek Cumhuriyeti Vizesi Ortak Evrak Listesi

Her vize başvurusunda uygulanacak genel bir evrak listesi mevcuttur. Bunlar her dosyada bulunması gereken belgelerdir.

Pasaport

Seyahat sonrası en az 6 ay daha geçerli olması talep edilen pasaportunuzun iki boş sayfası bulunmalıdır. Evlilik ya da boşanma nedeniyle soyadınız değişti ise sürecin sağlıklı işlemesi açısından hem kimlik hem de pasaport üzerinde değiştirilmelidir. Varsa eski pasaport fotokopileri de dosyaya eklenmelidir.

Vize Talep Dilekçesi

Çek Cumhuriyeti’ne seyahat için vize başvuru sahibi tarafından kaleme alınacak dilekçe; Konsolosluğa hitaben ve İngilizce yazılmalıdır. Dilekçe içeriğinde seyahat amacı ve seyahat tarihleri belirtilmelidir. Çalışan kişiler ise hem şahsi dilekçelerini hem de şirketlerinden alacakları izin yazısını dilekçe formatında sunmalıdırlar. Bu dilekçeler firma antetli kağıdına yazılmalıdır. Seyahate özel diğer detayların dilekçeye tatbiki için Vize Merkezi temsilcileri ile irtibata geçmeniz daha sağlıklı olacaktır.

Fotoğraf

35*45 mm ölçülerindeki biyometrik fotoğraf başvuru sahibinin güncel halini yansıtmalıdır. Fotoğraf beyaz fonda ve tam karşıdan çektirilmeli ve dosyaya 2 adet eklenmelidir.

Banka Hesap Özeti

Çek Cumhuriyeti’nde kalınacak her gün için günlük 100 Euro olacak şekilde toplam tutar hesapta bulunmalıdır. Evrak banka yetkililerinden alınmalı kaşeli ve ıslak imzalı olmalıdır. Hesaptaki başvuru öncesi standart girişi/çıkış dışında şüphe uyandırıcı hareketler hoş karşılanmaz.

Kimlik Fotokopisi ve Tam Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği

Kimliğiniz de tıpkı pasaportunuz gibi güncel bilgiler içermeli ve aynı bilgilere sahip olmalıdır. Nüfus kayıt örneğinde adresiniz ve aile bireyleri açıkça görülmelidir.

Otel ve Uçak Rezervasyonu

Seyahat tarihiniz itibarıyla geçerli otel ve gidiş/dönüş uçak bileti rezervasyonunuz da dosyada olması gerekmektedir. Ayrıca eğer birden fazla ülke seyahat söz konusu ise gideceğinizi diğer ülkelerdeki konaklamanız ve seyahatinizin bilgileri de vize dosyanızda olması gerekir.

Gelir Belgeleri

Banka hesap özetinin yanında, bordro, ruhsat, kira katratı ve benzeri gelir gösteren evraklar da dosyanızda bulunmalıdır. Eğer seyahatinizin masraflarını başkası karşılayacaksa size sponsor olacak kişinin gelir belgeleri de dosyada olmalıdır.

Seyahat Sağlık Sigortası

Tüm Schengen Ülkeleri için geçerli olan, olası bir hastalık halinde bütün tedavi masrafları veya vefat durumunda ülkeye dönüş masraflarını da kapsayan en az 30.000 Euro teminatlı seyahat sigortası poliçesi evraklar arasında teslim edilmelidir. Evrak ıslak imzalı, kaşeli olmalı ve gidiş tarihinden bir gün önce başlayıp dönüş tarihinden bir gün sonra sona ermelidir.

Vize Başvuru Formu

Tüm form bölümleri eksiksiz ve İngilizce olarak doldurulmuş olmalıdır. Tarih atılmış ve başvuru sahibi tarafından imzalanmış olmalıdır.

Şirket Evrakları

Kişi eğer işveren ya da ücretli çalışan ise güncel tarihli şirket evrakları dosyaya eklenmelidir. (vergi levhası, imza sirküleri, ticaret sicil gazetesi, SGK 4A/4B Hizmet dökümü, işe giriş belgesi vb.)

Kamuda Görevli Olanlar İçin İzin Belgesi

Kişinin görev kartı ve seyahat tarihlerinde izinli olduğunu gösteren belge dosyada bulunmalıdır.

Ek Bilgi Formu

İstanbul Başkonsolosluğu kapsamından başvuru yapacak kişiler ek bilgi formunu da eksiksiz olarak doldurarak dosyaya eklemelidir.

Yukarıda sıraladığımız genel evraklara ek olarak;

Tur ile ülkeyi ziyaret edecek kişilerin Ankara başvuruları için tur programını da sunmaları gerekmektedir.

Başvuru sahibi çiftçi ise;

Ziraat odası tarafından verilmiş çiftçi belgesi (ıslak imzalı ve kaşeli)

Başvuru sahibi emekli ise;

Emekli maaşını gösterir belge, emekli cüzdanı

Başvuru sahibi öğrenci ise

E-Devletten alınmış ve kare kodlu öğrenci belgesi. Ankara başvurularında okuldan alınmış ıslak imzalı, kaşeli güncel öğrenci belgesi talep edilmektedir.

Başvuru sahibi reşit değil ise

Tek ebeveyn ya da yalnız seyahat edecekse noterden onaylı muvafakat name. İstanbul başvuruları için, anne-baba ve çocuk beraber gidiyor ama aynı anda başvuru yapmıyorlarsa, noterden orijinal muvafakat name alınmalıdır.

Türk vatandaşı olmayanlar için

Türkiye’de oturma ve çalışma izni; dönüş tarihinden itibaren 3 ay daha geçerli olması gerekmektedir.

Çek Cumhuriyeti Ticari Vize Başvurularında Gerekli Evraklar

Yukarıdaki evraklara ek olarak;

Öngörülen seyahat süresince düzenlenmiş polis departmanından alınan resmi davetiye ve fotokopisi (POZVÁNÍ) sunulmalıdır. Davetiyede yer alan doğum tarihi, pasaport numarası, iş ve ev adresi gibi bilgiler muhakkak doğru yazılmış olmalıdır.

Davet eden şirket Çek Cumhuriyetinde değilse görüşmenin Çek Cumhuriyetinde yapılacağına dair kanıtlayıcı belge (davet onayı vb.)

Ankara başvuruları için Çek Cumhuriyeti’ndeki şirketten kişiye gönderilmiş imzalı ve kaşeli davetiye sunulmalıdır. Sunulacak davetiyelerin, ıslak imza kaşeli orijinal olması gerekmektedir. Davet eden şirket Çek Cumhuriyeti’nde değilse bile orijinal davetiye sunulmalıdır.

Çek Cumhuriyeti Aile Ziyareti Vizesi Gerekli Evraklar

Eğer bir aile bireyi ziyaret edilecekse mutlaka Çekya’da yaşayan kişiye dair evraklarla birlikte kişinin bağlı olduğu belediyeden alınmış ve onaylı davetiye ibraz edilmelidir. Vize başvurusunda davetiyeye ek olarak Çek Cumhuriyeti’nde yaşayan kişinin oturum izni ya da vatandaşlık belgesi.

Yeterli maddi yeterliliğe sahip olduğunu gösterir belge. Pasaport fotokopisi ve akrabalığı gösteren Nüfus kayıt örneği de eklenmelidir.

Çek Cumhuriyeti Şoför Vizesi Evrakları

Yukarıda sunulan evraklara ek olarak;

  • Şirketin C2 yetki belgesi
  • Başvuru sahibinin sürücü belgesi ve aracın ruhsatı
  • Seyahat masraflarının nasıl karşılanacağını gösterir belgeler

Seyahate katılacak olan çocuklar 0-6 yaş aralığında ise vize ücreti ve aracı kurumun hizmet bedeli alınmamaktadır. Çocuklar 6-12 yaş aralığında ise vize ücreti ödenmemektedir. Fakat aracı kuruma hizmet bedelinin ödenmesi gerekir.