Yunanistan'da çalışma izni nasıl alınır? Globalleşen ve değişen dünyada var olan mevcut ekonomik, siyasi ve sosyal koşullarda insanlar alternatif yaşam olasılıklarını araştırıyor. Bireyler, farklı ülkelerde yaşam ve iş olanaklarını değerlendiriyorlar. Bu koşulları değerlendirirken birçok insanın ana kriteri diğer ülkenin dili, dini, refah seviyesi, çalışacağı sektörün o ülkedeki durumu kimi içinse kültürel ve coğrafik olarak yakınlık oluyor.

Yunanistan, coğrafik olarak yakın olması, kültürün ve yemek kültürünün Türkler ile benzeşmesi, son yıllarda iki ülkenin de iyi ilişkilerde olmamız sebebiyle, Türklerin yaşamak için potansiyel gördüğü ülkelerden birisi…

Burada, sorun olarak görülen ya da görülmesi muhtemel tek konu ise Yunanistan’ın 2009 yılından beri bir ekonomik kriz içerisinde olmasıdır. Mevcut ekonomik şartlarla kendi ülke vatandaşlarının bile ne kadar iş bulabildiği meçhulken, Türklerin orada uygun bir iş bulma imkanı kısıtlı gözükmektedir.

Bunların dışında Yunanistan’ın resmi dilinin Yunanca olması ve bu dili konuşan insanın az olması ve dilin zor olması da, Yunanistan’da çalışma konusunu zorlaştıran kriz dışındaki diğer bir etmendir.

Yine de her şeye rağmen Türklerin yoğun olarak tatil ve seyahat amaçlı olarak bu ülkeye gitmesi turizm ve benzeri/bağlantılı hizmet sektörleri için Türkçe bilen eleman ya da Türkleri iyi tanıyan eleman ihtiyacını doğurabilir.

Yunanistan’da Türk işçisi çalıştırmak için diğer Avrupa ülkeleri ile yapıldığı gibi bir anlaşma ve bu işçilerin sosyal güvenliklerine dair bir anlaşma bulunmamaktadır. Yunan ya da Avrupa Birliği vatandaşı değilseniz, Yunanistan’da çalışmak için Yunanistan çalışma izninizin bulunması gerekiyor.

Öncelikle, Yunanistan’da Türk işçi çalıştıracak olan Yunan şirketinin bir yazı ile birlikte Türkiye’deki Yunan Konsolosluğu’na başvurması ve çalışma izni talebinde bulunması gerekiyor. Yunanistan’da çalışacak olan işçi, pasaportundaki bu çalışma vizesi ile Yunanistan’a geldikten sonra ikamet tezkeresi için bağlı bulunduğu Yunanistan’daki belediyeye, çalışma izni içinse Atina Valiliği Çalışma Müdürlüğü’ne başvurması gerekiyor. Yunanistan’da çalışan işçinin milliyetine bakılmaksızın sosyal güvenlik primlerinin Yunanistan’da, Yunan yasalarına göre yatırılması gerekmektedir.

Yunanistan çalışma izni

Yunanistan’da çalışmak için seçeneklerden biri, bir yerde işçi olarak çalışmak iken diğer bir seçenek de orada bir şirket açmaktır. Bunlardan her ikisi için de Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının çalışma izni almaları gerekiyor.

Yunanistan’da Şirket Kurmak ve Çalışma İzni Almak

Yunanistan’da şirket kurma yoluyla çalışma izni almak mümkün ama elbette bunun da bazı prosedürleri var.

Yunanistan’da Şirket Nasıl Kurulur?

Türk yatırımcılar belirli kuralları yerine getirmek suretiyle Yunanistan’da şirket kurabiliyor ya da şube açabiliyor. Yunan mevzuatı, yüzde yüz sermayeli şirket kurulumuna izin vermektedir.

Türk şirketlerinin Yunanistan’da en çok rağbet ettiği şirket türleri ise şöyledir:

1) Anonim Şirketler

2) Limited Şirketler

Yunanistan’a Yatırım Yapmak

Yunanistan'a yatırım yapacak, Yunan vatandaşı olmayan bir kişinin ülkede minimum 300.000 Euro sermaye belirtimli bir şirket kurması beklenmektedir. Aynı zamanda kurulmak istenen iş ile ilgili iş planının, Yunan İçişleri Bakanlığı tarafından onaylanmış olması gerekir.

Bunların yanı sıra Yunanistan'da çalışacak olan personelin %30’unun Yunan çalışanlardan oluşması koşuluyla, yatırım yapan kişi 3 senelik oturma izni alabilir.