Tayland Oturum Vizesi Tayland'de uzun süreli oturma ve çalışma izni sağlar. Tayland, içinde Türkiye’nin de bulunduğu bir grup ülkeye, turistik ve ziyeret amaçlı alınan vizelerin haricinde 4 çeşit vize uygular. Bunları A ( Havaalanı transit geçiş vizesi),  B ( Transit geçiş vizesi), C (turistik ve iş amaçlı kısa vadeli kalış vizesi) ve D (Uzun vadeli kalış ve yerleşim vizesi) tipi olarak gruplandırabilriz. D Vize, D Tipi Vize, D Tipi oturum Vizesi, Tayland oturum vizesi gibi isimlerle de anılabilir.

Tayland Oturum Vize başvuruları Tayland Elçiliği / Konsolosluğu tarafından alınmaktadır. Başvuru sahipleri bu kategoriye girdiklerini ayrıntılı olarak gösteren belgeleri gerekli kuruma ibraz etmelidir, detaylar için vize danışmanlarımızla iletişime geçebilirsiniz.

Tayland Oturum İzni

Tayland oturum iznine başvuru yapabilmek için öncelikle konsolosluk tarafından uygulanan kriterlerin yerine getirilmesi gerekmektedir. Tayland oturum izni ile Tayland’a giriş yapıldıktan sonra 1 yıl süreyle ikamet etme hakkı alınmış olur. Tayland Devleti 1 yılı aşmamak koşuluyla Tayland’da kalmak ve çalışmak isteyen 50 yaş ve üzeri yabancılar için oturum izni vermektedir. Buna aynı zamanda emeklilik vizesi de denilmektedir. Vize Merkezi Tayland oturum izni başvuru işlemleriyle ilgili başvuru sahibinin başvuru sürecini kolaylaştırmak için danışmanlık hizmeti vermektedir. Vize Merkezi başvuru sahibine gerekli evrakların hazırlanabilmesi için destek olmaktadır. Konsolosluk tarafından istenmekte olan evraklar konusunda yardım almak ve Tayland oturum izni başvurusunu kolay ve rahat bir şekilde gerçekleştirmek için Vize Merkezi temsilcilerimizi arayabilirsiniz.

Tayland Konsolosluğu gerekli gördüğü takdirde başvuru sahibini konsolosluğa çağırarak başvuru işlemini şahsen yapmasını talep edebilmektedir. Tayland oturum izni için hazırlanması gerekli olan belgeler şunlardır:

  • Seyahat sonrası için en az 18 ay geçerliliği olan pasaport
  • 3 adet tamamlanmış başvuru formu
  • En son 6 ay içerisinde çekilmiş 3 adet 4 x 6 cm ölçülerinde fotoğraf.
  • Uçak bileti
  • Kişisel bilgi formu
  • Bankada en az 800,000 Baht tutarında ya da buna karşılık muadil miktarın olduğuna dair hesap dökümü ya da başvuru sahibinin en az 65,000 baht tutarında aylık geliri olduğunu gösteren orijinal gelir belgesi ya da mevduat hesabının aylık gelirinin en az 80,000 Baht olduğuna istinaden belge.
  • Hesap özetinin sunulması durumunda bankadan alınmış orijinal garanti mektubunun getirilmesi zorunludur.
  • Başvuru sahibinin kendi ülkesinden ya da oturma izninin bulunduğu ülkeden alacağı sabıka kaydı. Sabıka kaydının son 3 ay içerisinde çıkartılmış olması gereklidir. Aynı zamanda noter tarafından tasdik edilmesi gerekmektedir.
  • Bakanlar Kurulu Yönetmeliği’nin 14.maddesine istinaden başvuru sahibinin başvuru yaptığı ülkeden almış olduğu ve belirli hastalıkların (cüzzam, tüberküloz, uyuşturucu, madde bağımlılığı, elephantiasis, 3.derece Frengi) taşımadığına dair sağlık raporu. Sağlık raporunun son 3 ay içerisinde çıkarılmış olması gerekmektedir. Ve noter tarafından tasdik edilmesi gerekmektedir.
  • Tayland’a gidecek bay ya da bayan eşin Category O-A (long stay) vizesine başvuru yapmak için uygun olmadığı durumlarda Category “O” kapsamında kişi geçici süre ile Tayland’da ikamet etme hakkına sahip olabilir. Bu gibi durumlarda evlilik cüzdanının kanıt olarak gösterilmesi ve noter tarafından tasdik edilmesi gereklidir.
  • Büyükelçilik yetkilileri gerekli görürse başvuru sahibinden ek evrak isteyebilmektedir.
  • Tayland geçici oturma izni, çok girişli 1 yıl geçerli ve 1 yıl kalış süresi olan bir vizedir. Vize başvurusu yapıldıktan sonra 35 iş günü içerisinde sonuçlanmaktadır. Tayland oturum izni ile Tayland’a giriş yapıldıktan sonra 1 yıl süreyle kalınabilmektedir.
  • 90 günün sonunda vize sahibi ikamet ettiği bölgede bulunan göçmenlik ofisine giderek rapor vermesi gerekmektedir. Bunu Tayland’da bulunduğu zaman içinde her 90 günde bir tekrarlaması gereklidir. Eğer yaşanılan bölgede göçmenlik ofisi bulunmuyorsa vize sahibi bölgedeki polis karakoluna gidebilir.
  • Vize başvuru sahibi yetkili birime posta ile rapor edebilir. Bunun için aşağıdaki belgelerin hazırlanması gereklidir:
  1. Rapor formu
  2. Vize sahibinin fotoğrafını kişisel bilgilerini ve ülkeye e son giriş yapılan tarihte basılan mührün bulunduğu pasaport sayfalarının fotokopisi.
  3. Bir önceki onay makbuzunun kopyası.

Üstünde gönderenin adresinin yazdığı ve pulu yapıştırılmış mektup zarfı 90 günlük zamanın sona ermesinden 7 gün önce gönderilmesi gerekmektedir. Gönderilecek onay makbuzu vize sahibi tarafından gelecekte kullanılmak için saklanmalıdır. Tayland’da kalma süresini uzatmak isteyen vize sahibi Göçmenlik Ofisi’ne başvurarak Tayland’daki mevduat hesabının ya da para transfer belgelerinin 800,000 baht tutarında gelire sahip olduğunu beyan eden sertifikayı veya mevduat hesabının ve aylık gelirinin 800,000 baht tutarında olduğuna istinaden belgenin kanıt olarak sunulması gereklidir.

Başvuru sahibinin 1 yıl süreyle vize uzatma isteğini Göçmenlik Ofis yetkilisi belirtilen standartlara uygun olduğu takdirde kabul etmektedir. Başvuru sahibi beyan ettiği her evrakı ve her sayfasını onaylaması gereklidir. Başvuru sahibi oturum iznini Tayland Büyükelçiliği’ne şahsen veya Vize Merkezi aracılığıyla yapması gerekmektedir Online başvurular geçerli sayılmamaktadır.