Yurt Dışından Türk Vatandaşlığı Başvurusu

Bilgi Sayfasına Dön
  • Kenan 20 Oca 2021, 12:07
    Merhabalar, benim sorum yurt dışından Türk vatandaşlığı başvurusu ile ilgili. Ben ve eşim Almanya’da yaşamaktayız. Eşim Polonya vatandaşı ve ayrıyeten Türk vatandaşlığı da almak istiyoruz. Bu mümkün mü? 2011 senesinden beri evliyiz ve bir çocuğumuz da var. Normalde yabancı kişilerin evlilik üzerinden yapacağı Türk vatandaşlığı başvurularında 3 yıllık ikamet şartı arandığını duymuştum ama sonuç olarak durumları bizim gibi olan kişiler de vardır. Yurt dışında evlenen ve burada yaşamakta olan ve vatandaşlık almak isteyen kişiler için prosedür nedir? Bu tür bir durumda kanunlar nasıl yol gösteriyor? Yardımlarınızı rica eder, teşekkür ederim.
    Bu yorumu faydalı buldunuz mu ? Yanıt Ver
  • Vize Merkezi 20 Oca 2021, 12:07

    Merhaba Kenan bey, Vize Merkezi'ne hoş geldiniz. Yurt dışından Türk vatandaşlığı başvurusu konusunda sorduğunuz sorulara kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde yanıt vermeye çalışacağız. Yabancı uyruklu kişilerin Türk vatandaşlığını evlenme yoluyla kazanması konusunda uygulanacak esaslar şu şekilde ifade edilmiştir. Öncelikle lütfen dikkat, aşağıdaki şartlar kanunların ve kanunların uygulanmasına dair yönetmeliklerin birebir alıntısı değil, yalnızca konunun anlaşılmasını kolaylaştırmak açısından tarafımızca düzenlenen ifadelerdir, lütfen her türlü yasal işleminiz için http://www.mevzuat.gov.tr adresinden kanun, kararname, tüzük, karar, genelge, tebliğ ve yönetmeliklerin yayımlanmış halini inceleyiniz.

    A-) Kanunun 16. maddesinde sayılmış şartları taşıyan kişiler, evlilik yoluyla Türk vatandaşlığı kazanmak üzere başvuru yapmaya hak kazanırlar.
    B-) Başvuruda bulunan yabancı uyruklu kişi hakkında müracaat makamlarınca araştırmalar yapılmakta. Araştırma sonucunda yabancı uyruklu kişinin;
    1) Bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ile en az 3 yıldan beri evli olmadığı anlaşılırsa başvuru kabul edilmemekte.
    2) Kişinin evliliğinin boşanma ya da vatandaşlık başvurusu müracaat tarihinden önce yaşanan bir ölüm vb. gibi nedenler ile son bulduğu  anlaşılırsa başvuru kabul edilmemekte.
    3) Kişinin herhangi bir suçtan ötürü yargılaması devam ettiği ya da hükümlü veya tutuklu durumda olduğu  anlaşılırsa başvuru kabul edilmemekte.
    4) 26. madde uyarınca başvuruda istenilen belgeleri (yazımızın devamında bahsedeceğimiz belgeler) ibraz edemediği anlaşıldığı takdirde de başvuru kabul edilmeyecektir. Ek olarak bu hususta başvuru sahibi kişiye de gerekli tebligatlar yapılacaktır.
    C-) Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı kazanmak isteyen yabancı uyruklu kişinin eşi, eğer Türkiye vatandaşlığını sonradan kazanmış ise, evlilikte geçirdikleri süre hesaplanması konusunda bu kişinin Türk vatandaşlığı kazandığı tarih esas alınmakta.

    Sormuş olduğunuz sorunuzda en az üç yıldır evli olduğunuzu belirtmişsiniz, eşinizin herhangi bir suçtan dolayı yargılanma vb. durumu yoksa, ve sizde de sonradan Türk vatandaşı olma gibi bir durumu yoksa, uygulanacak esaslar konusunda bir problem oluşmayacaktır. Türk vatandaşlığının evlenme yöntemiyle kazanılması başvuru için gerekli evraklar ise şu şekilde belirlenmiştir:

    Başvuru Evrakları...

    A-) Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı kazanmak üzere başvuru yapan yabancı uyruklu kişi adına müracaat makamları tarafınca aşağıdaki maddelerde belirtilmiş evraklardan oluşan bir dosya düzenlenmekte:
    1) Kişinin Türk vatandaşlığı isteğini belirten detaylı bir dilekçe.
    2) Kişinin Türk vatandaşı eşine ait olan, yapılan müracaat makamları tarafından sistemden alınacak bir nüfus kaydı örneği.
    3) Başvuru sahibinin hangi ülke vatandaşı olduğunu gösteren pasaport ya da bunun benzeri bir belge. Fakat eğer kişi vatansız ise kimlik gösterir belge temini mümkün olmadığına ilişkin bir belge gerekir.
    4) Başvuru sahibi kişinin kimliğinin bilgilerini gösterir doğum belgesi ya da nüfus kaydı örneği vb. gibi evrak.
    5) Başvuru sahibinin ikametgah (yerleşim yeri) adresi Türkiye’de bulunuyorsa, son tarihli ikamet tezkere belgesi. (Burası sizin için önemli olan madde)
    6) Başvuru sahibi hakkında herhangi bir suç sebebiyle kesinleşmiş şekilde mahkeme kararı bulunuyor ise bunun onaylı örneği de sunulmalıdır.
    7) Başvuru sahibi kişinin kimlik gösteren belgesindeki doğum tarihinde ay ve gün bulunmuyor ise, doğum tarihinin tamamlatılması gerekir. Bunun için kendi ülkesinin yetkililernden alınacak belge gerekir. Bu belgenin temin edilememesi halindeyse 5490 no’lu Nüfus Hizmetler Kanunu 39. maddesi gereğince (bu madde doğum tarihi belirlenmesi ile ilgilidir ve kişinin doğum yılının 1 temmuz günü, doğum günü kabul edilir) işlem yapılmasını onayladığın gösteren imzalı beyan sunulur.
    8) Son olarak, vatandaşlık başvurusu hizmet bedelinin ilgili Maliye veznesine yatırıldığını gösteren makbuz da evraklara eklenir.

    2. bölümde de gördüğünüz üzere dosyanızın oluşması için gerekli evraklar belirtilmiştir. Bu evrakların tamamı başvurunuz için gerekli olmakla beraber, temin edilmesi mümkün olmayan evraklar için dilekçe yazılması gerekli. Bir sonraki aşama ise sizin durumunuzdaki başvuru sahibi kişilerin, yani yurt dışında yaşayan, yurt dışından Türk vatandaşlığı başvurusu yapmak isteyenlerin başvurularında yapılacak işlemler ila uygulanacak esasları anlatır:

    Usul ve Esaslar...

    A-) Türk vatandaşlığı kazanmak isteyen ve başvurusu için tüm gerekli şartları taşıyan yabancı uyruklu kişi adına 26. maddede belirtilmiş olan evraklardan oluşan dosya düzenlenir.
    B-) Konsolosluk işlemlerinden sorumlu olan konsolos yardımcısı ya da daha üst bir yetkili tarafından yabancı uyruklu kişi ile eşi ayrı ayrı ya da birlikte olarak, evliliklerinin gerçek bir evlilik mi yoksa Türk vatandaşlığının kazanımı amacıyla yapılmış bir evlilik mi olduğunun tespit edilmesi için mülakata tabi tutulur.
    C-) Mülakat sonunda oluşan olumlu veyahut olumsuz kanaat, yetkili kişi tarafından evlenme yöntemiyle Türk vatandaşlığının kazanılmasına ilişkin başvuru yapan yabancı uyruklu kişinin mülakat formuna açık ve detaylı bir şekilde yazılmakta.
    D-) Yabancı uyruklu kişinin bulunduğu / yaşadığı ülkenin kanunları izin verdiği takdirde, bu kişiden sabıka kaydı istenmekte. Ek olarak yabancı kişinin Türk vatandaşı eşiyle evliliklerinin kayıtlarının resmi makamların arşivlerinde bulunduğu ya da bulunmadığı araştırılıyor. Bunun sonucunda elde edilen bilgi ila belgeler başvuru sahibi kişinin dosyasına eklenir. Son olarak karar alınmak üzere ilgili Bakanlığa gönderilir.

    Şartlar böyleyken, Almanya’daki dış temsilciliğimize (bu büyükelçilik ya da konsolosluk olabilir) Türk vatandaşlığı başvurusunda bulunarak vatandaşlık başvurusunu başlatabileceğiniz görülmekte. Neredeyse Türkiye’deki süreçle benzer şekildeki sürecin içinden geçerek Türk vatandaşlığa hak kazanabilirsiniz. Türkiye dışından yapılan vatandaşlık başvurularında tek önemli fark, il emniyet müdürlüğü tarafınca soruşturmaya girmemektir. Türkiye içerisinde yapılan başvurularda ilin emniyet soruşturması şu hususları içerir:

    A-) İl emniyet müdürlüğü tarafınca evlenme yoluyla Türkiye vatandaşlığı kazanmak isteyen yabancı uyruklu kişinin;
    1) Aile birliği içinde yaşayıp yaşamadığı araştırılır.
    2) Kişinin evlilik birliğiyle bağdaşmayacak şekilde davranışları olup olmadığı (örneğin fuhuş ya da fuhuşa aracılık vb. gibi davranışlar) araştırılır.
    3) Kişinin Türk vatandaşlığını kazanımında devlet güvenliği ve kamu düzeni açılarından engel teşkil edebilen bir durumun bulunup bulunmadığı konuları da araştırılır. Sonuç olarak oluşan olumlu ya da olumsuz kanaat, başvuru sahibi kişinin soruşturma formuna açık bir biçimde yazılmakta. Ayrıca soruşturmanın formuna, bu soruşturmaya ilişkin tutanaklar da eklenmekte.
    B-) Soruşturması tamamlanan yabancı uyruklu kişinin dosyası il müdürlüğüne iade edilir. Son olarak, dosya gerekli araştırma ve incelemelerin yapılması için il müdürlüğünce komisyona gönderilir.

    Değerli yolcumuz, sizin durumunuzda bu soruşturma, dış temsilcilik yetkilileri tarafından yapılacaktır. Sonuç olarak Türkiye Cumhuriyeti kanunları çerçevesinde, Polonya vatandaşı eşinizin Türk vatandaşlığı başvurusu yapması ve kazanmasında herhangi bir sakınca bulunmamakta. Vize Merkezi olarak Yurt Dışından Türk Vatandaşlığı Başvurusu, çalışma izniyle Türk vatandaşlığı, ev alarak Türk vatandaşlığı, sermaye ile yatırım, mülk ya da taşınmaz satın alımı, Türkiye'de istihdam oluşturmakla ve mevduatla, fon & borçlanma araçları aracılığıyla Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı başvuru hakkının kazanımı süreci ve başvurunun tamamlanmasıyla takibi konusunda, tüm sürece ilişkin uzmanlarımızla danışmanlık ila takip hizmeti vermekteyiz. Daha detaylı bilgi almak ve Türk Vatandaşlığının Genel Olarak Kazanılması işlemleri için bizlere 0212 706 61 59 numaralı telefonumuzdan ya da dilerseniz tüm diğer iletişim bilgilerimizden ulaşabilirsiniz. İyi günler dileriz.

    yurt dışından Türk vatandaşlığı başvurusu

    Bu yorumu faydalı buldunuz mu ? Yanıt Ver
Bilgi Sayfasına Dön
Yorum Ekle

Soruya Yanıt Ver

Hızlı Erişim

Hemen Başvur

Hemen Başvur

Alanlarında uzman danışmanlarımız ile vize başvurularınızı hızlıca tamamlayın.

Whatsapp