Almanya'da Üniversite Eğitimi

Almanya'da Üniversite Eğitimi

Almanya'da Üniversite Eğitimi Merak Edilenler

Değerli Misafirlerimiz Almanya'da Üniversite Eğitimi sayfamıza hoş geldiniz. Almanya Federal Cumhuriyeti nitelikli meslek guruplarında yabancı uyruklu öğrencileri yetiştirmek ve bu öğrencilerin yeni iş sahalarında faaliyet gösterip kendilerini geliştirmelerine ön ayak olmaktadır. Bunu gerçekleştirebilmek amacıyla yabancı ülkelerden gelecek öğrenciler için bazı şartlar belirlemiştir.

Belirlenen bu koşullar her ülke vatandaşı için değişkenlik göstermekte ve bazı ülke vatandaşı öğrencilerden herhangi bir şart istenmemektedir. Almanya’da üniversite eğitimi almayı planlayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı öğrencilerin belirli şartları yerine getirmiş olması gerekmektedir.

Almanya'da Eğitim Aldıktan Sonra Çalışmak

Almanya birçok alanda ileri düzeyde eğitim olanaklarına sahip ülkeler arasında yer almakta ve verdiği eğitimlerde özellikle sanayi alanında öğrencileri yetiştirmektedir. Bir öğrencinin Almanya’da üniversite eğitimi görmesi onu ilerleyen zamanlarda çalışmayı düşündüğü herhangi bir ülkede bir adım öne taşıyacaktır.

Gördüğünüz eğitim boyunca Almanya’da vakit geçireceğinizden hanenize bir yabancı dil daha eklemiş olacaksınız. Almanya dünya çapında yaptığı yatırımlar ve kurduğu iş sahaları bakımından önemli ülkeler arasında yer almaktadır. Almanca ayrıca günümüzde 17 ülkenin resmi dili konumundadır.

Almanya'da Üniversite Eğitimi İçin Şartlar Nelerdir?

Almanya'da üniversite okuma şartları ile ilgili eğitimi almak isteyen T.C. vatandaşı öğrencilerin öncelikle Türkiye’de ÖSYM tarafından uygulanan üniversite sınavlarına katılım sağlamaları ve bu sınavlardan belirli bir başarı elde etmeleri gerekmektedir.

Sınavdan almış olduğunuz puan ile Türkiye’deki 4 yıllık bir lisans programına yerleşebiliyor olmalı ve bunu belgeleyebiliyor olmalısınız. Kazandığınız bölüm Türkiye’deki herhangi bir devlet veya vakıf üniversitesi de olabilir.

Ancak kazandığınız okula denk bir okulda okuyabileceğinizi unutmayınız. Almanya’da okuyacağınız devlet okulunun statüsü burada kazandığınız üniversiteye denk olacaktır. Kazandığınız bölüm açık veya uzaktan eğitim fakültelerinde olmamalıdır. 4 senelik örgün eğitim görebileceğiniz bir bölüm olmalıdır. Almanya’da okuyacağınız bölüm de burada kazandığınız bölüme denk olacaktır.

Almanya'da Okula Kaydolmak

Bu süreçten sonra yapmanız gereken Almanya’daki okullarla görüşüp bir okula kabul edilmenizdir. Kabulünüz geldikten sonra eğitiminiz içinvize başvurusunda bulunabilirsiniz. Bu başvuruyu bir okula yerleştikten sonra en geç 1 sene içerisinde yapmanız gerekmektedir.

Üniversite eğitiminiz için başvuruda bulunurken, Almanya’nın anadili olan Almanca dilinde eğitim göreceksiniz, Almanya Federal Cumhuriyeti sizden B1 seviyesinde dil sertifikası istemektedir. Eğer bu sertifika sunulamıyor ve dil eğitimi Almanya’da alınacak ise buna dair kurs kayıt belgesi ibraz edilmelidir.

Almanca dil bilgisini göstereceğiniz sınav TestDAF olmaktadır. Almanya üniversiteleri bu sınavdan alacağınız en az 3 puanlık bir sonucu yeterli kabul etmektedir. Bazı prestij sahibi üniversiteler bu seviyeyi yeterli görmemekte ve sizden daha yüksek not veya başka bir sınavdan alacağınız başarı belgesini isteyebilmektedir. Almanca eğitiminizi alacağınız kurum konusunda üniversitelerin bir sınırlandırması bulunmamaktadır.

Almanya’da bazı üniversite eğitimleri İngilizce dilinde de verilebilmektedir. Eğer eğitim göreceğiniz bölümün dili İngilizce ise, İngilizce bilindiğine dair sertifika ibraz etmeniz gerekmektedir.

Türkiye’de üniversite eğitiminize devam ediyorsanız, aynı prosedürler sizler için de geçerlidir. Almanya'da bulunan bazı üniversiteler derslerin denklik belgesi ile sizi kabul etmekte ve geri kalan derslerden sorumlu olarak eğitiminize devam etme olanağını size sunmaktadır.

Almanya’daki üniversiteye yaptığınız başvurunuz onaylandığı takdirde, okuldan almanız gereken kabul belgesi (Zulassungsbescheid) veya şartlı kabul belgenizi konsolosluğa başvuru esnasında sunmanız gerekmektedir.

Alman Üniversitelerine Başvuru Yapmak İçin Gerekli Evraklar

Henüz kabul almadığınız üniversiteye başvuruda bulunabilmek için,

  1. Lise diploması,
  2. Lisede gördüğünüz derslerin not dökümü,
  3. ÖSYM yerleştirme belgesi gerekmektedir.

*Yukarıda adı geçen belgelerin muhakkak noter tarafından onaylanması ve Almancaya tercüme ettirilmiş olması gerekmektedir.

  • Motivasyon yazısı

**Motivasyon yazısı öğrenci adayının yazması gereken neden o okulda ve bölümde eğitim görmek istediğinizin ve neden eğitim için Almanya’yı seçtiğinizi anlatan bir yazı olmalıdır. Bu yazı Almanca dilinde olmalıdır.

***Üniversiteler sizden ek evrak taleplerinde bulunabilirler. Bu durum her üniversitede farklılık gösterebilmektedir.

Almanya Vize Randevusu

Almanya üniversite eğitimi için almanız gereken vize Ulusal (D tipi) vize olduğundan dolayı randevular doğrudan konsolosluktan alınır ve başvuru için direkt olarak konsolosluğu gidilir. Randevu işlemini gerçekleştirmek için randevu sistemlerinden konsoloslukların belirlediği gün ve saatler için randevu almanız gerekmektedir.

Randevu tarihleriniz konsoloslukların çalışma gün ve saatleri, yoğunluk durumları ile doğru orantılı olmakta ve konsolosluk yetkilileri tarafından belirlenen gün ve saatlere verilmektedir. Başvurularınızı gitmek istediğiniz tarihten en az 2 ay önce yapmanızda fayda vardır.

Almanya Vize Merkezi Almanya’da eğitim almak isteyen öğrencilerin vize işlemlerinde başvuru aşamasında yardımcı olmaktadır. Almanya vizesi için gereken evrakların incelenmesi ve takibi, randevu alımı, evrakların konsolosluk kriterlerine uyumu Vize Merkezi Almanya’nın çalışma sahası içindedir.

Almanya’da uzun süreli eğitimi almayı planlayan öğrencilerin hazırlamaları gereken evraklar aşağıda yer almakla birlikte, bu listeler Almanya Konsolosluğu tarafından güncellenebilmektedir. Güncel evraklarla başvuru yapmak için temsilcilerimizden detaylı bilgiyi çağrı merkezimizi arayarak alabilirsiniz.

Almanya'da Üniversite Okumak İçin Gerekenler Nelerdir?

Almanya'da Üniversite Okumak için hazırlamanız gerekenler:
  • Başvuru Formu: Formunuzu doldururken gerekli bilgileri Almaca dilinde ve kendi el yazınız ile yazmanız gerekmektedir. Bu formdan iki adet doldurup imzalanmış şekilde başvuru esnasında yanınızda bulundurmalısınız. Bu form birkaç sayfadan oluşur ve detaylı bilgileri içerisinde barındırır. Formun dikkatli ve eksiksiz doldurulması gerekmektedir.
  • Pasaport: Almanya üniversite eğitim vizesine başvuru yaparken pasaportunuz orada kalacağınız süreyi kapsamalı ve dönüşünüzden itibaren 3 aylık bir süreninde olması gerekmektedir.
  • 2 Adet Biyometrik Fotoğraf: Çektirmeniz gereken biyometrik adı verilen fotoğrafların en fazla 6 ay önce çektirilmiş güncel fotoğraflar olması şartı bulunmaktadır. Biyometrik fotoğraf tanımı; 35 x 45 milimetre ölçülerinde, kişinin alnının açık olması ve kulaklarının görünür şekilde olması gerektiğidir. Almanya Federal Cumhuriyeti eğer bazı dini gerekçeleriniz var ise bu tip konularda istisna sağlamaktadır. Bu tip durumlarda bile kişinin gözleri ve alnı kapalı olmamalıdır.
  • Motivasyon Yazısı: Motivasyon yazısı üniversitelere başvuru yaptığınız sırada onlara yazdığınız, neden o üniversitede ve bölümde okumak istediğinize dair bir yazıdır. Bu yazıyı da yine konsolosluğa yapacağınız başvurularda ibraz etmeniz gerekmektedir.
  • Özgeçmiş Yazısı: Yazacağınız özgeçmiş zaman sıralı olmalı ve sizin hakkınızda birçok bilgiyi içerisinde barındırmalıdır. Bu bilgiler; Almanya'da eğitimler, beceri ve yetenekler, deneyimler, ilgi alanları gibi bilgilerdir. Özgeçmişinizde dil sade ve akıcı olmalıdır. Konsolosluk bu belgenin de Almanca tercümesini talep etmektedir.
  • Eğitiminizle Alakalı Belgeler:

a. Eğer daha önceden üniversite eğitimi almadıysanız:

Almanya Üniversite başvuru sırasında ibraz ettiğiniz belgeleri konsolosluğa yapacağınız başvuru sırasında da ibraz etmeniz gerekmektedir. Bu belgeler;

  • Lise mezuniyet diploması,
  • Ülkenizde yapılan üniversite sınavına girip başarı göstermiş olduğunuzu ve bu başarıya göre bir bölümü yerleştiğinizi gösterir belge,
  • Lise not dökümünüz

Belgelerin yanınızda noter onaylı Almanca tercümelerinin de bulunması gerekmektedir.

b. Eğer daha önceden bir üniversitede eğitim görmeye başladıysanız:

Üniversiteye başvuru sırasında ibraz ettiğiniz belgeleri konsolosluğa yapacağınız vize başvurusunda da ibraz etmeniz gerekmektedir. Bu belgeler;

  • Üniversitenizin öğrenci işlerinden alacağınız güncel öğrenci belgesi,
  • Üniversite öğreniminiz sırasında aldığınız notları ve not ortalamanızı gösteren transkript,
  • Eğer daha önceden bir üniversite bitirdiyseniz buna ait diploma ve mezun olduğunuz lise diploması,
  • Lise not dökümünüz olmaktadır. Bu belgele noter onaylı ve Almanca tercüme edilmiş olmalıdır.
  • İş Tecrübeleri Hakkında Belgeler: Eğer daha önceden edindiğiniz iş tecrübesi veya staj varsa bunu gösterecek belgeler istenmektedir. Bu belgeler Almanca tercüme edilmiş olmalıdır. Bu belgeleri eskiden çalıştığınız iş yerinden isteyebilirsiniz.
  • Kabul Belgesi: Üniversitenize kabul edildiğinizi gösteren belge (Zulassungsbesceid) veya şartlı olarak kabul edildiyseniz bunu gösteren belgeyi başvuruda yanınızda bulundurmalısınız.
  • Tam Tekmil Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği: Nüfus müdürlüklerinden temin etmeniz gereken bu belge başvuru sahibinin nüfus ile ilgili olaylarını eksiksiz bir şekilde içermelidir.
*Nüfus bilgilerinin altında yer alan “düşünceler” kısmı eksiksiz olarak doldurulmuş olmalıdır. Eksik olmaması gereken bilgiler;
  • Aile fertlerinin nüfus bilgileri
  • Sahip olunan vatandaşlıklar,
  • Yerleşim yeri bilgisi vs.
  • Bu bilgilerin ve belgenin eksik olması durumunda Almanya Konsolosluğu başvurunuzu geçersiz sayacaktır.

*Tam tekmil vukuatlı nüfus kayıt örneğinizde bulunan dikkat çekici bir bilgi hakkında Almanya Konsolosluğu sizden bu bilgiyi destekleyici ek evrak talebinde bulunabilir.

  • Seyahat Sağlık Sigortası:
  • SGK’dan alınmış yurt dışı sağlık sigortası (Formül A/T 11). Eğer bu belgeyi temin etmek istemiyorsanız veya başka sebeplerden dolayı alamıyorsanız herhangi bir öğrenci seyahat sağlık sigortası da yaptırmanız mümkündür. Dikkat etmeniz gereken şey uzun süreli bir sigorta yaptırmaktır. Bazı sigortalar en fazla 90 günlük bir kalışı sigorta etmektedir. Sizin yaptırmanız gereken sigorta türü 90 gün ve üzeri kalışlar için geçerli olan öğrenci sigortasıdır. Belgenin başvuru esnasında muhakkak aslı ibraz edilmektedir. Bununla birlikte de 2 adet fotokopisini götürmelisiniz.
  • Geçiminizi ve Öğrenim Masraflarınızı Ne İle Karşılayacağınıza Dair Belgeler: Almanya’da göreceğiniz öğrenim masraflarını karşılayabileceğinizi ve orada ilk bir yıl çalışmadan geçim sağlayabileceğinizi gösteren belgeler başvuru sırasında ibraz edilmelidir. Size sponsor olacak kişi 1. derece akrabanız olmak zorundadır. Bu kişiler anne veya babanız olmakla birlikte sponsor olan kişinin 3 aylık maaş bordrosu ve banka hesap dökümleri de konsolosluk tarafından istenmektedir.

Aynı zamanda bu kişi veya kişilerin size sponsor olduğuna dair bir dilekçe yazılıp, Almanca tercümesiyle ibraz edilmelidir. Böyle bir durumda Almanya’da bloke hesap hizmeti veren bir bankaya teminat ödemesi yapılmalıdır. Bu bankaya yatırılacak miktar en az 8.640 Euro olmalıdır. Bu miktar Federal Öğrenimi Teşvik Yasası’nın yıllık burs miktarı olarak belirlenmiştir.

Bu miktara bankada yapacağınız işlem ücretleri dâhil değildir. Bu miktar aylık en az 720 Euro çekilebilecek durumda olmalıdır. Bu hesabı Almanya’da bu hizmeti veren herhangi bir bankadan açtırabilirsiniz. Bu konuyla ilgili bankalarla iletişime geçmeniz gerekmektedir.

Değerli Misafirlerimiz Almanya'da Üniversite Eğitimi ile ilgili bilgilendirmeye çalıştık. Vize başvurusu için Vize Merkezi profesyonel ekibini arayarak iletişime geçebilirsiniz. 02129700501

Almanya'da Üniversite Eğitimi

Almanya ile ilgili sizden gelen sorular

10 sorudan en popüler 10 soru görüntüleniyor. Tüm soruları göster

  • Almanya Dil Okulu
    a.h, 19 May 2021, 22:17

    İyi çalışalar, Almanya dil okulu vizesi başvurusunu nasıl yapabilirim? İstenilen şartlar nelerdir?

    Cevabı Görüntüle Yorum Ekle
  • Almanya öğrenci vizesi 2021
    t.t, 04 Oca 2021, 17:48

    Türkiye’de 4 yıllık bir üniversite bitirdim. Şimdi doktora ve yüksek lisansımı yapmak üzere Almanya’da eğitim almak istiyorum. Aşama aşama neler yapılması gerektiğini sizlerden öğrenebilir miyim? İşlem süreleri ve randevu tarihleri ne zaman veriliyor. Almanya öğrenci vizesi 2021 yılı için neler değişik olmuştur? Ayrıntılı bilgi alma imkanım var mı?

    Cevabı Görüntüle Yorum Ekle
  • Almanya Dil Okulu Vizesi
    S. Mutlu, 13 Şub 2020, 18:52

    Almanya dil okulu vizesi için neler gereklidir? Bu vize ile ne kadar süre kalabilirim? Ücreti nedir?

    Cevabı Görüntüle Yorum Ekle
  • Almanya öğrenci adayı vizesi
    K. Türkova, 08 Şub 2020, 14:22

    Merhaba, Almanya öğrenci adayı vizesi diye bir şey var mıdır? Benim lise bitti ve üniversiteye hazırlanıyorum. Nasıl bir vize başvurusu yapmak lazım? Teşekkür ederim.

    Cevabı Görüntüle Yorum Ekle
  • Almanya Konsolosluğu öğrenci vizesi
    S. Ulus, 06 Şub 2020, 14:41

    Merhaba, Almanya Konsolosluğu öğrenci vizesi başvurusu yapmak istiyorum. Vize türü ve hangi bölgeden başvuru yapabilirim? Teşekkürler.

    Cevabı Görüntüle Yorum Ekle
  • Öğrenci vizesi Almanya
    M. Kaya, 05 Şub 2020, 10:12

    Merhaba, Öğrenci vizesi Almanya başvuru şartları nelerdir? Ne zaman başvuru yapmamız daha avantajlı olur?

    Cevabı Görüntüle Yorum Ekle
  • Almanya eğitim vizesi
    T. Murat, 05 Şub 2020, 09:49

    Almanya eğitim vizesi için neler gerekli? Hangi belgeleri hazırlamak lazım ve ücreti ne kadar? Bir de süresi en fazla ne kadar oluyor?

    Cevabı Görüntüle Yorum Ekle
  • Almanya'da Eğitim Vizesi
    A. Yıldırım, 21 Şub 2019, 21:01

    Almanya'da Eğitim Vizesi nasıl alırım? İstanbul'da yaşıyoruz, ablam ailesiyle Almanya'da yaşıyor.Lise 1'e yani 9.sınıfa giden oğlumu oraya okumaya göndermek istiyoruz.Bunun için Almanya'dan ablamın göndereceği evraklar nelerdir veya Alman konsolosluğuna randevu alıp gitmek mi lazım hangi evrakları öğrenmek için. İlk defa gidecek oğlum yurt dışına. Acemiyiz yardımcı olursanız sevinirim

    Cevabı Görüntüle Yorum Ekle
  • Almanya Öğrenci Vizesi
    T. Aktepe, 09 May 2018, 21:43

    Almanya öğrenci vizesi için gereken evraklar ve yapmamız gerekenler nelerdir? Almanya eğitim almak istiyorum.

    Cevabı Görüntüle Yorum Ekle
  • Almanya Dil Eğitimi Vizesi
    A. Tüzün, 13 Nis 2018, 16:44

    Almanya'ya dil eğitimi için gidersem kaç ay vize alabilirim???

    Cevabı Görüntüle Yorum Ekle

Almanya için Soru Sorun

Alanlarında uzman danışmanlarımız sorularınızı en kısa süre içinde cevaplayacaktır.

Hızlı Erişim

Hemen Başvur

Hemen Başvur

Alanlarında uzman danışmanlarımız ile vize başvurularınızı hızlıca tamamlayın.

Whatsapp