Amerika Vizesi Nasıl Alınır 2019

Birçok insanın korkup başvuru yapmaktan çekindiği ama vize alınması durumunda pasaportunun saygınlık kazandığı Amerika Vizesine nasıl başvuru yapılır ve bu süreçte nelere dikkat etmek gerekir sorularının cevabını bu yazımızda bulabilirsiniz. 
Amerika vizesine doğru başvuru yapılması için birkaç tane temel husus vardır. Bunlar;

  1. Amerika vize türünün doğru olarak seçilmesi,
  2. Evrakların seçilen Amerika vize türüne göre doğru hazırlanması,
  3. DS-160 formunun bir uzman tarafından doldurulması,
  4. Mülakat aşamasında doğru cevapların verilmesidir.

Şimdi o zaman yukarıdaki hususlara göre başvuru sürecimize başlayalım. 

Amerika Vize Türleri Nelerdir?

Amerika Birleşik Devletlerince vizeler kendi içerisinde iki ana başlığa ayrılmaktadır. Bunlar; Göçmen Olmayan Vizeler ve Göçmen Vizeler. Biz bu yazımızda sadece Göçmen Olmayan Vizeler üzerinde duracağız.  Amerika Birleşik Devletleri Göçmen Olmayan Vizeleri A harfinden U harfine kadar sıralamıştır. 

  1. A,G ve Nato vizeleri; 
  2. B Ziyaretçi vizeleri; 
  3. C Transit vizeleri; 
  4. D Mürettebat vizeleri; 
  5. E1/E2/E3Tüccar / Yatırımcı vizeleri
  6. (F/M) Öğrenci vizeleri
  7. J Değişim Programı vizeleri;
  8. H,L,O,P,Q,R Geçici İşçi /Çalışma veya Staj Vizeleri
  9. I Basın Mensubu ve Gazeteci vizeleri

Amerika Vizesi için Evrak Hazırlama Süreci

Amerika vize türüne göre özel istenen evraklar olabileceği gibi,  çalışma durumunuza göre hazırlamanız gereken evraklar bulunmaktadır. Eğer bizim gibi uzman bir danışmanlık firması ile çalışmak şansınız varsa önce sizin durumunuzu inceleyip ona göre size en doğru evrak listesini gönderecektir.  Her ne kadar Amerika Konsolosluğunda evraklarınıza bile bakmıyorlar söylemleri kulağınıza geliyorsa da konsolosluk görevlisi tarafından istenilen evrakı veremediğiniz durumda ret almanız içten bile değildir. Örneğin öğrenciyseniz konsolosluk yetkilisi transkript belgenizi sizden isteyip ortalamanıza bakabilmektedir. Ya da F1 vizesi almak için i-20 belgenizin aslını getirmemişseniz konsolosluktan yeşil eksik evrak belgesini alıp çıkmanız şanslı olduğunuz anlamına gelmektedir. En azından ret alıp tekrar başvuru yapmak zorunda kalmamışsınızdır. O yüzden en doğru evrak listesini alıp ona göre hazırlıklarınızı doğru yapmalısınız. Evraklarınızı alıp incelemeseler de daha sonra aynı evrakları kullanarak başka ülkelere vize başvurusunda bulunabilirsiniz. 

Amerika Vizesi DS-160 Formunun Doldurulması

Amerika vizesi başvuru sürecinin en kritik ve en önemli aşaması elbet ki DS-160 formunun doldurulmasıdır. Amerika konsolosluğunda yetkililer belki evraklarınızı incelemeyebilirler ama formunuzu kesin incelemektedirler. Amerika DS-160 formu kendi içerisinde bir kurguya sahiptir. Yılların bize verdiği deneyime göre sizlere şunları söyleyebiliriz ki başvurunuzda doğru bir kurgu yapılmamış ve yanlış bir yol çizilmişse ret almanızın en büyük nedeni budur.  Formu doldururken verdiğiniz bilgiler tutarlı, doğru ve teyit edilebilir olmalıdır. Form içerisinde her ayrıntı özenle doldurulmalıdır. Her soru form içerisinde birbirini desteklemektedir. Örneğin Amerika’da uzakta olsa hatta görüşmesiniz de akrabanız varsa, DS-160 formunda Amerika da herhangi bir akrabanız var mı sorusuna evet demelisiniz. Ufak gibi görünen bir hareketiniz konsolosluk yetkilisi tarafından yalan beyan olarak algılanabilir. Bunun dışında formda belli bölümlerde açıklama yapmakta fayda bulunmaktadır. Örneğin form içerisinde mali durumunuzu yazabileceğiniz bir alan bulunmamaktadır. Ya da gayrimenkullerinizi araçlarınızı ve ekonomik güçlerinizi formda belirtilecek yer olmamasına rağmen uygun kurgu ile açıklama yapmak gerekmektedir. Özellikle DS160 formunu işinin ehli uzun süredir Amerika vize formunu dolduran bir uzmanın yapması sizi mülakat aşamasında bir adım önde başlatacaktır. 

Amerika Vizesi Randevu Alınması

Amerika DS-160 formunu doldurduktan sonra Amerika randevu sistemine giriş yapılması gerekmektedir. Randevu alırken sistem sizleri yönlendirmektedir. DS-160 formunun numarasını yazarken karakterlerin doğru olup olmadığına önem göstermelisiniz. Konsolosluk randevu esnasında yazdığınız DS-160 form numarasına göre inceleme yapmaktadır. Eğer yanlış form numarası yazarsanız randevunuzu değiştirmek zorunda kalabilirsiniz. Bunun dışında son 20 yıl içerisinde alınmış Amerika vizeniz varsa sisteme bunu yazmak zorundasınız. Son 10 yıl içerisinde alınan vize olması durumunda ya da 14 yaşından küçüklere randevu alırken ekstra sorular sorulabilmektedir. Bu soruların durumuna göre sistem sizi randevusuz kurye almanıza yönlendirebilir. Bu işlemlerin bitiminden sonra Teslimat adresini belirlemeniz gerekmektedir. Amerika konsolosluğu pasaport güvenliği nedeniyle pasaportlarınızı genel olarak merkez PTT adreslerine kargo yapmaktadır. Ve PTT adresinden kendiniz almak zorundasınız. Ben kurye hizmetinden yararlanmak istiyorum diyorsanız ekstra ücret ödeyerek kurye hizmetinden de yararlanma imkânınız bulunmaktadır. 

Amerika Vize Harcının Ödenmesi

Amerika randevu sisteminde gerekli girişler yapıldıktan sonra iki türlü ödeme sistemi önünüze gelecektir. Nakit ödeme ve kredi kartı ile ödeme, işlemlerinizin sorunsuz olması için kredi kartından ödeme seçeneğini seçerek ödeme yapmanızı önermekteyiz. Nakit ödeme sistemini seçerseniz sistem size bir fiş verecektir bu fiş ile AKBANK şubelerine giderek ödeme yapmak durumundasınız. Bu ödeme yapıldıktan hemen sonra maalesef hemen sisteme düşmemektedir. Sisteme ödeme yaptığı düştükten sonra randevu alabileceksiniz. 

Kimler Randevusuz Amerika Vizesi Alabilir?

Yukarıda bahsettiğimiz gibi bazı durumlarda randevuya gidilmeden evrakları konsolosluğa göndererek vize alınabilmektedir. Bu durumlardan bazıları; Vize türüne göre vizesinin bitiminden 12 ay süre geçmemiş olanlar aynı tür vizeye başvuru yapması durumunda ilk vizesini aldığı zaman 14 yaşından büyük ve isim soy isimde değişiklik olmamışsa randevuya gitmelerine gerek yoktur. 14 yaşından küçük çocukların anne ve babalarının ABD vizesi varsa randevuya gitmelerine gerek yoktur. Diğer durumlar için lütfen uzmanlarımız ile görüşün. 

Amerika Vizesi Mülakat Süreci

Amerika vize başvurusunun son aşamasıdır. Makalemizin başından beri birçok aşamayı yerine getirdik. En doğru vize türünü seçtik. En doğru şekilde DS-160 formumuzu doldurduk. Evraklarımız da hazır evet şimdi başvurumuzun sonucunu öğrenmeye geldi. Randevudan bir gün önce evrakların ve formun tekrar kontrol etmenizde fayda var. Randevuya giderken giyim kuşamımıza dikkat etmemiz önemli çok abartılı giyinmekten kaçınmakta fayda var. Klasik ve kendinden emin giyinilmeli. Amerika konsolosluğunun resmi bir açıklaması olmamasına rağmen eşofman gibi çok rahat kıyafet giymek vize görüşmesini ciddiye almadığınız anlamına gelebilir. Çok fazla abartı giyinmekte yine görüşmeyi çok ciddiye aldığınızı kesin gitmeniz gerektiği anlamı ortaya çıkartabilir. İki durumda sizi bir adım geriden başlatabilir. O yüzden ilk görüntümüz önemli. 

Randevu saatiniz geldiğinde konsolosluk yetkilileri sizi sırayla içeri alacaktır. Elektronik ve yanıcı yakıcı eşyalar içeri alınmamaktadır. O yüzden bu tarz eşyaları sıraya girmeden emanete bırakmalısınız. İlk kontrol noktasında randevu bilgileriniz fotoğrafınızı ve DS-160 formunuz kontrol edilir. Daha sonra Xray cihazından geçilerek randevu alanına girişiniz sağlanır. Burada size verilen numara ile ilk önce parmak izi verip daha sonra da mülakata gireceksiniz. Vize türüne göre mülakatın dili değişmektedir. Turistik vizelerde Türkçe konuşmanızda her hangi bir sorun yokken yatırımcı vizesi öğrenci vizesi gibi vizelerde İngilizce mülakat yapmak zorunda kalabilirsiniz. 

Mülakat numaranız yandığı zaman ilk olarak sizden pasaportunuz istenecektir. Pasaportu teslim ettiğinizde sistemde sizinle ilgili araştırmalar ve gerekli bilgiler çıkmaktadır. Konsolosluk yetkilisi her kişiye özel olarak hazırlanmış soruları sizlere soracaktır. Konsolosluk yetkilisi mülakat esnasında sizleri sorular sorarken verdiğiniz cevapları genelde kısaca sisteme yazmaktadır. O yüzden verdiğiniz cevaplar çok net olmalıdır. Örneğin ne amaçlı gidiyorsunuz sorusuna “biraz akraba ziyaret edeceğim biraz turistik olarak gezeceğim” gibi muğlak cevap vermek yerine “akrabamın yanına gidiyorum beni gezdirecekler” demek daha doğru olacaktır. Ya da kaç gün seyahat planlıyorsunuz sorusuna 10-15 gün gibi bir cevap yanlış olur.  Gereksiz bilgi vermek yerine net ve sizin Türkiye’ye bağlılığınızı gösterir bilgiler vermek doğru olacaktır. Yanınızda göstermek istediğiniz bir belge varsa ve evrakları yetkili istemmişse bunu da göstermek konusunda öneride bulunabilirsiniz ama kesinlikle ısrar etmemelisiniz. 

Mülakat sonucunda konsolosluk yetkilisi sizin vizenizin sonucunu size bir kağıt ile birlikte söyleyeceklerdir. Vizeniz onaylanması ve red olması durumunda beyaz bir kağıt verilmektedir. Beyaz kağıt onay mektubunda vizenizin onaylandığı ile ilgili gerekli bilgilendirme varken, yine beyaz kağıt ret mektubunda hangi kanun maddesine göre ret aldığınız size söylenmektedir. Bu kağıtlar rutin olup neden ret aldığınız net olarak maalesef yazılmamaktadır. Bunların dışında 3 farklı kağıt daha vardır. Sarı ,yeşil ve mavi kağıtlar; yeşil olan kağıt eksik evrak ile başvuru yaptığınızı eksik olan evrakı iletmeniz durumunda sonucun netleşeceği anlamına gelir, sarı kağıt genel olarak isim soy isim benzerliği ya da fotoğraf benzerliği durumunda verilmektedir, mavi kağıt ise idari soruşturmaya girdiğiniz anlamına gelmektedir. Bunlarla alakalı diğer makalemize bakabilirsiniz. 

Son olarak vizeniz onaylanmışsa daha önce belirttiğiniz PTT adresine 3 iş günü içerisinde kargo yapılacak ve size belirttiğiniz telefon numarasına mesaj gelecektir.

Hızlı Erişim

Hemen Başvur

Hemen Başvur

Alanlarında uzman danışmanlarımız ile vize başvurularınızı hızlıca tamamlayın.

Whatsapp