
Ukrayna Vizesi
!VİZE MERKEZİ OLARAK UKRAYNA İÇİN VİZE İŞLEMLERİ YAPMAMAKTAYIZ!
22 Aralık 2011 tarihinde Ukrayna Bakanlar Kurulu ile Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti arasında imzalanan ve 1 Ağustos 2012 tarihinden itibaren yürürlüğe giren Vatandaşların Karşılıklı Seyahatlerine İlişkin Usüllere Dair Anlaşma gereğince Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, 90 günü aşmayan Ukrayna seyahatlerinde vizeden muaftır. 90 günden uzun sürecek Ukrayna seyahatleriniz için yapacağınız vize başvurusunda gereken evraklar, ziyaret amacına göre değişebilmektedir.
Ukrayna Vizesi
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, Ukrayna'ya giriş yaptıktan sonra vizesiz oalrak 60 gün kalabilirler ancak Türk vatandaşlarının Ukrayna'ya vizesiz geçişi uygulaması 180 gün içerisinde 90 güne kadar kalışlarla sınırlıdır. Ukrayna'da 90 günden fazla ikamet etmek isteyen Türk vatandaşları vizeye tâbidir.
Kısa süreli ikamet izin muafiyetinde en fazla konaklama 180 gün içerisinde 90 günü geçmemelidir. Ülkeye ilk giriş için bu süre en çok 60 gündür. Ancak Ukrayna’ya 90 günden daha uzun süreli kalmak, çalışmak, eğitim almak ve aile birleşimi amacıyla seyahat edecek Türk vatandaşlarının, bu ülkeye seyahatleri öncesinde Ukrayna Konsolosluğu temsilciliklerine vize başvurusunda bulunmaları gerekir.
Ukrayna Vize Başvurumu Seyahat Amacına Göre Nasıl Yaparım?
Türk vatandaşı olmayan yabancı uyruklu kişiler, Ukrayna Turistik Vizesi, Ukrayna Ticari Vizesi, Ukrayna Aile/Arkadaş Ziyareti Vizesi, Ukrayna Kültürel Sportif Bilimsel Etkinlik Amaçlı Ziyaret Vizesi, Ukrayna Tıbbi Tedavi Amaçlı Vize, Ukrayna Öğrenci Vizesi, Ukrayna Geçici Süreli Çalışma Vizesi dahil tüm vize kategorilerinde 90 güne kadar kısa süreli seyahat için C Tipi vize başvurusu yapmalıdır.
Ukrayna ile Türkiye arasında diplomatik, resmi, hizmet ve umuma özel pasaport sahipleri için ayrıca çeşitli düzenlemeler yapılmıştır. Bunları da aşağıdaki gibi sıralayabiliriz.
1. Vize formu (fotokopi)
2. 2 Adet resim
3. Şirket antetli kağıda yazılmış vize talep dilekçesi
4. Ukrayna Dış İşleri Bakanlığından onaylı gidecek kişi adına iş davetiyesi, Ukrayna Konsolosluğuna teleks çekilmiş olması gerekiyor.
5. Şirket faaliyet belgesi fotokopisi
6. Şirket imza sirküleri fotokopisi
7. Şirket vergi levhası fotokopisi
8. İşe giriş bildirgesi
Turistik Vize için Gerekli Belgeler
1. Vize formu fotokopisi
2. 2 Adet resim
3. Şirket antetli kağıda yazılmış vize talep dilekçesi
4. Ukrayna dış işleri bakanlığından onaylı gidecek kişi adına turistik davetiye, otelde kalınacak ise otel rezervasyonu faksı Ukrayna Konsolosluğuna çekilecek.
5. Şirket faaliyet belgesi (yeni tarihli)
6. Şirket imza sirküleri fotokopisi
7. Şirket vergi levhası
8. Türkiye’ye gidecek olan kişi çalışıyor ise iş evraklarının ibrazı
Emekliler ve Çalışmayanlar için Gerekli Belgeler
1. Vize formu
2. 2 Adet resim
3. Normal kâğıda vize talep dilekçesi
4. Ukrayna dış işleri bakanlığından onaylı gidecek kişi adına turistik davetiye, otelde kalınacak ise otel rezervasyonu
5. Emekli cüzdanı fotokopisi
6. Tapu fotokopisi
7. Banka cüzdanı fotokopisi
Not: * Pasaport süreleri en az 6 aylık ve boş vize sayfaları olması gerekiyor.
* Vize başvuruları 10 iş günü içerisinde sonuçlanmaktadır.
Türk Vatandaşları İçin Ukrayna Vizesi
22 Aralık 2011 tarihinde Ukrayna Bakanlar Kurulu ile Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti arasında imzalanmış olan Vatandaşların Karşılıklı Seyahatlerine İlişkin Usullere Dair Anlaşma, 1 Ağustos 2012 tarihinden itibaren yürürlüğe girmiştir. Anlaşmaya göre, Ukrayna ve Türkiye vatandaşları, söz konusu ülkelerde 60 güne kadar vizesiz kalabilirler. Bununla beraber, iki ülkenin vatandaşlarının ülkede toplam olarak kalma süresi 180 gün boyunca 90 günlük süreyi aşmamalıdır. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları Ukrayna topraklarına giriş yapıp orada vizesiz olarak 60 gün kalabilmekte, onların Ukrayna’da vizesiz toplam bulunma süresi 180 gün içerisinde 90 günü aşmamalıdır.
Ukrayna Devlet Sınırları Kanunu gereğince, Ukrayna’ya gitmek isteyen Türk vatandaşlarının, sınır kapısı noktasında iken seyahatlerinin amaçlarını destekleyecek olan belgeleri ibraz etmeleri gerekebilir. Söz konusu belgeler aşağıdaki gibidir:
1. Dönüş uçak bileti;
2. Otel rezervasyonu;
3. Üzerinde adresi ve telefon numarası yazılmış, bu kişiyi davet eden Ukrayna vatandaşının pasaport fotokopisi.
Bu evrakların yanı sıra, seyahatleri boyunca maddi ihtiyaçlarını karşılayabilecek yeterli para miktarının olması gerekmektedir.
Aynı zamanda, Ukrayna ya da Türkiye Cumhuriyeti topraklarına iş ya da eğitim amaçlı veya yakınları, akrabalarına kavuşmak maksadı ile giriş yapan vatandaşların yürürlükteki ilgili Ukrayna Mevzuatı gereğince vize almaları gerekmektedir.
Yabancı uyruklu vatandaşlar ve vatandaşlığı olmayan şahıslar, planlanan yurt dışı gezisinden 3 ay önce kısa süreli vize için başvuru kayıtlarını Konsolosluk Şubesi’ne teslim etmek mecburiyetindedir.
Vize işlemleri 10 iş günü içerisinde gerçekleşmektedir. Fakat gerektiğinde bu süre 30 iş gününe çıkartılabilir. Vizeleri daha çabuk almak isteyenler, ekstra ücret ödeyip (extra ücreti normalde uygulanan ücretin iki mislini oluşturmaktadır) fakat teknik imkânların bulunulması durumunda 3 iş günü içerisinde vize alabilirler.
Gerekli belgeler
- Vize formu;
- Geçerli pasaport (onun Ukrayna’dan ilan edilmiş çıkış tarihinden sonra daha en az 3 ay içerisinde geçerli olmalı ve en az iki boş sayfayı içermekle beraber en fazla 10 sene evvel ilgili makamlarca verilmesi gerekmektedir)
- 3 x 4 ebadındaki 2 fotoğraf;
- Ukrayna’ya ziyaret amacına bağlı olarak aşağıda sıralanmış diğer belgeler.
- Konsolosluk Şubesince reşit olmayan çocuklara vize verilmesi taleplerinin değerlendirildiğinde ebeveynlerinden birinin rızası ile bu tür şahısların bağımsız olarak veya annesinin ya da babasının veya resmi bir temsilcinin eşliğinde yurt dışına çıkabilmeleri için diğer gerekli evrakların bulunup bulunmadığının ek olarak kontrolü yapılmaktadır.
Öğrenciler için;
Öğrenci vizesini almak isteyen Türk vatandaşlarının, Konsolosluk şubelerine şu belgeleri ibraz etmeleri gerekmektedir:
- Üniversite’den alınmış davetiyenin aslı ve fotokopisi;
- Lise diploması ve transkriptinin aslı ve fotokopisi;
- AİDS testinin aslı ve fotokopisi;
- Türkiye Sağlık Bakanlığı tarafından onaylanmış sağlık kurulu raporunun (heyet raporu) aslı ve fotokopisi. Söz konusu raporun, Ukrayna’ya giriş tarihinden en geç 2 ay önce alınmış olması gerekmektedir.
- Sağlık seyahat sigortası;
- Doğum Kayıt Örneğinin (Formül A) aslı ve fotokopisi
- 3.5X4.5 cm boyutunda 2 fotoğraf
- Bir yıllık açık dönüş tarihli uçak bileti.
- 2, 3, 4, 6 maddelerinde belirtilen evrakların aslıların önce APOSTİLLE tasdik şerhi ile tasdik edilmiş olması ve sonra Ukrayna Diline çevrilmiş olması gerekmektedir. Çeviri, noter tasdikli olmalıdır.
- Yüksek Lisans ve Doktora yapmak isteyen öğrencilerin, yukarıda belirtilmiş belgelerin dışında, diğer gerekli evrakları da ibraz etmeleri gerekmektedir.
Acil vize işlemleri veya onların mesai dışında yapılması için konsolosluk ücretinin iki katı tahsil edilmektedir.
Vize tipleri aşağıdaki gibi sınıflandırılmıştır
1) Transit vizesi (‘B’ Tipi)
Uluslararası yük ve yolcu taşımacılığı yapılırken Ukrayna topraklarından transit geçişinin yapılması durumunda yabancı uyruklu vatandaşlara ve vatandaşlığı olmayan şahıslara verilmektedir. Ukrayna üzerinden diğer ülkelere yolculuk yapacak şoförler için transit vizesi tek giriş, çift giriş –çıkışlı ve çok girişli olarak verilebilir. Fakat transit vizesiyle Ukrayna topraklarında bulunma süresi 5 günü aşmamalıdır.
Bu tip vizeyi alabilmek için Konsolosluk Şubemize şu belgeleri ibraz etmek gerekir:
- Uluslararası yük ve yolcu taşımacılığını yapan firmadan lisans belgeleri ve başvuru dilekçesi.
- Vize formu, 1 fotoğraf, pasaport.
- Ukrayna topraklarından geçişin transit olarak yapılacağını kanıtlayan bir seyahat belgesi (gerektiği takdirde üçüncü devlete vize; seyahat belgesi vs.)
- Yük ve yolcu taşımacılığının transit olarak yapıldığını kanıtlayan belge
- Devletin ilgili yetkili makamlarınca verilen uluslararası taşımacılık lisansı.
2) Kısa süreli vize (‘C’ tipi)
Söz konusu vize tipi yabancı uyruklu vatandaşlara ve vatandaşlığı olmayan kişilere Ukrayna’daki kalma süresinin 180 gün içinde azami 90 gün olması durumunda verilmektedir.
Bu vize 6 aylık dönem için ya da evraklarda yer alan ve bu tür vizenin verilmesi için temel oluşturan belgelerde belirtilmiş olan belirli bir süre için (ancak 5 yıllık süreci aşmamak şartıyla) tek giriş, çift giriş –çıkışlı ve çok girişli olarak verilebilir.
Geçerlilik süresinin 1 yılı aşacağı çok girişli kısa süreli vizeler, yabancı uyruklu vatandaş veya vatandaşlığı olmayan bir kişinin son 2 senelik dönem içerisinde Ukrayna yasalarını ihlal etmeden 1 yıllık çok girişli vizeden yararlandığı ve bu tür vize başvurusunun yapılması için temel oluşturulduğu takdirde verilebilir.
Kısa süreli vizenin alınabilmesi aşağıdaki evraklardan birinin Konsolosluk Şubesi’ne ibraz edilmesi durumunda mümkün olabilir:
- Bakanlık veya diğer ilgili merkezi yürütme makamları, devlet kurum veya kuruluşları, ya da ilgili şirket tarafından verilen bir davet yazısı;
- Ukrayna vatandaşı, yabancı uyruklu vatandaş veya (Ukrayna’da geçici ya da daimi oturma izni, evlilik belgesi veya doğum belgesi bulunan) vatandaşlığı olmayan bir şahıs ile akrabalık bağlarının bulunduğunu kanıtlayan bir doküman;
- Yurt dışında yaşayan Ukraynalının kimlik belgesi ya da onun kişisel dilekçesi;
- Ukrayna seyahatinin turistik bir amaçla gerçekleştirileceğini kanıtlayan belge (turistik seyahat belgesi veya bir turizm Acentası ile turistik hizmetlerden yararlanılması amacıyla imzalanan bir sözleşme);
- Ukrayna’daki herhangi bir sağlık kurumu tarafından düzenlenen bir davetiye;
- Ukrayna’ya giriş yapmak isteyen kişinin ortak şirketin kurucularından biri yahut bir şirketin (dernek, organizasyon vb.) temsilcisi olduğunu ve daha önce imzalanmış ikili sözleşmelerin uygulanması sürecini yakından takip etmek üzere Ukrayna’ya gitmek niyetinde olduğunu kanıtlayan bir belge;
- Ukrayna Bakanlar Kurulu’nun bünyesinde faaliyet gösteren İnsani Yardım Komisyonu tarafından verilen ve ilgili yabancı uyruklu bir vatandaşın veya vatandaşlığı olmayan bir şahsın, insani yardımda bulunmak ya da hayırseverlik işlerini yürütmek üzere Ukrayna’ya giriş yapacağını doğrulayan bir teyit mektubu;
- Ukrayna’ya diyanet işleri gereği kısa süreli bir ziyarette bulunmak isteyen kişilerin, Ukrayna Kültür Bakanlığı’nın tescil kayıtlarında yel alan bir din işleri organizasyonunca hazırlanan davet mektubunu teslim etmeleri gerekmektedir;
- Ukrayna’ya görevi gereğince kısa süreli bir ziyaret yapmak isteyen yabancı basın mensubu veya herhangi bir yabancı kitle iletişim aracının temsilcisi için müdürü tarafından verilen resmi bir yazı;
- Yabancı ülkelerin ilgili devlet organları veya uluslararası kuruluşların hazırladıkları resmi bir yazı;
Ukrayna Büyükelçiliği Konsolosluk Şubesi yetkilileri, ihtiyaç duyulduğu zaman, vize talebinde bulunan yabancı uyruklu vatandaşı veya vatandaşlığı olmayan kişiyi Ukrayna’ya gidiş amacını netleştirecek ek evrakların elde edilebilmesi ve ek bir görüşmenin yapılması için Konsolosluk Şubesi’ne çağırabilirler.
Vize anketinde yabancı uyruklu vatandaş veya vatandaşlığı olmayan bir kişinin Ukrayna’ya giriş yapabileceği ve topraklarında kalabileceği süre belirtilir. Yabancı uyruklu vatandaşlar veya vatandaşlığı olmayan kişilerin Ukrayna’da transit veya kısa süreli vizeyle azami kalma süresi, ilk girişin yapıldığı tarihten itibaren 180 gün içerisinde 90 günü aşmamalıdır.
3) Uzun süreli vize (‘D’ tipi)
Uzun süreli vizeler, 90 günü aşacak süre içerisinde topraklarında bulunma veya oturma hakkı tanıyan evrakların düzenlenmesi için Ukrayna’ya giriş yapmak amacıyla yabancı uyruklu vatandaşlar veya vatandaşlığı olmayan şahıslara verilir.
Bu vize tipinin alınabilmesi için, aşağıdaki belgelerden birinin Ukrayna’nın Ankara Büyükelçiliği Konsolosluk Şubesi’ne teslim edilmesi gerekmektedir:
- Devlet İstihdam Kurumu tarafından verilen yabancı uyruklu vatandaş veya vatandaşlığı olmayan kişinin istihdam edilmesini öngören izin belgesinin Noterlikte öngörülen şekilde tasdik edilmiş bir kopyasıdır;
- Devlet Göç Dairesi’nin ilgili mercii veya bölgesel devlet idari organı tarafından düzenlenmiş göç izni kararının kopyasıdır;
- Ukrayna’da mülteci statüsü verilen kişinin aile fertlerine vize verilmesine ilişkin Dışişleri Bakanlığı’nın izin belgesidir;
- Eğitim amaçlı davetiyenin aslı;
- Uluslararası teknik yardım projesinde yer alan devlet kurumu veya kuruluşunun davet yazısı;
- Dini bir kuruluşta çalışmaları yürütmek amacıyla verilen ve Kültür Bakanlığı tarafından onaylanan bir dini organizasyonun davet yazısı;
- Öngörülen şekilde kayıtlı yabancı devletin sivil toplum örgütünün şubesi, temsilciliği veya diğer yapısal organı tarafından verilen davetiye;
- Öngörülen şekilde kayıtlı ve Ekonomik Kalkınma ve Ticaret Bakanlığı tarafından onaylı yabancı kuruluşun temsilciliğinin davet yazısı;
- Öngörülen şekilde kayıtlı ve Merkez Bankası tarafından onaylı yabancı bankanın şubesi veya temsilciliğinin davet yazısı;
- Yabancı muhabirin veya yabancı kitle iletişim aracının temsilcisi ile aile mensuplarının pasaport belgesinin Ukrayna’da kayıtlı olduğuna ilişkin Dışişleri Bakanlığı’nın onayı;
- Yabancı ülkelerin diplomatik görevleri, konsolosluk şubeleri ve uluslararası kuruluşlar ile temsilciliklerinde görevli, Ukrayna’ya görevini yürütmek üzere uzun süreli ikamet için giriş yapan yetkililer ile aile fertlerine vize verilmesine ilişkin yabancı devlet organlarından veya uluslararası kuruluşlardan resmi başvuru yazısı.
- Ukrayna vatandaşıyla evli olduğuna dair belge (Ukrayna vatandaşı ile yabancı uyruklu vatandaşlar veya vatandaşlığı olmayan bir kişi arasında yapılan evliliğin geçerliliği, ‘Uluslararası Özel Hukuk’ hakkındaki Ukrayna Kanunu belirtmektedir (2709-15);
- Ukrayna’da süresiz veya geçici ikamet tezkeresinin sahibi olan yabancı uyruklu vatandaşlar veya vatandaşlığı olmayan kişilerin ailesinin mensubu olduğuna dair belgeler (yabancı ülke tarafından verilmiş tüm belgeler, yasallaştırılmalı, Ukrayna Diline çevrilmelidir), söz konusu ikamet tezkeresinin fotokopisi ve gelen misafirleri geçindirecek kadar yeterli maddi imkanlarının olduğuna dair belgeler.
Bulunulan vize talebine ret cevabının alındığında, vize ücreti, vize başvuru formu ile Konsolosluk Şubesi’ne vize işlemlerinin yapılması için sunulan belgeler iade edilmez.
Yabancı uyruklu Vatandaşlar ile vatandaşlığı olmayan şahısların, vize işlemlerinin yapılamayacağına ilişkin ret cevabının gelmesi durumunda bunun sebebi konusunda öngörüldüğü şekilde yazılı olarak bilgilendirilmesi gerekliliği ortaya konulmuştur. Aynı zamanda ret cevabı alan vatandaşlar, bu konu ile ilgili şahsi düşüncelerini içeren temyiz mektubu hazırlayıp vize talebinin görüşüldüğü yetkili organın başkanına müracaat edebilir ve vize başvurularının yeniden değerlendirilmesi talebinde bulunabilirler. Söz konusu temyiz mektubu, ret cevabı geldikten sonra iki aylık zaman dilimi içerisinde verilebilir.
Vize işlemleri konusunda ret cevabı alan yabancı uyruklu vatandaşlar ile vatandaşlığı olmayan şahıslara, bu tür karara itiraz etmek için mahkemeye Kanun’un öngördüğü şekilde başvurmaları hakkı verilmiştir.