Japonya Vizesi
Doğu Asya’da bulunan bir ada ülkesi olan Japonya, Kuzey Kore, Güney Kore, Rusya ve Tayvan’a komşu durumdadır. Toplamda 6.582 adası bulunan ülke, siyasi olarak sekiz bölge ve 47 prefertörlükten oluşur. Para birimi Japon Yeni olan ülke 2021 yılı itibariyle 5,38 trilyon dolar milli hasıla ile dünyanın en büyük 3.ekonomisine sahiptir.
Japonya’ya gerek ticari fırsatları gerekse kültür turizmi açısından dünyanın ne çok ziyaret edilen ülkelerinden birisi durumundadır. Kovid öncesi dönemde Japonya’ya seyahat etmek isteyen Türk vatandaşlarının vize almalarına gerek olmazken, getirilen kısıtlamalar nedeniyle tüm pasaport sahiplerinin Yolculukları öncesinde Japonya vizesi almaları gerekir. Vize için gerekli olan belgeleri, süreç ve işlem detaylarını sayfamızın devamında bulabilirsiniz.
Japonya Vizesi Nedir?
Japonya seyahati öncesinde alınması gereken vize türü konaklama gün sayısına göre farklılık gösterir. 90 günden daha az süreli konaklama yapacak olan kişiler için kısa süreli vize, 90 günden uzun süre konaklayacaklar için ise uzun süreli vize başvurusunda bulunmak gerekir.
Kısa süreli vizeler genellikle turistik vize, ticari vize ve ziyaret vizesi kategorilerinde değerlendirilir. Fakat başka bir gerekçe altında 90 günden kısa süreli konaklama gerektiren durumlarda yine kısa süreli (short-term) vizeye başvurulması gerekir. Daha uzun süreli konakalma yapabilmek ya da Japonya’da çalışabilmek için ise uzun süreli (long-term) vizeye başvurulması gerekir.
Kovid tedbirleri kapsamında devreye sokulan kısıtlamalar nedeniyle şu anda Japonya turistlik amaçlı yapılan seyahatlere izin vermemektedir. Bu yüzden Japonya turistik vize başvuruları da kapalı durumdadır.
Japonya’ya ticari amaçlı yolculuk yapmak isteyen yolcular ise Japonya’dan edindiklerini ERFS formu ile Türkiye’den başvuru yaparak vize talep edebilirler. Vize taleplerinin olumlu sonuçlanması halinde Japonya’ya sorunsuz yolculuk yapabilirler.
Japonya vizesi için başvuru yapılacak ve değerlendirme sürecini yönetecek olan kurum yaşanılan şehre göre farklılık gösterir. Aydın, Balıkesir, Bilecik, Bursa, Çanakkale, Denizli, Edirne, İstanbul, İzmir, Kırklareli, Kocaeli, Kütahya, Manisa, Muğla, Sakarya, Tekirdağ, Uşak ve Yalova şehirlerinde yaşayan kişiler başvurularını Japonya İstanbul Başkonsolosluğu’na yapabilirlerken, diğer şehirlerimizde yaşayan kişilerin başvurularını Japonya Ankara Büyükelçiliğine yapmaları gerekir.
Japonya Vizesi İçin Gerekli Belgeler
Japonya vize başvurusu yapabilmek için bazı belgelerin yemin edilmesi ve hazırlanması gerekir. Bu belgeleri ve detaylı açıklamalarını aşağıda bulabilirsiniz.
-Pasaport (Seyahatinizin bitiminin ardından 6 ay süreye sahip olmalı)
-Fotoğraf (45x35mm Ölçülerinde)
-Vize Başvuru Formu
-Uzun Süreli İkamet İzni (Yabancı Ülke Vatandaşları İçin)
-ERFS Formu (Uketsukezumisho)
Pasaport: Son 10 yıl içinde alınmış ve dönüş tarihine göre en az 6 ay daha süreye sahip olmalı. Yırtılmış ya da deforme edilmiş pasaportlar başvuru için kabul edilmemekte.
Fotoğraf: Son 6 ay içinde çekilmiş, 45*35 mm ölçülerinde ve biyometrik olmalı.
Vize Başvuru Formu: 2 sayfadan oluşan Japonya vize başvuru formu doğru ve eksiksiz olarak doldurulmuş olmalı. Kontrol edildikten sonra imzalanarak başvuru dosyasına eklenir.
ERFS Formu (Uketsukezumisho): Davetiye yerine geçen ERFS Formu, tüm Japonya vize başvuruları için gerekli belge konumundadır. Japonya Sağlık, Çalışma ve Refah Bakanlığı tarafından oluşturulan sistem ile edinebilen bu belge, Japonya’daki bağlantılar aracılığı ile alınmalıdır.
Yukarıdaki belgeler edinildikten sonra başvuru aşamasında şahsen bulunmanız gerekir. Vize başvurunuz sonuçlandığında size ekiplerimiz isin adınıza pasaportunuzu konsolosluktan teslim aldıktan sonra adresinize kadar ulaştırmaktadırlar.
Japonya Vize ücreti
Vize ücretini oluşturan kalemler konsolosluk harcı, hizmet bedeli ve vergilerdir. Japonya vize ücreti 60 USD olarak fiyatlandırılmaktadır.
Japonya Vizesi İşlem Süresi
Japonya konsolosluk birimlerinin normal işlem süresi 3 iş günüdür. Fakat son dönemlerde yaşanan yoğunluklar ve randevu tarihlerindeki gecikmekler nedeniyle işlem süresi 2-3 haftayı bulabilmektedir. Bu nedenle olası gecikmelerin önüne geçmeniz için seyahatinizden 1 ay öncesinde başvuru sürecinizin başlatılmasını öneriyoruz.
Yolculuk Öncesi Dikkat Edilmesi Gerekenler
Japonya’da sağlık sorunu yaşamanız halinde alacağınız sağlık hizmet yüksek olabilmektedir. Bu nedenle zorunlu olmasa bile, ihtiyaç duymanız halinde alacağız tedavileri de kapsayacak bir seyahat sağlık sigortası yaptırılması Önerilmektedir. Kapsam içeriğinde hastaneler arası sevk giderleri, tıbbi çeviri masrafları gibi maddelerin de bulunması önerilmektedir.
Kovid 19 Uygulamaları Hakkında
-Japonya girişlerde ve çıkışlarda ibraz geçerli bir aşı sertifikası bulunan kişilerden (3 Doz) Kovid testi istenmemektedir. (07.09.2022)
-Geçerli aşı sertifikası bulunmayan 18 yaşından küçük çocukların, ebeveynlerinin aşı kartına sahip olması halinde kendileri de aşı kartına sahipmiş gibi değerlendirilecek ve kovid testi istenmeyecektir.
-Geçerli bir aşı sertifikası bulunmayan (3 Doz aşı olmamış) kişilerden, son 72 saat içerisinde alınmış kovid testi sunulması zorunluluğu devam etmektedir.

Japonya ile ilgili bir sorunuz mu var? Bize sorabilirsiniz.
Alanlarında uzman danışmanlarımız sorularınızı en kısa süre içinde cevaplayacaktır.