Oturum

Oturum

Çad Oturum

Çad’da çalışmak, iş kurmak, öğrenci olmak ve araştırma yapmak isteyen yabancıların bu ülkede kalmak için Çad hükümetinin göç yasalarından yararlanabilir. Eğer bir işten dolayı Çad’da bulunacaksanız bu çok zor olan bir süreç olmaz. Size sponsor olan bir şirket varsa bu aslında son derece kolay olur. Yine de Çad oturum şartları ve süreleri değişik değişiktir. Ancak burada bilinmesi gereken şudur ki eğer bu ülkede çalışıp para kazanacaksanız izin süreniz genellikle daha uzun olur.

Ancak oturum şartları arasında en zor olanlardan biri hiç şüphe yok ki şirket sözleşmeleridir. Çeşitli nedenlerden dolayı sağlanamayan şartlar olduğunda bu süreç biraz uzayabilmektedir. Bu durumda şemsiye şirketler adı verilen şirket türleri gelişmiştir ve uzun süreden beridir bu işi yaptıkları için bu şirketler genellikle işlemleri basit bir hale indirmiştir. Eğer bu şirketler aracılığı ile gidiyorsanız çok fazla uğraşmanıza gerek kalmaz.

Fakat Çad ülkesine başka nedenlerden dolayı gidecekseniz öncelikle bazı gereklilikleri yerine getirmeniz lazımdır. Öncelikle yolculuk için yanınızda götüreceğiniz malzemelerin bir listesini sunmalısınız. Pasaportunuz birkaç yıla kadar geçerli olmalıdır. Gerekli yerlere gerekli ücretleri ödemiş olmalısınız. Yolculuk, konaklama vergi vs. gibi durumlar için ödendi dekontlarını yanınızda bulundurmalısınız. Kargo ile göndereceğiniz malzemelerin varsa resimlerini çekmeli ve güvenlik için bunları saklamalısınız. Eğer altı aydan daha uzun süre kullanacağınız elektronik cihazlarınızı da götürecekseniz bunları kayıt altına da almanız gerekir. Bunlar hallolduktan sonra ayrıca oturum ve iş izinleri belgelerinizi de tamamlamalısınız.

Size sponsor olan bir şirket ise bu şirket sizin için gerekli izinleri aldığına dair size belge vermeli ve sizin masraflarınızı karşılayacağına dair sözleşmede bulunmalıdır. Sağlık taramalarınızı yapmalı ve aşılarınızı olmalısınız. Ulaşım belgelerinizi yanınızda bulundurmalısınız. Ticaret dışı kullanacağınız kişisel eşyalarınızı belirtmelisiniz. Gerekli vergilerinizi ödemiş olmanız sizi birçok sorundan kurtaracaktır.

Unutmamanız gerekir ki Çad Afrika kıtası içinde en fakir olan ülkelerden biridir. Bu nedenle bu ülkede birçok sorun olmaktadır. Öncelikle Çad için oturum izni alacaksanız bunları bilmeniz lazımdır. Çad’da adi suçlardan tutun örgütlü suçlara kadar uzanan geniş bir yelpazede genel asayişsizlik hâkim durumdadır. Hırsızlık gibi, dolandırıcılık gibi ve gasp gibi suçlar büyük şehirlerde ve kalabalık yerleşim alanlarında oldukça yaygın bir hal almıştır. Çad’ın bazı bölgelerinde fidye karşılığında adam kaçırma halleri, yabancılara karşı korsanlık gibi faaliyetler sık rastlanan suçlardan bazılarıdır. Çad’da yerleşik-göçer kabileler, aşiretler farklı dinlerin, inanışların, mezheplerin ve etnik grupların üyeleri arasında herhangi bir sebepten dolayı çatışmalar ve ölümler yaşanabilmektedir. Böyle durumlarda çatışma bölgesini hızla terk edilmenizi veya korunaklı bir mekâna sığınmanızı ve derhal Büyükelçiliğimizle temasa geçilmesi çok önemlidir. En kötü ihtimalle başka bir ülkenin büyükelçiliğine sığınabilirsiniz. Her ne kadar Çad doğasıyla çok güzel bir ülke olsa da bizler size elimizden gelen önemli bilgileri vermekte yarar vardır. Çad seyahatinizin daha sağlıklı ve güvenli geçmesi konusunda daha fazla bilgi edinmek isterseniz Vize Merkezi şubelerimizle temasa geçebilir ve gerekli konularda danışmanlık hizmetimizden yararlanabilirsiniz.

Bütün işlemleriniz tamamlanmışsa sırada sunmanız gerekli belgeleri vermelisiniz. Bu belgeler şu şekilde sıralanabilir:

  1. Pasaport. (En az 12 aylık geçerliliğe sahip olmalı)
  2. Çad vize başvuru formu.
  3. 4 adet yeni çekilmiş fotoğraf
  4. Vergi, kira vs. başvuru ve ücret dekontları
  5. Kimlik kartı fotokopisi
  6. Pasaport fotokopisi
  7. 18 yaşından küçükler için ebeveynleri tarafından imzalanmış bir mektup
  8. Oturum izni fotokopisi
  9. Satılamaz malzemelerin belgesi (geri dönüş durumunda)
  10. Varsa evlilik cüzdanı ya da söz konusu kişi ya da kişilerin birbirlerinin aileleri olduğunu gösterir belgeler, nüfus kayıt örneği vs.
  11. Sponsor olan kişinin izin belgeleri, kira, iş sözleşmeleri vs.
  12. Davetiye ya da sözleşme karşılığı gidiyorsanız söz konusu kişinin en az altı aylık gelir düzeyini gösterir belgeler. Bu kişinin sponsorluğu döneminde söz konusu kişi ya da kişilerin ekonomik sorumluluğunu gösterir olduğunu ispatlamak için.
  13. Sağlık sigortası belgeleri

Başvuru sahipleri için de aşağıdaki şartlar gerekiyor:

  1. Doğum ya da kimlik fotokopisi
  2. Çocuk sahibi ise bu kişilerin doğum, kimlik gibi kartların fotokopisi
  3. Söz konusu sponsor olan kişinin başvuru sahibini istediğine dair mektup ya da bunu ispatlayacak belgeler.
  4. Başvuru sahibinin en az üç ay boyunca bir sağlık sorunu olması durumunda onu idare edecek kadar bankada bir miktar para bulundurması
  5. Daha önceki işlerinden aldığı banka maaş iş dökümü
  6. Başvuru sahibi kendisi başvuru yapmalıdır
  7. Mümkünse bu fotokopilerin birer adet daha fotokopilerini yapınız ve bunları başka bir durum için ayrı tutunuz. (Daha sonra işlemler için yeniden hepsiyle uğraşmak zorunda kalmamak için)
  8. İkamet adres bilgileri (Türkiye ve Çad ülkelerindeki)
  9. Aşı bilgileri için belgeler (en azından iki hafta öncesinden aşı olmalısınız)
  10. Üç yıldan uzun bir süredir kullanılan araçlar ülkeye sokulacaksa motorlu taşıtlar dairesinden bunun için ekstradan bilgi ve belge alabilme durumunuz olabilir.
  11. Vize başvurusu yapmadan önce bu belgelerin Elçiliğe de verilmiş olması önemlidir. (Yasal işlem başlaması için)
  12. Orada araç kullanacaksanız motorlu çaşıtlar idaresinden izin belgesi
  13. Elçilik bu belgeler dışında sizin durumunuza özel başka belge de isteyebilir. Bu durum için önceden telefonla elçiliği arayıp haber vermeniz son derece önemlidir.
  14. Vize ücretleri ret durumunda geri ödenmez.
  15. Varsa ve yanınızda götürecekseniz ruhsatlı silahınız için izin belgesi
  16. Yanınızda götüreceğiniz ilaçların listesi (doktor onaylı)
  17. Yanınıza alkol alamazsınız. Sadece Fond de Cave isimli bir alkole izin vardır. Bu da 20 şişeden az olmalıdır.
  18. İşlem süreleri genellikle 7 ile 11 iş günü kadar zaman almaktadır. Ancak buna bayramlar, tatiller vs. dâhil değildir. Böyle bir durumda süreler daha da artabilir.

Daha fazla bir şey bilmek isterseniz Vize Merkezi şubelerimizi arayıp Çad aile birleşimi hakkında bilgi alabilirsiniz. Ya da dilerseniz bizi ziyaret edebilirsiniz.

Çad ile ilgili sizden gelen sorular

0 sorudan en popüler 0 soru görüntüleniyor. Tüm soruları göster

Çad için Soru Sorun

Alanlarında uzman danışmanlarımız sorularınızı en kısa süre içinde cevaplayacaktır.

Hızlı Erişim

Hemen Başvur

Hemen Başvur

Alanlarında uzman danışmanlarımız ile vize başvurularınızı hızlıca tamamlayın.

Whatsapp