1951 Göçmenlerinin Bulgaristan vatandaşlığı hakkı geri kazanmak

Semra 08/08/16, 16:22
Merhaba, Benim 2 sorum var: 1)1934 doğumlu anne 1951 göçmenidir, nüfus cüzdanında doğum yeri olarak Bulgaristan yazmaktadır. Vatandaşlık geri kazanımı için başvurmak istiyoruz, elimizde hiç bir belge yok, nasıl hareket etmeliyim. Oturma izni alındıktan sonra vatandaşlık ne kadar sürede veriliyor bu süreçte sürekli Bulgaristan'da bulunmak gerekiyor mu? 2) Vefat etmiş durumda olan babam da Bulgaristan göçneni olarak 1930 lu yıllarda gelmiş., ancak elimde bir belge yok. Benim hem annem hem babam bulgaristan göçmeni durumunda olması nedeniyle ben vatandaşlık için başvurabilirmiyim. Bu konularda görüşmek için ofisinize gelip görüşme yapmak isterim, ziyaretçi kabul edemiyorsanız detaylı bilgi rica ediyorum
Vize Merkezi

Merhaba Semra hanım 

Anneniz ve sizin vatandaşlığını geri almanız için izlenecek prosedürü kısaca yazdım, arzu ettiğiniz zaman hizmet almak  ya da danışacağınız konuları görüşmek üzere ofisimize gelebilirsiniz

işemleri başlatmak için size vereceğimiz vekalet orneği ile geldiğiniz gün işlemleri başlatmış olacağız.

 

BULGARİSTAN DOĞUMLU TÜRKİYE VATANDAŞLARI İÇİN VATANDAŞLIK BAŞVURU BİLGİ REHBERİ

 

Türkiye vatandaşı olan Bulgaristan doğumlu kişiler, hala hayatta olmaları şartıyla, vatandaşlık alabiliyor. 1951, 1952, 1960, 1969, 1970, 1972, 1976 ve 1978 yıllarında gerçekleştirilen mübadeleler sırasında Bulgaristan’dan Türkiye’ye anlaşmalı göç eden kişiler, turist olarak gidip kalan kişiler, doğdukları ülkenin vatandaşlığından vazgeçerek gelmiş olsalar dahi bu durumları vatandaşlık başvurusu yapmalarına engel olmuyor. Başvuru yapan kişiler, bu yıllardan birinde gelmemiş olsalar da Bulgaristan vatandaşlıklarını geri alabiliyor.

Bulgaristan vatandaşlığını alan kişi önce sadece çocukları için vatandaşlık başvurusu yapabiliyor. Daha sonra ise çocukları Bulgaristan vatandaşı olunca torunlarına, torunları da Bulgaristan vatandaş olunca da torunlarının çocuklarına vatandaşlık alabilirler.

Bulgaristan vatandaşlığı başvurusu adım adım yapılmak zorunda. Bir aile için başvurular toplu halde yapılamamakta. Her aşamada izlenen prosedür 3 ile 5 yıl arasında sürdüğü için işlemlerin daha hızlı ve sorunsuz ilerleyebilmesi için tüm takip işlemlerinin uzman ekibiyle hizmet veren bizlere teslim edilmesini öneriyoruz.

 

BULGARİSTAN VATANDAŞLIĞI BAŞVURUSU İÇİN İZLENECEK ADIMLAR

 

Başvuru sahibi, altta örneği bulunan soruların cevaplarının bulunduğu özgeçmişi ile birlikte altta örneği bulunan vekâlet örneğini vermesi sonrasında izlenecek adımlar alttaki gibi olacak.

 

  • Başvuru sahibinin Doğum ve Aile Kütüğü alınacak.

 

  • Başvuruyu yapacak olan kişinin Bulgaristan’daki doğum tarihi ve Türkiye’deki resmi belgelerindeki doğum tarihi eğer aynı değilse; Bulgaristan’da Doğum Kütüğü’ne göre kayıtlı olduğu yerleşim yerindeki muhtardan Doğum Belgesi çıkartılacak. Bu belge ile daha sonra Türkiye’de mahkeme yoluyla doğum tarihi düzenlenecek.

 

  • Başvuru sahibinin Bulgaristan’da en son yaşadığı bölgedeki muhtarlıktan daha önce orada yaşadığı ve ayrıldığı tarih belgelenecek.   

 

  • Diğer gerekli tüm belgelerle birlikte Sofya’da bulunan Adalet Bakanlığı’nın Vatandaşlık Birimine vatandaşlık bilgilerinin sorgulanması için müracaat edilecek.

 

Adalet Bakanlığı’ndan gelecek vatandaşlık kaydı bilgisi olumlu olduğunda Bulgaristan’da süresiz oturma izni başvurusu için işlemlere başlanabilir.

 

  • Türkiye’deki Bulgaristan Başkonsolosluğu veya Büyükelçiliği’nden Oturum Vizesi (D vize) başvurusu yapılacak.

 

  • D vize başvurusu 1-2 aylık sürede sonuçlandıktan sonra bu vize ile Bulgaristan’a gidilecek ve başvuru sahibi doğduğu şehre veya adres gösterdiği şehre giderek süresiz oturum kartı için başvuru yapılacak.

 

  • Bu işlem için Bulgaristan’a 3 defa gitmek gerekiyor. İlki başvuruyu yapmak için günü birlik gidilecek. İkincisi ise nüfus kaydını yaptırıp bireysel vatandaşlık numarası alınacak, fotoğraf çektirip parmak izi alınacak – 3 ile 5 iş günü kalınacak, Üçüncüsü ise kartı almak için.

 

  • Oturum İzni alındıktan sonra 3 yıllık bekleme süreci başlıyor. Bu süreçte her yıl 1 gün için Bulgaristan veya Avrupa Birliği sınırları içerisinde bir ülkeye gitme zorunluluğu bulunuyor.

 

  • 3 yıllık süre tamamlandığında kişi Bulgaristan’a vatandaşlık başvurusunda bulunmaya hak kazanmış oluyor.

 

  • Vatandaşlık dosyası hazırlayarak başvuru sahibine ait olan vatandaşlık başvuru randevusu alınır. Randevu günü zamanı ortalama 1-2 yıl sonrasına mülakat randevusu veriliyor şu anda.

 

  • Randevu günü geldiğinde başvuru sahibi mülakata alındığında başvuru gerçekleşmiş oluyor.

 

  • 1 yıllık bekleme süresi sonrasında Bulgaristan vatandaşlığı karar belgesi veriliyor.

 

  • Bu belge ile Bulgaristan Cumhuriyeti pasaportu ve kimlik kartı alınıyor.

 

  • Artık başvuru sahibi çocuklarına, yani birinci kuşak akrabalarına vatandaşlık başvurusunda bulunabiliyor.

 

NOT:

  • D vize sonuçlanana kadar olan işlem ücreti her şey dâhil 2500 Euro’dur.
  • Bulgaristan için oturum kart başvurusu ücretleri ve akrabalarınızdan/arkadaşınızdan formaliteden alacağınız kira kontratını sizin sağlamanız (düzenlemeniz) zorunludur.

 

-------------------------------------------------------------------------

 

VATANDAŞLIK BAŞVURUSU İÇİN GEREKLİ BELGELER

 

Vatandaşlık başvurusu için oluşturulan dosyanın hazırlanabilmesi için tarafımıza gönderilmesi gereken evraklar aşağıdaki gibidir:

 

  • Vekâlet (Örneği altta bulunabilir)
  • İsim Denklik Belgesi (Göç eden kişiye ait olmalı. Ankara Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nden alınır)
  • Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği
  • Evlilik Kayıt Örneği
  • Sabıka Kaydı
  • Pasaport Fotokopisi
  • Fotoğraf - 8 Adet (Biyometrik)

 

NOT: İlgili devlet dairelerinden alınacak tüm belgelerin orijinal ve apostilli olması gerekir.

 

-------------------------------------------------------------------------

 

BAŞVURU SAHİBİNİN ÖZGEÇMİŞİ İÇİN CEVAPLANMASI GEREKEN SORULAR

 

Göç eden kişiye ait belgeler ile birlikte aşağıda bulunan bilgiler de doldurulması gerekir.

  • Türkiye’ye tam olarak hangi tarihte göç edilmiş?
  • Bulgaristanda tam 3 adı
  • Bulgaristan’da doğduğu yer. (Tam ili, ilçesi, kazası veya köyünün adı)
  • Bulgaristan’dan göç etmeden önce son ikamet ettikleri yer. (Tam ili, ilçesi, kazası veya köyünün adı)

Ayrıca göç eden kişinin ebeveynlerine ait alttaki bilgiler da cevaplanmalı.

  • Annesinin üç (3) ismi, doğum yeri ve doğum tarihi.
  • Babasının üç (3) ismi, doğum yeri ve doğum tarihi.

 

 

BULGARİSTAN VATANDAŞLIĞI İÇİN SIK SORULAN SORULAR

 

S: Dedelerim zamanında Bulgaristan’dan Türkiye’ye geldi. Ancak artık hayatta değil. Aynı şekilde babam da Bulgaristan’dan Türkiye’ye geldi ve o da artık yaşamıyor. Bulgaristan vatandaşlığı hakkım var mı?

 

 

S: Bulgaristan doğumlu dedem 1951 yılında 67 yaşındayken öldü. Biz Bulgaristan vatandaşlığı alabilir miyiz?

C: Bulgaristan’da vatandaşlık tespiti yapılmalı. Alınabilme ihtimali bulunuyor. Tespiti 2000 Euro bedelindedir.

 

S: Babam 1978 yılında Türkiye’ye Bulgaristan’dan göç etti. Ancak vefat etti. Biz vatandaş olabilir miyiz?

.

 

S: Babam 1978 yılında Bulgaristan’dan Türkiye’ye geldi. Yaşıyor.  Biz ve çocuklarım kaç yılda vatandaşlık alabiliriz?

C: babanız 5 yılda, siz +3 yılda vatandaşlık alabilirsiniz. Ayrıca babanızdan sonra gelen her jenerasyon için de ayrı ayrı +3’er yıl geçmesi gerekiyor.

 

S: İsim Denklik Belgesi nerden çıkıyor ve kaç günde elimize ulaşıyor?

C: T.C. İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nden, oradan bulunamaz ise Devlet Arşivlernden

 

S: Doğum tarihi düzenleme işi, yani mahkeme ne kadar sürede tamamlanıyor?  Siz bu süreci yönetebiliyor musunuz?

C: 3 ay sürebiliyor. Bizim de verdiğimiz hizmetlerden biri. Ücreti 2000 TL.

 

S: Bulgaristan’da kimsemiz yok. D vize için kira kontratımızı siz düzenleyebiliyor musunuz?

C: Evet. Bünyemizdeki emlakçılar aracılığı ile bu işlemi gerçekleştirebiliyoruz.

 

S: Biz bütün işlemleri düzenledik. D vizeye de başvurduk. Ancak ret cevabı aldık. Tekrar başvurabilir miyiz?

C: Evet.

 

S: Vatandaşlığa başvuralı 6 yıl oldu ancak bir cevap gelmedi. Yardımcı olur musunuz?

C: Evet.

 

S: Vatandaşlığa doğrudan konsolosluk üzerinden Bulgaristan’a gitmeden başvuruda bulunuluyor mu?

C: Evet. Ancak süre uzayabilir.

 

NOT:

  • Bulgaristan vatandaşlığı ile ilgili yapılan bilgilendirme yeterli olmadığı takdirde ve cevaplanmayan başka sorular olduğunda alınacak randevu ile cumartesi günleri istanbul  ofisimizde tüm soruları cevaplayıp başvuru sürecinin planlamasını yapıyor.

 

Saygılarımla Ersin 

 

Vatandaşlık süreci yukarda anlatıldığı gibi.. Bunun dışında sizin kendi araştırma ve takip etmek istemeniz durumunda  Bulgaristan Turistik vize başvurusunda buluna bilirsiniz. 

Turistik vize için gereken belgeler : Pasaport Fotoraf Nüfüs kayıt Örneği Banka hesap Cüzdanı getirmeniz yeterli.  Ücret: Konsolosluk Harcı, Davetiye bedeli Toplam 170 € getirirseniz 1 haftada vizeler sonuçlanmaktadır.

Cevap Ver
Lütfen bu mesajın spam amaçlı olmadığını anlayabilmemiz için yandaki doğrulamayı yapınız.