Erasmus Vizesi

Almanya Erasmus Vizesi için Gerekli Belgeler nelerdir?

  1. Uzun süreli vize talep formu (İmzalamanız yeterli olacaktır)
  2. Pasaport (Son 10 yıl içerisinde alınmış olmalı ve fotokopisiyle birlikte ibraz verilmelidir)
  3. 2 adet biyometrik fotoğraf (3.5 x 4.5 cm ölçülerinde, güncel, beyaz fon üzeri)
  4. Diploma (Kişinin mezun olması halinde)
  5. Öğrenci belgesi veya transkript (Kaşeli, imzalı ve güncel)
  6. Muvafakatname (18 yaşından küçük olanlar için, ebeveyn imzalı)
  7. Nüfus cüzdanı aslı ve fotokopisi
  8. Eğitim programı sertifikası
  9. Eğitim programının masraflarının karşılanabileceğine dair teminatlar
  10. Konaklama masrafları ve eğitim bursunu belgeleyen teminatlar
  11. Seyahat sağlık sigortası; 30 bin € teminatlı, uluslararası geçerliliğe sahip (Kurumumuzdan temin edebilirsiniz)
  12. Otel ve uçak bileti rezervasyonu (Kurumumuzdan temin edebilirsiniz)

Almanya Erasmus Vizesi için gereken evraklarla ilgili açıklamalar

1. İkamet müsadesi başvuru formu

Almanca olarak doldurulmuş, Almanya vize başvurusu için ibraz edeceği evraklarda beyan edeceği bilgileri destekleyen, başvuru sahibi tarafından imzalanmış iki nüsha ikamet müsadesi başvuru formu. Başvuru sahibi 18 yaşından küçük ise; kişi tarafından doldurulacak ikamet müsadesi başvuru formunun imza bölümü ebeveynlerin ikisi de imzalanmış olmalıdır.

2. Biometrik Fotoğraf

Almanya turistik vize başvuru işlemlerinde kullanılacak fotoğraflar; 3 adet, 3,5x4,5 cm ölçülerinde, Almanya vize başvuru sahibinin güncel halini temsil eden, maksimum son 3 ay içerisinde çekilmiş, arka fonu beyaz ve kişinin pasaportunda bulunan daha önce almış olduğu herhangi bir vize işleminde kullanılmamış olmalıdır.

3. Pasaport

Almanya turistik vize başvurularında kullanılacak pasaportlar son 10 yıl içerisinde çıkarılmış, ziyaretçinin Almanya seyahati dönüşü sonrası en az 3 ay geçerliliği olan ve vize basım işlemlerinin gerçekleşebilmesi için yan yana en az 2 boş sayfası bulunan, deforme olmamış olmalıdır.

4. Acil tıbbi bakım, hastane tedavisi ve sağlık nedenleri için hazırlanmış belge

Almanya vize işlemlerinde bulunacak kişinin Almanya’ da kalış süresini kapsayan, tüm Schengen ülkelerinde geçerli, en az 30.000 Euro teminata sahip orijinal seyahat sağlık sigortası.

5. Burs belgenizin aslı ve 2 fotokopisi

6. Almanya’daki Üniversitenin Dilekçe yazısı aslı ve fotokopisi

Yazı, eğitim süresini ve hangi Şehirde olduğunu içermesi gerekmektedir

7. Türkiye’de ki Üniversiteden alınmış yazı

Başvuru sahibin gidiş amacına ve Erasmus / Sokrates burslu olarak bir Alman Üniversiteden eğitim göreceğine dair belgeler

8. Tam Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği ve Nüfus Cüzdanı Fotokopisi

Almanya Turistik Schengen vize işlemlerinde bulunacak kişi adına güncel tarihli, aile ve ikamet etmekte olduğu adres bilgilerini içerecek şekilde düzenlenmiş tam vukuatlı nüfus kayıt örneği ve ön ve arka yüz bilgilerini gösterir nüfus cüzdanı fotokopisi

9. Pasaport fotokopisi (Varsa eski Pasaportlar sunulmalı)

10. Noter tasdikli Muvafakatname ve Almanca tercümesi ve Tüm gelir kanıtlarının aslı 2 fotokopisi

Sadece ebeveynler tarafından düzenlenen noter tasdikli bir taahhütnamenin aslı ve 2 fotokopisi ve Yeminli tercümandan Almancaya tercümesi.

 

Lütfen Dikkat! 

- Ebeveynler tarafından verilen taahhütname, Federal Eğitim Teşvik kanununda belirlenen garanti oranına göre düzenlenmeli ve ödemeyi garanti etmelidir.

- Verilen taahhütün ödenebileceğine dair ebeveynlerin maaşlarının yattığı hesap cüzdanları, mal varlığının bulunduğu hesap cüzdanı ve ödeme gücünü gösteren tüm maddi ve gelir durumunu gösteren evrakların aslı ve 2 fotokopisini ibraz etmelidir. (Gelir evrakların tercümesine gerek yoktur).Ayrıca taahhütnameyi veren kişinin imzası noter tarafından tasdik edilmelidir.


Erasmus Vizesi Nedir?

Erasmus, üniversite ve yükseköğretim kurumlarının birbirleri ile işbirliği yapmalarını teşvik etmeye yönelten bir Avrupa Birliği programıdır. Yükseköğretim kurumlarının birlikte ortak projeler üretip hayata geçirmelerine imkan veren Erasmus programı, üniversitelerin kısa süreli öğrenci ve personel değişimi yapabilmeleri için karşılıksız mali destek sağlamaktadır. Almanya Erasmus programının amacı Avrupa’da üniversite ve yüksek öğretimin kalitesini yükselterek, farklı ülkelerdeki üniversitelerin bilimsel ve kültürel çalışmalarda iş birliğinde bulunmalarını sağlamaktır.

Erasmus Ülkeleri hangileridir?

Erasmus programı ile gidilebilecek ülkeler: Almanya, İtalya, Belçika, Bulgaristan, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Yunanistan, İrlanda, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Makedonya, Avusturya, Polonya, Romanya, İsveç, İsviçre, Slovakya, Slovenya, İspanya, Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Türkiye, İzlanda, Norveç, Kıbrıs ve Lihtenştayn.  27 Avrupa Birliği üyesi ülke ve A.B. üyesi olmayan fakat Avrupa Ekonomik Alanı içinde yer alan Norveç, İzlanda, Lihtenştayn ve Avrupa Birliği’ne aday ülkeler arasında yer alan Türkiye Erasmus programı içinde yer almaktadır.

Almanya Erasmus başvurusu nasıl yapılır?

Üniversiteler, öğrencileri Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik programı merkezinin kriterlerine göre belirler. Öğrencinin toplam not ortalaması önemli bir değerlendirme ölçüsüdür. Başvurular öğrencinin Erasmus kapsamında bulunan yüksek öğrenim kurumuna yapılır. Ancak üniversitenin Erasmus üniversite beyannamesine sahip olması gerekir. Öğrencinin okumakta olduğu üniversitenin ve gideceği üniversitenin Erasmus kapsamında olması şarttır. Her üniversite Erasmus başvuru, seçim ve sınav tarihlerini kendi takvimine göre düzenler. Türkiye’deki yüksek öğrenim kurumu Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığının kriterlerine göre öğrenci seçmesini yapar ve başvuruları kabul eder.

Almanya Erasmus uzatma işlemi nasıl yapılır?

Erasmus süresini uzatmak isteyenler Türkiye’de okudukları kuruma bildirimde bulunmalıdırlar. Okulun onayından sonra ilgili uzatma işlemine dair yeterli hibe mevcutsa uzatma işlemi yapılmakla birlikte Erasmus biriminin yetkisinde Erasmus vizesi hibesiz olarak da uzatılabilir. Erasmus dönemini uzatmak isteyen öğrenciler eğitim aldığı okulu değiştiremezler.

Erasmus Hibesi

Erasmus programında yararlanacak olan öğrencilere yurt dışında öğrenim gördükleri süre zarfında kaldıkları süre boyunca finansal destek verilir. Erasmus hibesi olarak bilinen bu destek kredi statüsünde olmayıp öğrencilerden geri talep edilmez. Öğrenci Erasmus hibesi ile yurt dışında konaklamave benzeri tüm masraflarını karşılayacak yeterlilikte değildir. Bir yıllık akademik sürede (3-12 ay arasında) Erasmus programı kapsamında Erasmus hibesi alırlar. Erasmus kontenjanından yararlanamayan öğrenciler ise bütün masraflarını kendileri karşılamaları koşuluyla hibesiz Erasmus programına başvuru yapabilirler. Erasmus programı kapsamında öğrenciye konaklama yeri okulun sorumluluğunda değildir. Bununla birlikte öğrenci AB ofislerinden konuyla ilgili danışmanlık alabilir.

Almanya Erasmus vizesinin süresi ne kadar?

Almanya Erasmus programında kapsamında öğrenciler 3 ila 12 aya arası öğrenci değişim programından faydalanabilirler. Bu süre daha sonradan Almanya ve Türkiye’deki resmi kurumlara başvurularak uzatılabilir. Lisans, önlisans, yüksek lisans ve doktora seviyesindeki öğrenciler Almanya Erasmus programından faydalanabilirler.

Almanya Erasmus vizesi için ne zaman başvuru yapılmalı?

Erasmus öğrencisi olmaya hak kazandıktan sonra Türkiye’deki Almanyan Konsolosluğun başvuru yapmanız gerekiyor. Almanya Erasmus vizesinin veriliş süresi 7- ila 10 gün içindedir. Ancak Erasmus programına başvuruları 5 ay önceden yapılması ve kabul edilmesi halinde bu süre geçerli olmaktadır.

Almanya Erasmus programı için sponsor şart mı?

Erasmus programı kapsamında hibe alan öğrencilerin sponsorlu gitmesine ve sponsor evrakları sunmasına gerek yoktur. Erasmus dışında bir eğitim programıyla Almanya’ya eğitim almaya gidiyorsanız, sponsor evraklarını sunmanız gerekecektir. Sponsorunuzun birinci dereceden yakınınız olması ve Almanya’da kaldığınız süre zarfında eğitim ve konaklama masraflarınızı karşılayacak finansal yeterlilikte olması gerekir. Erasmus kapsamında hibe alındıysa, hibenin alındığına dair yazının üniversiteniz tarafından Almanya konsolosluğuna bildirilmesi gerekemektedir.

 

Erasmus programı dışında Almanya’ya eğitim amaçlı gidenlerden istenen belgeler

1- Pasaport (Seyahat sonrası en az 6 ay geçerli)

2- Öğrenci belgesi (Güncel, imza ve kaşesi olan)

3- 2 adet biometrik yeni fotoğraf (35x45 ölçülerinde, beyaz fon arkalı, güncel)

4- Kimlik fotokopisi ve tam vukuatlı nüfus kayıt örneği (Aile ve adres bilgilerini içeren)

5- Muvafakatname (Kişi 18 yaşından küçük olması halinde, anne, baba imzalı, orjinal belge)

6- Öğrencinin başvurusunu gerçekleştirdiği okuldan aldığı kayıt kabul belgesi.


Öğrenciler için sponsor olacak velilerin hazırlaması gereken evraklar:


A - İşveren ise;

1 - Sponsor yazısı (Şirketin antetli kağıdına, konsolosluğa hitaben, sponsor olunacağı ve yakınlık derecesi belirtilmiş kaşe ve imzalı)

2 - SGK hizmet dökümü 

3 - Güncel şirket evrakları (Orjinal faaliyet belgesi, sicil gazete, vergi levhası, imza sirküleri fotokopileri)

4 - Banka hesap dökümü (Son 3 aylık, en az 4000 TL bakiyesi olan, kaşe, imza ve banka imza sirküleri ile birlikte / belge orjinal ıslak kaşeli olmalı)
     

B- Çalışan ise,

1- İşveren yazısı (İşveren tarafından, şirketin antetli kağıdına, konsolosluğa hitaben, kişinin bu iş yerinde çalıştığını belirten kaşe ve imzalı) 

2- Sponsor yazısı (Konsolosluğa hitaben, sponsor olunacağı ve yakınlık derecesi belirtilmiş, ıslak imzalı)

3- Güncel tarihli şirket evraklarınız (Orjinal faaliyet belgesi, vergi levhası, imza sirküleri, sicil gazete fotokopileri)

4- SGK işe giriş bildirgesi ve hizmet dökümü (kaşeli ve imzalı)

5- Maaş bordrosu (Son 3 aylık, imza ve kaşeli)

6- Banka hesap özeti (Son 3 aylık, en az 4000 TL bakiyesi olan, kaşe, imza ve banka imza sirküleri ile birlikte)

 

C - Devlet Memuru ise

1- Çalışma ve resmi izin belgesi (Bağlı bulunulan kurumdan alınmış)

2- Görev kimlik kartı fotokopisi (Ön ve arka yüz)

3- Maaş bordrosu (Son 3 aylık, imza ve kaşeli)

4- Banka hesap özeti (En az 4000 TL bakiyesi olan, kaşe, imza ve banka imza sirküleri ile birlikte /belge orjinal ıslak kaşeli olmalı)

5- Sponsor yazısı (Konsolosluğa hitaben, sponsor olunacağı ve yakınlık derecesi belirtilmiş, ıslak imzalı)

 

 D - Emekli ise

1 - Sponsor yazısı (Konsolosluğa hitaben, sponsor olunacağı ve yakınlık derecesi belirtilmiş, ıslak imzalı)

2 - Maaş bordrosu (Son 3 aylık, imza ve kaşeli)

3- Banka hesap özeti (Son 3 aylık, en az 4000 TL bakiyesi olan, kaşe, imza ve banka imza sirküleri ile birlikte /belge orjinal ıslak kaşeli olmalı)

4- Emeklilik kartı fotokopisi 

 

Almanya Staj vizesi için neler yapılması gereklidir?

Staj yapmak, meslek hayatıyla ilgili bilgi edinmeye veya meslek tecrübesi kazandırmaya yardımcı olmaktadır. Almanya’da staj yapacağınız süre 90 günü aşmayacak ise, Schengen vizesi için başvurmanız gerekmektedir. Vize başvurusu için talep edilen belgeler, asılları ve birer adet fotokopileriyle birlikte ibraz edilmelidir. Almanya’da staj yapacağınız süre 90 günden fazla ise, ulusal vize başvurusunda bulunmanız gerekmektedir. Ulusal vize başvurusu için talep edilen belgeler, asılları ve ikişer adet fotokopileriyle birlikte ibraz edilmelidir. Lütfen bu Bilgi Notu’nu check listesi olarak kullanınız.


1. Almanya Schengen Vize Başvuru Formu 

Bir adet başvuru formu (90 günü aşmayacak seyahat sürelerinde Schengen Vizesi için) veya 2 adet (90 günü aşacak seyahat sürelerinde ulusal vize için) Almanca dilinde eksiksiz olarak doldurulmuş ve başvuru sahibi tarafından imzalanmış başvuru formları

2. İkamet Yasası’nın 55. maddesine göre gerekli ek belge (başvuru sahibi tarafından imzalanmış)

3. Pasaport

4. 2 adet vesikalık fotoğraf

5. Sağlık sigortası

90 günü aşmayacak seyahat süresi için: Seyahat sağlık sigortası 90 günü aşacak seyahat süresi için: SGK’nın yurt dışı sağlık sigortası belgesi. Bu tür sigortaya dahil olmadığınız takdirde, tüm ikamet süresini kapsayacak bir seyahat sağlık sigortası 
6. Stajın hangi kurum aracılığıyla yapıldığına dair belge:

•    AB teşvik programlarıyla gerçekleştirilen stajlar için (örnek: AB Yerleştirme ve Eğitim Programı çerçevesinde ERASMUS Stajyerleri/Bursiyerleri): Türkiye’de eğitim gördükleri üniversiteden staj göreceklerine dair belge
•    Türkiye’de yükseköğrenimine devam eden öğrencilere 2. sınıfın sonunda sunulan staj imkanı için: İş Bulma Birimi’nden (ZAV), aracı olduğunu gösterir belgenin aslı. Not: Yabancı uyruklu üniversite öğrencileri, eğitim gördükleri bilim dalı ile yakından ilgili olan bir alanda Almanya’da 12 aylık bir süreye kadar staj yapabilirler.
•    Uluslararası bir değişim programı çerçevesinde yapılan stajlar için, aracı olan kurumun stajı belgeleyen yazısı (örnek AIESEC, BVMD, Cultural Vistas gGmbH, DAAD-IAESTE, DAAD-RISE, KOBy/Hochschule Coburg, KOOR FH BaWü, Schorlemer Stiftung des Deutschen Bauernverbands, Steuben-SchurzGesellschaft)

7. Staj sözleşmesi (ERASMUS stajyerleri için: “Learning Agreement for Traineeships”, tüm sayfaların imzalanmış olması gerekmektedir). Staj sözleşmesinin henüz ibraz edilemediği durumlarda, Almanya’daki işveren tarafından hazırlanan staj teyit yazısı. Bu belge staj ücretinin yanı sıra vize başvurusu esnasında staj sözleşmesinin neden ibraz edilmediğine dair bilgi içermelidir.

8. Başvuru sahibinin güncel olarak Türkiye’de hangi işle meşgul olduğuna dair belgeler (öğrenci belgesi, iş sözleşmesi vs.) Bu belgeler Almanca tercümeleriyle birlikte ibraz edilmelidir.

9. Almanya’da kalacağı süre boyunca geçimini ne şekilde sağlayacağına dair belgeler (örnek: Stajyerin burs aldığını, burs miktarını ve burs alacağı dönemi gösterir belge)

daha fazla göster

Yükleniyor...
İletişim
İstanbul
Tel : +90 (212) 970 05 01
avrupa2@vizemerkezi.com
Ankara
+90 (312) 970 05 01
ankara@vizemerkezi.com
İzmir
+90 (232) 970 05 01
izmir@vizemerkezi.com
Edirne
+90 (284) 236 24 24
edirne@vizemerkezi.com
Bursa
+90 (224) 322 23 65
bursa@vizemerkezi.com
Antalya
+ 90 (242) 255 5510
antalya@vizemerkezi.com
Gaziantep
+90 (342) 255 50 95
gaziantep@vizemerkezi.com