Almanya Çalışma İzni

Almanya Çalışma İzni nasıl alınır?

Almanya’da çalışma iznine sahip olabilmek için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının, eğer Almanya’da geçerli bir vatandaşlıkları yoksa (Avrupa Birliği (European Union) veya Avrupa Ekonomik Alanı (European Economic Area) veya İsviçre) alması gereken vize Almanya Çalışma Vizesidir. Almanya Çalışma İzni Vizesine ülkeye girmeden önce sahip olmanız gerekmedir. Almanya Çalışma Vizesi başvuruları bu konu hakkında tek yetkili olan Almanya Konsolosluklarına veya Almanya Büyükelçiliğine yapılmaktadır. Vize başvurusunda bulunmak için Almanya’da bulunan bir iş yerinden bir teklif almanız veya kendi imkânlarınızla bulduğunuz bir iş yeriyle anlaşmış olmanız gerekmektedir. Almanya Federal Cumhuriyeti başvuruda bulunacak yabancı uyruklu üçüncü ülke vatandaşları için bazı sınırlandırmalar getirmiştir. Eğer Alman vatandaşlığınız veya Avrupa Birliğine üye ülkelerde bir vatandaşlığınız yoksa üçüncü ülke vatandaşı sayılırsınız. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları kendi imkânlarıyla buldukları işte çalışmak için oradaki şartların sağlanmış olması ve buldukları işin Almanya yetkililerinin belirledikleri kriterlere uygun olması gerekmektedir. Almanya’da bulduğunuz iş için eğer bölgede o pozisyona uygun bir Alman veya öncelik hakkı olan başka ülke vatandaşı (Avrupa Birliği (European Union) veya Avrupa Ekonomik Alanı (European Economic Area) veya İsviçre) yoksa bulduğunuz işe gidebilir ve çalışabilirsiniz. Eğer Türk vatandaşı olarak Almanya’da üniversite okuduysanız mezuniyetinizden itibaren 18 ay içinde niteliklerinize göre bir iş bulduğunuz takdirde bu sürenin sonunda Almanya size oturum ve çalışma izni verir.  Eğer üniversite öğreniminizi tamamladıktan sonra Türkiye’ye dönüş sağladıysanız, Almanya’da iş bulabilmek için 6 aylık bir vize almaya hak kazanırsınız. Bu 6 aylık süre içinde eğer yine niteliklerinize uygun bir iş bulursanız ve bu süre içinde geçiminizi sağlayabilecek bir maddi birikiminiz varsa Almanya’da ki Yabancılar Şubesine (Ausländerbehörder) çalışmaya bağlı oturum izni başvurusunda bulunabilirsiniz. Eğer çalışacağınız alan bilişim teknolojileri veya mühendislik alanı ile ilgili ise Almanya sizden dil sertifikası ibrazı talebinde bulunmaz, fakat iş alanınız bu mesleklerin dışındaysa Almanya Çalışma İzni Vizesi başvurusunda bulunurken dil yeterliliği belgesi ibraz etmeniz gerekmektedir. Almanya Çalışma İzni Vizesine başvuru yapabilmek için eğer Türkiye’de bir üniversiteden alınmış diplomanız varsa bu diplomanın Almanya’da bulunan üniversitelerin diplomalarına denk olması gerekmektedir. Diplomanızın denk olup olmadığını ANABIN resmi web sitesinden öğrenebilir ve elde ettiğiniz sonucun çıktısını alarak bu çıktıyı da başvuru sırasında ibraz etmeniz gerekmektedir. Eğitiminizi yurt dışında tamamladıysanız,

  • İcra etmek istediğiniz iş Alman Çalışma Ajansı’nın güncel pozitif liste veya beyaz liste olarak nitelendirdiği listede yer almalıdır.
     
  • Başvuru yapacağınız veya yaptığınız iş ilanı, Alman Çalışma Ajansı’nın iş borsasına verilmiş olmalıdır.
     
  • Üniversitede aldığınız mesleki eğitiminizin Alman meslek eğitimine denkliği tespit edilmiş olmalıdır. Tespit etme işlemini gerçekleştirdikten sonra alacağınız belge Almanya Çalışma İzni Vizesi başvurusu sırasında ibraz edilmelidir.

Eğer Almanya’da çalışmak istediğiniz süre 90 günü aşmıyorsa Almanya Schengen Vize başvurusu yapabilirsiniz. Almanya Schengen Vize hakkındaki ayrıntılı bilgiye sitemizin “Vize İşlemleri” bölümünden “Almanya Schengen Vize” alt başlığına girerek ulaşabilirsiniz.

Almanya Çalışma İzni Vizesi için gerekli evraklar nelerdir?

Almanya Çalışma İzni Vizesi başvurusu yapmak için, eğer çalışacağınız süre 90 günü aşıyorsa uzun süreli Ulusal Vize (D tipi) başvurusu yapmanız gerekmektedir. Ulusal Vize (D tipi) başvurunuzda çalışma amaçlı gittiğinizi bu vize türünün evraklarına ek olarak hazırlayacağınız evraklarla belirtmeniz gerekmektedir. Ulusal Vize (D tipi) evrak listesi;

1. Başvuru Formu:

Almanya Çalışma İzni Vizesi için doldurulması gereken başvuru formu başvuru sahibi tarafından içerisinde istenilen bilgiler eksiksiz olacak şekilde Almanca dilinde doldurulmalıdır. Başvuru formunuzda eksik bilgi olması halinde başvurularınız geçersiz sayılacaktır. Başvuru formlarındaki imzanın başvuru sahibi tarafından atılması gerekmektedir. Bu form birkaç sayfadan oluşan detaylı bilgi isteyen uzun bir formdur. Vize Merkezi Almanya Vizesi temsilcimizle başvuru formunun doldurulmasıyla ilgili iletişime geçtiğiniz takdirde size danışmanlık hizmeti verebilir. Almanya Ulusal Vize Başvuru formunu Vize Merkezi Almanya sayfamızdaki “Form ve Dilekçe” bölümünde görüntüleyebilirsiniz ayrıca Almanya Konsolosluğu resmi web sitesinden ulaşabilirsiniz.

2. Pasaport:

Almanya Çalışma İzni Vizesine başvuru yaparken gerekli olan pasaportunuzun en az 1 sene süreyle geçerli olması gerekmektedir. Eğer başvuru sahibinin pasaportu yok ise, pasaport başvurusu için gerekli evrakları temin edip il veya ilçe Emniyet Müdürlüklerindeki Pasaport Şube Amirliklerine başvuru yapması gerekmektedir. Pasaport için başvurularınızı internetten yapabilirsiniz.

3. 2 Adet Biyometrik Fotoğraf:

İstenilen biyometrik fotoğraflar en fazla 6 ay önce çektirilmiş güncel fotoğraflar olmakla birlikte, biyometrik özelliklere uygun olmalıdır. Çektirmeniz gereken biyometrik fotoğraflar 35 x 45 milimetre ölçülerinde olmalı. Başvuruda bulunan kişinin yüzünü kapatacak herhangi bir aksesuar olmayacak veya önüne saç gelmeyecek şekilde tam karşısından resmi çekilmelidir. Bazı dini gerekçeler için Almanya Konsolosluğu istisna yapabilmekte olup, bu tip durumlarda da dâhil gözlerin önü kapalı olmamalıdır.

4. Nüfus Cüzdanı Fotokopisi:

Başvuruda bulunan kişinin ön ve arka yüzünü net bir şekilde gösteren nüfus cüzdan fotokopisi.

5. Tam Tekmil Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği:

Bu belge Almanya Çalışma İzni başvurusunda bulunan kişinin nüfus bilgilerini ve nüfus kaydı ile ilgili tüm olayları eksiksiz bir şekilde içermelidir. Kişinin nüfus kayıt örneğindeki Düşünceler kısmı eksiksiz bir şekilde doldurulmuş olmalıdır. Bu evrakta eksik olmaması gereken bilgilerin arasında,

  • Daha önce yapılmış evlilikler,
  • Doğan çocuklarınıza ait kimlik bilgileri,
  • Boşanmalar,
  • Anne ve baba hakkındaki bilgiler,
  • Sahip olduğunuz vatandaşlık bilgileri gibi bilgiler yer almaktadır. Bu bilgilerin eksik olması durumda başvurunuz geçersiz sayılacaktır. Tam Tekmil Vukuatlı Nüfus Kayıt örneğinizde bu bilgilerin bulunmasıyla birlikte Almanya Konsolosluğu sizden bu bilgilerle ilgili ek evrakları isteyebilmektedir. Eğer başvuru sahibi bayan ise, önceki soy ismine ait Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği de ibraz edilmelidir. Bu belgeyi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının alabileceği tek yetkili yer Nüfus Müdürlükleridir.

6.Başvuru sahibinin ikametgah belgesi:

Türkiye’de ikamet eden başvuru sahibinin ikametgah belgesi ibraz edilmelidir. Bu belge Almanya Aile Birleşimi başvuru formunu doldururken de gerekmektedir. İkametgah belgesi başvuru sahibi tarafından ikamet adresinin bağlı olduğu muhtarlıktan alınmaktadır.

7.Sağlık Sigortası:

Almanya Çalışma İzni Vizesine başvururken ibraz etmeniz gereken sağlık sigortası güncel tarihli ve en az 3 ay süreyle geçerli olmalıdır. Vize Merkezi’yle iletişime geçerseniz size bu konu hakkında yardımcı olacaklardır.

Almanya Çalışma İzni Vizesi için dil şartı var mı?

Almanya Çalışma İzni vizesi oturma izni almanız için yapmanız gereken aşamalardan birisidir. Oturma iznine giden yolda Almanya’nın sizden talep ettiği dil düzeyi asgari düzey olan A1 dil düzeyidir. Bu düzeyde olduğunuzu belgelemek için Almanya’nın yetkilendirdiği dil kurslarına katılıp sınavlarından başarı elde etmeniz gerekmektedir. Eğer A1 sertifika sınavından başarı elde ederseniz kurum size A1 dil yeterlilik sertifikası verir. Bu sertifikayı almanız gereken kurumlar Goethe-Instıtut ve ÖSD‘dir. A1 sertifikasına sahip olmak için yapmanız gerekenleri, kurs saatlerini ve sınav tarihlerini öğrenebilmek için kurumların resmi web sitelerini ziyaret edebilirsiniz.

Almanya Çalışma İzni Vizesi için gerekli olan A1 Sertifikası nedir?

Almanya Çalışma İzni Vizesi için yapacağınız başvurularda ibraz etmeniz gereken A1 sınavı sertifikası sizin temel düzeyde Almanca bildiğinizi göstermektedir. Eğer A1 düzeyde dil sertifikasına sahipseniz Almanya’da yaşadığınız sırada orada konuşulan günlük konuşmaları yavaş ve anlaşılır konuşulduğu takdirde anlayıp cevap verebilirsiniz. A1 sertifikasına sahip olacak düzeyde Almancanız var ise bu düzey bir işte çalışmak veya akıcı Almanca konuşulan yerlerde size fayda sağlamayacaktır. Almanya sizden vize başvurusu için A1 seviye dil sertifikası talep etmektedir ancak başvurduğunuz iş yeri sizden B1 veya C1 seviye dil isteme hakkına sahiptirler. Bu talep iş yerinin belirlediği kriterlerle ilgilidir. A1 sertifikasına sahip olabilmek için girdiğiniz sınav birkaç bölümden oluşan, kursa katılım sağladığınız takdirde sizi zorlamayacak basit bir sınavdır. Eğer Almanca bilginiz yok ve Almancayı yeni öğrenmeye başlıyorsanız kurslara katılım sağlamanızı tavsiye ederiz, aksi takdirde sınavdan başarı elde edebilmeniz oldukça düşük bir ihtimaldir.  A1 sertifikası sınavı 4 bölümden oluşmaktadır. Bunlar okuma (lesen), yazma (schreiben), dinleme (hören), konuşma (sprechen) bölümleridir. A1 sertifikasına sahip olabilmek için belirtilen bu bölümlerden yeterli puanları alarak başarı elde etmeniz gerekmektedir. Okuma (lesen) bölümünde sizden bir metin okumanız ve yöneltilen ilgili soruları cevaplamanız istenmektedir. Yazma (schreiben) bölümünde sizden verilen konuya uygun bir mektup, form veya dilekçe yazmanız istenmektedir. Dinleme (hören) bölümünde size bir veya birden fazla diyalog dinletilip sizden ilgili soruları cevaplamanız istenmektedir. Konuşma (sprechen) bölümü birkaç aşamadan oluşmaktadır. Sizden kendinizi tanıtmanız, söylenilen kelimeleri kodlamanız ve resimler gösterilerek bunlarla ilgili diyalog kurmanız istenmektedir. A1 sertifikası sınavlarında kurs yetkilileri tarafından değişiklik yapılabilmektedir. A1 sertifika sınavıyla ilgili ayrıntılı bilgiyi Goethe Instıtut veya ÖSD’nin resmi web sayfalarından edinebilir, onlarla iletişime geçebilirsiniz.

Almanya Çalışma İzni için gerekli A1 Sınavı Sertifikası nasıl alınır?

Almanya Çalışma İzni Vizesi başvuruları için gereken A1 sınavı temel Almanca bilindiğine dair alınması gereken A1 sertifikasının verildiği Almanca dil sınavıdır. Almanya Çalışma İzni Vizesi başvurusu yapacak kişilerin alması gereken A1 sınavı sertifikası, Almanya Konsolosluğunun kabul ettiği belli kurumların sınavında başarı gösterildiği ve oradan alındığı takdirde Almanya Çalışma İzni Vizesi başvuruları için geçerlidir. Bu kurumlar Goethe Institute ve ÖSD olmaktadır. Almanya konsolosluğu bu kurumlar dışında ibraz edilen sertifikaları kesinlikle kabul etmemektedir. Alacağınız sertifikanın orijinal hali başvuru sırasında ibraz edilmelidir.

 

 

 

daha fazla göster

Yükleniyor...
İletişim
İstanbul
Tel : +90 (212) 970 05 01
avrupa2@vizemerkezi.com
Ankara
+90 (312) 970 05 01
ankara@vizemerkezi.com
İzmir
+90 (232) 970 05 01
izmir@vizemerkezi.com
Edirne
+90 (284) 236 24 24
edirne@vizemerkezi.com
Bursa
+90 (224) 322 23 65
bursa@vizemerkezi.com
Antalya
+ 90 (242) 255 5510
antalya@vizemerkezi.com
Gaziantep
+90 (342) 255 50 95
gaziantep@vizemerkezi.com