Almanya Aile Birleşimi

Almanya Aile Birleşimi Nedir?

Almanya Aile Birleşimi, Türkiye’de yaşayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının Almanya’da yaşayan eşinin veya çocuklarının yanına yerleşmesi veya Türkiye’de yaşayan reşit olmayan çocuklarını Almanya’ya alması için başvurması gereken vizedir. Almanya Aile Birleşimi vizesi Ulusal (D tipi) Vize kategorisine girmektedir. Bu tip uzun süreli vizeler için başvurular doğrudan Almanya Konsolosluğu’na veya Almanya Büyükelçiliği’ne yapılmaktadır. Aile Birleşimi Vizesine başvuru yaparken Almanya Konsolosluklarınca belirlenen evraklar ibraz edilmelidir. Başvuru yapacağınız duruma göre gerekli evraklar değişkenlik gösterebilir.  Bu evraklarda dikkat edilmesi gereken en önemli şey, evrakların güncel tarihli ve ıslak imzalı olmasıdır. Bazı durumlarda Almanya Konsolosluğu yetkilileri sizden ibraz ettirmeniz gereken evraklara ek olarak başka evraklar isteme hakkına sahiptirler. Almanya Aile Birleşimi Vizesi hakkındaki ayrıntılı bilgiyi Almanya Vize Departmanı temsilcilerimizden alabilirsiniz.

Almanya Aile Birleşimi başvurusu nereye yapılır?

Almanya Aile Birleşimi için başvuruda bulunmak isteyenler doğrudan bu konuyla ilgili tek yetkili olan Almanya Konsolosluklarına veya Almanya Başkonsolosluğuna başvuru yapmalıdırlar. Bu başvuruyu gerçekleştirmek için gerekli evraklarınızı hazırlamalı ve konsoloslukların belirlediği saatlerde randevu almalısınız. Randevularınızın tarihleri konsoloslukların çalışma gün ve saatlerine göre konsolosluk yetkilileri tarafından belirlenmektedir. Bu tip uzun süreli (D Tipi) vize başvuruları İstanbul, Ankara veya İzmir den yapılmaktadır. Başvuru yapacağınız konsolosluk yaşadığınız şehre göre değişkenlik göstermektedir. Vize Merkezi temsilcimizle iletişime geçtiğiniz takdirde yetkililerimiz randevu almanız konusunda size yardımcı olacaklardır.


Almanya Aile Birleşimi için gerekli evraklar nelerdir?

Almanya Aile Birleşimi vizesine başvurma amacınız, Almanya’daki eşinizin yanına gitmek ise, başvuruda ibraz etmeniz gereken evraklar aşağıdaki gibidir. Eğer Almanya Aile Birleşimi vizesine başvurma amacınız eşinizin yanına gitmekten farklı ise, Almanya Konsolosluğu belirlediği farklı evraklar isteyebilir. Ancak bu evrakları hazırlarken unutulmaması gereken en önemli hususlar, evrakların güncel tarihli olmasıyla beraber evrakların asılları ve yanında ikişer adet fotokopileri ile birlikte ibraz edilmesidir. Bu belgelerin bir fotokopisinin vize alındıktan sonra Almanya’ya giderken yanınızda götürülmesi tavsiye edilir.


1.Başvuru Formu:

Almanya Aile Birleşimi için doldurulması gereken başvuru formu başvuru sahibi tarafından içerisinde istenilen bilgiler eksiksiz olacak şekilde Almanca dilinde doldurulmalıdır. Başvuru formunuzda eksik bilgi olması halinde başvurularınız geçersiz sayılacaktır. Başvuru formlarındaki imzanın başvuru sahibi tarafından atılması gerekmektedir. Bu form birkaç sayfadan oluşan detaylı bilgi isteyen uzun bir formdur. Vize Merkezi Almanya Aile Birleşimi vizesi temsilcimizle başvuru formunun doldurulmasıyla ilgili iletişime geçtiğiniz takdirde size danışmanlık hizmeti verebilir. Almanya Aile Birleşimi Başvuru formunu Vize Merkezi Almanya sayfamızdaki “Form ve Dilekçe” bölümünde görüntüleyebilirsiniz ayrıca Almanya Konsolosluğu resmi web sitesinden ulaşabilirsiniz.


2.Pasaport:

Almanya Aile Birleşimi vizesine başvuru yaparken gerekli olan pasaportunuzun en az 1 sene süreyle geçerli olması gerekmektedir. Eğer başvuru sahibinin pasaportu yok ise, pasaport başvurusu için gerekli evrakları temin edip il veya ilçe Emniyet Müdürlüklerindeki Pasaport Şube Amirliklerine başvuru yapması gerekmektedir. Pasaport için başvurularınızı internetten yapabilirsiniz.


3. 2 Adet Biyometrik Fotoğraf:

İstenilen biyometrik fotoğraflar en fazla 6 ay önce çektirilmiş güncel fotoğraflar olmakla birlikte, biyometrik özelliklere uygun olmalıdır. Çektirmeniz gereken biyometrik fotoğraflar 35 x 45 milimetre ölçülerinde olmalı. Başvuruda bulunan kişinin yüzünü kapatacak herhangi bir aksesuar olmayacak veya önüne saç gelmeyecek şekilde tam karşısından resmi çekilmelidir. Bazı dini gerekçeler için Almanya Konsolosluğu istisna yapabilmekte olup, bu tip durumlarda da dahil gözlerin önü kapalı olmamalıdır.


4. Uluslararası Evlenme Kayıt Örneği (Formül B):

Eğer başvuruda bulunan kişiler nikahlarını Türkiye Cumhuriyeti toprakları içinde gerçekleştirmişler ise, evlenme memuru çifte uluslararası geçerli olan Aile Cüzdanını verir. Bu cüzdan 1974 tarihinde imzalanan CIEC Anlaşmasına dayanarak verilir, fakat Almanya Federal Cumhuriyeti bu anlaşmaya taraf olmadığından dolayı, Aile Cüzdanını kabul etmemektedir. Evliliğinizin Almanya yetkilileri tarafından tanınabilmesi için almanız gereken evrak Uluslararası Evlenme Kayıt Örneği'dir (Formül B). Evliliğiniz gerçekleştikten ve Türkiye Cumhuriyeti kayıtlarına geçtikten sonra bu belgeyi Nüfus Müdürlüklerinden temin edebilirsiniz.

Uluslararası evlenme kayıt örneği her iki eşin nüfus bilgilerini eksiksiz bir şekilde içermelidir.

Eğer kişiler 17 yaşında evlilik gerçekleştirmişler ise; iki taraf içinde anne ve babanın imzaladığı muvafakatname ve bu belgelerin Almanca tercümeleri ibraz edilmelidir.

Eğer kişiler evliliklerini  16 yaşından küçük gerçekleştirmişler ise; çiftin evlenmesinin uygun olduğuna dair mahkeme kararı  ve bu belgenin Almanca tercümesi ibraz edilmelidir.


5.Nüfus Cüzdanı Fotokopisi:

Başvuruda bulunan kişinin ön ve arka yüzünü net bir şekilde gösteren nüfus cüzdan fotokopisi.


6.Tam Tekmil Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği:

Bu belge Almanya Aile Birleşimi başvurusunda bulunan kişinin nüfus bilgilerini ve nüfus kayıdı ile ilgili tüm olayları  eksiksiz bir şekilde içermelidir. Kişinin nüfus kayıt örneğindeki Düşünceler kısmı eksiksiz bir şekilde doldurulmuş olmalıdır. Bu evrakta eksik olmaması gereken bilgilerin arasında:

  • Daha önce yapılmış evlilikler,
  • Doğan çocuklarınıza ait kimlik bilgileri,
  • Boşanmalar,
  • Anne ve baba hakkındaki kimlik bilgileri ve ,
  • Sahip olduğunuz vatandaşlık bilgileri (varsa başka ülkelerin vatandaşlığı) gibi bilgiler yer almaktadır.

Not: Bu bilgilerin eksik olması durumda başvurunuz geçersiz sayılacaktır. Tam Tekmil Vukuatlı Nüfus Kayıt örneğinizde bu bilgilerin bulunmasıyla birlikte Almanya Konsolosluğu sizden bu bilgilerle ilgili ek evrakları isteyebilmektedir. Eğer başvuru sahibi bayan ise, önceki soy ismine ait Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği de ibraz edilmelidir. Bu belgeyi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının alabileceği tek yetkili yer Nüfus Müdürlükleridir.
 

7.Başvuru sahibinin ikametgah belgesi:

Türkiye’de ikamet eden başvuru sahibinin ikametgah belgesi ibraz edilmelidir. Bu belge Almanya Aile Birleşimi başvuru formunu doldururken de gerekmektedir. İkametgah belgesi başvuru sahibi tarafından ikamet adresinin bağlı olduğu muhtarlıktan alınmaktadır.
 

8.Almanya’da Yaşayan Eşe Ait Evraklar:

a)Almanya’da Yaşayan Eşin İkametgah Belgesi:

Almanya’da yaşayan eşe ait ikametgah belgesi ibraz edilmelidir. Almanya’da yaşayan eş eğer ki tek başına yaşıyor ve ev sahibi ise bunu gösterecek belgeler ek olarak istenebilir. Ayrıca orada eğer kira da oturuyor ve bu masrafları kendisi karşılıyorsa bunu gösterecek kira sözleşmesi istenebilir. Eş orada ailesinin veya başka bir kişinin yanında yaşıyorsa bunu belgeleyen ek evraklar (Untermieter) istenebilir. Eğer eş Alman vatandaşı değil ise oradan aldığı oturum izni belgesi (Niederlassungsgesetz) ibraz edilmelidir. Almanya’da yaşayan eşin oturmakta olduğu ev aile fertlerinin rahat yaşayabileceği büyüklükte olmalıdır.
 

b)Almanya’da Yaşayan Eşe Ait Kimlik Bilgileri:

Eğer eş Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ise; Eşe ait iki yüzüde net olarak görünecek şekilde çekilmiş nüfus cüzdanı fotokopisi ve oradan aldığı oturum izni fotokopisi. Eğer eş Alman vatandaşı ise; Eşe ait güncel pasaport (Reisepass) veya kimlik (Personalausweis) fotokopisi ve doğumu Almanya’da gerçekleşmiş ise Alman Doğum Belgesi (Geburtsurkunde). Eğer eş yabancı uyruklu ise; güncel pasaportun fotokopisi ve oradan aldığı oturma izni fotokopisi. Eğer eş hem Alman hem Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ise; Alman vatandaşı olanlara uygulanan prosedürler uygulanmakta olup Türk vatandaşlığına ait nüfus cüzdan fotokopisi de ibraz edilmelidir.
 

9. Banka Hesap Dökümleri:

Almanya’da ve Türkiye’de yaşayan eşe ait banka hesap dökümleri ibraz edilmelidir. Bu dökümler son 3 aya ait en az 7.000 TL bakiyeli olmalıdır. Bu belgelerin asılları ibraz edilmeli ve bankadan ıslak imza ve kaşeli olmalıdır. Aslını ibraz etmekle yükümlü olduğunuz evrakların bir adet fotokopilerini Almanya’ya gideceğiniz sırada yanınızda götürmenizde fayda vardır.
 

10.Maaş bordrosu:

Almanya’da yaşayan eşe ait son 3 ayın maaş bordroları ibraz edilmelidir. Bu belgelerde bulunan miktar aile fertlerinin bakımını karşılayabilecek düzeyde olmalıdır.

 

11.Sağlık Sigortası:

Almanya Aile Birleşimi Vizesine başvururken ibraz etmeniz gereken sağlık sigortası güncel tarihli ve en az 3 ay süreyle geçerli olmalıdır. Vize Merkezi’yle iletişime geçerseniz size bu konu hakkında yardımcı olacaklardır.

 

12.Eşlerin varsa daha önceki evliliklerine dair belgeler:

Eğer eşler daha önceden bir evlilik gerçekleştirmişler ise; evliliklerinin bittiğine dair geçerli boşanma kararı ve gerekli durumlar için Almanya veya Tükiye’den alınmış tanıma tenfiz kararı belgesi ibraz edilmelidir. Gerektiği durumlarda ölüm kayıt örnekleri ve tüm bu belgelerin Almanca tercümeleri ibraz edilmelidir.

 

13.Eşlerin çocukları hakkındaki belgeler:

Almanya Aile Birleşimi başvurusunda bulunan eş yanında çocuğunuda götürecek ise, çocuğa ait kimlik bilgilerini içeren nüfus kayıt örneği ve her iki yüzüde net olacak şekilde çekilmiş kimlik fotokopisi, eğer çocuk Alman vatandaşı ise pasaport (Reisepass) veya kimlik (Kinderausweis/Personalausweis) fotokopisi, eğer çocuk 16 yaşından küçük ise dil yeterliliği aranmaz fakat çocuk 16 yaşından büyük ise dil yeterliliği sertifikası ibraz edilmelidir. Eğer eşin önceki evliliğinden çocukları varsa velayet aile birleşimi başvurusu sahibine ait ise ve onlarıda yanında götürmek istiyorsa eski eşinin izni olmalıdır ve bu belge ibraz edilmelidir. Bu belgelere ek olarak farklı belgelerin ibraz edilmesi istenebilir.

 

14. Almanca Bildiğine Dair Belge:

Almanya Aile Birleşimi başvurusu yapacak kişilerin A1 seviye dil sertifikası alma zorunlulukları bulunmaktadır. Başvuru sırasında bu belgenin aslını ibraz etmeleri gerekmektedir. Bu belge yalnızca Almaya Konsolosluğunun kabul ettiği Goethe-Institut ve ÖSD kurslarının sınavlarına girerek alınmalıdır, aksi takdirde başka kurumlardan alınan sertifikalar konsolosluk yetkilileri tarafından kabul edilmeyecektir. Bazı istisnai durumlarda dil yeterliliği belgesi ibraz etme zorunluluğu yoktur.

 

Almanya Aile Birleşimi Vizesi ne kadar sürede sonuçlanır?

Vizenin sonuçlanma süresi Almanya Aile Birleşimi yapmak isteyen kişilerin durumuna göre değişkenlik gösterebilir. Bu süre Almanya Konsolosluklarının çalışma günleri ve saatleri ile de ilgilidir, tatil, bayram, olağanüstü durumlar gibi etkenler bu süreyi doğrudan etkileyebilir. Almanya Konsolosluğu değişen koşullar sebebiyle size bu konu ile ilgili net bir bilgi veremeyecektir. Bazı durumlarda Almanya Aile Birleşimi vizesi sonuçlanma süresi birkaç ayı geçebilmektedir.

 

Almanya Aile Birleşimi Vizesi sürecini nasıl takip edebilirim?

Almanya Aile Birleşimi başvurusunu yaptıktan sonra süreci konsolosluğun belirlediği gün ve saatlerde onlarla iletişime geçerek takip edebilirsiniz. Vize Merkezi’yle iletişime geçip işlemlerinizi Almanya Aile Birleşimi temsilcilerimiz ile yürüttüğünüz takdirde bu süreci sizin için onlar takip ederek istediğiniz zaman sizi bilgilendireceklerdir.

 

Almanya Aile Birleşimi Vizesi ücreti ne kadardır?

Almanya Aile Birleşimi Vizesine başvuru yaparken Almanya Konsolosluğunun belirlemiş olduğu vize başvuru ücretini Euro veya TL olmak şartıyla nakit olarak ödemeniz gerekmektedir. Bu başvuru ücreti alacağınız danışmanlık hizmet bedellerini veya kargo ücretlerini kapsamamaktadır.

 

Almanya Aile Birleşimi başvurusunun reddedilmesi hangi durumlarda mümkündür?

Almanya Aile Birleşimi başvurusu sırasında Almanya Konsolosluğu yetkilileri tarafından başvuru bazı durumlarda reddedilebilir. Eğer yukarıda belirtilen evraklar ve bu evraklara ek olarak istenen belgeleri eksik ve Almanya Konsolosluğunun istediği kriterlere uygun olarak ibraz etmişseniz Konsolosluk başvurunuzu reddedecektir. Bu evrakları eksizsiz ve doğru ibraz etmiş olmanız Almanya Konsolosluğu tarafından başvurunuzun onaylanacağı anlamına gelmemektedir.

  • Eğer kazancınız veya yaşadığınız ev Almanya Konsolosluğunun istediği yeterliliğe sahip değilse,
     
  • Diliniz A1 seviyesinde değil ve ilgili kurumlarda girdiğiniz sınavda başarı elde edemediyseniz,
     
  • Adli sicil raporunuz temiz değil ise,

Almanya Konsolosluğu başvurunuzu reddedecektir. Konsolosluk yetkilileri eğer evliliğin sahte olduğundan şüpheleniyorlarsa başvuruyu reddetme hakkına sahiptirler. Şüphe uyandıran en önemli faktörlerden biri eşlerin arasındaki yaş farkının fazla olmasıdır. Almaya Konsolosluğu yetkilileri böyle bir durumda her iki ülkede de eşleri sorgulamak hakkına, onlara evlilikleri ve birbirleri hakkındaki bilgileri sorma hakkına sahiptirler. Bu sorgular Almanya Konsolosluğu ve Almanya’daki yetkili kurum tarafından eş zamanlı olarak yapılmaktadır. Böyle bir durumda verilen cevaplardan şüphe duymaya devam ediyorlar ve evliliğin sahte olduğunu düşünüyorlarsa başvuruyu reddedilebilir.

Almanya Aile Birleşimi Vizesine sahip olduktan sonra eşimden bağımsız oturum hakkına sahip olabilir miyim?

Almanya Aile Birleşimi Vizesine sahip olduktan ve orada evliliğe bağlı olarak oturum iznine sahip olduktan sonra, bağımsız oturum izni elde edebilmeniz izin Almanya Federal Cumhuriyetinin belirlemiş olduğu şartların sağlanmış olması gerekmektedir. Bu izin eşinizden boşanmanız veya ayrı oturmanız halinde evlilik sürenizin en az 3 yıl sürmesi durumunda verilebilmektedir. Bazı istisnai durumlarda Almanya bu izni 3 yıl şartı olmadan verebilmektedir;

  • Eğer yanınızda yaşayan çocuğunuz Alman vatandaşı ise,
     
  • Eşiniz vefat etmiş ise,
     
  • Aile içi şiddet gibi olağandışı durumlar yaşanıyorsa (bu durumları belgelemeniz gerekmektedir),
     
  • Eğer 1 yıldan uzun süredir sigortalı en az 450 Euro kazanca sahip olduğunuz bir işte çalışıyorsanız,

Almanya Federal Cumhuriyeti bu hakkı size verebilmektedir. Bu tip istisnai durumları başvuru sırasında belgeleyerek ibraz etmeniz gerekmektedir.

daha fazla göster

Yükleniyor...
İletişim
İstanbul
Tel : +90 (212) 970 05 01
avrupa2@vizemerkezi.com
Ankara
+90 (312) 970 05 01
ankara@vizemerkezi.com
İzmir
+90 (232) 970 05 01
izmir@vizemerkezi.com
Edirne
+90 (284) 236 24 24
edirne@vizemerkezi.com
Bursa
+90 (224) 322 23 65
bursa@vizemerkezi.com
Antalya
+ 90 (242) 255 5510
antalya@vizemerkezi.com
Gaziantep
+90 (342) 255 50 95
gaziantep@vizemerkezi.com