Oturum İşlemleri

Almanya Oturum İzni için başvuru nereye yapılır?

Avrupa Birliği, Avrupa Ekonomik Bölgesi ve İsviçre vatandaşı olmayan Türkiye’nin dahil olduğu üçüncü ülkelerin vatandaşları Almanya oturum izni almak için bulundukları şehir veya bölgedeki Yabancılar Dairesine başvuruda bulunarak Almanya oturum izni talebi için gereken evrakları bu kuruma teslim etmelidirler. Yabancılar Dairesi, çalışma izinleri de dahil olmak üzere oturum izni hakkıyla ilgili karar yetkisine sahip olup, Almanya’da oturum, Avrupa Birliği Mavi Kart ve AB kalıcı oturum izni kapsamına giren konularda nihai kararı veren kurumdur.

Almanya oturum izni nasıl alınır?

Almanya’da uzun süreli ikamet etmek isteyenler oturum izni almakla yükümlüdürler. Almanya’da 4 çeşit oturum izni vardır.

1.Oturum İzni (Aufenthaltserlaubnis)

Standart oturum izninin süresi sınırlandırılmış olup Almanya’da hangi sebeple bulunduğuna ve oturum izni talebinin amacına bağlıdır. Aşağıdaki niteliklere sahip kişiler sınırlı oturum izni alabilirler:

  • Almanya’da çalışma amacıyla gidenler
  • Mesleki eğitim alanlar
  • Uluslararası hukuk veya insani nedenlerle sığınma talebinde bulunanlar
  • Ailevi nedenlerle göç edenler
  • Alman uyruğundan çıkan ancak Almanya’ya geri dönüş yapan yabancı uyruklular
  • AB ülkelerinden birinde sürekli (kalıcı) oturum iznine sahip olanlar

Üçüncü ülke vatandaşları sadece standart oturum izninin kapsamında belirtildiği üzere Almanya’da çalışabilirler.

2. Yerleşim İzni (Niederlassungserlaubnis)

Çalışma iznini de içeren Almanya yerleşim izni süresiz olarak verilir. Yerleşim iznine sahip olmak için aşağıdaki kriterler gerekmektedir.

  • Almanya’da en az 5 yıllık oturum izninizin
  • Yerleşim izni başvurusunda bulunan kişinin kendisinin ve ailesinin maddi geçimini sağlayabilecek durumda olması.
  • Almancaya yeterince hakim olması
  • Sabıka kaydının olmaması
  • Yüksek vasıflı meslek sahipleri ikamet süresi kriteri daha az dikkate alınabilir.
  • AB Mavi Kart sahipleri de yaklaşık 2 yıl sonra yerleşim izni başvurusunda bulunabilirler.

 

3.AB Kalıcı Oturum İzni

Avrupa Birliği Kalıcı Oturum İzni süresiz mahiyettedir ve Almanya’da çalışma iznini de içerir. AB Kalıcı Oturum İzninin verilme şartları Almanya Yerleşim İzninin koşullarıyla benzerlik gösterir. AB kalıcı Oturum İzni diğer AB ülkelerinde serbest dolaşım hakkının da içerir ve Avrupa Birliği üye ülkelerinde oturum izni alma hakkı da tanır ancak bu oturum izni süreli olup belli bir tarih aralığını kapsar.

4.AB Mavi Kart

AB vatandaşı olmayan üçüncü ülke vatandaşları yüksek nitelik gerektiren bir mesleğe sahip ve o işte çalışma amacıyla Almanya’ya geliyorsa ve yüksek öğrenim amacıyla başka bir oturum izniyle Almanya’da ikamet edecekse AB Mavi Kart başvurusunda bulunabilirler.

AB Mavi Kart Nasıl Alınır?

Aşağıdaki koşulları karşılayan kişilere AB Mavi Kart verilebilmektedir.

  • Diploma veya yüksek öğrenim belgesi. Eğer yüksek öğreniminizi Almanya’da yapmadıysanız, denklik belgesinin sunulması gerekir veya yüksek öğrenim derecenizin Almanya’da tanınması gerekir.
  • İş sözleşmesi: 1 yıl süreli en az brüt gelirle Almanya’da çalışacağınıza dair, bağlayıcı bir iş teklifi almış olmanız gerekir. Bu durumda İş Bulma Ajansı çalışma koşullarınızın Alman vatandaşlarıyla aynı olup olmadığını kontrol eder. Yüksek öğrenimini Almanya’da tamamlamış olanların İş Bulma Ajansından izin almasına gerek yoktur.  
  • Eğer farklı bir oturum izniyle Almanya’da bulunuyorsanız ve sözkonusu kriterleri karşılıyorsanız bağlı bulunduğunuz Yabancılar Dairesine AB Mavi kart başvurusu yapabilirsiniz. Mevcut vizenizin süresi dolmadan başvurunuzu yapmanız gerekecektir.
  • Türkiye’den yapılan başvurularda öncelikle Alman Konsolosluklarından ulusal vize talebinde bulunmanız gerekecektir.
  • İş sözleşmeniz 4 yıl veya daha uzun süreyi kapsıyorsa ilk etapta 4 yıla kadar geçerli olan AB Mavi Kart geçici bir oturum izni mahiyetindedir. Bu süre uzatılabilir.

 

AB Mavi Kartın sağladığı avantajlar nelerdir?

  • Ulusal yerleşim izni alabilirsiniz. Ancak 33 ay boyunca yüksek nitelikli bir işte çalışmanız olmanız ve sigorta primlerinizin ödenmiş olması gerekmektedir.
  • B1 seviyesinde Almanca bilginizi ispat etmeniz halinde AB Mavi Kart, Almanya’da bulunduğunuz süreden 21 ay sonra da verilebilmektedir.
  • En az 18 aydır AB Mavi Karta sahipseniz yüksek nitelikli bir işte çalışmak amacıyla başka bir AB ülkesine gidebilir ve o ülkeye girişinizden itibaren bir ay sonra o ülkenin AB Mavi Kartı için başvuruda bulunabilirsiniz.
  • AB Mavi Kartınız varsa aile üyelerinizin Almanca dil yeterliliği ya da bilmeleri bir zorunluluk olmaktan çıkmaktadır ve oturum izni almaya hak kazanırlar. Eşlere kısa sürede Kısıtlamasız Çalışma Hakkı verilmektedir. 

daha fazla göster

Yükleniyor...
İletişim
İstanbul
Tel : +90 (212) 970 05 01
avrupa2@vizemerkezi.com
Ankara
+90 (312) 970 05 01
ankara@vizemerkezi.com
İzmir
+90 (232) 970 05 01
izmir@vizemerkezi.com
Edirne
+90 (284) 236 24 24
edirne@vizemerkezi.com
Bursa
+90 (224) 322 23 65
bursa@vizemerkezi.com
Antalya
+ 90 (242) 255 5510
antalya@vizemerkezi.com
Gaziantep
+90 (342) 255 50 95
gaziantep@vizemerkezi.com