Rusya Aile Birleşimi

Rusya Aile Birleşimi

Rusya Vatandaşı ile Türkiye’de Evlilik

Türkiye’de yaşayan Rusya ve Türkiye vatandaşlarının evlilik işlemleri Türkiye’de bulunan Evlendirme Daireleri tarafından yapılmaktadır. Nikahın kıyılabilmesi için Rusya vatandaşın Rusya Büyükelçiliğine ya da Başkonsolosluğu’na, Türkiye vatandaşı olan eşinin yaşamakta olduğu yere verdiği, Türkçe olarak yazılı, evli olmadığını ve evlenmesine bir mani olmadığına dair belgeyi Evlendirme Dairesi’ne iletmesi gereklidir.

Rusya vatandaşı, konsolosluğa mevcut olan vizesi ile pasaportunu, bulunduğu yerdeki Nikah Dairesi’nden medeni durumunu gösteren belgeyi, önceki evlilikten doğmuş olan çocukları varsa eski eşin onların yurtdışına çıkmasına izin verdiğini bildiren belgeyi sunması gerekmektedir.

Nikah işlemleri için gereken evraklar konsolosluğun kabul ettiği saatlerde konsolosluk şubesine iletilir. Rusya vatandaşının bir adet fotoğrafı ve Türk vatandaşı olan eşinin kimliği gereklidir.

Konsolosluktan raporun alınmasının ardından Türkiye Dışişleri Bakanlığı’nda tasdik edilmesi ve Evlendirme Dairesi’ne başvuru yapılması gereklidir. Konsolosluk evlenme cüzdanının iç ve dış pasaportlara evlenmenin gerçekleştirildiğini kaydedebilmektedir.  Evlilikten sonra kocanın soyadı alındıysa evrakların yeni soyadıyla değiştirilmesine istinaden İçişleri Bakanlığı’na başvuru yapılması gerekmektedir.

Türkiye’deki resmi makamlardan verilen evlilik cüzdanının Rusça’ya tercümesi yaptırılıp Türkiye’de Valilik tarafından özel bir mühürle apostil olarak onaylatılan noter tasdikli nüshasının yetkili makamlara iletilmesi gereklidir. Rusya vatandaşını yabancıyla evlilik yapması veya ondan ayrılması, evlilik yoluyla hayata gelen veya evlat edilmiş olan çocukların vatandaşlığını değiştirmemektedir.

Eğer Rusya vatandaşı diğer devletin vatandaşlığını almak isterse Rusya ile o ülke arasındaki çifte vatandaşlık konusunda bir anlaşma imzalanmamışsa Rusya Federasyonu vatandaşlığı kabul etmemektedir. Türkiye ve Rusya Federasyonu arasında bu konuda bir anlaşma bulunmamaktadır. Türkiye’de Rusya ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları arasında yapılan evliliklerden doğan çocuklar Türkiye vatandaşı olmaktadır. Ancak doğan çocuklar Rusya vatandaşlığına geçebilmektedirler. Anne veya babalarından biri Rusya vatandaşı olanlar, 18 yaşını doldurduklarında Rusya’da yaşamak isterlerse, Rusya vatandaşlığına geçme hakkına sahip olurlar. Böyle bir durumda anne ve babanın izni gerekmemektedir.

Evlilikten sonra Türkiye’de yaşamak istenilmesi durumunda ikamet ilmühaberinin çıkarılması için eşle beraber Türk vatandaşı olan eşin ikametinin bulunduğu bölgedeki Emniyet Müdürlüğü Yabancılar Şubesi’ne başvuru yapılması gerekmektedir.

Rusya’ya seyahat amacıyla gitmek isteyen Türk akrabaların vizeleri İçişleri Bakanlığı Vize ve Pasaport Hizmetleri Bölümü’nde (Rus vatandaşının Rusya’da yaşadığı yerde bulunan) kabul kaydı yapılan davetiyelere verilmektedir.

Rusya Vatandaşı ile Rusya’da Evlilik

Rusya’da evlilik dolayısıyla ya da aile birleşimiyle uzun süreli olarak yaşamayı düşünen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının Rusya makamları tarafından verilmiş olan Rusya oturum izinlerinin olması gerekmektedir. Rus vatandaşı ile evlilik yapan ya da Rusya vatandaşı ebeveynleri olan Türk vatandaşlarını Rusya aile birleşimiyle oturma izi almaları mümkün olmaktadır.

Rusya’da aile birleşimin yapılabilmesi için hem Türkiye’de hem de Rusya’da yapılması gereken işlemler bulunmaktadır. Aynı zamanda Rusya, hükümet tarafından verilen kontenjan ile oturum izni verebilmektedir. Rusya’da aile birleşimi için verilmekte olan Rusya oturum izninin alınması mümkünse eğer öncelikle geçici oturum verilmektedir. Kalıcı oturum izni almak için belirli bir süre içerisinde Rusya’da yaşanılmasının ardından Rusya yetkili makamları tarafından verilmektedir.

Rusya’da evlilik nedeniyle ya da aile birleşimi için Türkiye’de yaşarken uzun süreli oturma izni alınmamaktadır. Ancak Rusya’ya resmi giriş yapıldıktan sonra Rusya’daki Göçmenlik Ofisi’ne uzun süreli oturum izni için başvuru yapılması gerekmektedir. Bununla birlikte Rusya’da aile birleşimi sebebiyle oturum izni alınabilmesi için ilk önce Türkiye’de bulunan Rus Konsolosluğu’na vize başvurusunda bulunmak gereklidir.

Rusya vizesi için istenen evrak listesi şu şekildedir:

  • Vize başvuru formu
  • Başvuru sahibinin pasaportu
  • Başvuru sahibine ait 1 tane 3,5x4,5cm ebatlarında fotoğraf.
  • Başvuru sahibinin Rusya vatandaşı eşinin veya anne babasına ait pasaportun fotokopisi.
  • Başvuru yapan kişi Rusya vatandaşının eşi ise evlilik cüzdanı ve noter onaylı Ruşça çevirisi.
  • Başvuru sahibi Rusya vatandaşının 18 yaşından küçük çocuğu ise, doğum belgesi ve noterden onaylı çevirisi.
  • Başvuru sahibi Rusya vatandaşı iş göremez, yetişkin çocuğu olan biriyse; başvuru yapanın doğum belgesi, iş göremez olduğunu onaylayan belge ve noter onaylı çevirisi.
  • Rusya Federasyonu’nda aile birleşimi aracılığıyla oturum izni alabilmek için sabıka kaydının alınması zorunludur. Savcılıktan alınan sabıka kaydı apostil yaptırarak onaylatılması gereklidir.

Rusya Federasyonu’nun göçmenlik bürosu Rusya aile birleşimi başvuru işlemini olumlu sonuçlandırdığında ilk olarak geçici oturum izni vermektedir. Aile birleşimi için verilen geçici oturma izninin süresi 3 yılı kapsamaktadır. Bu nedenle Rusya’da uzun süreli oturma izni alana kadar her 3 yılda oturma izninin süresinin yenilenmesi gerekmektedir.

Rusya Federasyonu geçici oturma iznini pasaporta mühür vurarak verir. Rusya, vatandaşlığı bulunmayan kişiler için de oturma iznini resmi bir evrak olarak başvuru sahibine vermektedir.

Rus vatandaşlarıyla evlenenlere müjdeli haber Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in onay verdiği kararnameyle geldi. Uzun süredir gündemd olan tasarıyla beraber Rus vatandaşıyla evli olan yabancı ülke vatandaşları evlilik tarihinden 1 yıl sonra resmi başvuru yapıp Rus vatandaşı olabilecekler.

Rusya Vatandaşı ile Evlilik için Gerekli Evraklar

Rusya’da aile birleşimi aracılığıyla oturum izni başvurusu yapmak için gereken belge listesi Rusya’da oturum iznine istinaden başlıca belgeler olmakla birlikte yetki verilmiş makamlar gerekli görmesi durumunda ek evrak isteyebilmektedirler.

  • Geçici oturum izninin noter onaylı çevirisiyle başvuru belgesi.
  • Başvuru sahibi Rusya vatandaşıyla evliyse 4 adet, 3,5x4,5cm ölçülerinde fotoğraf. Başvuru yapan Rusya vatandaşının çocuğu olması halinde, çocuğun aynı ölçülerde 2 adet fotoğrafı.
  • Başvuru sahibinin en az 3 yıl geçerliliği olan pasaport.
  • Başvuru sahibinin yaşadığı ülkeden aldığı, Rusya’da noterden onaylanmış tercümesi yapılmış sabıka kaydı.
  • Başvuru sahibi Rusya vatandaşı ile evliyse Rusya’da noter tarafından onaylanmış evlilik cüzdanı.
  • Başvuru sahibi Rusya vatandaşının 18 yaşın altında çocuğu ise doğum belgesi ve noterden onaylanmış Rusya’daki oturum iznini kabul ettiğine ilişkin belge.
  • Başvuru sahibinin kendisinin ve aile üyelerinin Rusya’daki tıp kurumlarından alınan bulaşıcı hastalık, tüberküloz taşımadığını ispat eden sağlık raporu.
  • Geçici oturum izni için istenen resmi ücretin ödendiğine istinaden banka dekontu.
  • Rusya Federasyonu’nda aile birleşimi için verilmekte olan oturma izninin onaylanma ve çıkış zamanı Rusya’nın başvuru sahibinin hangi ülkenin vatandaşı olduğuna göre değişiklik gösterebilmektedir.

Rusya aile birleşimi için başvuru yapan kişinin vatandaşlığına vize yok ise oturum izninin çıkma zamanı 2 ay, oturum iznine başvuru yapan kişinin vatandaşlığına vize var ise oturum izninin çıkma zamanı 6 ayı bulabilmektedir. Bu süreler belirli dönemlerde değişiklik göstermekle birlikte evrak istenmesi gibi durumlar olması halinde Rusya aile birleşimi oturum izninin onaylanma süreci uzun sürebilmektedir. Başvuru yapılmadan önce konsolosluğu resmi tatil günlerinin kontrol edilmesi tavsiye edilmektedir.

Rusya aile birleşimiyle verilen oturum izni başvurusu için gereken belgelerin sadece fotoğraf dışında diğerlerinin Rusya’dan temin edilmesi gerekmektedir. Türkiye’den yapılan tercüme belgesiyle Rusya vatandaşı ile evli olarak veya Rusya vatandaşının çocuğu olarak yapılacak Rusya oturum izni kabul edilmemektedir.

Rusya’da evlilik nedeniyle başvurulan oturma izni için gereken belgeler Rusya’daki noterden tasdik ettirilmiş, tercümesi istenen belgelerin noterden onaylı olması gerekmektedir. Rusya aile birleşimi için onaylanan geçici oturum iznine sahip olunduktan sonra ikamet edilen yerde bulunan Göçmenlik Bürosu’na başvuru yapılmalıdır. Bu başvurunu amacı orada yaşadığınızı doğrulamak ve onaylatmak amaçlıdır.

Rusya ile ilgili sizden gelen sorular

7 sorudan en popüler 7 soru görüntüleniyor. Tüm soruları göster

  • Eşim Rus Vatandaşı Vizeyi Nasıl Alabilirim?
    U.İ., 30 Mar 2022, 17:28

    Merhaba, eşim Rus vatandaşı vizeyi nasıl alabilirim? Başvuruda bulunmak için gereken belgeler nelerdir? Süreç hakkında bilgi verebilir misiniz? İyi çalışmalar dilerim.

    Cevabı Görüntüle Yorum Ekle
  • Rusya evlilik vizesi
    U.Arıcı, 26 Oca 2021, 15:26

    İyi günler, Rusya evlilik vizesi için gerekli işlemlerle bilgi almak istiyorum. Sürecin nasıl takip edilmesi gerekiyor? Biraz araştırma yaptım fakat anlayamadım çünkü karmaşık ve çok fazla adım içeriyor. Bu konuyla ilgili basit bir özet verebilmeniz mümkün mü? Teşekkür ederim şimdiden ve iyi çalışmalar dilerim.

    Cevabı Görüntüle Yorum Ekle
  • Rusya Aile Birleşimi Vizesi
    ü.parlak, 23 Oca 2021, 15:17

    Merhabalar, ben Rusya vatandaşı olan kız arkadaşımla evlenerek vize başvurusunda bulunmak istiyorum. Rusya aile birleşimi vizesi ile ilgili bilgi almak ve gerekli evraklarını öğrenmek istiyorum. Sizin bu konuda herhangi bir desteğiniz oluyor mu? Bu konuda da yardımcı olabilirseniz çok sevinirim. Şimdiden teşekkür ediyorum. İyi günler, iyi çalışmalar.

    Cevabı Görüntüle Yorum Ekle
  • Evlilikten dolayı Rusya vizesi
    N.B., 30 Ağu 2018, 13:12

    Merhaba, benim eşim Rusya vatandaşı. Sorum şu şekilde olacak, evli olmamız vize konusunda bize bir avantaj getiriyor mu? Türkiye'de ikamet etmekteyiz, Rusya seyehatlari için kendi adıma senelik vize alabiliyor muyum?

    Cevabı Görüntüle Yorum Ekle
  • Türkiye'de Rus vatandaşıyla evlilik
    E.K, 30 Nis 2018, 13:23

    Merhaba, ben kız arkadaşımla Türkiye’de evlenmek istiyorum kız arkadaşım Rus, onun evrakları hazır sorum şu İstanbul’da Rus Konsolosluğu evlilik için benden herhangi bir evrak istiyor mu?

    Cevabı Görüntüle Yorum Ekle
  • Rusya'da evlilik
    O.V, 07 Mar 2018, 16:02

    Merhaba, Rus vatandaşı bir bayanla Türkiye'de evlenmek istiyorum. Balıkesir /Edremit evlenmeyi planlıyorum. Bunun için hem benim hem de kız arkadaşım için gerekli belgeler nelerdir? Ayrıca Moskova’da da evlilik yapmak istiyoruz. Tam olarak ne yapmamız gerek? Saygılar.

    Cevabı Görüntüle Yorum Ekle
  • Rusya aile birleşimi
    L.M, 06 Mar 2018, 17:16

    Merhaba, benim annem ve babam Rus vatandaşı, ben Türkiye İstanbul doğumluyum ve 21 yaşındayım, vatandaşlık için başvuru adımları nelerdir?

    Cevabı Görüntüle Yorum Ekle

Rusya için Soru Sorun

Alanlarında uzman danışmanlarımız sorularınızı en kısa süre içinde cevaplayacaktır.

Hızlı Erişim

Hemen Başvur

Hemen Başvur

Alanlarında uzman danışmanlarımız ile vize başvurularınızı hızlıca tamamlayın.

Whatsapp