Parmak izi uygulaması (VIS) nedir?

Parmak izi uygulaması (VIS) nedir?

Parmak izi uygulaması (VIS) nedir?

AB üyesi olup Schengen’e dahil olan ülkelere seyahat esnasında eğer birlik üyesi ülkelerden birinin vatandaşı değilseniz 90 güne kadar olan seyahatler için Schengen vizesi almak zorunlu tutuluyor. Schengen vize başvurusu için ise Fransa, VIS (Visa Information System-Vize Bilgi Sistemi) zorunluluğu getirilmiş. VIS parmak izi prosedürlerinin uygulandığı bir sistem. Son 5 yıl içerisinde alınmış Schengen vizesi VIS’li olduğundan buradaki parmak izi bilgisi geçerlidir.

Uygulama gereğince vize başvuru sahibinin tüm parmak izleri biyometrik tarama cihazları ile alınıyor. Parmak izinin verileceği tarihte vize başvuru sahibinin ellerinde eksik parmak varsa mutlaka hastane raporunu ibraz etmesi gerekiyor. Parmak izini verecek kişinin parmaklarında yara ve kına gibi tarama hatasına neden olabilecek unsurlar da yer almamalı.

VIS uygulamasında bir başka deyişle biyometri uygulamasında istisnası olan ülkeler de bulunuyor. Danimarka, Malta, Finlandiya, Hırvatistan ve Litvanya başka ülkelerden alınmış VIS’li Schengen vizesini kabul etmiyor. Biyometri uygulaması için mutlaka Başvuru Merkezi’ne gidilmesi gerekiyor. Son VIS’li vizeniz Avusturya’dan alınmış ise yeni başvuruda biyometri uygulaması için Başvuru Merkez’ne gidilmesine gerek kalmıyor. Burada dikkat edilmesi gereken nokta VIS’in 2016 yılından sonra alınmış olması.

Vize başvurunuzu Polonya’dan yaptıysanız biyometri uygulaması için Başvuru Merkezi’nde şahsen bulunmanız gerekiyor.İspanya’daki istisna ise şöyle; son vizeniz Avusturya, İsviçre, Macaristan’dan alınmış ise İspanya vizesi için parmak izini vermeye gitmeniz gerekiyor. Fransa’dan vize kısa süreli (90 gün) başvurusu yaptıysanız ve son vizeniz Avusturya’dan alınmış ise biyometri uygulaması için Başvuru Merkezi’nde bulunmanız koşulu var. İtalya elçiliği/konsolosluğuna vize başvurusu yapılmış ise bu kez de isim ve soyisimde noktalı harf bulunmama kuralı geçerli.

İsim ve Soyisminizde sesli harf varsa parmak izi vermek üzere Başvuru Merkezi’ne gidilmezi zorunlu tutuluyor. VIS uygulamasının istisnaları kısa sürelerle güncelleniyor. En güncel bilgiye ulaşabilmek için Vize Merkezi’ndeki temsilcilerimiz ile görüşebilirsiniz. Başvurunuzu Vize Merkezi aracılığıyla yapıyorsanız ve VIS’li Schengen vizeniz var ise Vize Merkezi’ne gelmeden posta yoluyla işlemlerinizi yürütebilirsiniz. Başvuru adımlarının her aşamasında sizi süreç hakkında bilgilendiriyor olacağız.

Schengen’e üye ülkeler:

Almanya, Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İspanya, İsveç, İtalya, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya, Yunanistan. Bu listedeki ülkelere seyahat ediliyorsa birinden Schengen başvurusu yapmak yeterli olacaktır.

Schengen’e üye olmayan AB ülkeleri :

İngiltere, Bulgaristan, Hırvatistan, İrlanda, Kıbrıs, Romanya. Bu ülkeler Schengen bölgesine dahil değilller. Schengen ülkelerine seyahat esnasında bu ülkelere gidilecek ise ayrıca vize başburusunda bulunmak gerekiyor.

AB üyesi olmayan ancak Schgen bölgesinde yer alan ülkeler:

AB’ye üye olmayan İzlanda, Norveç, İsviçre ve Lichtenstein vatandaşları Schengen Bölgesi’nde serbestçe seyahat edebiliyor.

Üç özel üye:

Portekiz’e bağlı olan ada topluluğu Azorlar, Madeira ve İspanya’ya bağlı Kanarya Adaları Schengen sınırları içerisinde yer alıyor.

Hızlı Erişim

Hemen Başvur

Hemen Başvur

Alanlarında uzman danışmanlarımız ile vize başvurularınızı hızlıca tamamlayın.

Whatsapp