Bulgaristan 1978 Göçmenleri Oturum İzni

Bulgaristan 1978 Göçmenleri Oturum İzni

Bulgaristan 1978 Göçmenleri Oturum İzni sayfamıza hoş geldiniz.

Yıllar içinde Bulgaristan'dan Türkiye'ye çeşitli anlaşmalara bağlı olarak veya kaçak yollardan göç eden binlerce vatandaş Bulgaristan Cumhuriyeti'nin onlara tanıdığı yeniden vatandaşlık alma hakkını kullanmak istemektedir. Yüz yılı aşkın süredir yapılan göçlerde Türkiye ve Bulgaristan arasında çeşitli göç anlaşmaları yapılmıştır. Bu anlaşmalara göre bazı göçler gönüllü olarak kabul edildiğinden o göç yıllarında Türkiye'ye gelen tüm eski Bulgaristan vatandaşlıklarından gönüllü olarak vazgeçtiği kabul edilerek Bulgaristan vatandaşlığından çıkarılmıştır.

Bulgaristan Göçmenleri Vatandaşlık Hakkı

Kişinin veya çocuklarının Bulgaristan vatandaşlığı alıp alamayacağını öğrenmenin yolu Vatandaşlık tespitinden geçer. Vatandaşlık tespiti için gerekli olan aşağıdaki evrakları bize getirdiğiniz takdirde vatandaş olup olmadığınızın sorgulaması tarafımızdan yapılabilir.

  • Bulgaristan' dan güncel tarihli doğum belgesi ( Göç eden kişie ait)
  • İsim Denklik Belgesi, Muhacır kağıdı veya Tabiiyet beyannamesi (Göç eden kişiye ait olmalı. Nüfus müdürlüğünden veya Ankara Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nden alınır) Göç edenin isimlerini ve Türkiye’ye giriş tarihi olmalı.)
  • Üst soy bilgilerini içeren Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği
  • Evlilik Kayıt Örneği (Türkiye'de evlendiyse)
  • Ölüm kayıt raporu Formül C (Vefat ettiyse)
  • Vatandaşlık tespitini yaptıran kişinin TC Kimlik fotokopisi
  • 1 adet biyometrik fotoğraf
  • Apostilli Vekâlet

Vatandaşlık Tespit süreci yaklaşık 6 ayda tamamlanmaktadır. Bulgar vatandaşlığı korunan kişiler hayatta ise doğrudan kimlik alabilmektedir Bulgaristan vatandaşlığından çıkarılmış olan kişiler için ise Oturum İzni prosedürünü başlatarak üç (3) yıl sonra vatandaşlık geri kazanma başvurusu yapabilmektedir.

Bulgaristan’dan Türkiye’ye farklı tarihlerde göçederek Bulgar vatandaşlığını kaybeden kişilerin Bulgaristan’da oturum izni için başvuruda bulunabiliyorlar. Bulgaristan vatandaşlığı alma talepleri Bulgar yetkililer tarafından farklı nedenlerle reddedilse bile, bu durumdaki kişiler oturum izni için başvurusu yapabilirler. Bulgaristan vatandaşlığına geçiş için en mühim başvuru şartı Bulgaristan’la olan ailevi bağların ispat edilmesine dayanıyor. Bu yüzden Bulgaristan Adalet Bakanlığına ait arşivlerde vatandaşlığı yeniden elde etmeye yönelik araştırmalar yapılıyor.

Eski Göçmenlere Bulgaristan Vatandaşlığı Hakkı Arama

1930 bulgaristan göçmenleri vatandaşlık hakkı, 1938 bulgaristan göçmenleri vatandaşlık hakkı ve 1951 göçmenlerinin bulgaristan vatandaşlığı hakkı için öncelikle araştırmalar oluyor. Bu araştırmaların sonucunda Bulgar yetkililerin olumlu yanıt vermesini müteakiben Bulgar vatandaşlığı için başvuru işlemleri başlamış oluyor. Şayet yanıt olumsuz ise oturum izni başvurusunda bulunulduktan sonra vatandaşlıkla ilgili kriterlerin karşılanması bir sonraki aşamayı teşkil ediyor.

1968-1978 arası Bulgaristan’dan göç etmek zorunda kalmış olanların D Vizesi başvurusu yaparak 90 günden fazla Bulgaristan’da kalma hakkına sahip olmak için başvuruda bulunmaları gerekiyor. Oturum vizesi talebinde bulunanlar hemen her vize türünde gerekli olan pasaport, kimlik, tam vukuatlı nüfus kayıt örneği gibi evrakların yanında Denklik Belgesi ve Muhacir Belgesi gibi belgeleri de başvuru sırasında sunmaları gerekmektedir. Başvuru sahibinin hem Türkiye’de hem de Bulgaristan’daki doğum tarihleri arasında farklılık olduğu durumlarda, yasal müdahalelerle mahkeme kararı sonucuna göre bu tip hataların düzeltilmesi de yapılması gereken işlemlerden biri.

Bulgaristan’da ikamet edilecek adrese dair bilgiler emniyete yapılan başvurularda noter tastikli olmaları gerekmekle birlikte adres beyanı ve kira kontratı gibi ülkede ikamet edildiğini ispat eden belgelerin ilgili birimlere sunulması gerekmekte. Oturum iznini devamlılığının kontrolü Bulgar yetkiler tarafından yapılmakta olup, başvurularda belirtilen adreslerde polis kontrolünde denetimler yapılması söz konusu olabiliyor.

Oturum izni alındıktan 3 yıl sonra Bulgaristan vatandaşlığına geçiş ile ilgili işlemler yeniden başlatılabiliyor ancak başvuru şartları gereken kriterleri karşılamadığı durumlarda oturum izni devam etmekle birlikte vatandaşlık alma süreci ve süresi uzayabiliyor ve oturum izninin uzatılması da talep edilebiliyor. Bulgaristan’da oturma izni için başvuruda bulunan kişilere Türkiye Cumhuriyeti pasaportunun geçerlilik süresi kadar geçerli süreye sahip oturum izni veriliyor.

Bulgaristan'dan Türkiye'ye olan Göç Sürecinin Hikayesi

Bulgaristan'da yaşayan Türklerin/Bulgaristan göçmenlerinin Türkiye'ye göçü iki kısma ayrılmıştır. Giriş kısmında; Bulgaristan’ın Türk hakimiyetine girişinden 1908’de bağımsızlığını kazanmasına ve 1908’den 1923’e kadarki Türk-Bulgar ilişkileri ele alınmıştır. Bulgaristan göçmenleri 1923-1944 arası Türk-Bulgar ilişkileri ayrıntılı bir şekilde incelenmiştir. 1944-1950 arası Türk-Bulgar ilişkileri ve 1950-1951’de Bulgaristan’dan Türkiye’ye ve burada da Muğla Vilâyeti’ne iskân edilen Bulgaristan Türkleri’nin iskân durumları ayrıntılı bir şekilde ortaya konulmuştur. 1393 yılında Yıldırım Beyazıt döneminde fethedilen Bulgaristan toprakları, Osmanlı devletine bir eyalet olarak katıldı. Bu tarihten 1867 yılına kadar Osmanlı tebaası olarak huzur içinde yaşamlarını sürdüren Bulgarlar, 19'ncu yüzyılın ikinci yarısında diğer Balkan milletleri gibi çeşitli sebeplerle Osmanlı devletine karşı isyan ederek bağımsızlık hareketlerini başlattı. Bunun üzerine 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı sonrası 13 Temmuz 1878 tarihinde imzalanan Berlin Antlaşması ile bir Bulgar Prensliği kuruldu. Bu Prenslik 1908’de ilân edilen II. Meşrutiyet’in belirsizlik ortamında bağımsızlığını ilân ederek Osmanlı Devletinden tamamen ayrıldı.

Bulgaristan’dan ilk büyük Türk göçü 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı sonrası gerçekleşti. Bu sebeple 1878 Bulgaristan göçmenleri vatandaşlık hakkı aramak istediler. 1886-1902 yılları arasında Bulgaristan’dan Türkiye’ye 145 bin 356 kişi göç etti. II. Balkan Savaşı sonrası 29 Eylül 1913’de Osmanlı Hükümeti ile Bulgar Hükümeti arasında İstanbul’da bir dostluk ve iyi komşuluk antlaşması imzalandı. Bu antlaşma ile iki devlet II. Balkan Savaşı sonrası sınırlarını karşılıklı olarak onamış ve dostluğun karşılıklı olarak devam etmesini amaçlamıştır.

Bulgaristan 1978 Göçmenleri Oturum İzni İçin Randevu ve Bilgi Almak İçin:

Bulgaristan ile ilgili sizden gelen sorular

3 sorudan en popüler 3 soru görüntüleniyor. Tüm soruları göster

  • Bulgaristan 78 Göçmenleri Oturum İzni
    J. Başar, 21 Mar 2020, 19:46

    Bulgaristan 78 Göçmenleri Oturum İzni için ne yapabilirim? Hangi durumda izin alırım?

    Cevabı Görüntüle Yorum Ekle
  • 1966 Bulgaristan doğdumlu, 1978 göçmeniyim. Vatandaş olabilir miyim ?
    M.Kasap, 18 Eki 2017, 14:43

    Merhaba, Ben 1966 yılında, Bulgaristan Mestanlı'da doğdum Annem ve babam çifte vatandaş ve Bulgaristan'dan emekliler. Ayrıca 1978 göçmeniyiz. Ben vatandaş olabilirmiyim ve hangi evraklar gerekli ? ( Mestanlı'dan apostilli doğum belgemi aldım, tercüme ettirdim ) Kolay gelsin.

    Cevabı Görüntüle Yorum Ekle
  • 1978 Bulgar göçmenleri için vatandaşlık başvurusu
    R. Koçak, 27 Şub 2017, 14:13

    Merhaba ben 1878 kasım ayında 6 yaşında iken ailemle birlikte Türkiye'ye göç ettim. Reşit olmadan getirildiğim için sayfada bahsi geçen 5 yıllık süreci mi izlemek durumundayım yoksa kendi rızamla gelmediğim için süreci kısaltacak farklı bir prosedür izleme şansım var mıdır? Elimde Bulgaristan'dan almış doğum belgem ve EGN var.

    Cevabı Görüntüle Yorum Ekle

Bulgaristan için Soru Sorun

Alanlarında uzman danışmanlarımız sorularınızı en kısa süre içinde cevaplayacaktır.

Hızlı Erişim

Hemen Başvur

Hemen Başvur

Alanlarında uzman danışmanlarımız ile vize başvurularınızı hızlıca tamamlayın.

Whatsapp